Maakt het uit als je met een hoofdletter of kleine letter een bb pin typt

Extreem-rechts of radicaal-rechts: maakt het veel uit? Nee, niet echt. Zie deze anekdote in een oude uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Krisis dat wordt uitgegeven door de Rijksuniversiteit Groningen

2024.05.18 21:50 UnanimousStargazer Extreem-rechts of radicaal-rechts: maakt het veel uit? Nee, niet echt. Zie deze anekdote in een oude uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Krisis dat wordt uitgegeven door de Rijksuniversiteit Groningen

Met enige regelmaat pareren PVV stemmers of daaraan verwante partijen dat de PVV niet extreem-rechts is, maar radicaal-rechts. Daarmee proberen die stemmers te doen alsof dat veel beter is, maar ook radicaal-rechtse politici hebben het niet goed op met de maatschappij.
Het maakt dus niet veel uit of het nu extreem-rechts of radicaal-rechts is, als je wil benadrukken waar de PVV voor staat. Dat geldt ook voor het woord fascisme, hoewel daar ook eigenlijk de toepassing van geweld voor vereist is. Onder de streep kent een radicaal-rechtse partij dus ook vrijwel alle elementen van een extreem-rechtse of fascistische partij. Hooguit kun je zeggen dat een fascistische beweging erger is dan een extreem-rechtse beweging en een extreem-rechtse beweging erger dan een radicaal-rechtse beweging. Maar het ontloopt elkaar ook niet veel.
Op PDF pagina 5 (paginanummer 45, onderaan) van onderstaande uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Krisis staat een geweldige anekdote waarin dat uit de doeken wordt gedaan:
Onder politicologen bestaat nogal wat discussie over wat nieuw radicaal-rechts precies is, hoe extreem-rechtse partijen in dat plaatje passen, en wat de verhouding is met populistisch rechts of populistische partijen tout court. Illustratief is de anekdote verteld door de Duitse politicoloog Michaël Minkenberg over hoe in de discussie binnen een internationaal gezelschap van onderzoekers over wat de titel van een boek over nieuw radicaal-rechtse partijen in Europa zou moeten worden, het debat over de verschillen tussen radicaal-rechts, extreem-rechts en populistisch rechts uitmondde in het grapje van een van de deelnemers om het boek dan maar 'Bad people in Europe' te gaan noemen.
Jacobs en Rummens (2003), "'Wij zeggen wat ú denkt'. Extreem-rechts in Vlaanderen en nieuw radicaal-rechts in Europa" in Krisis, journal for contemporary philosophy, Vol. 23 No. 2 (2003), p. 41-59
Verder is noemenswaardig dat radicaal-rechtse partijen en bewegingen zich volgens de auteurs ook bewust op de vlakte kunnen houden om niet meteen als extreemrechts of fascistisch herkend te worden. Lees ook vooral de rest van het artikel en deze uitgave zou ik zeggen.
submitted by UnanimousStargazer to Politiek [link] [comments]


2024.05.18 21:02 sketchyvet Vanaf wanneer schrijven jullie je overuren?

Vanaf wanneer / hoeveel tijd schrijven jullie je overuren?
Ik werk 40 uur per week en werk eigenlijk standaard elke dag over, al is het 'maar' 10 minuten. Ik ben eigenlijk geneigd elke minuut op te schrijven, maar wordt beetje tegen houden door het sociale gebeuren. Mijn collegas schrijven namelijk heel weinig op, en dan vaak pas vanaf een minuut of 30. Ik heb met mezelf nu de regel dat ik alles vanaf 15 min opschrijf. Die uren worden niet uitbetaald, je kan ze opnemen als vrije dagen (wat ik prima vind).
Ik zou dit zelf niet zo erg vinden als ik ook gewoon geregeld eerder weg zou kunnen maar ik de afgelopen 7 maand ben ik hoogstens 5 x eerder weggegaan, voornamelijk 10 min, 1x 20 min. Die schrijf ik 'in mijn hoofd' uit tegen al die keren (en dat zijn er veel!) dat ik ~10 min overwerk (en niet opschrijf dus), en schrijf ik dus ook niet op als openomen.
Overigens heb ik hier 0 gezeur mee op mn werk. Mn collegas vinden het wel best / zeggen nooit wat tegen me, de administratief medewerker maakt er geen punt van, mn baas niet. Ik doe mijn werk erg graag en vol passie en heb 0 problemen met langer werken want ik wil gewoon de beste zorg leveren, dus als het een half uur langer duurt dan zij dat zo (en een spoed is in de diergeneeskunde wereld zo binnen hoor haha).
Nu mijn vraag, wat zouden jullie doen? Ik wil geen problemen of scheve ogen. Tegelijkertijd heb ik dus ook geregeld dat ik pas een uur later, of gewoon een kwartier later, thuis ben dan gepland en dus mijn hele avond schema aan moet passen. Mijn leven is ERG druk en vol gepland en ik vind het heerlijk maar het is dus voor mij soms heel belangrijk dat ik gewoon elke 15 min ook ergens weer terug krijg.
Oftewel! Wat zouden jullie doen? Elke 10 min opschrijven? Of pas vanaf later?
Alvast bedankt!
submitted by sketchyvet to werkzaken [link] [comments]


2024.05.18 12:22 DateKitchen5453 Ervaringen met WiFi deurbellen: Mijn gedachten over de Gadgelex WiFi Deurbel

