Auto pijaca slovenija

AntiTaff

2021.06.23 21:10 Mi_figue_Fa_raisin AntiTaff

Le travail n'est pas la santé ! Toi qui ne crois pas que le sens de ta vie passera par ton taff, toi qui négocies une rupture conventionnelle pour aller voir ailleurs, toi qui ne vis pas qu'à travers l'objectif de "faire carrière", toi qui négocies pour 5h de télétravail face à l'inflexibilité de ton employeur et toi qui souhaites moins de place de l'emploi dans ta vie voire l'abolition du travail. Ce sous est le pendant français de antiwork
[link]


2024.05.06 20:56 Motos23 Upit za kupnju auta

Pozdrav. Odmah u startu bih rekao da moje znanje o automobilima je vrlo skromno. Završavam fakultet, radim, uštedio sam neki novac i budget mi je oko 5000 Eura. Auto mi treba radi prijevoza do posla Zagreb - Zaprešić, Zagreb - Gorica, i iz razloga što već dugo vremena želim vikendom malo putovati po Hrvatskoj ili negdje vani tipa Slovenija Austrija.
Jako mi se sviđa, ali baš jako mazda 3. Znam da iznos nije neki pre velik ali s tim raspolažem (eventualno još 500 eura mogu navuči). Tako da trebam savijet. Kolege su mi savjetovali da uzmem benzinaca, međutim uglavnom nailazim na 1.6 dizelaše 80 - 85kw u tom cjenovnom rangu. moje pitanje je kakva su vaša iskustva s tim automobilima i motorima. Hvala.
submitted by Motos23 to croautomobili [link] [comments]


2024.04.05 18:40 a-lenticulostriatae Savjeti za kupovinu prvog automobila

Pozdrav croautoreddite,
kako se vidi iz naslova posta, treba mi mala pomoć u vezi kupovine prvog automobila. Potreban mi je za svakodnevnu gradsku vožnju oko 30 km, te par puta mjesečno vožnju izvan grada oko 250 km.
Budžet: 8000 €.
Nekako naginjem na stranu benzinaca općenito, pogotovo ciljam na 1.6 motor, ili sličnog obujma te me 1.0 motori ne zanimaju. Kilometražu bih htio da nije iznad 150.000 km, ali opet znam da to ovisi o prijašnjom održavanju automobila. I volio bih da nije pretežito star ne stariji od 2010 godišta. Izbjegavam Francuze.
E sad, što se može naći u ovom cjenovnom rangu s ovim kriterijima? Bilo kakvi savjeti su dobrodošli.
Zanima me, ima li smisla gledati aute u inozemstvu, Slovenija, Njemačka? Kakav je postupak uvoza auta i koliki je otprilike trošak (znam da zavisi o godištu, kubikaži, vrijednosti..) koji bih morao isto imati na umu za uvoz? Preporučujete li autoplaceve ili pitati nekoga da mi donese auto iz vana?

Hvala svima i ugodan ostatak vikenda.
submitted by a-lenticulostriatae to croautomobili [link] [comments]


2024.03.10 23:13 leaperdaemonking Moram se vent-outati jer sam bacio 1300 eura na polovni auto

Moram se vent-outati jer sam bacio 1300 eura na polovni auto
Dakle, okej, ja sam taj auto isplatio. S te strane, nije mi žao, jer uskoro kupujem novi no želim podijeliti svoje iskustvo s vama da možda tko drugi ne završi u istoj situaciji.
1.9.2023. kupio sam Fiat Punto, 2003. godište za 1200 eura i osmijeh. Bio sam prisiljen kupiti auto jer mi je trebao radi posla, i eto, pristao sam na prvi jer je tip koji je prodavao dobar sa stricem. Da sam znao u što ću se uvaliti, napravio bih još jedan, malo bolji krug oko osječkog auto-pijaca. Ali nisam znao…
Moj Punto je, u suštini, simpatičan gradski auto. Kad stisneš gas, on nema prazan hod. U prvoj vuče ko zmaj, i u drugoj, pa i u trećoj, pa te nervira kad se ljudi u deset godina mlađim autima vuku ko pureće govno. S te strane, vozi ovaj auto je zabavno. Nema filozofije, sjedneš i voziš.
S druge strane, sve ostalo je u živom raspadu. Boja se ljušti gore nego balkanac nakon tri sata na plaži, plastika puca i otpada, lijevi far nije radio pa sam drugi dan mijenjao žaruljicu. Stup volana je bio onako fušarski nabijen tijekom nekog popravka pa mi nije htio dat žmigavac, dok mi ga u servisu nisu samo izvukli - ako ništa, bar za taj dio nisam platio popravak. Metlice brisača se klimaju, gumice istrošene, ulje? Prazno. Napunio sam ga istog dana kad sam ga kupio. Sjedalo vozača istrošeno je i pohabano, radio je bio iz doba Marije Terezije a antena se da izvući rukom, stoji samo tako nabijena u plastiku kao ukras. Mijenjao sam radio, pa slušam na USB kabel, a od 4 zvučnika bez krčanja radi samo 1! :D
(U međuvremenu sam sve navedene stvari popravio, osim boje)
Naknadno je pukla brava vozačkih vrata a jabučica mijenjača mi je usred vožnje ostala u ruci pa sam je nabijao nazad da sigurno i sretno odem doma.
Ofc, nisam očekivao savršenost od automobila 2003. godišta. Ali ovo je, vjerovali ili ne, automobil koji je prošao na tehničkom, i registriran je do 8 mjeseca ove godine.
Ako planirate kupiti auto na “pijaci” molim vas, razmislite i ne budite kao ja! 1300 eura za Punto iz 2003. bilo je sumnjivo već u samom početku. (:
submitted by leaperdaemonking to croautomobili [link] [comments]


2024.01.18 12:14 trkuljaa Problem sa osiguranjem

Pozdrav, pocetkom prosle godine sam napravio saobracajnu nesrecu, zakacio auto na parkingu i pomjerio auto u drugu ulicu zbog protoka saobracaja i na lice mjesta dosao prije policije. Auto je bilo na slovenskim tablicama i registrovano na mog brata, pod punim kaskom. I sad nakon godinu dana sam dobio pismo iz osiguranje (Slovenija) da sam duzan da platim 750 eura jer sam se udaljio sa lica mjesta. Nije mi naplacane kazna za bjezanje sa lica mjesta od strane nase policije. Steta na oba auta nije bila tolika, a osiguranje nije pokrilo moju stetu. Ako mi neko moze pomoci jer nije mi jasno kako mogu da salju kazne na moje ime kad ja nikad nisam boravio u Sloveniji nit sam ikad ista sa osiguranjem imao. I zasto je ova kazna uopste poslata?
submitted by trkuljaa to bih [link] [comments]


2023.11.08 09:57 crvenkapica_011 Božićni sajmovi u Evropi koje biste ove zime mogli da obiđete iznajmljenim automobilom

Božićni sajmovi u Evropi koje biste ove zime mogli da obiđete iznajmljenim automobilom

https://preview.redd.it/hn1xzos193zb1.jpg?width=1600&format=pjpg&auto=webp&s=41c3e2228da98e9ef505610b70a46a3da123787b
Bajkovite lampice, ručno rađene sitnice, vruće perece i kuvano vino su neke od najčešćih odlika božićnih sajmova u Evropi. Neki od njih su nam relativno blizu, tako da biste ove zime mogli da ih obiđete. A ako vaš automobil nije pogodan za duža putovanja, zašto to ne bi bio iznajmljeni automobil?
Mnoge turističke agencije organizuju takva putovanja ovih dana, ali se uglavnom putuje autobusom, što može da potraje i bude krajnje neprijatno, tako da je automobil, ipak, mnogo komfornija opcija. A ako volite novogodišnje i božićne praznike i sajmove, vikend odmor ovog tipa će vas lepo uvesti u prazničnu atmosferu. Zato, hajde da vidimo koji su to gradovi o čijem biste obilasku mogli da razmislite.

#Salcburg, Austrija

Božićni sajam u Salcburgu počinje 23.11.2023. a traje do 01.01.2024. godine. Predivni, rodni grad Mocarta i mesto dešavanja poznatog mjuzikla “Moje pesme, moji snovi”, i pijačnim tezgama koje izgledaju isto kao kada su prvi put postavljene, još u XV veku. Njihov fokus je na kvalitetu, tako da možete očekivati mnoštvo ručnih radova poput pletenih čarapa, šalova, kapa i rukavica.
Svakodnevno, ispred katedrale se u 17h održavaju besplatni koncerti, a utorkom se, od 18-20h možete i pridružiti zajedničkom pevanju. Ako volite muziku i vesele božićne melodije, Salcburg je pravi izbor za vas.

#Budimpešta, Mađarska


https://preview.redd.it/ll54vl6493zb1.jpg?width=800&format=pjpg&auto=webp&s=a791214f4f1456a8813102f5928c8b541aaa34d5
U Budimpešti božićni sajam počinje 18.11.2023. i traje do 01.01.2024. godine. Glavni grad Mađarske nudi najbolja klizališta i bižićne ukrase. S obzirom da uvod u božićnu atmosferu počinje rano, već polovinom novembra, ponuda je bogata, tako da vam možemo preporučiti dva sjajna mesta. To su trg Vorosmarti, koji se nalazi u samom srcu grada, kao i najstarija božićna pijaca u Budimpešti.
Ovde ćete pronaći mnogo štandova sa hranom, zanatskih radnji i besplatnih koncerata. A tu su i božićne laserske projekcije na bazilici, i klizalište koje kruži oko velike božićne jelke, što sve zajedno doprinosi nestvarnoj atmosferi.

#Merano, Italija

Božićni sajam u ovom divnom alpskom mestu otvara se 24.11.2023. a traje do 06.01.2024. godine, i nudi poseban planinski doživljaj. Merano se nalazi u severnim italijanskim Alpima, i ima više austrijski nego italijanski šmek. To je prelepi banjski grad, čije su svetlucave kolibe na božićnoj pijaci postavljene duž reke Pasirio.
Uz planine prekrivene snegom u pozadini, možete uživati u kupovini ručnih radova, poklona, igračaka i ukrasa, uz svečanu muziku horova i bendova. Prošetajte uz reku, zagrejani kuvanim vinom, kolačima i štrudlom od jabuka.

#Beč, Austrija


https://preview.redd.it/2i5geg0693zb1.jpg?width=800&format=pjpg&auto=webp&s=1ac68aa9255d5ced18f63d81be44e67371649483
Kako ne pomenuti Beč, koji nam nije tako daleko, a ima sajam koji traje i duže od ostalih. Štaviše, otvara se već za nekoliko dana, 11.11.2023. i traje do 04.01.2024. godine, mada se do 26.12. zatvori većina štandova, a samo oni najuporniji nastavljaju da rade do kraja.
U Beču postoje najbolja klizališta, i tradicionalne igračke. Božić je vreme kada Beč zasija vilinskim svetlima. Kada ima snega, ulice sijaju dok se svetlost razliva sa monumentalnih palata, a ledenice vise sa grandioznih habsburških zgrada. Dodajte tome topla pića koja se služe u kafeima, i dobićete prazničnu atmosferu po meri mnogih.
Bezbroj božićnih štandova prostire se se duž uskih ulica starog grada, nudeći tradicionalne drvene igračke i zanatske proizvode poput ručno rađenih sapuna i sveća. Okrepite se kuvanim vinom, pečenim kestenjem i vrućim perecama, pa nastavite dalje, u dugu bečku noć.

#Zagreb, Hrvatska

I, nama najbliži, praktično u komšiluku, zagrebački božićni sajam koji traje od 02.12.2023. do 07.01.2024. godine. Glavni grad Hrvatske je domaćin jednog od najradosnijih božićnih tržišta, sa nekoliko desetina mesta sa štandovima širom grada.
Naglasak na zagrebačkom Adventu je na odličnoj hrani i piću, iako ćete pronaći i mnoštvo štandova sa zanatima, kao i ogromno klizalište na otvorenom. Počnite sa pijacama duž parkova u donjem gradu, pre nego što se pridružite zabavi oko glavnog, Trga bana Jelačića.
Prošetajte pored više štandova dok se krećete ka srednjovekovnom gornjem gradu, grickajući pikantne kobasice, sarmu, i svečane fritule prelivene čokoladom, zalivajući sve domaćom rakijom i vinima, hranom sličnom našoj jer ipak, komšije smo.

I za kraj…


https://preview.redd.it/02lqtgw793zb1.jpg?width=800&format=pjpg&auto=webp&s=aa8c088170fe4ad8b8f093c74f650e3627ae725f
A ako ste ipak više za naše domaće sajmove, tu su vašari i dešavanja u svim većim gradovima u Srbiji, poput Novog Sada, Niša, Kragujevca, i tako dalje. U Beogradu već, tradicionalno, imamo Božićno seoce ispred Hrama Svetog Save, kao i štandove i klizalište na Trgu republike. Sasvim sigurno, biće i koncerata i raznih dešavanja koja doprinose božićnoj atmosferi.
Zato razmislite šta bi vam najviše odgovaralo, pa rezervišite neki udoban i siguran automobil u rent a car agenciji kao što je Menadžer, a onda uplovite u praznično raspoloženje. Novogodišnji i božićni praznici su prilika za slavlja u krugu porodice i darivanje najmilijih, a na sajmovima možete pronaći upravo ono što vam je potrebno.
Srećan put i dobar provod, želi vam rent a car Menadžer Express!
Fotografije: Unsplash.com
Izvor: Pronadji auto
submitted by crvenkapica_011 to rentacar [link] [comments]


2023.10.02 09:19 _Le_Professeur Biciklističke staze u Zagorju

Prije par dana sam slično pitanje postavio u hrvatska communityju, pa je rasprava, naravno, krenula na mlin Zagreba i njegove infrastrukture, dok je rasprava o malim gradovima pala u treći plan. Zagorje je puno malih gradića, općina i sela, gdje je sve više manje blizu, pa smatram da bi u takvom podneblju biciklistička infrastruktura bila najkorisnija - to tak barem vani (Slovenija, Austrija, Njemačka, Benelux itd.) funkcionira. Istovremeno, jako puno ljudi za sve aktivnosti koristi isključivo auto, čak i za jako kratke relacije. Ima li u vašim sredinama biciklističke infrastrukture? Ako ne, a koliko znam - u većini sredina, osim relacije Začretje-Zabok-Oroslavje, nema - mislite da bi ljudi više biciklirali da postoji infrastruktura, a ne da se morate voziti po lošem nogostupu (ak ga uopće ima) ili po cesti s poprilično brzim i neopreznim vozačima?
submitted by _Le_Professeur to HrvatskoZagorje [link] [comments]


2023.07.28 03:55 Giammy_7 🔴Balkan Drivers 🔥 on Instagram: "Šaljite vaše klipove u DM 👆📩 Zaprati za više 👉@balkandrivers 🔥 #reelsinstagram #bmwmbalkan #bmwm #mpower #alfa #audi #golf #mercedes #auto #automobili #srbija #crnagora #makedonija #bosna #hrvatska #slovenija #reelslovers #reelsviral #reels #reelsviral #viral

submitted by Giammy_7 to paperearmate [link] [comments]


2023.07.06 00:42 Orion1333 Bosanci (i balkanci) su empatičan i topao živalj. Da li ste istoga stava?