Hallo mede-techliefhebbers!
Ik wil graag mijn ervaringen delen met de Gadgelex WiFi deurbel. Als fervent tech-gebruiker was ik op zoek naar een handige oplossing om mijn huis te beveiligen en tegelijkertijd het gemak te hebben om te zien wie er voor mijn deur staat, waar ik ook ben. Na wat onderzoek kwam ik uit bij de Gadgelex WiFi deurbel, en ik moet zeggen, ik ben onder de indruk!
De installatie was verrassend eenvoudig. Met behulp van de bijgeleverde instructies en de app was ik binnen enkele minuten operationeel. Het verbinden met mijn WiFi-netwerk verliep vlekkeloos, en ik was blij verrast door de helderheid van de beeldkwaliteit.
Een van de functies die ik echt waardeer, is de tweeweg-audio. Het stelt me in staat om met bezoekers te communiceren, zelfs als ik niet thuis ben. Dit is vooral handig voor het geval er een bezorger voor de deur staat met een pakketje, en ik hem instructies kan geven over waar het achter te laten.
De bewegingsdetectie is ook een grote plus. Ik ontvang direct meldingen op mijn telefoon wanneer er activiteit wordt gedetecteerd bij mijn voordeur. Dit geeft me gemoedsrust, vooral als ik niet thuis ben of 's nachts.
Natuurlijk zijn er enkele kleine verbeterpunten. Soms is er een kleine vertraging bij het ontvangen van meldingen, maar over het algemeen is dit niet al te storend.
Al met al ben ik zeer tevreden met mijn Gadgelex WiFi deurbel. Het biedt gemoedsrust, gemak en een gevoel van veiligheid. Als je op zoek bent naar een betrouwbare WiFi deurbel, zou ik zeker de Gadgelex overwegen!
Hebben jullie ervaring met WiFi deurbellen? Wat zijn jullie gedachten? Ik hoor graag jullie feedback en eventuele aanbevelingen!
Happy tech-ing!
Gadgelex.
submitted by DateKitchen5453 to Gadgelex_Gadgets [link] [comments]


2024.05.17 07:42 Find_Your_Job Technical Information Security Officer

TECHNICAL INFORMATION SECURITY OFFICER (TISO)
36 uur, maximaal € 6.385,00 (schaal 11A)
Wil jij een cruciale rol spelen in onze missie om cyberdreigingen het hoofd te bieden? Solliciteer nu en maak deel uit van ons gedreven team!WAT GA JE DOEN ALS TISO?Als Technical Information Security Officer (TISO) bij de Gemeente Leiden en haar partners, sta je aan de frontlinie van de digitale weerbaarheid. Je werkt samen met een team van professionals aan het beschermen tegen cyberdreigingen en het waarborgen van de integriteit, vertrouwelijkheid en beschikbaarheid van onze informatie. Onze leidraad is de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de aanstaande NIS2 wetgeving, en jij bent daarbij de sleutelfiguur.
Wat ga jij precies doen?
Beoordeling en borging: Je beoordeelt bestaande omgevingen op mogelijke zwaktes en beoordeelt nieuwe initiatieven op technische veiligheid zodat deze naadloos integreren binnen onze bestaande en toekomstgerichte architectuur, beleid en infrastructuur. Beveiligingsarchitectuur: je bent de link tussen Informatiebeveiliging en Architectuur en helpt met het ontwerpen van beveiligingsarchitecturen voor IT-systemen, netwerken en applicaties om kwetsbaarheden te verminderen en de beveiliging te verbeteren. Advies en expertise: Als vraagbaak ben je het aanspreekpunt voor Informatiebeveiliging als het gaat om technische vragen en uitdagingen. Je biedt niet alleen ondersteuning aan je collega’s, maar adviseert ook leidinggevenden over technische mogelijkheden en oplossingen in samenspraak met je collega’s. Samen met je team zorg je ervoor dat de digitale infrastructuur van de gemeente Leiden en haar partners veilig en betrouwbaar blijft.
WAAROM KIEZEN VOOR DEZE FUNCTIE?
Je speel een cruciale rol in cyberbescherming, werk samen in een professioneel team en omarmt uitdagende taken die bijdragen aan jouw impact op de digitale veiligheid van onze gemeenten. Wordt onderdeel van een missie met echte betekenis!
DIT KRIJG JIJ
Aanbod voor jou is een salaris van maximaal € 6.385,00 bruto per maand (schaal 11A.). Verder bieden we jou:
WAT VRAGEN WIJ VAN JOU
Jij bent enthousiast over jouw vakgebied, goed op de hoogte van ontwikkelingen en je past die gemakkelijk toe. Je weet vraagstukken snel tot de kern te doorgronden en toont initiatief. Je bent resultaatgericht en goed in samenwerken. Verder vragen wij van jou:
ONS TEAM
Team Beleid en Advies is onderdeel van de afdeling IV Ontwikkeling en valt onder het Cluster Interne Dienstverlening en Advisering (IDA) bij de gemeente Leiden. We werken niet alleen voor de gemeente Leiden, maar nemen alle IV-beleid en adviestaken van Leiden en 3 andere gemeenten (Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude) en twee samenwerkingsverbanden voor onze rekening. Dat doen we in een team met zo’n 50 enthousiaste en deskundige medewerkers, verdeeld over vijf disciplines, waaronder gegevensbescherming.
Uitzoeken, pionieren, lachen, vallen, opstaan en zorgen dat het gaat werken. Samen bouwen we aan een robuuste, effectieve, toekomstgerichte informatievoorziening voor de Leidse regio en aan een toonaangevende IV-organisatie.
WE MAKEN GRAAG KENNIS MET JE
Een eerste kennismaking kan wat ons betreft snel plaatsvinden. Neem voor meer informatie contact op met Bas Stevens, Coördinerend Senior Informatiebeveiliging en Privacy, via 06 3464 4235. Hij beantwoordt graag al je vragen.
Meteen enthousiast? We nodigen je van harte uit om te solliciteren. En alvast één gouden tip: wees jezelf. Wij omarmen de diversiteit van al onze collega’s en zijn oprecht benieuwd naar jou. We ontvangen graag jouw motivatie en cv. Doe het wel zo snel mogelijk, want zodra we een geschikte kandidaat gevonden hebben, sluiten we de vacature.
Heb je vragen over het sollicitatieproces, neem dan contact op met Patricia de Beer, Corporate recruiter via telefoonnummer 06 5275 7940 (via Whatsapp kan uiteraard ook).
Voor deze vacature werven wij in- en extern tegelijk. Bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang. Onder interne kandidaten vallen ook uitzendkrachten die werken voor onze organisaties.
TYPISCH LEIDEN Leiden is levendig, sociaal en ondernemend. Het is dé stad van kennis en cultuur, met een rijke historie. Daar zijn we trots op. Onze gemeentelijke organisatie kenmerkt zich door een collegiale en open werksfeer, met veel ruimte voor vernieuwende ideeën en een verfrissende blik. Onze medewerkers voelen zich verantwoordelijk en pakken hun werkzaamheden zelfstandig en professioneel op. Onze ambitie is om een wendbare organisatie te zijn die ook een goede afspiegeling is van de diverse inwoners van onze stad. Het maakt niet uit wat je afkomst is, wat je gelooft of van wie je houdt; we willen een organisatie zijn waar iedereen zich thuis voelt!
We zoeken collega’s die ons helpen bouwen aan een duurzame, sociale en toekomstbestendige stad en gemeente.
WIJ ZIJN GEMEENTE LEIDEN. WIE BEN JIJ?
Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.
Klik hier voor het sollicitatieformulier!
submitted by Find_Your_Job to u/Find_Your_Job [link] [comments]