Svugdje ima izuzetaka, ali:
Mislim da smo prilično empatičan narod. Uvijek bude sirovina, kompleksaša, macho muškaraca i zmija inatlija, ali iz mog iskustva i iskustva ljudi oko mene, u odnosu na Europu i SAD, naši ljudi su uglavnom prilično empatični. Treba ti posuditi kleme, progurati auto, izgubio si se, naći će se neko da ti pomogne. Imaš nekog u familiji ili prijatelja ko će (ako ima) posuditi i love.
U Njemačkoj sam boravio na studiju par mjeseci i šok mi je kako su ljudi hladni i neempatični, kako prema strancima, donekle prema ljudima koje poznaju. Pomažu ako im je to posao (info pultovi, turistički radnici, uposlenici željeznica i sl). Dosta dijasporaca iz Europe i SAD-a sa kojima sam malo pričao je sličnog mišljenja. Naumpada mi primjer čovjeka koji se rasjekao i sjedio krvav u metrou dok je išao u bolnicu i niko da mu ponudi pomoć (ne mislim da bi bilo tako kod nas-ja sam lično imao drugačija iskustva).
Iz skromnog iskustva kao turista, slično je sa europskim zemljama koje sam posjetio (Mađarska, Poljska, Slovenija...), za razliku od Italije (mediteranski temperament?) i Turske.
Dok sam radio u turizmu, a i kroz privatne susrete sa strancima, uvijek mi je djelovalo malo kliše kada kažu da su naši ljudi (radnom ljudi, ne samo neko ko zarađuje na njima). topli, gostoljubivi, ovakvi, nakvi. Sada malo razumijem.
Eh sada, pošto se meni lično nije svidjelo na Zapadu, da li sam subjekativan pa hvalim naše ljude bez razloga? Kakva su vaša iskustva?
Tl, dr: naši ljudi su dosta više empatični od ljudi iz (zapadne i centralne) Europe.
submitted by Orion1333 to bih [link] [comments]


2023.07.01 18:46 SnooHedgehogs11 Srpske Lubenice

Ljudi, kada krece berba i prodaja po pijacama srpskih lubenica?
Auto mi je kod limara, imao sam udes, tako da ne prolazim pored pijaca busom pa da mogu samo da bacim pogled.
Znate na koje mislim, one sa zelenim listovima, sveze ubranim. Ne ovo sto je trenutno dostupno, truli u junu.
Zna li iko?
Hvala
submitted by SnooHedgehogs11 to serbia [link] [comments]


2023.06.24 11:27 saiyadjin Usporedba Austrija vs Hrvatska

Bok svima,
nakon turističkog obilaska Beča u 5 dana sa familijom, odlučio sam usporediti par stvari kojih sam se nagledao, a mislim da puno nas ima krivu predodžbu o 'bijelom' svijetu.
Ajmo redom: 1. promet - nešto malo bolji. Imaš više traka (od 2 do 4, kako gdje) - > ništa manje rasterećeno nego u zgu, ima i dalje milijun auta i jbga, gužve stalno. Netko bi rekao al zato mi imamo manje prometnih i sl. i bio bi upravu. Svaki dan smo čuli rotirke hitne i sl. minimalno 3-4 puta. Vjerojatno nije svaka od prometne al jedna prometna nam se taman pored hotela desila. 3 trake, 2 u suprotnom (da 5 sve skupa), ali između njih nekakav 'međuprostor', lik se zabio u auto ispred zdesna, trkno jednog lijevo, ovaj pokupio ženu na tom međuprostoru. Došle odma 2 hitne, 4 policajca i vatrogasci. Za 1h nigdje nikog, sve iscrtano popisano.
Jako puno znakova, trebaš vozit baš po propisima da bi ih sve pročitao. Svi voze po propisima, bar što se tiče brzine, to je najveća razlika u odnosu na nas. Neke ceste su giga debilne, tipa ideš ravno i najednom ravno ne smiješ, imaš obavezno lijevo u jednosmjernu, ali i suprotna strana ima isto (obavezno desno), u jednosmjernu. Ima neka neloša fora di su im ceste napravljene tako da oni koji skreću lijevo na semaforu imaju skretanje prije zapravo centralnog raskrižja. wierd but it works.
I sad ono di su najlošiji - kvaliteta cesta. Ništa bolja nego kod nas, osim ako ne usporediš sa nekom žešćom prčijom tipa Svetom Klarom il Čulincem il negdje gdje je stalno raskopano i izrezbareno. Tijekom puta, definitivno najbolje AC ima Slovenija, kao da se po maslacu voziš, bez ijedne crte.
  1. Javni promet - E tu nas šišaju jebački. U bahn je čudo. S jedne strane grada na drugu za 30 min. Vlak kad krene osjetiš onu silu zabijanja u sjedalo, isto kad koče. Tako brzo idu, a ne ko naši tramvaji kojima treba 2h da krenu il nedaj bože vlaku HŽa. Ima brdo romobila preko aplikacije njihove, puno biciklista.
Biciklisti imaju posebne staze, baš izlivene asfaltom, ne označene crvenom flekom preko pješačkog kao kod nas (50/50). Tramvaji su im tu relativno ok, niš posebno, naši su možda čak bolji, ali njihovi su uredniji. Bus nisam koristio. Ono što je NAJVEĆA razlika između nas i njih opet je u ljudima -> Kada U-bahn/tramvaj stane prvo svi fino naprave mjesta i pričekaju da svi izađu, a zatim svi lijepo uđu. Poštuju se do kraja sva stajaća mjesta gdje je fino označeno baby kolica prostor, prostor za starije, čak su stavili i prostor za samohrane očeve, i sl. Nema naguravanja, nema guranja čak i kad je krcato. Bilo je relativno vruće, ali unutra sa skoro pa popunjenim vlakom je relativno ok, klima dela fino. Vlakovi su također održavani i nema grafita, smrada i sličnog po njima.
  1. Hrana - e tu mi je teško podijelit stvari kod kog je bolja, pa ajmo ovako - restoranska hrana - tu ih rasturamo. Hrana u dućanima - oni tu nas rasturaju.
Pri tome mislim na omjer kvaliteta:količina:cijena -> Restorani su im skupi pun k. Npr. jedan rižoto sa piletinom u umaku od gljiva koji u nokturnu dobiš za cca 10€ sam tamo platio 24€. Coca cola kod nas cca 18kn (2, 2.5€) kod njih 4.5 €. Pa ti vidi. Što se tiče kvalitete, nije loše, mi smo možda čak i bolji u kvaliteti. Porcije su tak tak, najedeš se, ali ne previše, al ne ni premalo. Ručak od 2 glavna jela, 1 dječjeg menija i 4 soka ispadne 60ak €.
Hrana u dućanima (Hofer) - koliko sam shvatio hofer je austrijski 'Lidl', cijene su tamo relativno ok. 0.45€ za 0.5 L vodu, cola je oko 1.29€ ak se ne varam 0.5L, itd. Rum kuglice 300g su 3€, kod nas su sad 26kn 150g, okus isti. Nešto drugo osim toga nismo kupovali pa ne znam. Voda je tak tak, nekakva njihova sa planina, ali dosta sumportasta, romerquelle je ok. Voda iz pipe je isto tak sumporasta malo, ima onaj aftertaste. Kupili smo neka peciva i namaze, bilo je čist ok za večeru neš gricnut. ne mogu sa sigurnošću reć dal je bolje od našeg, ali mi se po viđenom čini jeftinije.
  1. Razgledavanje
Beč sam po sebi ima hrpu toga što možete vidjet for free jer je predivan grad, od parlamenta, schonbrunna, vrtova, karlsplatza, stephansplatza itd.. no ajmo mi o plaćenim stvarima:
- Daleko su skuplji nego mi. Najkraći izlet u Schmetterling house je bio 23€ za 2 odraslih i 2 djece (djeca su free!). Sve skupa ti treba 20ak min da to prođeš i to je daleko preskupo za to. Uz svo slikanje i naganjanje djece. Oni sve što platiš i ulažu, jer zbilja izgleda održavano i očuvano.
- Ulazak u zoo u Schonbrunnu je oko 54€ za 2 odraslih i 2 djece (plaćalo 1, 1 free) - ovo je jako jako dobar ulog jer smo potrošili cca 4-5 sati i nismo vidjeli sve ali smo bili preumorni nastavit.
- Ulazak u House of music je 33 obiteljska - još jedan super izlet koji je vrijedio novaca. (ako nekog zanima detaljnije napišem)
- Ulazak u House des meers oko 50€ za 2 odraslih i 2 djece ( 1 free) - 11 katova riba, isto smo potrošili cca 3-4 sata + najbolji view beča sa 11. kata u 360. Tako da se isplatilo
- Prater je relativno jeftin kao i nekad (5-10€ po vožnji, prolazak parkom free), ali sad imaju one finte da ne dobiš više sliku na kraju, nego platiš još 5 € za sliku i sl.
- Schonbrunn kids museum - di se djeca mogu oblačit u history figure i čačkat svašta interaktivno je bio oko 17€ i ovo je jedan od najisplativijih muzeja za bit s djecom, cca 2-3 sata trajanja.
E sad, mi smo puno jeftiniji za pregledavanje svega i svačega, ali daleko nam fali raznolikosti, interaktivnosti i slično. Zg ima nešto tih interaktivnih fora 'muzeja', ali to je sve malo i slabo. Na moru ne znam kakvo je stanje, ali gdje sam ljetovao recimo ne znam ništa takvoga.
  1. Ljudi
- Vrlo susretljivi, s obzirom da sam zadnji put bio prije 10+ godina tamo, sad svi najednom pričaju engleski, ne sjećam se da su tad ga toliko 'voljeli' i koristili. Bonton je mila majka. Ne gledaju te ljudi u vlaku, vani i sl. U zgu imaš osjećaj da svi pilje u tebe stalno i di god si.
- Prosjaka ima jako malo i to u pothodnicima kod U-bahnova, rekao bih da generalno ima više nego u Zgu, ako gledam po omjeru stanovništva.
- nema žicaroša
- ima svakojakog miješanog svijeta, baš ono svega. Azijata, crnaca, zamotanih, ovakvih, onakvih, zbilja šaroliko, nigdje nisam vidio incidente ko kod nas da netko napadne drugu osobu.
- Domaćih ima ko pljeve - sjediš u restoranu, pričaš sa zalizanim austrijancem na njemačkom, 20 min kasnije tražiš račun od konobarice kad ono 'evo sad ću vam poslat kolegu' :D Pa onda lik u hotelu kaže 'ma žena mi je hrvatica'. U razgledavanjima svako tolko čuješ domaće ili srbe (stalno 'brekaju') itd..
  1. Smještaj - ne mogu usporedit s nečim našim, ali 450€ za 4 noći sa doručkom za 4članu obitelj seems very good u 4* hotelu pored Schönbrunna. Što se tiče samog grada, grad je čist ko suza. Nema smeća, nema grafita (ponegdje ima, ali ne kod kod nas na svakom kurcu tak reć). Ono što je smiješno je kako u pothodnicima, kao npr. naš Importane, nema pekara, nema nikakvih žderila. Ako i ima, onda su na samom ulazu, a unutar pothodnika je sve čisto kao suza (mramorni su podovi). Nitko ne hoda okolo i ždere, svi ili sjede negdje i počiste za sobom. Predivno.
  2. jedino s čime se nisam susreo je birokracija i zdravstvo, ali vjerojatno je i to 10x bolje nego tu.
dakle neki rezime: Plus - bonton u ljudi, raznovrsnost stanovništa bez mržnje, jebački javni prijevoz, šarolik izbor atrakcija za djecu i roditelje i pregled muzeja, prater, jako jako jako lijep i uređen grad.
Minus - promet, cijene u restoranima, cijene atrakcija (iako su neke opravdane)

submitted by saiyadjin to hrvatska [link] [comments]


2023.05.07 18:06 Professional_Lemon52 BUBANJ POTOK PIJACA PART 2

BUBANJ POTOK PIJACA PART 2 submitted by Professional_Lemon52 to serbiancringe [link] [comments]


2023.04.14 14:42 crvenkapica_011 Kako povoljno prodati polovno vozilo

Kako povoljno prodati polovno vozilo

https://preview.redd.it/w9xh6mc8iuta1.jpg?width=1280&format=pjpg&auto=webp&s=1f74a6414941f97ae3badcd47d1d23891c96a928
Postoji više razloga zašto se vlasnici vozila odlučuju da prodaju svoje manje ili više stare četvorotokaše:

  • Finansijski razlozi - ukoliko je u datom momentu hitno potrebna gotovina, zbog plaćanja računa, dugova ili se planira neka investicija
  • Želja i potreba za novim vozilom – vozilo je već staro, performanse su postale slabije, troši dosta goriva, a i dosadilo je više. Novi automobili su brži, sigurniji, udobniji, interesantniji i efikasniji
  • Skupo održavanje – što je vozilo starije, to je potrebnije više novca i vremena za održavanje, menjanje delova i popravljanje sve češćih i sve ozbiljnijih kvarova
  • Selidba u drugu državu ili grad – ukoliko vlasnik emigrira u drugu državu, praktičinije i ekonomski isplatljivije da proda staro vozilo i da na novoj lokaciji kupi drugo. U zapadnoevropskim državama ekološki kriterijumi su dalako stroži od naših, tako da dosta vozila i ne mogu da se voze
  • Rastu troškovi posedovanja vozila – sve veće sume za registraciju, osiguranje, parkiranje, skupi rezervni delovi i gorivo, danas i samo posedovanje vozila može da bude skupo. Ukoliko vam vozilo nije potrebno za svakodnevne aktivnosti, ako vam je posao blizu pa možete peške, biciklom, električnim trotinetom ili gradskim prevozom ima logike prodati ga. Za putovanja vikendom il na odmor može se iznajmiti udobni, savremeni, i bezbedni automobil iz rent a car agencije.

KAKO PRODATI POLOVNO VOZILO

Postoje nekoliko načina kako vlasnik može prodati svoj polovni automobil.

Samostalna prodaja

Ovo je najčešći tip prodaje polovnih vozila. Vlasnici sami prodaju svoja vozila na autopijaci, preko oglasa ili jednostavno na svom parkiranom vozilu stavljaju ceduljice sa cenom i brojem telefona.
Ako je vlasnik vičan trgovini i cenkanju, na ovaj način može da dobije bolju cenu, ne treba da plaća proviziju posrednicima i ima kontrolu nad celim procesom prodaje.
Loša strana je što samostalna prodaja zahteva mnogo vremena, rada i nervoze. Vlasnik mora sam da:

  • Piše i postavlja oglase,
  • Da se javlja na telefon (potencijani kupci obično imaju mnogo pitanja, javljaju se više puta, a dosta često se javljaju i ljudi koji ne nameravaju da kupe vozilo, hoće samo da saznaju cenu ili jednostavno da ispune svoje vreme)
  • Da organizuje preglede vozila i probne vožnje
  • Pregovara sa kupcima
  • Da očisti i popravi svoje vozilo (čisto i održavano vozilo postiže bolju cenu)
  • Da skupi i sredi dokumenta i svu neophodnu papirologiju
  • Ako prodaje na autopijaci, prodavac mora da bude spreman da na Bubanj Potoku izgubi ceo dan (ili nekoliko dana)

Prodaja preko posrednika

Ukoliko vlasnik nema vremena, živaca ni snage da sam prodaje svoje vozilo, može da angažuje posrednika. Tako će izbeći sav posao koji je vezan za prodaju, ali moraće posredniku da plati određenu proviziju.
Posrednici mogu da budu ovlašćene firme i agencije za tu delatnost, ali i pojedinci koji imaju iskustvo u prodaji vozila i znanje o tržištu.
Važno je odabrati pouzdanog posrednika sa dobrom reputacijom, posebno ako se radi o skupljem vozilu ili ako prodavac nije siguran u sve detalje i postupke u vezi prodaje.

Prodaja preko interneta

Prodaja preko interneta je laka, brza, bez gužvi i gnjavaže. Komunikacija se odvija preko mejlova (osim ako vlasnik sam ne postavi broj telefona), viđenje vozila i probne vožnje se zakazuju samo sa ozbiljnim kupcima. Oglas treba da sadrži osnovne podatke o vozilu, njegov opis, marka, godinu proizvodnje, pređenu kilometražu, snagu i kubikažu motora, podatke o servisiranju, dodatnoj opremi, i slično. U zavisnosti od taktike prodavca, cena može i ne mora da se navodi. Obavezno je postavljanje slika (što više to bolje i voditi računa da budu dobrog kvaliteta), preporučuje se i video.
Oglasi se postavljaju na specijalizovanim on-line platformama za prodaju polovnih vozila. Neke su besplatne, za neke treba platiti. Za jeftinije automobile se ne isplati plaćati dodatne naknade, dok je za luksuznije i skuplje modele plaćeni oglas preporučljiv.
Osim na ovim sajtovima, prodaja polovnog vozila može da se objavi i na društvenim mrežama (Fejsbuk, Instagram, YouTube, Twitter).