2024.05.17 04:34 ANlVIA Heb een beetje van een rare situatie

Toen ik klein was, woonde ik in nederland. Ik sprak bijna geen Engels.
Toen ik 12 was, ging ik weg uit Nederland. Dat was 8 jaar geleden - nu ben ik 20.
Engels is mijn moedertaal. Nederlands is mijn tweede taal. En ik weet niet echt hoe ik beter in nederlands zijn zonder in het land te wonen.
Ik bekijk filmpjes in het Nederlands, luister naar Nederlandse muziek (ik steun je echt, Joost Klein), maar ik voel alsof ik me iets mis? Ik maak veel foutjes, soms komt de juiste woord me niet onmiddelijk voor, en, natuurlijk, ik twijfel me heel vaak over "het" of "de", iets dat ik nooit deed toen ik in Nederland woonde. Ik wiste het gewoon.
Moet ik gewoon heel hard oefenen met flashcards, elke dag naar Nederlandse radio luisteren? Misschien een Nederlandse vriendje vinden om ermet te oefenen? Ik wil nog beter woorden, stoppen met foutjes maken die me verraden als een buitenlander - vroeger dachte iedereen dat Nederlands mijn moedertaal was!
Inderdaad is het allemaal erg frustrerend, dus ik zou erg dankbaar zijn op tips. :)
PS. het spijt me als dit moeilijk was om te lezen. Ik kan me niet eens herinneren de laatste keer ik zo'n lange brief in het Nederlands schreef. =)
submitted by ANlVIA to learndutch [link] [comments]


2024.05.16 22:00 RSAmarketing Upgrade je rijervaring met de top 10 apps voor Android Auto!

Hé, Android Auto-enthousiastelingen!
Wil je jouw rijervaring naar een hoger niveau tillen? Dan hebben we goed nieuws voor je! In deze post delen we de top 10 apps die je kunt gebruiken met Android Auto om je autorit leuker, handiger en veiliger te maken.
Maar waarom zou je apps willen gebruiken met Android Auto? Nou, met deze apps kun je onderweg genieten van je favoriete muziek, podcasts, navigatie, communicatie en nog veel meer, allemaal zonder je ogen van de weg te halen of je handen van het stuur. Het maakt je autorit niet alleen leuker, maar ook veiliger en efficiënter.
In onze post bespreken we de beste apps voor Android Auto, waaronder populaire keuzes zoals Spotify, Google Maps, WhatsApp, Waze en meer. We zullen ook enkele minder bekende maar toch zeer nuttige apps introduceren die je rijervaring kunnen verbeteren op manieren die je misschien nog niet had overwogen.
Dus, als je klaar bent om je autorit te optimaliseren en het meeste uit Android Auto te halen, bekijk dan onze lijst en ontdek welke apps je niet mag missen tijdens je volgende rit!
Klik hier om verder te lezen: Top 10 Apps voor Android Auto: Optimaliseer Je Rijervaring!
submitted by RSAmarketing to ANDROIDTVBOXEN [link] [comments]


2024.05.16 17:58 BackgroundSympathy98 Spaardeposito's verlengen of defensief beleggen?

Hi allen,
Op dit moment woon ik (27M) samen met mijn vriendin in een soort van aanbouw woning naast mijn ouderlijk huis. We wonen daar bijna voor niets en geven weinig uit. Aangezien zij nog studeert werkt ze een beetje naast haar studie om haar vaste lasten te bekostigen en een klein beetje te sparen. Voor mij geeft deze woongelegenheid ruimte om heel veel te sparen met een netto inkomen van ca. €4.000 per maand probeer ik sinds een paar maanden elke maand minimaal €2.500 op Meesman te storten. Mijn vriendin studeert nog en zal medio Februari 2026 haar master halen. Dat betekend dat we nog zeker 20 maanden zo zullen wonen, en ik waarschijnlijk zo kan blijven sparen/investeren.
Nu zit ik met het volgende: Ik heb 2 spaardeposito’s lopen tot Januari 2025 -€20.000 tegen 4% -€75.000 tegen 3%
Er zal dus rond die tijd ~€98.000 vrijkomen.
Daarnaast heb ik de volgende investeringen: -€15.000 DeGriro -€7.500 Meesman -€8.000 crypto
Gezien ik zeker weet dat we nog 20 maanden zo zullen wonen zit ik te twijfelen wat ik met die €98.000 zal doen in januari.
Alles naar Meesman overmaken en maandelijks in blijven leggen?
Of maar weer een veilige spaardeposito openen en wat minder rendement vangen om wellicht beter te kunnen concurreren op een tegenvallende woningmarkt?
Ik denk alsnog dat we over 2 jaar prima een koop woning kunnen financieren van ons salaris (Ik vermoed een verzamel inkomen van €110k-€120k bruto tegen die tijd) dus het eigen geld denk ik niet perse nodig te hebben.
Het liefst heb ik zoveel mogelijk invested om sneller vermogen op te bouwen en een kleine spaarbuffer te hebben voor inrichting huis etc.
Zouden jullie all-in gaan op Meesman (of een ander fonds, redelijk defensief) om z.s.m. vermogen op te bouwen en al jong te laten compounden of ben je beter af met meer Cash?
Alvast bedank!
submitted by BackgroundSympathy98 to beleggen [link] [comments]


2024.05.16 17:49 Oh-aloha Deuren retour naar woningcorporatie?

Goedemiddag! Ik vraag me af of je van een woningcorporatie mag verwachten / kunt vragen of ze ongebruikte deuren uit je woning terugnemen. Het zit als volgt: toen wij onze huurwoning betrokken, zaten er twee goedkope openslaande deuren in de L-vormige woonkamer, om daar eigenlijk 2 kamertjes van te maken. Om meer ruimte te creëren hebben wij die deuren eruit gehaald. Het zijn nieuwe deuren, die alleen in de grondverf of primer zijn gezet (i.e.g. dat spierwitte stroef aanvoelende spul). Daarnaast hebben wij 1 zelfde type deur verwijderd uit een inbouwkast in de slaapkamer, omdat die deur anders niet open kon met een 160 cm tweepersoonsbed ernaast. De slaapkamers zijn erg klein.
Deze deuren liggen nu op onze zolder, waar ze ruimte innemen die wij hard nodig hebben sinds de geboorte van ons kind. Ik wil de verhuurder vragen deze deuren terug te nemen, zodat ze niet bij ons blijven liggen, ook vanwege het risico op kromtrekken waar een schilder ons voor waarschuwde. Deuren die niet in de sponning zitten, zouden namelijk kunnen gaan vervormen, zei hij. Als dat gebeurt dan moeten we namelijk zelf nieuwe deuren betalen bij het verlaten van deze woning, om alles in de oorspronkelijke staat achter te laten.
Wij hebben sinds we hier introkken o.a. doorlopend lekkages op zolder gehad, doordat de woning in erbarmelijke staat verkeerde toen wij hem betrokken. Binnenkort komt er een aantal werklui van de woningcorporatie weer eens reparaties verrichten. Zij zouden de deuren dan meteen mee kunnen nemen. Heb ik ergens iets om me aan vast te houden als ik de verhuurder een mail stuur met het verzoek de deuren retour te nemen? Ze zijn zoals gezegd nooit gebruikt en kunnen simpelweg in een andere woning van hen opnieuw worden geplaatst. Dank alvast.
submitted by Oh-aloha to juridischadvies [link] [comments]


2024.05.16 13:04 Lucyfer_66 Hoe hou je brood goed in dit weer zonder vriezer?

Dit is echt zo'n onnozele vraag, maar hoe hou je brood vers met dit weer, zonder vriezer?
We leven met z'n tweeën en eten onze halve broden blijkbaar niet snel genoeg op. Als we op maandag een half brood kopen is het uiterlijk donderdag beschimmeld. Ondertussen voelt het alsof we geld uitgeven aan de supermarkt om sneller geld uit te kunnen geven aan de gemeente omdat het grootste deel van het brood vooral gebruikt wordt als afvalbakvulling. Maar mijn vriend wil toch wel graag een boterham kunnen eten elke dag, wat ik dan ook weer niet onredelijk vind.
We hebben maar een super klein vriesvakje (en geen ruimte voor een losse vriezer) waar een brood niet in past zonder te pletten, los van het feit dat we dan geen ruimte zouden hebben voor andere dingen die echt in de vriezer moeten. We bewaren het nu in z'n eigen zak in de voorraadkast, we hebben het al uit de keukenkast gehaald om extra warmte en vocht te voorkomen maar dat heeft dus niet geholpen.
Heeft iemand enig idee hoe we ons brood iets langer kunnen laten leven (of eigenlijk, hoe we kunnen voorkomen dat het gaat leven), of zijn we gewoon gedoemd het na 3 sneetjes bij de afvalbelasting te gooien en opnieuw te beginnen?
submitted by Lucyfer_66 to nederlands [link] [comments]