Zamena staro za novo

Skoro svi dileri velikih brendova imaju razrađene programe “staro za novo” koji otvaraju mogućnost zamene starog vozila za novo, sa ili bez doplate. Prvo se u njihovom ovlašćenom servisu vrši pregled vozila, procenjuje njegova vrednost i određuje visina doplate.
Dobra strana je što kupac za svoje staro dobije novo vozilo, ali ako je ono previše zapušteno, staro, neodržavano i u lošem stanju, doplata može da bude previsoka.

Prodaja preko aukcija

Aukcije mogu da budu on-line ili sa fizičkim prisustvom. Najpoznatije on-line platforme koje organizuju aukcije polovnih vozila i pružaju pristup velikom broju potencijalnih kupaca su eBay Motors, BCA Srbija, AutoBid, itd.
Na nekoj od odabranih platformi (ili više njih) se postavlja vozilo koje se prodaje, njegov opis, fotografije i početna cena. Zainteresovani daju svoje ponude koje mogu da budu manje ili veće od početne cene. Prodavac prati aukciju i na kraju se odlučuje za najpovoljniju ponudu koju je dobio.
Aukcije su posebno dobre ako se radi o retkom i egzotičnom vozilu koje ima potencijal da dobije dobru cenu.
Njihova loša strana je što se često dešava da se ponude veoma niske cene, često se vozila ne prodaju a i naknada koju treba platiti za licitaciju nije mala.

ZAVRŠNA REČ

Najbolji način za prodaju polovnog vozila je kombinovati više vrsta prodaje. Može se istovremeno postaviti oglas na internetu i na samom automobilu, a za vikend otići na autopijac. Ako je vozilo u dobrom stanju i ako se ne traži previsoka cena za njega, jedan od ovih načina će svakako da “upali”.
Izvor: Unirent
submitted by crvenkapica_011 to rentacar [link] [comments]


2023.01.24 15:38 crvenkapica_011 Da li nekretninu prepoznajete po nazivu dela grada ili nazivu projekta

Da li nekretninu prepoznajete po nazivu dela grada ili nazivu projekta

https://preview.redd.it/rk64bwqh50ea1.jpg?width=548&format=pjpg&auto=webp&s=ab1de6f5bb794e6c352a1ae6bad355fa45422d14
Svi oni koji su potencijalni kupci nekretnina, agenti koji se bave prodajom nekretnina, ali i mediji, godinama imaju ustaljeno razmišljanje o tome gde se i u kom delu Novog Sada nalazi nekretnina koja je u ponudi ili koja je prodata.
Svako od nas različito razmišlja i odlučuje u kom delu Novog Sada želi da živi i onda se često kaže, kako su Limani kao lokacija za život interesantni porodičnim ljudima, sugrađanima koji su u penziji, ali i budućim studentima koji žele stanovati što bliže fakultetima. I jedni i drugi i treći verovatno žele da su što bliže Dunavu, keju pa i čuvenom kupalištu štrand, jer uživaju u šetnji pored Dunava, uživaju u džogiranju, ispijanju kafe u ugostiteljskim objektima, vožnji biciklom, uživaju u šetnji sa decom ili unucima ili leti idu na kupanje.
Novosađani znaju za Liman 1, 2, 3 i 4, a naročito oni koji već dugo žive u našem gradu znaju i za Liman 5 koji je pre više godina najavljivan kao potpuno novo naselje. Od te ideje se pre izvesnog broja godina odustalo i dugo se nije čulo da li će Liman 5 zaživeti. No i tu imamo novih saznanja da će tog naselja ipak biti, ali o tome opširnije u nekom našem narednom tekstu.

Svako od nas drugačije razmišlja i odlučuje u kom delu Novog Sada želi živeti!

Novo Naselje je deo Novog Sada i za sada izvesno, jedino naselje koje je davnih dana sad već prošlog veka, građeno planski. Isto tako se zna kako ovaj deo grada poseduje sve potrebne sadržaje, koji su potrebni jednoj porodici. Gradnja jednog od starijih naselja u Novom Sadu započeta je 90-tih godina, a naselje je gradila nekada poznata građevinska firma Budućnost.
Želja projektanata bila je da se projektuje i izgradi naselje, koje je zasnovano na osnovnim principima kvalitetnog i humanog življenja. Na samom početku nastanka Novog Naselja, mnogi građani Novog Sada bili su skeptični i trebalo je da prođe izvesno vreme, dok ovaj deo grada nije zaživeo i dok se nekretnine u ovom naselju nisu počele prodavati.
Prvenstveno su nedostajali sadržaji, međutim slobodno možemo napisati da je Novo Naselje ovih dana grad u gradu i da ima sve potrebne sadržaje. Ako razmišljate o kvalitetnom životu vaše porodice, možemo vas ohrabriti kako bi kupovina nekretnine na Novom Naselju, bio pun pogodak i najbolji izbor dela Novog Sada za život vaših ukućana i vas.

Novo Naselje je deo grada koji je projektovan i građen planski!

Detelinara je stari deo Novog Sada, jer je poznato kako su na ovoj lokaciji pronađeni izuzetno zanimljivi arheološki ostaci iz 279. godine p.n.e. Ovaj deo Novog Sada nastaje davnih dana odmah posle 1. svetskog rata i ovaj neobičan naziv dobija na osnovu polja u blizini, koja su bila zasađena detelinom.
Sadašnja Stara Detelinara kako još zovu ovaj deo našeg grada, nastala je negde između 1937. i 1938. godine. Godine 1959. izgrađeno je na Detelinari negde oko 570 tada novih stanova izuzetnog kvaliteta, a prve ulice na Staroj Detelinari asfaltirane su 1966. godine.
Pisac ovih redova živeo je na Staroj Detelinari od 1966. godine i mogu reći da je to deo detinjstva koga se rado sećam, pre svega jer se tada skromno, ali živelo znatno mirnije bez većih finansijskih problema. U datom trenutku kuće u delu Stare Detelinare investitori su počeli rušiti, zidati nove stambene zgrade i tako nastaje deo Novog Sada pod nazivom Nova Detelinara.

Stara Detelinara u Novom Sadu nastaje između 1937. i 1938. godine!

Nova Detelinara je nastala rušenjem starih kuća na nekadašnjoj Detelinari i sada je to moderno naselje u kome je ostala tek po koja kuća. Ulica Kornelija Stankovića deli Staru i Novu Detelinaru, koja se od pomenute ulice pruža sve do Novosadskog sajma.

https://preview.redd.it/pcrcuzhl50ea1.jpg?width=780&format=pjpg&auto=webp&s=6907ba6983c9e2003ce5b95df03f273be1e926e0
Ovo je izuzetno traženo naselje od strane kupaca, a možemo reći kako je Nova Detelinara na vodećoj poziciji posebno što se tiče potražnje garsonjera, mada možemo navesti da ništa manje nisu traženi jednosobni i jednoiposobni stanovi. Naveli smo kako je najveća potražnja garsonjera u ovom delu Novog Sada, a izvestan razlog je odlična povezanost Nove Detelinare sa svim delovima grada.
Prema našem saznanju, garsonjere na Novoj Detelinari koje se eventualno oglase u ponudi agencija koje se bave posredovanjem i prometovanjem nekretnina (ređe ih ima u ponudi), istog momenta se i prodaju.

Nova Detelinara ima vodeću poziciju u potražnji garsonjera u Novom Sadu!

Pre nego nastavimo našu pisanu „šetnju“ po naseljima Novog Sada na kojima su izgrađene nekretnine i pre nego što počnemo pisati o novim stambenim i poslovnim objektima u gradu koji se sve više pamte po nazivu projekta, treba svakako navesti kako je Novi Sad neobičan spoj tradicionalne i moderne arhitekture.
Prvobitni nazivi našeg grada bili su Racka varoš, Petrovaradinski šanac da bi nakon toga dobio i sadašnji naziv Novi Sad. Naš lepi grad sugrađanima i svima koji to žele da postanu, nudi pre svega izuzetno smiren način života i iako nije prostorno više toliko mali kao nekada, nekako je u Novom Sadu sve na dohvat ruke. Poseban detalj našeg grada je to što se iz jednog u drugi deo Novog Sada stiže relativno brzo.

Novi Sad nudi smiren način života uz sve sadržaje potrebne za svakodnevni život!

Poznato je da su najstariji delovi Novog Sada, Podbara i Stari Grad, delovi grada gde se još mogu videti prelepe građevine iz 19. veka, jer je većina istorijskih građevina iz prethodnog perioda na žalost najvećim delom uništena u bombardovanju 1848. godine.
Navešćemo samo nekoliko objekata koji su građeni u nekim sad već davnim vremenima: Gradska Kuća, Tanurdžićeva palata i posebno navodimo najstariju spratnu kuću u Novom Sadu kod Belog Lava, koja je izgrađena 1720. godine u baroknom stilu i koja se sada nalazi u Zmaj Jovinoj ulici.
Stare kuće i zgrade u samom centru ili u samoj blizini centra Novog Sada, retko se nude na prodaju, ali je zato cena kvadrata onih koje se prodaju jednostavno astronomska. Na žalost ima starih nekretnina istorijske vrednosti koje su u lošem stanju i kojima preti urušavanje ili se ruše kako bi se izgradio neki novi stambeno poslovni objekat.

Najstariji delovi Novog Sada su Podbara i Stari grad a nekretnine na ovoj lokaciji koštaju pravo malo bogatstvo!

Naselje Klisa nalazi se na severnom delu Novog Sada, a poznato je kako je ovo naselje podeljeno na dva dela, Donja Klisa koja se prostire ka istoku i Gornja Klisa koja se nalazi na zapadu. Najstariji tragovi života ljudi datiraju između 5500 i 4500 p.n.e. i zna se da su ti nalazi vezani za kompleks kultura Starčevo-Kereš-Kriš.
Klisa je naselje gde uglavnom ima samo kuća, ali je velika prednost ovog naselja što je u blizini nadaleko poznate Najlon pijace. Smatramo kako je ovaj deo Novog Sada nepravedno zapostavljen, što se tiče potražnje nekretnina. Često se može čuti kako klijenti potencijalni kupci nekretnina, decidno kažu agentima da Klisa ne dolazi u obzir.
Međutim i ovo mišljenje se lagano menja, jer Klisa poseduje skoro sve potrebne sadržaje za svakodnevni život, poštu, manju pijacu, benzinsku pumpu, pekare, markete, prodavnice i neke servise. I za one koji ne znaju, jedno od najstarijih naselja u Novom Sadu, nalazi se u blizini auto puta Subotica-Beograd. Kroz ovo naselje prolazi i magistralni (stari put) Novi Sad Subotica. Verovatno je samo pitanje dana kada će investitori početi sa kupovinom kuća na Klisi, koje će rušiti i na njihovom mestu zidati nove stambeno poslovne objekte.

Klisa je što se nekretnina tiče nepravedno zapostavljeno naselje!


https://preview.redd.it/e5dk0ldo50ea1.jpg?width=640&format=pjpg&auto=webp&s=aa719111277df5f5f0cd79b431e7de3921eb65d1
Satelit je verovatno bilo i prvo radničko naselje u našem gradu, a zna se kako se živelo u davno izgrađenim kućama. Bez oformljene infrastrukture, ovo naselje nije imalo svoju perspektivu pa su se posle dužeg čekanja, rušile stare kuće na mestu kojih su nicale potpuno nove stambene zgrade.
Smatramo kako je za uspomenu na jedno od prvih naselja u Novom Sadu, trebala biti sačuvana barem jedna kuća koja je mogla biti renovirana i koja bi bila neka vrsta muzeja, koji bi čuvao uspomenu nekadašnjeg naselja Satelit. No kako god, ovo je sada moderno naselje koje je dobilo i savremen Bulevar od Futoškog puta ka Novom Naselju, možda i najpoželjnijem delu Novog Sada za život.
Rekli bi da je ovo sad (nazvaćemo ga) Novi Satelit, koji ima sve više prodavnica, apoteke, menjačnice, poštu i poznatu pijacu za koju smo čuli da će u skorijem periodu biti renovirana. Stara Satelitska pijaca biće renovirana, dobiće moderan izgled i izvesno je da će biti znatno funkcionalnija od dosadašnje. Nekadašnje radničko naselje Satelit, koje je bilo poznato po starim kućama, nestalo je pa je to sada novo urbano naselje.

Satelit je sada novo moderno naselje u Novom Sadu!

Telep je izuzetno lep deo Novog Sada koji se nalazi u blizini Dunava, a sa brojnih pozicija ovog naselja možete uživati u prelepom pogledu na Frušku Goru. Možemo na neki način prokomentarisati kako trenutna situacija u vezi Telepa, pomalo podseća na dešavanja u vezi jednog dela Detelinare 90-tih godina, kada su investitori počeli sa rušenjem starih kuća i kada je započeta gradnja novih stambenih zgrada.

https://preview.redd.it/jusbye2r50ea1.jpg?width=640&format=pjpg&auto=webp&s=8a04f5b5358f4a55236b883f30f74064de49346f
To se već desilo i sa Telepom koji ima sve manje kuća, a sve više novih stambenih zgrada. Dovoljno je samo spomenuti jednu stranu Bulevara Patrijarha Pavla koja pripada Telepu i gde uglavnom nema više kuća.

Telep je izuzetno lep deo Novog Sada!

Ovo je bio malo duži uvod na dosadašnje standardno razmišljanje mnogih u kom delu grada se nalazi neka stambena zgrada ili neki stan i naravno koji je naziv tog dela Novog Sada. Ovaj način razmišljanja je počeo polako da se menja kod mnogih koji su neku nekretninu kupili ili tek planiraju da je kupe.
Ako kažete uskoro će se graditi novi Liman 5, Novosađani znaju da se misli na deo grada koji je trebao još davnih dana da zaživi. Svojevremeno se od tog plana odustalo, ali se taj plan opet pokrenuo. Međutim pojedini koji nisu živeli u Novom Sadu i ne znaju nazive mnogih naselja u Novom Sadu, verovatno neće reći kako žele da kupe stan na budućem Limanu 5, već će verovatno reći kako planiraju kupiti stan u Garden Residence.

Sve manje se spominju nazivi delova grada gde su izgrađeni stambeni objekti, a sve više se koriste nazivi građevinskih projekata!

Nedavno je počelo rušenje nekadašnjeg naselja koje se zvalo Depresija na kraju Limana 4. Poznato je da će novo naselje stambenih zgrada na nekadašnjoj Depresiji graditi građevinska kompanija Galens i da će najverovatnije posedovati devet spratova, kao i da trenutni projekat ima naziv Liman V Garden Residence.
Sve češće se ovih dana prvi deo naziva gubi u govoru i mnogi navode samo naziv Garden Residence. Da li je jednostavnije izgovoriti kraći deo naziva budućeg stambenog naselja ili je nešto drugo u pitanju ne možemo sa sigurnošću tvrditi. Ipak da napomenemo kako je ovaj projekt još u razradi i da se priprema projektna dokumentacija, a kada budemo imali preciznije informacije, pravovremeno ćemo vas o ovom projektu obaveštavati.

Uskoro u Novom Sadu počinje izgradnja Garden Residence!!!

Na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu i to u strogom centru Novog Sada, izgrađena je Pupinova palata. Već je sada kada pričate o ovom velelepnom objektu, dovoljno da kažete kako mislite o Pupinovoj Palati i uglavnom nema potrebe da navodite kako se objekat nalazi u centru grada, jer se to podrazumeva. Pupinova palata poseduje stambene, poslovne jedinice, Hotel Pupin, restorane, a ono što je izvesno ovaj objekat izgleda zaista impresivno.

https://preview.redd.it/6nnrytyt50ea1.jpg?width=640&format=pjpg&auto=webp&s=1d9588bdc24855282817818467a7c293ebb2c7d0
Luksuzan i kvalitetan život uz sve pogodnosti i komfor, svojim stanarima nudi potpuno jedinstven urbanistički prostor u Novom Sadu, pod nazivom Sajam Kompleks. Ovaj kompleks predviđa četiri bloka zgrada sa čak 707 stanova, koji poseduju 45 i 130 kvadrata.
Ovim projektom predviđena su igrališta za decu, parkovi, podzemne garaže, marketi, kozmetički saloni, restorani i još neki sadržaji. Sajam Kompleks je smešten na odličnoj lokaciji, jer se u samoj blizini naselja nalazi Novosadski sajam, deo grada koji je odlično povezan sa svim lokacijama u Novom Sadu.

Sajam Kompleks nudi luksuzan i pre svega kvalitetan svakodnevni život!

Avenija Garden Residence inače potpuno novo stambeno naselje sa poslovnim celinama, oivičen je Bulevarom Cara Lazara i Bulevara Evrope, a u samoj blizini se nalaze ulice Aranj Janoša i Cara Dušana.
Prednost Avenije Garden Residenc je pre svega blizina fakulteta, što je interesantno roditeljima čija deca studiraju u Novom Sadu ili tek planiraju studirati. U samoj blizini nalazi se veliki broj kvalitetnih sadržaja počevši od Lidl marketa, autobuskih stanica GSP-a, apoteka, banaka, menjačnica u neposrednoj blizini je Limanska pijaca, dom zdravlja, zatim nadaleko poznato Ribarsko ostrvo, Kamenjar...

Avenija Garden Residence ispunjava sve prednosti svakodnevnog života u modernom gradu!


https://preview.redd.it/o73nt7ax50ea1.jpg?width=548&format=pjpg&auto=webp&s=b9d794aae541efdcadd602b1e3c84b3fb3d3ccd0
Smatra se kako je Kej Garden Residence građen tako da se svakako poštuje duh prostora nekadašnjeg Almaškog kraja, jednog od najstarijih delova Novog Sada. Osnovna vizija je da se nekadašnji duh ovog prostora oplemeni u jednom kontekstu savremenog stambenog prostora i naravno poštujući bogatu istoriju našeg grada i posebno ove lokacije.
Ako se pitate zašto da kupite stan u ovom naselju sa prelepim pogledom na Dunav to je svakako atraktivna lokacija, blizina keja i samog Dunava, arhitektonski koncept modernog stambeno poslovnog kompleksa, parking za čak 283 automobila sistemom garažnih mesta smeštenih u dva podzemna nivoa, sjajan raspored u stambenim jedinicama i naravno izgradnja najkvalitetnijim građevinskim materijalima.

Kej Garden Residence je moderan stambeno poslovni kompleks izgrađen uz poštovanje duha nekadašnjeg Almaškog kraja!

Mišljenje je kako je Kraljev Park projektovana zelena oaza stanovanja u jednom od najstarijih delova Novog Sada. Smatra se kako osim izuzetne lokacije, ovaj potpuno jedinstveni stambeni kompleks svojim stanarima obezbeđuje potpuni komfor.
U blizini ovog prelepog i modernog stambenog naselja, nalazi se autobuska i železnička stanica, policijska uprava, dom zdravlja, osnovna škola, centralni trg u kome će uživati najmlađi sa svojim roditeljima, bakama i dekama, ali i plato u kome će sa zadovoljstvom uživati i odrasli. U neposrednoj blizini nalazi se Bulevar Oslobođenja, kao i Novosadski sajam, a evidentna je i blizina samog centra Novog Sada.
Zanimljivo je kako je osnovna ideja projektanata ta da Kraljev park zapravo bude mali grad za čak 1500 stanovnika. Ovo stambeno naselje sigurno će ubrzo biti prepoznato i po obilju zelenila i obezbeđenim parkingom.

https://preview.redd.it/q9hh4fsz50ea1.jpg?width=640&format=pjpg&auto=webp&s=a8c86236e3fdd09b2ab0a985eb93a200192709a7

Kraljev park je zelena oaza stanovanja!

Pop-Hill ili Popovica Hill izuzetno je zanimljiv projekat, koji nastaje na udaljenosti od samo 6 kilometara od Novog Sada. Kako se navodi u promociji ovog projekta, investitor svojim projektom Pop-Hill pretenduje da to bude najlepše mini naselje.
Kako se navodi u ovom modernom mini naselju, svako može pronaći svoj urbani mir i uživati u čistom vazduhu, mirnom okruženju, a pisac ovih redova dodaje i u čarobnom pogledu na Novi Sad. Projektom je predviđeno 11 stambenih objekata i 42 stambene jedinice, a kako smo dodatno saznali deo objekata je već završen.
Kada kompletan projekat bude završen, planirano je postavljanje zelenih površina sa ukrasnim biljkama i drvećem. Predviđen je i prostor dečije igralište, teren za rekreaciju pa čak i stavljanje u funkciju jednog marketa.

Izvesno je kako će Pop-Hill biti najlepše mini naselje u neposrednoj blizini Novog Sada!

Raspolažemo sa još nekoliko naziva aktivnih projekata u Novom Sadu i njegovoj blizini. Uglavnom se radi o projektima koji se još razrađuju i za koje se verovatno prikuplja potrebna dokumentacija.
Moramo priznati da su nazivi izuzetno atraktivni, ali i sami projekti arhitekata koji žele da njihov moderan dizajn i sadržaji privuku zainteresovane kupce. Deo budućih stambenih objekata gradiće su u Novom Sadu, a pojedini u samoj blizini grada. Moramo navesti kako će pojedina buduća stambena naselja biti idealna za osobe koje se žele distancirati od gradske vreve, ali i za one koji su ljubitelji čarobnog pogleda na Novi Sad.
Kao i uvek pisaćemo i dalje o atraktivnim temama iz sveta nekretnina i naravno pre svega onih koje se nude u Novom Sadu. Ako ste zainteresovani za kupovinu vaše nekretnine iz snova, predlažemo vam da ne lutate već odmah pozovite agenciju Solis Nekretnine i pre kupovine se konsultujte sa iskusnim licenciranim agentima.
fotografije: Solis Nekretnine
Izvor: Solis nekretnine
submitted by crvenkapica_011 to NekretnineSrbija [link] [comments]


2022.10.06 00:18 denis-napast Moji iskustva i pitanja za vas o mojoj poseti Hrvatske.

Zdravo svima!
Posetio sam vašu, i nekadašnju našu zajedničku, zemlju. Bilo mi je zadovoljstvo i hteo bi opet u bliskoj budućnost da posetim opet. Hteo bi da spodelim mojih iskustava i postavim nekoliko pitanja za ono što sam iskusio tamo.
Za početak, keva počela da radi tamo, pa sam imao priliku da je posetim sa ćaletom, napravili smo neku malu ekskurziju bivše Juge, ali najviše vremena smo proveli HR. Drugi put mi je da odem kod vas, prvi mi je bio kad sam bio klinac u 2007.
Iz Makedonije sam.
  1. Sve je divno uređeno i putevi su vam fenomenalni za razliku od naših. Izgradili ste super autoput, mada skupa je putarina, ali sve se divno održava i ne plaćaš da sjebeš svoja kola kao ovde. Sve je izuzetno čisto, u životu nisam skladirao pikavce u džepu, prosto mi je bilo žao da bacam i takvo smeće, i ovde ne bacam, samo što ovde ne bi držao toliko vreme pikavce, sve je apsolutno prljavo i smrdljivo, ljudi, pogotovo Albanci i Romi, nonšalantno i konstantno bacaju smeće i zagađuju sredinu, što narušuju ugled naše države. A zato i privlačite takve kulturne turiste, zato mi nikad ne bi mogli to da uradimo, a i Albanija isto, džabe sva ta prirodna lepota i jeftine cene kad nam je zemlja jedno veliko đubrište. Nađe se i kod vama neki debil što baca đubre sigurno, ipak smo Balkanci, ali ne u toliki razmer kao kod nama.
  2. Takođe mi se sviđa kako održujete parkove i arheološke i istoriske lokalitete, mada ulaznice na nekim mestima mi deluju preskupo. 30 eura je previše za ulaz na Krku, a koliko smo razbrali, ne dobijaš ništa sa time u smisli krstarenje i sve to, samo za privilegiju. Bio sam isto tako u Splitu, hteo da uđem u onoj Katedrali u Dioklecianovoj Palači, ali ulaz skoro 10 eura. Kako to da se naplaćuje toliko mnogo ulaz u crkvi, razumem da bi previše bila gužva da je besplatno, ali opet. Dobro je što se ne naplaća ulaz u Dubrovniku, ali zato je parking 6 i više eura sat. Tata mi pričao za dobra stara vremena kada smo išli i ulični parking bio besplatan. Nažalost nisam imao toliko vremena pa nisam bio u sve te zanimljivosti, kao što su zidine i rektorska palača i sve to. Planiram da posvetim par dana samo za Dubrovniku u budućnosti, mislim da bi najisplatlivije bilo da nađem neki smeštaj u novi deo sa besplatnim parkingom i da idem peške ili sa autobusom do starom gradu. Jel imate neke tips za mene za ubuduće? Primer, jeftinije ulaznice i načine da se uštedi malo lova za sve to, a da se obiđe sve.
  3. Kad uračunate cene i plate, standardi života između naše dve zemlje pa i ne deluju toliko različito. Cene po marketima su dosta skuplji, neke stvari i duplo, jedino svinjsko meso sam primetio da je jeftinije. Tako da isto je. Kada razmišlim, i vama je sigurno skupo letovati i posetiti zanimljivoste po Hrvatskoj, tako da, ne gotivim se vama na to. Isto tako mi je malo ne ferski što strani radnici zarađuju više od domaćih sa onim bonusem za onih koji su odalečeni od kuće. Stranci imaju i besplatan smeštaj, struju, vodu, i plus veću platu za 10-20%. Al zato vaši idu gore a mi kod vas. Ima i ovde nedostatak radne snage, al nažalost niko sa četiri strane sveta ne želi doći ovde da radi u ovu mizeriju.
  4. Bio sam iznenađen što za nedelju dana tamo, video sam samo jedno policijsko auto u celoj Hrvatskoj, ne uračunujući udese i granične prelaze, zato sam morao i da ga slikam. Ovde brate ne možeš da prdneš a da te žandar ne čuje. Na svakih 100 metara ima policiska kontrola. Čini mi se da 10% od građana su deo policije jebem ih. Policiska država, veliki brat te posmatra. I samo čujem, svaki mesec, nove konkurske, kako će da prime novih 400-500-1000, koliko i da je murjaka. Idijoti. Čini mi se da država živi od poreza naftenih derivata i kazne. Bem ih u dupe.
  5. Nisam toliko imao vremena da provedem sa Hrvatima, ali skoro svi bili ljubazni i topli, i gledali nas ko da smo naši, što mi se jako sviđa, ipak smo, i ja gledam tako na to.
  6. Kad se majka zaposlila tamo, rekli su joj iz agencije u Makedoniji da ne zvuči tamo ko da je iz Srbije, što nam je bilo jako smešno. Jel bi se stvarno neko uzbudio na to? Bitno je razumeti se. Nama je najbliža i kulturno i politički Srbija. Oni su jedini koji nisu se protivili i negirali Makedonski identitet, ime i jezik. A pošto je Makedonija mala, ovde je jako popularna Srpska muzika, u suštini turbofolk nažalost, a i film isto tako. Hrvatska je na malo dalje drugo mesto u to.
6.5. Oprostite na moji Srpsko-Hrvatski-Kumanovsko-Makedonski hibridni jezik na koji pišem, gledam što više knjiga da čitam na Srpskom, po nekad i na Hrvatskom, mada malo mi je teži za razumeti. Ne mogu toliko da podnosim Makedonski i nedostatak reči istog. A i prevodi su isto tako loši. Tako da..
  1. Možda malo je ovo političko pitanje, ali čudno mi je bilo što toliko se pominje domovinski rat po medijima. I na radiju, i na televiziji. Što i da puštiš, samo se pominje domovinski i domivinski rat. Čudno mi je što se toliko pominje a prošle su skoro 30 godina. Žalosno je za svih žrtava i sve to. Makedonija se mirno razdvojila, al imali smo i mi konflikte, mada dosta kraćih u sporedbi, kao u 2001 sa terorista UČKa. Al retko se pominje za to. Jel bilo neka godišnjica pre nedelju dana?
7.5 Svoje poreklo smatram za Srpsko zato što mi Makedonska istorija nema smisao, bar ono što smo učili u školi. Najviše se privlačim Srpskoj, bar u suštini regionom odakle potičem. Hoću da gledam na stvarima bez bajase i sve to, pričali sa jednim prijateljem koji je Hrvat po poreklom, završio faks po Istoriji, rekao mi je da je najbolje kad neki stranac piše tvoju istoriju, na što se mnogo saglasujem. Moji me učili da ne budem nacionalista, da smo svi naši, bar mi iz bivše Juge. A i teško je voleti zemlju koja ti daje toliko loše uslove za život, izuzetak u ovo iz bivše juge su Hrvatska, a najviše Slovenija, al oni uvek bili ozbiljni, za razliku od nas. Tata uvek je navijao za svi ovih naših sa isti entuzijazam. Najbolje da Slovenija porazi Srbiju u finalu nego neko drugi. Nažalost Makedonija malo ulože u naše sportiste pa je uzaludno biti pozitivan kada ih gledaš. Ne možeš biti razočaran kada imaš niske pretpostavke.
Sigurno sam puno stvari propustio, zaboravio da pomenem i sve to, kasno je uveče i umoran sam. Što mi padne na pamet ću da uradim novi post ili što bilo. Veliki pozdrav iz Makedonije!
submitted by denis-napast to croatia [link] [comments]


2022.08.24 16:44 brundabunda Grand Theft Auto: Slovenija

Grand Theft Auto: Slovenija submitted by brundabunda to Slovenia [link] [comments]


2022.07.31 03:31 the_rodent_incident Abeceda Užasa (horor)

Ok, definitivno nisam planirao da obično objašnjenje OP-u zašto ne treba da uništavamo MHE postane egzistencijalna horor priča sa primesama satire i planinom društvene kritike. Ali, to je što je. Moram nekako da sjebem writers block. Napisano na telefonu. Here goes nothing.
 