2024.05.16 12:44 Woutt Verduurzamen eerste koophuis

Hallo geldzaken !
Mijn vriendin en ik hebben afgelopen week de koopakte van ons eerste koophuis ondertekend. Hartstikke leuk allemaal en met hypotheekadviseur en aankoopmakelaar gaat dat allemaal goed komen. Het gaat om een hoekwoning met energielabel B uit 1990 van circa 100m2 in zeer goed onderhouden staat. Hier liggen alleen nog geen zonnepanelen op. We hebben nog wat budget om te investeren in het verduurzamen en zijn er op gewezen dat mochten we ons energielabel omhoog kunnen krijgen we ook nog wat op onze hypotheekrente kunnen besparen ook. Zonnepanelen leggen lijkt direct een no-brainer. Alleen vanaf dit punt zien wij een klein beetje door de bomen het bos niet meer. Graag hadden wij wat advies in de volgende zaken;
  1. We gaan een energiecontract afsluiten, wat is verstandig kwa afsluiten hiervan? Of heel simpel; welk contract kunnen we het beste nemen met installatie van zonnepanelen op korte termijn in gedachten? Ik lees veel over GreenChoice en dan niet melden dat je zonnepanelen hebt? Ergens beetje gek, maar op dit moment hebben we ook echt nog geen zonnepanelen, dus dan is dat ook niet oneerlijk.
  2. Zonnepanelen. Waar moet ik op letten als ik zoek naar iemand om ze aan te schaffen en installeren? Goedkoop is natuurlijk duurkoop maar te veel betalen is uiteraard ook onwenselijk. Goede installatie, service en garantie is mij extra geld waard. Maar ongetwijfeld dat er veel bedrijven zijn die graag veel te veel te vragen voor de apparatuur. Ik verwacht dat er niet meer dan 12 op het dak zullen passen.
  3. Verdere verduurzaming; Is het verstandig om te kijken naar andere verduurzaming van onze woning? Er ligt bijvoorbeeld al vloerverwarming in op de begane grond. Ik lees hele gemengde dingen over warmtepompen, ook daar weten we niet meer zo goed wat een verstandige investering zou zijn. Een airco met verwarming zou ook nog een optie zijn icm zonnepanelen? Enig inzicht hier in zou ons enorm helpen.
Ik ben zelf ook helemaal 'into' domotica en automatiseren van alles in huis, dus zou graag veel apparatuur slim willen schakelen met zonnepanelen en de opbrengst hiervan. Niet te veel terugleveren om ongunstige terugleverkosten te voorkomen en dergelijke. Als hier ook nog ervaringsdeskundige van zijn wordt dat ook zeer gewaardeerd!
Alvast super bedankt!
submitted by Woutt to geldzaken [link] [comments]


2024.05.16 11:33 TAW240 CAO Retail en feestdagen

Hoi allemaal,
er is een discussie tussen personeelszaken en het personeel betreft het werken op een feestdag. Ik hoop dat iemand hier meer duidelijkheid in kan geven. Op feestdagen word er gewerkt van 12:00 tot 17:00 en hier zit een half uur pauze in, dus word er uit gegaan van 4,50 uur werk.
Het gaat om de CAO retail en daar staat het volgende in:
Loon over feestdag:
De medewerker heeft op een feestdag (voor definitie zie art. 2 van deze cao) recht op doorbetaling van het loon als hij normaal gesproken op die dag arbeid verricht. Bij een onregelmatig arbeidspatroon kan dit worden vastgesteld als de medewerker in de voorgaande 13 weken in ten minste 8 weken op de bewuste dag arbeid heeft verricht. Bij de bepaling hiervan tellen alle gerealiseerde uren (zie artikel 2) mee als gewerkte dagen. Is aan het 8 uit 13 criterium voldaan, dan wordt het loon doorbetaald op basis van het gemiddeld op die dagen gewerkt aantal uren. Als de medewerker op de feestdag arbeid verricht, dan geldt bovendien de toeslagregeling van artikel 7.3.
7.3 Toeslag voor bepaalde uren op zon- en feestdagen:
Werken op zon- en feestdagen gebeurt vrijwillig. De werkgever kan de medewerker op zondag arbeid laten verrichten als de medewerker daarmee instemt (conform de Arbeidstijdenwet). Lukt het de werkgever niet om op feestdagen die niet op een zondag vallen met vrijwilligers de bezetting rond te krijgen, dan kan hij een medewerker tot werk verplichten, tenzij deze aantoonbare gewetensbezwaren heeft.
• De toeslag voor het werk op zondag is 50%.
• De toeslag voor het werk op feestdagen is 100%.
Nu is de mening van personeelszaken dat per gewerkte feestdag 4,50 uur als tijd voor tijd word uitgekeerd, en mening van personeel is dat het 9,00 uur moet zijn.
Volgens het personeel is de dag gewoon normaal doorbetaald, dus geen plus of min uren, en daarna komt er een toeslag van 100% op de gewerkte uren. Wat 4,50 +100% = 9,00 uur maakt.
Personeelszaken geeft aan dat de 4,50 uur al een toeslag is van 100% omdat je normaal ook op deze dag moet werken en er dus 4,50 uur extra word uitgekeerd.
submitted by TAW240 to werkzaken [link] [comments]


2024.05.16 08:30 Jaeger__85 Langstudeerboete 2.0

De langstudeerboete uit Rutte 1 maakt een comeback. Uit het hoofdlijnenakkoord.
Verhogen collegegeld langstudeerders (via lagere bekostiging). Het collegegeld wordt met 3.000 euro verhoogd voor voltijdstudenten die langer dan 1 jaar uitlopen in de bachelor- of masterfase.
Als je door ziekte of moeilijke familieomstandigheden studievertraging oploopt mag je lekker extra gaan betalen, want jaarinkomen missen over die extra studiejaren is niet pijnlijk genoeg. Ook worden hierdoor bestuursjaren ontmoedigd voor studenten zonder rijke ouders
submitted by Jaeger__85 to nederlands [link] [comments]