Abeceda Užasa

Jednog dana, rešeni da stanu na put uništenju prirode u Srbiji, okupe se sledeće osobe: Alen, Bane, Ceca, Dejan, Eva, Fića, Goran, Horvat, Ilija, Jelena, Kosta, Lena, Milica, Nikola, Obren, Peđa, Rajko, Sanja, Tijana, Una, Veljko, i Zoran.
Svi su bili složni, i želeli da se reše male hidroelektrane (MHE) u njihovom selu, i nisu se bojali države. Mislili su da su nepobedivi jer se bore protiv zla i za korist svih dobrih ljudi i budućih generacija u Srbiji.
Jedne noći, oni raznesu tu MHE eksplozivom. Materijalna šteta je velika, reka je ponovo potekla, i niko nije povređen. Investitor je naravno ljut i želi da svi odgovorni budu kažnjeni.
E sad dolazi ono što se uvek događa u Srbiji. Vekovna borba zla protiv dobra, gde se unapred zna pobednik. Sa jedne strane je ova grupa prijatelja kao pojedinci, a sa druge strane je svemoćna, bezlična država kosmičkog užasa, koja kao ni Ktulu nikome ne polaže račune niti bilo išta objašnjava.
Krenimo po redu.
Alen je bio tih i povučen, sve dok nije odlučio da nešto uradi za svoju zemlju. Ubrzo posle incidenta policija uhapsi Alena. Tuku ga dok se ne usere, ali on neće da izda drugove. Kad su ga pustili, život mu je digitalno uništen. Svi računi u banci su mu neobjašnjivo blokirani, a ne može ni auto da registruje. Mobilni operater mu je ugasio broj. Facebook, Upwork, i LinkedIn su mu zatvorili nalog na osnovu zahteva države Srbije, a katastar je volšebno prebacio njegov stan na nečije drugo ime. Alen nema kome da se žali. Medije boli kurac ili ih niko ne sluša, advokati neće da rade za džabe, a Alenova ušteđevina u kešu nije toliko velika da može da podrži dva-tri meseca bez prihoda za koje je potrebno da bude digitalno prisutan. I tako, jednog dana Alen, pošto je već bio pomalo labilan, odlučuje da digne ruku na sebe. "Čovek skočio sa osmog sprata," ostade kratka crtica u Večernjim Novostima.
Kroz mesec dana, isto se događa sa Banetom. Država ga proguta, sažvaće, iskenja, i njegov život je završen. Na nekom navijačkom forumu osvane da je Bane gej (sa sve snimcima telefonskih razgovora do koje je samo BIA mogla da dođe), i on tako dospe na spisak za odstrel. Lokalna navijačka grupa "Jebači" - Bosilegrad nalaze Baneta dok se vraćao peške sa posla, i odlučuju da opravdaju svoje ime. Bane se budi go u jarku ispred svoje kuće, pet je ujutru. Pored obilnog krvarenja iz rektuma, Bane u ambulanti saznaje da su mu "Jebači" ubrizgali kokain u venu, što ga sada čini narkomanom, iako nikad u životu nije koristio droge. Takođe saznaje da je sada zaražen HIV-om, a i njegov otac i deda saznaju da je gej i narkoman, i odriču ga se. Bane zove Dejana i pita ga da li bi ga primio na nedelju dana dok vidi gde i kako će, Dejan prihvata. Nažalost Bane sledećeg dana dobija sepsu, visoku temperaturu, i umire sam ispod nadvožnjaka. Psi lutalice su se postarale da identifikacija tela bude nemoguća.
Ceca je žena u godinama, mali privrednik. Mesec dana posle Banetove smeti, Ceca biva uhapšena. Ima advokata ali je slaba vajda, sve sudije u njenom malom mestu su plaćene ili ucenjene, tako da njen slučaj navodnog terorizma završi u fioci. Ali, posledice ostaju. Vreme samo ide a računi se gomilaju, a posla nema, jer joj je država ukinula firmu od koje je živela. Zadnji udarac se događa kada lopovi provale u magacin gde drži skupe delove za električne viljuškare, i sve zapale. Ceca ne može ni kredit da uzme u banci, jer kreditni biro odbija sve upite kao da ne postoji. Na kraju biva osuđena na 6 meseci zatvora zbog propuštanja da plati poreske doprinose, a kada u januaru dospe u žensko odeljenje Zabele smeštaju je u samicu, gde dobija upalu pluća i umire u zatvorskoj bolnici.
Dejana hapse ubrzo posle toga. Umire na saslušanju, unutrašnje krvarenje zbog batina prilikom isleđivanja. Posle Banetove smrti Dejan je bio vrlo rastrojen (voleo ga je), i nije hteo da sarađuje sa policijom. Slučaj je zataškan, i pored protesta porodice njegovo telo je kremirano pre obdukcije. Informer piše da je Dejan bio nemački špijun, plaćen od strane albanske mafije. Porodica tuži Informer, i sledećeg dana on piše kako je Dejan bio ne samo nemački špijun nego i pedofil. Parnica protiv Informera se oteže 12 godina, i pobeda porodice biva nezapažena, premalo i prekasno.
Eva zove par preostalih ljudi iz grupe, da vidi šta dalje raditi, ali oni se takođe boje za svoj život, i spremaju da pobegnu iz zemlje. Evu jedne noći pored ulaza u zgradu dočekuje navijač Crvene Zvezde, koji je nožem ubada deset puta psujući joj majku ustašku. Evu slučajno otkriva Fića, i odvozi je do urgentnog centra, gde će ona umreti iste noći, zvanično od zadobijenih povreda, a zapravo zato što je lekar dobio naredbu da ona ne sme preživeti. To, ili je imala zdravu jetru i srce koji se mogu dobro prodati. Navijač nikada nije pronađen i pored toga što je događaj snimljen kamerom, i on ostavio nož na licu mesta.
Fića dočekuje jutro uplakan ispred urgentnog centra, i okreće Evinu porodicu da im javi tužnu vest. Potom kreće autom svojoj kući, ali ga presreće interventna jedinica policije, i slučajno otvara vatru na njega dok je izlazio iz auta. "Okršaj policije i narko dilera," piše Kurir.
Goran dobija poziv poštom da se javi u policiju na informativni razgovor. Poučen iskustvom njegovog druga Dejana, odlučuje da odmah napusti zemlju. Zaustavljaju ga na rumunskoj granici, i tu mu se gubi svaki trag.
Horvat je uspeo da uhvati let za Ljubljanu, i misli da se spasao. Ali republika Slovenija tretira Srbiju kao demokratsku zemlju u kojoj vlada pravo, i zato usvajaju zahtev za njegovu ekstradiciju. Interpol hapsi Horvata negde u Francuskoj, isporučuje ga Srbiji, i Horvat biva izboden šrafcigerom u istražnom zatvoru, gde umire od krvarenja. Nikada nije obelodanjeno otkud Šrafciger u zatvoru, niti ko ga je napao. "Slučaj Horvat" je neko vreme u medijima, ali onda pada u zaborav. Slovenija i dalje smatra Srbiju za sigurnu zemlju.
Ilija ima dobrog advokata i dvoje drugova koji ga čuvaju, i misli da će uspeti da preživi dok se prašina slegne. Ali onda kreće njegovo blaćenje u medijima: nazivaju ga manijakom, seksualnim predatorom koji napada devojčice, nađene su fotografije u njegovom stanu (koje je neko tamo podmetnuo). Drugovi ga napuštaju da ne bi ugrozili svoju reputaciju, a grupa navijača ga okružuje ispred kuće i ubija bejzbol palicama. Svi dobijaju uslovne kazne.
Jelena, shvativši da se od Srbije ne može pobeći ni sakriti, oduzima sebi život predozirajući se pilulama. Kada ju je majka otkrila kako leži u kupatilu, pozvala je hitnu pomoć, kojoj je iz nekog razloga trebalo tri sata da stigne. Lekari su konstatovati smrt.
Kosta je oduvek bio jak, mentalno i psihički. Redovno ide u teretanu, zdravo se hrani, ide u crkvu, i čita knjige. Kada je policija zakucala na njegova vrata i odvela ga u stanicu, sve je priznao jer ga nije bila sramota, mislio je da čini pravu stvar. Osuđen je pravosnažno na 40 godina zatvora zbog terorizma. Roditelji i žena su ga se odrekli preko novina. Trećeg dana robije u Sremskoj Mitrovici, čuvari su ga odveli u samicu, i tamo ostavili bez hrane i vode. Ćelija je u papirima bila označena kao prazna, iako je u njoj bio Kosta, od koga su posle šest meseci ostale samo kosti.
Lena je shvatila da će umreti čim se Sauronovo Oko države ustremi na nju. Zato je napravila dil sa đavolom, brže-bolje se učlanila u partiju, dovela Nikolu, Obrena, i Peđu u jedan kafić, zatim je izašla, a grupa od petoro maskiranih mišićavih šifonjera je upala i ispraznila šezdeset metaka u Nikolu (fotograf), Obrena (parketar i otac dvoje dece), i Peđu (anesteziolog). Sledećeg dana u jutarnjem programu državni službenici su pričali o borbi protiv mafije i kako niko nije jači od države. Sedam meseci kasnije Lena nažalost nalazi svoju savest, i naprasno odlazi u šumu negde u zapadnoj Srbiji, tražeći zaborav, a zapravo tražeći da je vukovi raspore i raznesu na sve četiri strane sveta. Niko nikada nije našao njeno telo.
Milica je bila gotičarka. Živela je u predgrađu, i mrzela je narodnjake, svadbe, ajvar, i bilo šta vezano za srpsku kulturu. Palanački um bi rekao da je ona savršeni primer domaćeg izdajnika i stranog plaćenika. Zato nije ni bilo čudno što se pridružila ovom poduhvatu, jer je htela da uradi nešto haotično, možda čak i malo satansko, kao odjek nekog post-modernog izraza koji se izgubio u šumu. Posle incidenta, Milica je otišla kod drugarice (Zoranova ćerka) da slušaju metal i nalivaju se pivom, vrišteći kako je digla MHE u vazduh. Komšije su pozvale komunalnu miliciju, koja je pozvala policiju, koja je odvela Milicu na trežnjenje njenog života. Zoran je za dlaku izbegao da bude osumnjičen, ali je zato Milica sa svojom bakom i majkom bila isleđivana danima. U pritvoru u opštinskoj policijskoj stanici je bila silovana posle gašenja svetla, i nekako je uspela da gurne silovatelja tako da je on udario glavom o rešetke i umro na licu mesta. Milica je osuđena na 12 godina robije, ali je nađena mrtva u ćeliji pre nego što je presuda postala pravosnažna.
Rajko je imao druga koji radi u Kriku i honorarno za Insajder TV, i zajedno su napravili prilog o MHE koja je uništena eksplozivom. Pomenuli su sve sumnjive smrti svih Rajkovih drugova i drugarica, i postavili mnogo nezgodnih pitanja. Reakcija javnosti je bila mlaka. Desio se i protest, oko 100 ljudi je blokiralo Gazelu, ali policija sa psima ih je rasterala. Za šest meseci niko se više nije sećao niti je pominjao taj incident. Razočaran, Rajko je počeo da planira da emigrira kod rodbine u Nemačku. Njegov život se prerano i nasilno završio u Beogradu kod mosta Gazela, na istom mestu gde je par meseci pre toga bio protest. Dvojica navijača su zaustavili njegov auto, izvukli ga naočigled prolaznika, prebili bejzbol palicama, a potom polili benzinom i zapalili. Mobilnim su snimali njegove krike. Video je osvanuo na Tiktoku, a jutarnji program sledećeg dana je bio na temu vršnjačkog nasilja i navijačkih grupa.
Sanja je neko vreme živela u strahu, a onda je prestala da se boji. Mislila je da je gotovo, da je odmazda prestala. Pisala je po internetu kako treba ustati i ponovo pokrenuti otpor u Srbiji. Upisala je drugu godinu arhitektonskog fakulteta, i nadala se da će otići iz zemlje jednog dana. To se sve prekinulo kada je policija upala na predavanje i odvukla je pred profesorom i studentima. Niko nije smeo da se umeša. Posle informativnog razgovora joj se gubi svaki trag. Neke njene prijateljice bi se zaklele da su je prepoznale na par naloga na OnlyFans sajtu, gde je sedela na prljavom krevetu u nekom ruskom bordelu, praznog pogleda, sama kost i koža. Nije mogla imati više od 30 kila.
Tijana je sama otišla u policiju da se prijavi odmah posle incidenta, još uvek slepo verujući da postoji neka poštena osoba tamo. Nije otkrivala druge, i sama je označila sebe kao jedinog krivca i počinioca dizanja MHE u vazduh. Potom su je odveli u neku zgradu BIA-e, gde su je dva uglađena gospodina u kožnim keceljama mučili deset dana i deset noći. Pre nego što je izgubila razum i poslata na doživotno lečenje u Kovinsku mentalnu bolnicu, označila je Acu, Dejana, Fiću, i Rajka kao saučesnike. Zadnji i poslednji čovek koji je video Tijanu živu je bio njen otac, kada je posetio u Kovinu, gde je bila bez svesti zavezana za krevet. Smrdela je na izmet, falila joj je ruka, jedna noga, jezik, oba uveta, obe bradavice, deo nosa, i oba očna kapka.
Una je imala majku i brata koji su bili članovi partije. Pokušali su da izglade stvar, ali je izvršni odbor bio neumoljiv: mora se smesta predati policiji. Suočeni sa izborom između porodice i stranke, Unina majka i brat su izabrali život, i javili stranci lokaciju gde se Una krila. Budući da je oduvek bila dobra sa hemijom i eksplozivom, Una nije htela da se lako preda. Dobro se opremila, postavila je zamke i mine oko kuće u okolini Kraljeva gde se krila. Nadala se vatrometu, ali je skinuta snajperskim hicem kada je slučajno izašla na terasu da uživa u jutarnjem povetarcu. "Ogromna pobeda države," pisao je Informer, "sprečen ludak da napravi veću štetu."
Veljko je bio pobožan i verovao je u Božiju pravdu. Kada je video da članovi kružoka u kome je bio nestaju jedan za drugim, i da nema nikakve nade da će imati fer suđenje ili moći da pobegne od duge ruke države, odlučuje da ode na Svetu Goru, u Hilandar, kao poslednje utočište. Po dolasku monasi ga prihvataju, i on neko vreme pomaže na imanju i u poslovima oko održavanja. Nažalost dvoje monaha koji su nekada radili za Udbu telefonom su javljaju da je Veljko u Hilandaru. Kada je grčka policija došla monasi nisu hteli da ga predaju. Veljko je mislio da se izvukao, ali jednog dana Udbin monah mu je po naredbi sipao otrov u jelo, i Veljko je umro sledećeg dana. Suprotno njegovoj poslednjoj želji da bude sahranjen na Svetoj Gori, telo mu je preneseno u Srbiju, gde mu se gubi trag.
Zoran je bio američki građanin i nedelju dana posle incidenta se vratio u Čikago, gde je živeo sa ženom i troje dece. Mislio je da je gotovo, da nema šanse da bude izručen Srbiji jer ga štiti Američka država. Tako je i bilo. Nije nameravao da se ikada vrati u Srbiju, a obavestio je lokalnu policiju da pripaze na moguće strane agente koji bi da mu naude. Pet godina je Zoran poživeo u miru, i nije prestajao da piše članke za opozicione medije poput Danasa ili blogove kao što su Peščanik. Čak je jednom nastupao u DLZ emisiji sa Markom Vidojkovićem, i bio gost u podkastu kod Galeba Nikačevića (preko Zoom-a, naravno). Zoran je mislio da je preživeo. Sve dok, dve godine kasnije, nije išao na odmor u Italiju, a avion je zbog nesrećne kombinacije oluje i erupcije Etne morao da neplanirano sleti na Niški aerodrom zbog popravki. To su bili najnapetijih tri sata u njegovom životu, koji su se završili hladnim tušem: tri agenta BIA su ušli u avion, ugrabili Zorana pred svim putnicima i njegovom porodicom, i odveli ga u nepoznatom pravcu. "Uhapšen bombaš koji je planirao drugi napad u Srbiji," pisao je Informer, a predsednik je u vanrednom obraćanju naglasio da nema nikoga jačeg od države, da će sva lica biti procesuirana, da pustimo da institucije rade svoj posao, i da se Srbija ne boji nikoga kad sprovodi svoje državne interese.
I tako, deco, došli smo do kraja ove okrutne bajke. Jesmo li šta naučili?
submitted by the_rodent_incident to serbianwriters [link] [comments]


2022.02.27 19:31 crvenkapica_011 13 stvari koje su neophodne na putovanju

13 stvari koje su neophodne na putovanju
Planirate da krenete na put? I razmišljate šta vam sve treba?
Ukoliko želite da vaše putovanje proteklo u najboljem redu, pogledajte našu listu 13 osnovnih stvari koje jednostavno morate poneti.
Naravno da se ova lista razlikuje u zavisnosti od ličnih preferenci, dužine i cilja putovanja, ali ipak neke stvari su zajedničke za svako putovanje.

https://preview.redd.it/u30tbf7k5fk81.jpg?width=400&format=pjpg&auto=webp&s=910147997ecd69bc0dabe2d395d47334875441e2

1. Flaša za vodu

Unošenje dovoljno tečnosti je najveći prioritet na putovanju. Posebno ako se putuje leti kada su vrućine velike. Dosta ljudi koji putuju autobusima ili avionima se ustručavaju da piju tečnosti zbog retkih pauza za toalet. To naravno nije dobro, mora se ostati hidriran u svakoj prilici, a posebno kada se putuje.
Zato obavezno ponesite flašu (ili više njih) sa vodom. Flaša za višekratnu upotrebu je bolja opcija zato što po potrebi može da se dopunjava, a i jeftinije je nego da stalno kupujete vodu.

2. Gotovina

Živimo u dobu platežnih kartica, ali ipak ponesite i dovoljno novca u kešu. Dosta često se dešava da aparati za plaćanje ne rade, a neke usluge (kao na primer pijaca ili ulični prodavaci) ne možete da platite karticom.

3. Lični dokumenti

Deluje logično da se ponesu lična dokumenta, ali neverovatno je koliko često se desi da se zaborave. Zato pre svakog puta nekoliko puta proverite da li ste poneli vozačku dozvolu, saobraćajnu dozvolu, polisu osiguranja, ličnu kartu, posoš, itd.
Ako za svoje putovanje iznajmljujete vozilo, morate poneti i ugovor o iznajmljivanju.

4. Punjač za telefon

Ne možemo bez telefona, treba nam da bi ostali u kontaktu, da pravimo fotografije i snimke, ali on malo vredi ako mu se isprazni baterija. Ovo je posebno važno ako koristite aplikacije za navigaciju.

5. Mape

Papirne mape zvuče kao stvar iz prošlosti, ali one još postoje i još uvek se koriste. Nezamenjive su tamo gde 3G ili 4G mreža ne pokriva teren, ili ako jednostavno ne volite GPS urađaje i navigaciju na mobilnim telefonima. Ili ako vam “crkne” baterija na njima.

6. Lekovi

Posedovanje kompleta prve pomoći je zakonska obaveza. U njima se nalaze zavoji, jastučići od gaze, flasteri, makaze i slično.
Pored ovog kompleta, ponesite i lekove protiv bolova, glavobolje, mučnine, protiv alergija, ujeda insekata itd.
Ukoliko primate neku redovnu terapiju, nemojte da je zaboravite.

7. Zabava na putu

Putovanja su ponekad (za neke uvek) dosadna. Posebno ako putujete sa decom, oni stalno traže nešto za zabavu. Zato spremite tablete, video igrice, digitalne i audio knjige, muziku, filmove.

8. Sredstva za higijenu

U ove potrebštine spadaju:
  • Vlažne i suve maramice
  • Sredstvo za dezinfekciju ruku
  • Četkica i pasta za zube
  • Krema za sunčanje
  • Sapun
  • Repelenti i ostala sredstva protiv uboda insekata
  • Toalet papir, itd

9. Ranac

Da smestite sve ove stvari potreban vam je ranac. Preporučujemo da ranac bude manji, lagan i da ima što više pregrada kako biste mogli lakše i preglednije da organizujete stvari a ne samo da ih nabacate bez reda. Ukoliko nosite više stvari, bolje je imati dva ili tri manja ranca nego jedan veliki.

10. Alat i rezervni delovi za auto

Ne krećite na put bez rezervne gume. Ali i bez ostalog alata koji će vam možda trebati ako ostanete negde u kvaru (tu svakako spadaju rezervni delovi, ručna baterijaska lampa, lance za vožnju po snegu, trougao, komplet ključeva, klješta i slično).

11. Topla odeća

Pre puta dobro razmislite i vizuelizujte koja vrsta odeće i obuće će vam trebati.
Tu spadaju i toplo ćebe, običan ili putni jastuk, topli džemper, duks, trenerku ili jaknu. Imajte u autu ove stvari čak i kada je toplo vreme, pošto ne zna se šta put može da donese. Ukoliko se ostane u kvaru tokom noći, svakako će ćebe i topla odeća puno da vam znači.
Ako putujete leti, ne smeju se zaboraviti naočare za sunce, kape, šeširi, ako putujete na u periodu intenzivnih kiša treba poneti čizme, kabanicu, kišobran.

12. Hrana

Pomenuli smo da na putu vozač i saputnici ne smeju ostati bez tečnosti, ali ne sme se ostati ni bez hrane. Nemojte se previše oslanjati na prodavnice i benziske pumpe pored puta, možda neće raditi ili neće imati te namirnice koje vama trebaju. Zato spakujte sendviče, peciva, grickalice, voće i povrće, čokoladice, ko već šta preferira.
Hrana je posebno važna na dugačkim putovanjima i ljudima koji imaju problema sa dijabetesom.

13. Kese za smeće

Dok putujemo pravimo smeće u autu. Nemojte da budete nekulturni i da ga bacate kroz prozor, nego ga spremite u ove kese i izbacite kada naiđete na prvi kontejner.
Nadamo se da će vam naša kratka lista pomoći pri. Ako ste iskusni putnik i imate da dodate još neku stvar, možete to da učinite u komentarima.
Izvor: Beogradskirentacar.blogspot.com
submitted by crvenkapica_011 to rentacar [link] [comments]


2020.05.29 10:23 greenwich79 Domaći rječnik uvriježenih mnijenja (S. Andrić, 2009.)