2024.05.15 23:11 ButterscotchLost6762 Nieuwe schrijver

Ik ben een beginnend schrijver. Op zoek naar de hardste kritieken. Do not be gentle.
Rustig afdalend probeert hij zijn gedachten even opzij te zetten. Niet dat hij zijn volledige aandacht nodig heeft bij het verlaten van dit kleine Europese vliegveld, maar de gedachten die door zijn hoofd spoken zijn somber. Al komen ze minder vaak naar boven in de laatste maanden, ze kunnen hem nog steeds van zijn stuk brengen. De metalen trap aflopend ziet hij het bekende pendelbusje al staan. Wit, groen en met een stuur aan beide kanten. Het busje is misschien nog wel een grotere kwelling dan het vliegtuigje waar hij nu met zijn rug naar toe gericht staat. Het doet hem denken aan artikelen over de internationale prijsvechters die nadenken over staanplaatsen in een vliegtuig. “Waanzin, ik zie het al voor me met een beetje turbulentie", denkt hij terwijl de geuren rondom hem in hevig contrast staan met de omgeving die zijn ogen hem laten aanschouwen. Zijn visuele zintuigen zijn in een hevige oorlog verwikkeld met de lichamelijke geuren die onvermijdelijk zijn in een zuid Europees klimaat in juli. Laat staan als al die mensen ook nog eens een paar uur samen in een vliegend stuk metaal hebben gezeten. Vanuit het busje kijkt hij naar buiten en verwondert zich weer over het feit dat de deur waar ze met een enorme omweg heen rijden maar 10 seconden lopen is. Echt groen en duurzaam denken is nog steeds een utopie.
Niet echt vermoeid, maar door het lome verstrijken van uren op een dag wachtend op een vliegveld is wegdommelen misschien wel het fijnste gevoel als mens. Natuurlijk hebben de meeste omstanders fijne gedachten bij aanvang van een week op een mediterraans eiland. Ze verwachten een week vol mooie herinneringen. Fijne beelden op hun interne televisie. Ons geheugen speelt herinneringen af met alle zintuigen die we ons kunnen herinneren en is krachtiger dan alles wat we ooit kunnen vastleggen en uitzenden op een beeldscherm. Maar ook verraderlijker want bijna niemand heeft een eidetisch geheugen, waardoor soms dingen vervagen. Het wordt pas gevaarlijk als mensen dit niet beseffen en er blind van uit gaan dat zij alles 100 procent goed hebben onthouden. Dit is indirect de oorzaak van veel historische en vernietigende gebeurtenissen. Toch voelen zijn oogleden zwaar en even moet hij zich mentaal oppeppen.
De beelden van woestijnen en een hete droge zon lossen langzaam op als een fata morgana op het moment dat je zo dichtbij komt dat je je realiseert dat het niet echt is. Eenmaal buiten beseft hij dat de brandende zon waar hij nu in staat elk moment op zijn hoogste punt komt. De mediterraanse zon in zijn nek voelend loopt hij linksaf naar de taxistandplaats. De sigarettenrook komt hem tegemoet. Er heerst hier altijd een gezellige commotie en drukte onder de mannen met zwarte pantalons en witte overhemden. Vandaag staan er acht waarvan er 3 vrouw zijn in dezelfde ongemakkelijke kleding. In het zuiden van Europa lijkt het wel alsof er veel meer mensen roken dan in het noorden van het continent, waar de jarenlange campagnes van de overheden eindelijk hun vruchten beginnen af te werpen. Maar net als met het roken zijn ook de andere kleine dingen nog niet veranderd. Zoals de vele uniformen die gedragen worden.
Gelukkig spreekt iedereen in Malta vloeiend Engels, al is het met een zwaar accent, wat communiceren een stuk makkelijker maakt. Ook dit was ooit een onderdeel van het Britse Rijk en dat was overal nog te zien en te horen.
Gelukkig is het al lang geleden dat hij hier voor het eerst kwam, en wist hij ook wel dat de buitenkant van het eiland, de toeristische façade, dat ook echt was: een façade.
Maar iedereen die ook maar een beetje googelt op de duistere kant van Malta komt er al snel achter dat er op dit eiland heel andere wetten gelden als die ergens in een oud boek zijn vastgelegd, en waar de politici op zweren. Premiers die journalisten ombrengen met autobommen in 1997 is hier misschien wel het meest recente en schrijnendste voorbeeld van de laatste 10 jaar. Voor sommige mensen is dit ook juist de reden dat Malta een heerlijke plaats is om wat tijd door te brengen en wat geld uit te geven. Mannen en vrouwen die aan de wereldwijde touwtjes trekken van grote misdaadsyndicaten, Russische oligarchen en alle andere mensen met sinistere invloeden. Een paspoort is hier te koop voor iets minder dan een miljoen euro. Verdeeld over de vele marina’s hebben de meesten hun eigen plezierjacht, andere blijven in de upscale boutique hotels in Valletta. Allemaal worden ze hier gevolgd door nauwelijks zichtbare schaduwen namens elke letter van elke inlichtingendienst op deze planeet. Van een paar van die schaduwen wist hij nog te herinneren hoe ze zich bewogen, en hij hoopte maar dat dat genoeg was om weer levend van dit eiland af te komen.