AKADEMIK. Najviša i najnedostižnija od svih titula. Odnositi se prema njoj sa strahopoštovanjem i uvijek je stavljati ispred imena onoga komu pripada. Akademici – najumniji ljudi koji hodaju zemljom. Ne zna se čime se bave: rade li što ili samo nose teret naslova akademik.
AMERIKA. Prosječni je Amerikanac krajnje neobrazovan. Amerikanci cijelom svijetu dijele lekcije o demokraciji i ljudskim pravima, kao da zaboravljaju što su sami učinili s Indijancima!
ANDRIĆ (Ivo). Izdajica. Dobar pisac, ali lišen ljudskog morala i poštenja. Ipak, ne treba se sasvim odreći našeg nobelovca.
ANTIFAŠIZAM. Prazan pojam, lišen stvarnog sadržaja. Krinka iza koje se skrivaju strahote i zlodjela komunizma.
ATEIZAM. Propala stvar. Neslavno potonuo skupa s komunizmom. Ateisti su naivni egoisti koji precjenjuju vlastiti razum.
AUTOMOBIL. Limeni ljubimac. Vrlo je šik naučiti malo dijete da raspoznaje marke automobila. U današnje vrijeme svaka šuša ima vlastiti auto.
BALKANAC. Uvreda zbog koje je opravdano fizički se obračunati s onim tko vam ju je uputio.
BAN JELAČIĆ. Mađari još i danas protrnu od straha na spomen njegova imena. Obavezno ga spomenuti kada se razgovara s kakvim Mađarom.
BIZANTINAC. Sinonim za podmukla i prevrtljiva čovjeka. Bizantinci su uglavnom Srbi.
BOSNA. Tamni vilajet. Ne zna se što bi to imalo značiti, ali je vrlo istinito. Zemlja ćevapčića i viceva. Bosanci su posvuda, samo ne u Bosni.
BRONČANI KONJANICI. Svi su austro-ugarski brončani konjanici načinjeni od bronce zarobljenih turskih topova.
CJEPIDLAKA. »Kritičar naših postupaka« (A. Bierce; vrijedi i danas).
CRKVA. Posljednja moralna vertikala. Jedino se ona još nije kompromitirala.
CRKVENA ZVONA. Ona na važnijim proštenišnim crkvama uvijek su načinjena od bronce zarobljenih turskih topova.
ĆIRILICA. Srpsko pismo. Čuvati se da je ne naučite. Ako je već znate čitati, bolje je to držati u tajnosti.
DEMOKRACIJA. Velika podvala. Samo iluzija.
DESNIČAR. Citirati misao: »Tko u mladosti nije bio komunist, taj nema srca, a tko u zreloj dobi nije desničar, taj nema pameti.«
DJECA. »To je kapital, kažem vam.« (Čuje se u vlaku, kod frizera i na drugim mjestima pogodnima za vođenje neobaveznih ili čak filozofskih razgovora.)
DOJENČAD. Sve razumiju; neka vas ne zavara to što ne mogu izreći svoje misli.
DRUG. Riječ koju bi trebalo zabraniti. Koristiti je samo kao uvredu.
DUBIOZNO. Učena riječ koja znači manje-više isto što i dubinski, temeljito. Kaže se »dubiozno se baviti nečim«. Ili: »Prostudirao je to baš dubiozno«.
EGZISTENCIJA. Isto što i posao ili radno mjesto. Mnoge niskosti i podlosti koje činimo mogu se pravdati brigom za egzistenciju.
ENGLEZI. Kradljivci tuđih kulturnih spomenika širom svijeta. Ukočeni i neduhoviti; njihovi vicevi naprosto nisu smiješni. Neskloni Hrvatskoj.
EUROPA. Stara kurva. (Nije li je već Zeus silovao?) Uvijek smo bili njezin dio.
EVOLUCIJA. Nije dokazana. Prema tome, ne bi je se smjelo spominjati u školi.
FAŠIZAM. Manje zlo od komunizma.
FRANCUZI. Uglavnom ružni, ali zrače neodoljivim šarmom. Ne mogu prežaliti što više nisu važni kao nekada. Iskvareni i pomalo ljigavi. Ipak, imaju nešto što izaziva poštovanje: Legiju stranaca.
GENOCID. Najgori ratni zločin, koji se sastoji u ubijanju civila naše narodnosti.
GERMANIZMI. Rabeći ih obilno u svakodnevnom govoru (npr. šulkolega, platfus, vindjakna, nahtkaslić, kohčokolada, špajservis, flajšmašina, cukerpekerica) pokazujemo da pripadamo boljem gradskom svijetu i višem staležu.
GLOBALIZACIJA. Izvor svega zla. Nesmiljena arena našeg doba u kojoj velike ekonomije, narodi, jezici itd. proždiru malene.
HOROSKOPI. Čitaju se samo radi razbibrige. Pa ipak, ima u njima nekog vraga! Suviše često dobro pogađaju razne stvari, a da bi se moglo raditi o pukim slučajnostima.
IDENTITET. Nešto sveto. Čuvati ga kao oko u glavi.
IDEOLOGIJE. Nešto pokvareno i vrijedno svake osude. U njih se ubrajaju marksizam, komunizam, jugoslavenstvo...
INTELEKTUALAC. Nešto kao počasna titula za osobu u posjedu fakultetske diplome. Osobito dobro pristaje sveučilišnom profesoru. Intelektualac mora poklanjati dosta pažnje svojoj vanjštini (kravata, ozbiljno odijelo, frizura itd.); leptir-kravata je u tom pogledu osobito rječit znamen. Odmjeren korak i zamišljen izraz lica također najbolje pristaju učenoj glavi. Kada ne bi držao do toga, kako bi ga se na ulici moglo razlikovati od običnog puka bez diplome, o doktoratu da se i ne govori?
ISLAM. Iskonski neprijatelj Europe.
ISTINA. Stoput ponovljena laž postaje istina.
ISTOČNJAK. Stanovnik zemlje koja nam je prvi susjed na istočnoj strani.
IZVJEŠTAJ. Zabranjeno je koristiti se tom riječju. Mora se kazati izvješće.
JAVNE OSOBE. Bilo da je riječ o političarima, pjevačima ili sportašima, treba ih u razgovoru spominjati kao prisne znance i baratati pojedinostima iz njihovih privatnih života. I oni su samo obični smrtnici, ništa bolji od nas!
JUGOSLAVENSTVO. Zločinački politički nauk. Izmislili su ga Hrvati (a ne, kako bi se očekivalo, Srbi).
JUGOSLAVIJA. Totalitarna diktatura. Umjetna državna tvorevina. Građena na trulim temeljima, prirodno je da se nije mogla održati. Ili pak: u mnogom pogledu bolja od ovog što imamo danas. Društvo socijalne pravde, solidarnosti, jednakosti i sklada među različitim narodima. Uzdisati za njom.
KAPITALIZAM. Raj na zemlji. Društvo obilja i pravde. U svakom pogledu nadmoćan socijalizmu. Hvala Bogu što je pobijedio na povijesnoj pozornici! Ipak, nije ono što se od njega očekivalo. Veliko razočaranje. Nije to nikakav raj na zemlji, blago rečeno.
KAZALIŠTE. Hram kulture. Imati godišnju pretplatu za nj – vrhunac kulturnog uzdizanja i samosvijesti.
KNJIGE. Nestat će. Zastarjele kao medij za čuvanje podataka.
KNJIŽNICE. Hramovi kulture.
KOMUNIST. Isto što i zlikovac. Manje-više svatko je to bio (moralo se). V. i pod Desničar.
KORPORACIJE (međunarodne). Izvor svega zla. Samo je pitanje vremena kada će države početi gubiti svoja nacionalna imena i zamjenjivati ih imenima kao što su Coca-Cola, Microsoft i sl.
KRAĐA. Ovisno o okolnostima, ne mora biti jako teško zlodjelo. Potkradati državu posve je oprostivo (iako o tome ne treba naglas govoriti). Treba strogo osuđivati samo one vrste krađa za koje znate da ih nikada nećete imati priliku počiniti.
KRITIČNOST. Odveć smo kritični prema samima sebi, svojoj zemlji i njezinim vrijednostima. (V. i pod Ocrnjivanje i Pljuvanje.)
KRLEŽA (Miroslav). Pokvaren pisac. Beskičmenjak, klanjao se diktatoru Titu. Uvelike precijenjen.
KRBAVSKA BITKA. Turci su u njoj pobijedili zahvaljujući ratnom lukavstvu; imali su i brojnije konjaništvo. Da se nije dogodila, opstala bi sve do danas velika srednjovjekovna Hrvatska.
KULTURNA BAŠTINA. Nismo svjesni koliko je bogata naša kulturna baština. Kada je stranci otkriju, ostaju zapanjeni. Nažalost, premalo znaju o njoj, za što smo uvelike sami krivi.
LATINSKI. Najsavršeniji od svih jezika. Učenjem latinskoga najbolje se izoštravaju umne sposobnosti. Trebalo bi ga vratiti u sve škole.
LEKTOR. Svaliti na nj krivnju ako vam je objavljen tekst s mnogo gramatičkih pogrešaka i stilskih rogobatnosti.
LIBERALIZAM. Zločinački nauk. Liberalima nije sveto ništa osim vlastitih probitaka. U njihovu se stranku učlanjuju: masoni, Židovi, homoseksualci i oni koji žele postati nešto od toga.
LICEMJERJE. Ne zna se točno što je to. Nekakav drevni porok što ga spominje Biblija.
MAĐARSKA. »Kas čikošâ i kotlić s paprikašem« (B. Hamvas). Mađarice: iznimno strastvene ljubavnice. Mađari: neobično skloni samoubojstvu (o tome svjedoče statistike!). Ne mogu bez neprestane svirke ciganskih violina. Unatoč osvajačkim precima, nisu osobito dobri ratnici: v. pod Ban Jelačić.
MARKSIZAM. Zločinački nauk. Manje-više svatko ga je učio napamet i prihvaćao njegove zasade.
MITO I KORUPCIJA. Rak-rana hrvatskoga društva. Ipak, bez mita čovjek danas teško može nešto postići. (V. i pod Veze i vezice.)
MOHAČKA BITKA. Mađari su je izgubili jer nisu slušali savjete Hrvata ili jer nisu čekali da im u pomoć stigne hrvatska vojska.
MOLBA. Zastarjela riječ. Mora se kazati zamolba.
MUZIKA. Treba često navoditi onu mudru izreku: »Koliko para, toliko muzike«.
NACIONALIZAM. Nepravedno ocrnjen. U svojoj biti, zapravo nešto uzvišeno. Istinski nacionalizam je plemenit.
NAJLJEPŠE GODINE. Obično su to baš one godine u kojima je osoba kojoj se upućuje čestitka. Rabiti taj izraz bez obzira na životnu dob slavljenika. Ako je riječ o poodmakloj dobi, može se zamijeniti izrazom zlatne godine.
NAPADAČKI RAT. Rat koji drugi vode protiv nas. (V. i pod Obrambeni rat.)
NAPREDAN. Koristi se ponajviše u ženskom rodu i to u frazi: »napredna i nazadna«. (Misli se na žensku osobu svestrano izraženih oblina.)
NAZADAN. V. pod Napredan.
NIJEMCI. Narod superiornih sposobnosti. Uzor u svemu. Nije mnogo nedostajalo pa da pobijede u Drugom svjetskom ratu; malko žaliti što do toga nije došlo.
NOVI SVJETSKI POREDAK. Zločinački projekt. Teži uništenju nacionalnih država, vjera i svih tradicionalnih vrijednosti. Njegovi su kolovođe skriveni, a metode rada obavijene tajnom; otkrivaju ih detalji kao natpis na američkom novcu (Novus ordo saeclorum) i sl.
NOVINARI. Klevetnici. Zanima ih jedino skandal i kako oblatiti ljude od ugleda u javnosti. Nažalost, takva se roba odlično prodaje.
NOVINE. Preplavljene žutilom. Sve lažu. Žaliti se što imaju sve više slika i sve manje teksta. Nekoć su bile znatno ozbiljnije.
NOVOROĐENČE. Nije važno kojeg je spola, samo neka bude zdravo. Ali ipak: muško je muško!
OSIJEK. Srednjoeuropski grad. Njegova je najveća znamenitost veliki most sultana Sulejmana iz 16. stoljeća, koji se ne može vidjeti jer je spaljen u 17. stoljeću.
OBRAMBENI RAT. Rat koji mi vodimo protiv drugih. (V. i pod Pravedni rat i Napadački rat.)
OCRNJIVANJE. Uživamo ocrnjivati sami sebe; ništa slično ne može se vidjeti kod nekog drugog europskog naroda. (V. i pod Kritičnost i Pljuvanje.)
PALANAČKI DUH. Prokletstvo malih sredina. Spomenite ga kada govorite o svojim neostvarenim planovima i nerazumijevanju sredine u kojoj radite. Kolike li je darovite ljude ugušio i upropastio!
PAPA. Najmudriji čovjek na Zemlji. Trebalo bi mu dati da vlada cijelim svijetom.
PARTIZANI. Komunistički mit. Kokošari. Po Slavoniji uglavnom krali kobasice sa seljačkih tavana. Prigrabili pobjedu koju je izvojevao netko drugi. Unuci partizana još i danas ratuju s unucima ustaša.
PISANJE. Pomalo ženstvena aktivnost. Ženama pisanje ide lakše od ruke (slično kao i šivanje ili vezenje).
PLJUVANJE. Na svijetu vjerojatno nema naroda koji pljuje po vlastitoj povijesti tako zdušno kao mi. (V. i pod Kritičnost i Ocrnjivanje.)
POEZIJA. Nešto naivno, ali i jako plemenito. Zar je moguće da je u današnje doba netko još čita? U mladenačkim godinama piše je manje-više svatko. Njezina snaga osjeti se u punoj mjeri kada je netko recitira s mnogo strasti i čeznuća, zaneseno i uz diskretnu glazbenu pratnju. Diviti se daru mladih pjesnika i pjesnikinja koji u zanosu recitiraju svoje stihove. Superiorna je prozi, ali nažalost podcijenjena kao književni rod. Suvremena hrvatska poezija bolja je od suvremene hrvatske proze; po kvaliteti ona stoji uz bok vrhunskoj europskoj, pa i svjetskoj.
PORAZ (U RATU). U hrvatskoj povijesti, manje-više nepoznat pojam. (Ipak v. pod Krbavska bitka.)
POŠTOVATI. Zabranjeno je koristiti taj glagol. Mora se kazati štovati.
POVIJESNA ISTINA. U svakoj se prigodi zalagati za nju. Ide nam u prilog. Nije ni čudo, jer ona je uvijek upravo ono što mi smatramo da se u povijesti dogodilo.
POVIJEST. Povijest se ponavlja. Kada čujete kakvu povijesnu priču o tiraniji, častohleplju, podlosti i sl., morate povikati: »A zar je danas imalo drukčije? Ništa se ne mijenja. Sve je uvijek isto!« U potvrđivanju te misli leži najviša misija povijesne znanosti.
PRAVE VRIJEDNOSTI. Vjera, Domovina, Obitelj. Bez toga društvo propada. To su čvrsti i istinski temelji Društva, kao i Privatno Vlasništvo i Poštovanje Vlasti (tako prema G. Flaubertu; vrijedi i danas). U novije vrijeme među njih je uvršten i Identitet (v.).
PRAVEDNI RAT. Rat koji mi vodimo protiv drugih. (V. i pod Obrambeni rat.)
PREDZIĐE. Koristi se isključivo u izričaju »Hrvatska je uvijek bila predziđe kršćanstva«, čijim se poznavanjem pokazuje bolja naobrazba. Trebalo bi to naučiti reći i na latinskom: antemurale Christianitatis. Samo postojanje te izreke na latinskom jeziku dokazuje da je Hrvatska to zaista bila.
PRISUTAN. Zabranjeno je koristiti tu riječ. Mora se kazati nazočan.
PROPAST ZAPADA. Jako žalosna činjenica. Pojava nad kojom se treba duboko zabrinuti. Vrag je odnio šalu! Zapad je počeo propadati onda kad se odrekao svojih kršćanskih korijena. Propast će, ili je možda već propao, isključivo vlastitom krivnjom.
PROVINCIJA. Treba uvijek podsjećati: »Nisu ljudi u provinciji, nego je provincija u ljudima.« Uz to navoditi i ovu misao: »Provincija je samo stanje duha.«
PUTNA GROZNICA. U turističkom autobusu, iznenadna potreba za velikom nuždom koja čovjeka spopada ubrzo nakon polaska prema odredištu.
RADNIK. Sumnjiva riječ; trebalo bi je zabraniti. Ispravno je kazati djelatnik.
RAK. U obolijevanju od njega presudnu ulogu igra psihologija. Njegove su žrtve psihički ranjive osobe, s nekim potisnutim duševnim problemima. Pušenje, alkohol i ostali štetni čimbenici ne mogu nauditi čovjeku koji je psihički stabilan. Dokaz: taj-i-taj rođak ili znanac koji je pušio od kad zna za sebe i umro u devedesetoj.
RENESANSNI INTELEKTUALAC. Renesansni je intelektualac svestran. Ako se i dandanas nađe koji, uvijek je posljednji takav, barem u našoj zemlji ili našem narodu.
REVOLUCIJA. Težak zločin, gori i od genocida (v.).
RODOLJUBLJE. Sumnjiva riječ. Mora se kazati domoljublje.
RUPE U ZAKONU. Ono što zakone čini koliko-toliko podnošljivima. Pravnici = stručnjaci za rupe u zakonu.
RUSI. Drže Europu u šaci. Nesposobni za demokraciju; navikli da se njima vlada željeznom rukom. Strahovito piju. Rastrošni bogataši. Poželjni kao turisti. Svi koji imaju novca bave se mafijaškim poslovima. Ruska mafija: najstrašnija od svih; nipošto joj se ne zamjeriti.
SLAVONIJA. Izvanredno plodna zemlja: »zasadite u nju dugme i nešto će izrasti«. Sramota je da država koja ima Slavoniju uvozi hranu!
SLOVENIJA. Sićušna zemlja. Zbijati šale na račun njezine neznatne veličine: trebalo bi je premostiti, poslovica »mali ptić, veliki krič« i sl. Zvati je i europskim stratištem jer su ondje jugoslavenski partizani na kraju Drugoga svjetskog rata posmicali svoje protivnike u bijegu. Slovenci su uvijek bili austrijski sobari i kočijaši. Nažalost, gospodarstvo im je znatno bolje od našega; skrivati ogorčenje uzrokovano time.
SRBIJA. S nelagodom izgovarati to ime; strašnije je od psovke.
SREDNJI VIJEK. Mračni srednji vijek – makar što! Naprotiv, bilo je to doba procvata kulture i duhovnosti. Treba samo pogledati gotičke katedrale! Kamo sreće da još živimo u njemu. Ili kao što je dobro rekao Berdjajev: »Nama je još daleko do vrhova srednjovjekovne duhovne kulture.«
SREDNJOEUROPSKI. Plemenit pridjev; mnogo više od puke zemljopisne oznake. Hrvatska je oduvijek pripadala srednjoeuropskom kulturnom krugu. Srednjoeuropska uljudba.
SVJEDOK. Treba uvijek i bez iznimke odbijati da se bude svjedok u pravosudnom postupku; ne zna se u kakve nas neprilike to može odvesti (prema G. Flaubertu; vrijedi i danas).
ŠTROSMAJER (biskup). Bio pobornik jugoslavenstva. Volio Srbe više nego što pristaje biskupu. Dokazivati da je, zapravo, bio vatren hrvatski domoljub.
ŠUMA. Kaže se »ne vidjeti stablo od šume«, ili »ne vidjeti šumu od stabala«. Svejedno, smisao je isti: od manje stvari ne vidi se veća, ili od veće manja, ili pak više stvari zaklanja jednu, ili jedna više njih.
TELEVIZIJA. Prozor u svijet. Ima presudan utjecaj na javno mnijenje. Za razliku od nekadašnje, današnja televizija zaglupljuje.
TEORIJA RELATIVNOSTI. Znanstvena potvrda uobičajenog mišljenja da je sve relativno. Ili drugim riječima: »Znanstvena teorija koja dokazuje da se stvari u prirodi i društvu mogu promatrati na razne načine, s različitih točaka gledišta, odnosno da sve može biti i ovako i onako« (Z. Kremer).
TITO. Običan zločinac i ubojica. Neobrazovani vjetropir, ponašao se kao tipičan hohštapler, zavodio lijepe žene, pušio skupe cigare itd. Najveći državnik kojeg smo imali. Bio je Hrvat: stidjeti se zbog toga; ponositi se time.
TUĐMAN (Franjo). Stvorio Hrvatsku. Otkrio svijetu da su Hrvati jedan od najstarijih i najkulturnijih europskih naroda. Tko o tome misli drukčije, mora se suočiti s činjenicom da je Tuđman bio povjesničar s doktoratom.
TURCI. Mahom brkati; muškarci bez brkova kod njih su na slaboj cijeni. Sve stare crkve, utvrde, palače i ostale građevine kojih više nema razrušili su Turci. Krivi za sadašnji neobičan zemljopisni oblik Hrvatske.
USTAŠE. Nepravedno su ocrnjeni. Nisu ni izdaleka bili tako strašni kako ih se prikazuje.
VEZE I VEZICE. Nažalost, bez njih se ništa ne može postići.
VJERA. Neuništiva. I ateisti vjeruju, samo je pitanje u što. Vjera i znanost si ne protuslove, nego se međusobno nadopunjuju. (V. pod Ateizam.)
VRHUNARAVNO. Starinska riječ koja znači isto što i vrhunsko ili osobito. Primjer: »smrt dolazi kao vrhunaravni apsurd ljudske egzistencije« (misao jednog novinara-filozofa).
ZAKONI. Dobri su samo kada nam idu u prilog; inače su nepravedni, idiotski itd. Općenito, i među nama govoreći, ne treba ih uzimati jako ozbiljno. Uza sve to, glasno se zalagati za vladavinu zakonâ i pravnu državu. (V. i pod Rupe u zakonu.)
ZDRAVO. Sumnjiv pozdrav. Ako vas tko njime pozdravi, snužditi se kao da vam je zaželio bolest, a ne zdravlje.
ZEMLJAK. Obvezatno je silno se razveseliti ako u stranom gradu slučajno susretnete znanca iz zavičaja.
submitted by greenwich79 to croatia [link] [comments]


2017.10.26 14:52 ImagesOfNetwork Slovenija tako mala da im i ne treba auto. (x-post sa r/Europe)

Slovenija tako mala da im i ne treba auto. (x-post sa Europe) submitted by ImagesOfNetwork to ImagesOfCroatia [link] [comments]


2017.01.18 21:09 bollockshr Prije reddita postojale su njuz grupe [TEKST DAMP]

hr.talk.razno: tj. bjezi 2-3 mjeseca do japana gdje je vise neces moc naci
"VjEkOsLaV" wrote in message news:4o9e1nla56jr.9smvu7e8lphd$.dlg@40tude.net...
From: "Mario" Newsgroups: hr.talk.razno Subject: CIJELOM SVIJETU -> SEVIO SAM !!! Date: Tue, 25 May 2004 11:31:43 +0200 Message-ID:
Imam nepunih 37 godina i jucer sam prvi puta sevio djevojku. Ovo sam morao svima ispricati jer je osjecaj fantastican. Znam da vas ima jos kao ja . Ne sramite se svoje spolnosti. Imam jedno pitanjce. Gdje vi inace svrsavate. Meni je bilo neugodno pitati djevojku pa nisam ni svrsio.Inace pohvalila me je rekavsi da ovakav sex jos nije dozivjela. Sad ide na poslovno putovanje

pa cemo se vidjeti za 2-3 mjeseca.

hr.rec.automobili: Vozim se ja Štrosmajerovom u potrazi za firmom Auto Krešo i vidim tablu na kojoj piše AUTO STOP. Stanem, uđem u dvorište (autopraonica, radionica, vulkanizer i kafić) i pitam tamo radnika jel to Auto Krešo. Kaže on: "nije, tamo malo niže je", i taman kad sam krenuo kaže: "stani, šta ti treba?", kažem ja svjećice a on će: "je, je ovdje je". ?! Ajd dobro uđem ja i pitam ženu jel imaju te i te svjećice i kolka je cijena. Kaže ona samo malo imamo oćeš pričekat i tip ti sjedne u auto i ode te se vrati za 5 min sa svjećicama. 187,98 kn molim. Fino ja to platim karticom (iako sam pitao samo za cijenu) uzmem svjećice i odem. Prvo skužim da mi nije dala račun već samo slip od kartice i onda si vrtim film da to nije malo puno al ajd dobro.
Tek danas nazovem Auto Krešo u ZG da mi daju broj podružnice u Osijeku, te nazovem njih i skužim da se oni nalaze par stotina m niže i da svjećice koštaju 34 kn kom.
TIP JE FINO SJEO U AUTO, OTIŠAO U AUTO KREŠO I MENI PRODAO SVJEĆICE ZA 50 KN VIŠE! I TO JOŠ BEZ RAČUNA! I TO SVE SA NATPISOM "AUTO STOP" ISPRED RADNJE. I JOŠ SAM GA PITAO JEL TO AUTO KREŠO!
I šta sad reći? Meni svjećice rade OK i neću propast za tih 50 kn al takav bezobrazluk nema nigdje, samo kod nas.
Eto oni su fino dobili negativnu reklamu za 50 kn. Nadam se da im godi!
Evo podaci sa slipa:

djfhslkdjfalks

hr.rec.humor.best-of-usenet:
On Tue, 07 Oct 2003 09:42:01 +0200, Hrvoje wrote:
jel bio tko u brazilu. idem tamo ovaj mjesec pa me zanima da li ima netko savjet koji i da li postoji nekakav jednostavan nacin da se dodje do vize. isto tako, jel ima negdje u zagrebu za kupit pretvarac struje s 110 njhovih na 220 nasih volta.
Bio ja preko nekoliko puta. Ne treba? nikakvu vizu, d?aba ti je upad. Samo pazi, vikendom ti zna biti povelika gu?va. Koliko sam primjetio, sve su uti?nice 220V.
Najjace mi je na usenet-u sto se uvijek nadje ovak neko pametan i smijesan k

tome.

prodajem bezicni kabel 300m, moze i manje, cjena po metru 20kn pozdrav kako kabel može biti bežićni, daj elaboriraj to malo :-)))
jeste blesavi ! pa bezicni - daklem bez zice unutra , zgleda ko da je ima al nema :) znaci

kupis omot u pola cijene i onda moz bilo koju zicu puknut unutra :)

E ovako.. Bio sam prije kojih mjesec dana u ljekarni tam odmah iznad trga (b jelaeiaa) u onoj ljekarni i pitao sam ih jel imaju lanenog. Treba mi je rekla da imaju, da u biti oni to toee u flasice od pol litre i prodaju po 60kn. Ja kupio. I potrosio. Danas opet dodjem tam, druga treba radi. Pitam za laneno, ovo-ono, ..., onda me pitala zakaj mi treba, ja njoj fino (kolko tolko) objasnim i kazem sport, ovo-ono omega-3 bl bla. I onda ona meni pocne govorit kak je to za vanjsku primjenu, ne za jest.. A meni sve ono kroz glavu prodju svi oni prizori kak ja muski naginjem i pijem to s vodom. WTH?! I onda mi jos pocen govorit da u biti laneno
Ja isto vidim tu sliku, nije losa.

Cestitam, pio si ulje za pranje kistova.

hr.rec.automobili:
Evo prvi problem sa mojom 307. Primjetio sam prije nekoliko dana kada nabijem kocnicu i ukljuci se abs zacuje se jaki tupi zvuk i otpor u papucici kao da nesto trga.. ima tko ikakvu ideju sto bi moglo biti? Prije nego li odem na servis i ostavim im placu
E znas kaj je to....!! Meni isto tako bilo na biciklu! Odem ja do mehanicara jednog dana fino vidjet kaj to cupa, dole trga nesto, brunda kajjaznam. E veli on: Si vozio brzo? -Kako ne coeche pa 21 brzina buraz, dve glave uzbrdo stari!. -Jel bilo sklisko? - Ma je stari znas kak je, vrijeme kolinja iznutrice po cesti u bedekofchini, mast, ulje, maslachki, al ja i dalje neznam kae to kaj dolje trga chupa, vristi nesto, mozda felga, regler, bobina kajaznam! - Ma kakva kichma, ima sam jogurt kod krave u zavoju. -Pa si ti lud rista, kenjas britve do 3 popodne daj popravi to -Ma znas osla ona servisna nozica kod lamele ispod grijaca strazneg sica sto treba hitnu dostavu iz shnefersonblekvila hitnom isporukum aviona za prijevoz radnika iz UAE. I tak zahebavo me punih 1 minutu da bi na kraju ispalo da se zbica na volanu popigala ko boca kokakole u rotacionoj pechi pri -12°C, i veli da nova kosta ko mjesecna placa nezaposlenog beskucnika koji se grije na kanti doma u WC-u. I tako ja reko njemu, cuj zaboravi idem ja u ovlashteni servis jevat njima kevu svemogucu. Kazu oni, da da taj problem se cesto pojavljuje na desnoj trepavici, kad previse televizije pali charape kod boshka na partiji bele... I tak jevo ja njih u mozak i na kraju proznali da to tak mora bit! sva

sreca pa im nisam ni lipe ostavio...

hr.org.fer: Radi se o pitanju zivota i smrti!!! Molim po?tovane kolege u blizini D zgrade da svrate do WC-a kraj studentske slu?be (mu?ki) i gurnu rolu toalet papira ispod vrata WC-a koji je prvi do izlaznih vrata...

Po?urite se!!! HITNO!!!

prodajem mATX kučište sa naljepnicomXP home renatet.hr
Jebiga raspitaj se, znao sam ljude kaj su prodavali atx kucista i bez naljepnica za masne pare. Ovisi, kazem o mnogo faktora ,primjerice kako i gdje je naljepnica pozicionirana, na koji nacin je implementirana na samo kuciste koje nijanse i boje na neki nacin prevladavaju , nadalje ovisi i o tome dali se radi o rucnom ili strojnom nanosenju, odnosno impregnaciji nalijepnice na stratesku i vidljivu poziciju front side panela (FSP). Posebna pozornost kod ocijenjivanja i ukupne valorizacije navedenog ATX kucista s naljepnicom kojeg prodajes mora se posvetiti i visibility faktoru, dakle kako je sam brand pozicioniran u odnosu na svijetlo odnosno mrak te ima li refleksije medju redundantnim komponentama ako uzmemo u obzir da radi ipak o ATX kucistu izradjenom od aluminija. Nebih sad ulazio u sam interijer jer nebi zavrsili do sutra , no moram ti skrenuti pozornost da osobito povedes racuna o jednoj jako bitnoj stvari te da prethodno dobro promislis o njoj. Dakle jebem ti retardiranu mater za vrijeme proljetnog proloma oblaka na

ulaznim vratima super konzuma.

Ja sta! Tizi đavli drogasi su ciganski pederi sta si strcaju hasis u mozag i jedu đojntove Vidijo san ja nji! Svi ti neomasonski komunisti su muslimanski siptari sta oču da nasu rvacku svetu ubiju i napraviju opet narkojugoslaviju i integritet domovinskog rata oče udrogirat! Di god se okrenes, vidčes kako pusiju ekstazij, četnici jedni majku im zidovljsku jebem. čak i vlastitu crnačku transhomoseksualnu dicu hraniju drogovima i daju im sidu da jedu. onda iđu ti antikrsčanski protubogovi i kontrakristovi da radiju svoju sex paradu đe isto svi jedu igle pederi jedni. i onda kazivlju proti boga svetog i tuđmana jer ih je crni đavo droge zavijo u srbohomokomunizam

drogeraski!

In article , dijatnet.hr says...
Mama mi ima bradavice po rukama i ne moze ih se rijesiti, a izgleda da je smokvino mlijeko siguran lijek! Pa evo molila bih ako netko zna da mi kaze gdje u Osijeku ima smokvino drvo?:-) Hvala!
okupaj se u devinom pisalu i umi oci vocnim jogurtom zaurlaj na vjetru i brzo se potepi preko tepiha na ulazu u katedralu padaj polako po stepenicama i razbi si glavu ako obilno krvari i mjesec je pun znaj da tada trebas napisati 6 glagola na žuti papir potrudi se da ti crna mačka pretrči vezanih očiju ispred tramvaja i da nema vlage u zraku umoci ruke u tekuci dusik da se rashlade a potom namazi bradavice Pino Silvestre kolonjskom cep kolonjske baci u Dravu a bocicu stavi u frizider brzo 3 puta udari dlanom u staklo i umotaj ruke u staklenu vunu

Prespavaj alarm navijen u 5.55 i bradavice ce cudom nestati.

Molijo bi da ako neko ima imformacije ili zna nesto o poznatom fotografu koga zoveju jumbo a neki kazu da ga se zove i mapet da mi javi di ga mozem naci sliko mi je stand sa kostenjem kosticama i kuruzom i rekoje da ce mi isporucit slike za dva do tri dana a ja sam mu dao dve velike merice kestanja tri kuruze a njegov deckic si je uzeo i kestenje i kostice Jos ga nema A ja ga trazim da mi da sto mi je slike obeco a ja sam se hvalijo kod komsija da me sliko poznati zabregacki fotograf jumbo i da cu da mu pokazem a on mi ne veruje a sace ispast da lazem kaze da je on neki baja na pesci i da slika za velka para a vidim ja da pisete o poznatih fotografima a neznam njega po pravom prezimenu Ako ga jos neko zna ovde neka mu poruci da mi slike ispostavi ja cu da mu dam jos grickalica i za sina da ima da ne bude da ga nisam platijo nemam novaca majke ti al u komsiluk na pescenica svi me znaju da sam posten coek i nikom nisam duzam samo bratovoj zeni aona je i familija pa se ne racuna a i moj brat joj je duzan pa nikom nista Pa se ja eto javljam na internet preko moj kolega da mi se on isto javi al ne na internet nego na pijaca i moze crnobelo slika dam donese.

eto fala jos jedared

Tj. ako ima 120GB podataka, jel tezi od praznog?
Jes. Ja san ti ima disk, a slusaj sad - novi, totalno prazan, velicine 120GB. Sta je bija zajeb? Disk nije bija moj. Tako, za par miseci kad san ga napunija i triba vratiti prijatelju... A jebate, nas trojica smo ga izvlacili iz kucista... Nisan se vise oznojija ni kad san liva deku na vikendici... Neb' ga bili ni izdvadili da nije dosa moj komsija sa velikin papagajkama - takozvana ara. Nakon tri ure uspili smo ga izvuc'.
E, al jeb' ti to. Tribalo ga je sad saniti sa petog kata. Znas ti koje je to posal bija. Nemores u lift da, brate, sajle ne pukunu. Sta ces, zvali jos cetvero ljudi i jedva jedivice smo ga uspili saniti do auta. Covik bi sad pomislija da je problemima kraj... A ne! Otvorili mi vrata od gepeka na Opel Astri (karavan) i ubacimo disk unutra. Kad ono puklo, brate, sve su tice sa krovova otisle!! Pukle zadnje gume na auti od tezine.
Nama se jedanput zastopao WC sedam dana...
očekujem nastavak priče
:)
Zivjeli smo cetvorica u kuci (studenti). WC se zastopao, a to je primjeceno tek kad je netko obavio biznis i povukao vodu, govna su plivala..
Onda je voda odcurila, a govna su ostala po stijenkama skoljke, povlacenje vode nije pomoglo. Isli smo zvat neku gradsku sluzbu, ali bia je vikend i nitko nije radio.
Dani su prolazili..
Ujutro smo morali zurit na faks ili kod cura ne bi li obavili svete poslove, medjutim, neki nisu izdrzali i na ona govna su se jos jednom posrali.
Pa jos jednom..
Dovukli smo neku kiselinu koja nije bas najbolje djelovala, a onda je netko donio sajlu....
Bacali smo karte koji od nas ce ic otcepljivat WC. Na srecu to nisam bio ja. Lik je morao zamotat nos i usta u krpe, salove, uvatit zraka i zaletit se sa sajlom u WC i bost, bost, bost...

Nakon para minuta se skoro onesvijestio, istrcao i reko da ga boli kurac i otisao u noc. Naizmjenice smo se izmjenjivali, smrad je vec polako izvitrio i moglo se radit. Jos mi je sjecanju slika WC-a sa skoljkom iz kojeg viri 5 metara sajle, govna cure niz skoljku i padaju na pod...

Danas kad se sretnemo ne pricamo o tome.

Kako prebaciti BUGov DVD u DivX da mi stane na obicni CD. (probao sam sa Dr DivX ali nejde)
kad god učitam google pojavi mo se neka tražilica a nigdje ne piše google. tako je i u IE i u Operi.

Jel to samo meni ili?

Uigrani bend trazi gitaristu, bubnjara, basistu, pjevača i tonca. Sve

ozbiljne ponude na 098/254-xxx

Subject: Esam vam pricala... O seksi šopu i tonbolama za maturalnu? From: Ivana Sr. Newsgroups: hr.soc.grad.vinkovci
Kako smo Marina i ja zicale tonbole za maturalnu vece?
Eo sacu.
Jeno 10 dana pred maturalnu raska zaprjetila ukorom nama koji nismo nabavili nis tonbola, i kao, ima da jih nabavite, or els.
I tako Marina i ja se dale u potragu, ľicale kojekuda, al u svim jebenim trgovinama je vec bilo učenika ľicaroša pa nam niko niš nije htijo dat, jer smo im več išli nakurac s tim maturalnima. Ni patrićar isto, ni oni u inesu, samo su nas odjebali. I sad mi se pametno dosjetismo da idemo tamo di niko ne bi išao. I padne meni genijalna ideja na pamet - MARINA, AJMO MI U SEKSI =3FOP, TAMO ČEDU NAM DAT!
Kad ono stvarno, mi se nacrtale u pondrumu pred izlogom seksi šopa očekujuć da kad uđemo vidićemo neku sadomazopissmeover obučenu trebu sa pirsingom u braduljama i take stvari o kojima ja nemam pojma, i lance, kurce, palce itd... Izvlaćeć ľigice, štapiće, slamke i šibice udesilo se tako da sam ja morala prva unić. Kad ono tamo neka punašnija starija ľemska, izgleda ko moja komšinica odozgo, Mara, neznate ju vi, al da znate crkli bi od smijeha. I još ktome srbkinja sa bEOgrađanskim akcentom. Ja ušla, akd ono uokolo sve neke gumene pendreke, bozemsacuvaj&sakloni. Poćela ja perfomansu: Oprostite gospodjo al mi došli da nam vi date nekijeh tonbola za maturalnu veče. Ona: Ahahahahahahahaha, vi ste prve kojem ste to pitale, bas lepo, ahahahahaha, a stab vi da vam ja dam, a curice? Mi: [Zacrvensmo se, bas mi znamo, e, stab ona nama mogla dat, jel] Paaaaaa.... A teta, a sta imate? Teta: imam kurčeva, velkih, malih, na struju i bez, zemskih prstiju, kojekakovog veša, kaseta i pc mišova sa motivom golijeh ľenski, itd... [kad je rekla ono prvo, marina i ja se pogledasmo i obadvjema palo na pamet kako bi izgledala Zobenica da dobije umjetni racku na tonboli. Sretno, moľda?] Eo lepojke dacu ja vama ovaj vibrator pa se zabavite. Eo dacu vam gumigumija, uzmite šaku, i ove lepe planere sa golim deckima, jelden da su zgodni? Mi: fala teta, saste nam mnogo pomogli! [Pocele sa izrazom gađenja i zainteresiranosti trpat dobito u torbe.] Kaze Marina: haaajime ivana, jel moze ovo bit kotebe, meni ce mamu strefit shlog da vidi ovo! Teta: Ajde mala, ako ti se mama dosad nije kurca bojala, zaš bi sad??! Mi: hihihihi, jeste vickasti teta! Ja: Ma jok, dačemo to lamešićki, ona je zaduľena za tonbole, štab meni tek tata reko da to nađe!
I tako mi zafalili teti i izašli, sjeli na one stepenice i smijale se ko idijoti jeno pola sata. Izbrojalo gumija, bilo ih dvajs. E super, raska ce bit sretna kad vidi ša smo dobili! U budici kupilo baterija naravno da provjerimo jel stvar radi.
Dosli mi u skolu i oma kasu se ženske njih par okupilo, mi slavodobitno izvadile Stvar i reknule: A poglete šta smo mi nabavili, njanjanja...! Prvo su se s gnjušanjem razmakle, ovo ono, fuj, bljakica-kakica, a onda poslje je bilo šalji dalje da ja vidim. Pa sam ja instalisala baterije unutra i upalila to, te ostavila na podu u svlačijonici da šeta po keramićkim ploćicama, ove koje nisu vidle počle vrištat, upo Mile i viknuo :Bješte sve ce da nas izjebe! - sto me pocjetilo na onaj vic di to mujo kaze fati. I onda su ga dečki uzeli i kasmo bili u dvorani sjedili na tribinama slusali neko laprdanje naše drage psihologinje, turili ga upalitog Katarini u majcu, ona pocela vrištat pa je psihologinja oterala cjeli razred van.
Naša raska kaje vidla, orosile joj se oči i gaće i odlučila je da če to bit prva nagrada.
Alaj smo dobili po fergazeru zbog te prve nagrade od marićke.
=3Fivijooooooooooooooooooooooooooo !!!!

A ako meni nevjerujete pitajte anu.

Je li istina da ?e ljudi koji su slali dijelove ili linkove Severininog "filma" najebat od murje?

Istina je, moju su cijelu ulicu otfurali u zatvor, sve koji su gledali, ja sam bio u ducanu pa me nisu. Idem sad malo obici susjedne kuce da vidim kaj

ima za uzet...

submitted by bollockshr to croatia [link] [comments]


http://activeproperty.pl/