De taxirit naar het populaire Sliema duurt nog geen half uur, wat hem verbaasde aangezien het op Malta altijd druk is op de wegen. De hoogste snelheid die je maximaal mag rijden op het hele eiland is 80 km/u, maar net als in de meeste zuid Europese landen wordt er hier niet of nauwelijks op gecontroleerd, laat staan gehandhaafd. Incheckend in een guesthouse op de onderste verdieping in Triq Tonna is hij maar wat blij dat het allemaal geautomatiseerd is en hij geen fysiek contact hoeft te hebben met de eigenaren of werknemers. “Scheelt weer een hoop eventuele rommel” denkt hij terwijl hij de keurige kamer in zich opneemt, de en suite badkamer is mooi en schoon, en een binnentuintje dat helemaal open en bloot naar het dak loopt. Alles kan op slot en heeft dubbel glas. Na een grondige inspectie van zijn omgeving binnen de 4 muren waar hij de komende nachten zou doorbrengen, zette hij een speciaal voor hem op maat gemaakte laptop op het kleine bureau. Dat klere ding heeft hem bijna 12 duizend euro gekost en hij had er met veel scepsis en dreigementen voor betaald, maar nu was dat stuk draagbare elektronica het enige nog wat hij bij zich droeg waar stroom voor nodig was. Analoog was het nieuwe geheimhouding protocol in de wereld waar alles gekraakt kan worden. Na het invoeren van zijn 64 digits tellende wachtwoord klonk het hele zachte gezoem van de onderdelen die uit hun slaap werden gehaald om hun gebruiker te begeleiden in hun enorme en alomvattende archief die het internet heet. De eerste berichten kwamen al snel voorbij op zijn scherm. Het waren allemaal posts op verschillende forums op het darkweb. Niets wat ook maar enige logica bevat voor iemand, behalve voor de naam die boven elk bericht stond: Saint.
Alle losse berichten met de hand opgeschreven zodat als iemand op de een of andere onmogelijke manier toch mee heeft gekeken die alsnog niets kan met de informatie die zojuist bekeken is. Snel legt hij de verkregen puzzelstukjes in elkaar en verbrandt alle informatie in de wasbak van de kleine badkamer.
De boodschap was simpel en kort. Maar niet zo kort als Saint had verwacht. Normaal was het alleen een naam, nu waren het er 2. Hij had er zo zijn bedenkingen bij, aangezien het er nu alleen maar lastiger op werd. Niet onmogelijk, maar het feit dat het een eiland was, was Malta ook verschrikkelijk klein en maar heel beperkt bebouwd. Gooi hier alle verkeersdrukte en gekte bovenop en een snelle ontsnapping is al lastig zat. Zijn zorgen aan de kant schuivend loopt hij de felle zon in. Aangezien hij niets digitaal bij zich draagt, wandelt hij rustig naar beneden waar hij vanaf de boulevard makkelijk een taxi kan aanhouden. De zandstenen kleuren die de gebouwen om hem heen domineren worden afgewisseld met vrolijke kleuren die hier en daar aan het afbladderen zijn van de typische balkons van dit land. Al wandelend voelt Saint de zon weer branden in zijn gezicht. “Ik moet echt zonnebrand halen” galmt door zijn hoofd met ondertussen een herinnering van zijn moeder die hem met alle macht probeert in te smeren op het strand in zijn prille jeugdjaren. Blijkbaar maakt de zon niet alleen maar sombere en diabolische herinneringen los, maar ook nog steeds de fijne. "Yin-yang in optima forma” denkt Saint terwijl hij aankomt op het punt van de laatste omlaag lopende straat die uitkomt op de boulevard van Sliema. Het panorama wordt uitgebreid met elke centimeter die zijn lichaam vooruitgaat. Alles in zich opnemend blijft hij even rustig staan voor hij de hoek omslaat en de drukte van massatoerisme onvrijwillig omarmt. De vraag die door zijn hoofd blijft gonzen als een gong op de Olympische Spelen is eigenlijk een vorm van zelfkastijding, het antwoord verandert niets, het maakt namelijk niet uit. Toch blijft de vraag als een sumoworstelaar die op dezelfde gong zijn indrukwekkende gewicht in een haast onstopbare manier in beweging brengt door mijn hoofd beuken. Zijn hoofd heeft in tegenstelling tot een worstel veld wel een fysieke rand waar je niet doorheen kan ontsnappen. “Waarom twee namen?" "Dat is in de laatste 14 jaar nog niet voorgekomen!” Het maakte niet uit, maar toch was hij graag op de hoogte van alle aspecten en feiten.
Saint slaakt een diepe zucht, bant alle gedachten uit zijn hoofd en concentreert zich op de langzaam voortbewegende massa mensen. Hij rook ze voor hij goed en wel in hun midden stond. De geur van zwetende mensen vermengt met de geur van goedkope deo’s en zonnebrand. Het maakte hem misselijk waardoor hij snel de straat overstak naar de wat wijdere zijde van de brede boulevard. Normaal zou hij nooit op een boulevard lopen om 2 uur 's middags, maar hij moest een wapen hebben, en Gary werkte nou eenmaal op deze brandende hel vol zwetende rode lichamen.
Na een snelle stop om een spuitbus met zonnebrand te halen en zijn armen, nek en gezicht te hebben ingesmeerd, zette hij de witte pet op die naast de kassa lag in de toeristenwinkel waar hij de zonnebrand kocht voor veel te veel geld. Hij merkte met een goed gevoel op dat deze aardige man uit India veel kijk had op zijn marketing. “En dat waarschijnlijk zonder een hele dure universitaire opleiding!”
Hij kon Gary al van ver horen, met zijn prachtige Schotse accent: “Get ya’rr tickets, get em now!” Gary en Saint konden niet altijd zo goed overweg als tegenwoordig, maar na het avontuur om Gary van de verkeerde Italiaanse vriendjes los te kopen, zou er niets op de wereld zijn dat Gary niet zou doen voor Saint. Het mooie geluid van zijn harde stem stopt abrupt op het moment dat Saint in het zicht komt doordat een wat gezettere Britse vrouw ongeintreseerd door sjokt. “Bloody hell, ik had al 3 keer een rouwkaart verwacht sinds de laatste keer dat ik je zag!” “Maar dan ook weer, wie zou die verdomde kaart moeten sturen?” Met een ontzettend aanstekelijke naar lucht happende schaterlach loopt zijn hoofd rood aan zoals het een echte Schot in de zon betaamt. Saint moest wel even hardop mee lachen en gebroederlijk geven ze elkaar een shake hug. Zodra het oor van Gary binnen fluisterbereik is fluistert Saint: “Ik wil boodschappen doen”. Gary gaat nog harder lachen en loopt naar het kleine hokje met te grote foto’s op houten planken met felle teksten. “Hoe gaat het met de dagjesmensen? Blue Lagoon nog erg in trek? vraagt Saint, verwijzend naar de cruiseschepen op de foto’s.
“Zeker, zodra mei is begonnen, begint ons leven weer." Hier heb je de folder en tickets voor de cruise van morgenvroeg.”
“Dank je vriend, verder nog mensen opgeblazen laatste tijd op het eiland?”, en er gaat een folder met dezelfde luidruchtige foto’s van hand naar hand, al is deze ver van normaal.
“Verre van dat, maar er gebeurt altijd wel wat." "Wees gewoon voorzichtig.” "Ow en Youssef is op de rots.”
Hoewel het bericht dat hij zojuist had gelezen uit de zon kwam, kon het contrast niet groter zijn dan met de kamer waar Gerard nu in stond. Zwarte wolken zweefden boven zijn hoofd als een slechte cartoon. Hevige regen sloeg tegen het zwaarbeveiligde glas aan, maar werd niet geregistreerd door de in gedachten verzonken Gerard Laurie. 43 jaar bewoog hij zich al in de onverlichte ruimtes van het menselijk bestaan. Met zijn korte maar potige postuur kwam zijn fitheid heel intimiderend over in zijn perfect gestreken overhemd met de mouwen opgestroopt. Het gezicht vol groeven en donkerbruine ogen onder perfect gemanicuurde wenkbrauwen sprak alles tegen, maar maakte het op een onorthodoxe manier af.
Op 68 jarige leeftijd begaf hij zich niet meer op dezelfde gladde vlaktes als de mensen die voor hem werkten, maar hij had het voordeel dat hij al heel lang bouwde aan zijn onzichtbare netwerk met onmisbare mensen en spelers. Er gebeurde vrijwel niets in de wereld waar Laurie niet van op de hoogte was.
“Waarom wist ik dan niet dat Youssef op dat klote eiland zat?” ”Net op het moment dat ik Saint er heen stuur voor een missie die al verneukt is!”
Terwijl hij een glas BUS Whisky, tawny port special edition inschenkt, roept hij: “Hey Google, call John Watts.”
Net iets over tien uur in de ochtend hoort Gerard Laurie de telefoon overgaan, tot een stem opneemt. “Gerard, vriend, wat kan ik voor je doen?” “Over 45 minuten koffie bij Regazzo op 45th zou heel fijn zijn.” is het antwoord van Laurie. Hij wilde dit gesprek koste wat kost voorkomen, maar wist dat hij de minister van Defensie wel moest inlichten voor hij verder ging.
Op het terras van BlockHouse aan de Karl-Liebknecht-Strasse in Berlijn is de zon net verdwenen achter de enige wolk die dik genoeg is om het felle licht echt te dempen. De rest van de lucht is lichtblauw waar doorzichtige mist voorhangt in een poging een wolk te imiteren. Hoewel de lucht steeds meer oranje en pastel kleuren laat zien, wordt de temperatuur alleen maar hoger. De grijze voorgevel met grote rode letters maakt het industriële Duitse gevoel helemaal af door de uitstraling van gestroomlijnde perfectie met hun rechte letters.
De locatie van deze meeting is random, elke 2 dagen ontmoeten ze elkaar ergens. Meestal op een plek die ze vaker gebruiken maar niet al te vaak. Soms een compleet nieuwe plek. Maar nergens zo vaak dat het gevaarlijk wordt. Gelukkig is Berlijn groot genoeg en lijkt alles hetzelfde. Brussel is misschien wel een hotpot van islam, maar in Berlijn valt alles minder op. De recente immigratiestroom baart de 3 mannen zorgen. Abu - Tariq el Ahmadi en zijn twee meest belangrijke mensen in Europa zwegen even toen de ober hun koffie neerzette.
Waar heel rechts Europa bang was dat de recente instroom van immigranten in Europa de jihadistische wereld in de kaart zou spelen, zagen deze mannen het juist andersom. Zij hadden veel te veel tijd en geld en bovendien invloed op het spel staan.
Deze massa immigratie maakte het op de lange termijn alleen maar moeilijker om mensen binnen te smokkelen. “We moeten kijken naar mogelijkheden die ons nu geboden worden” zei de grote man met heftige groene ogen. Mohammed al Shaarawy was een slimme kerel, altijd braaf tot een bom zijn leven omgooide. Alles van je af laten nemen zonder een keus in het geheel te hebben, zonder ook maar een advocaat of rechter te mogen spreken. Dat doet wat met een ziel. Dat, en 9 jaar jihadi kampen in Afrika, waar de Islam snel aan gebied wint.
“Hoe meer mensen we nu kunnen sturen hoe beter!” “Alle grenzen liggen open door Oekraïne!" “Als wijsdom niet de taal is die je spreekt, zwijg dan” Tariq kijkt naar rechts, de andere man aan die tot dan toe juist had gezwegen. Dat was ook niet gek, de man had op 11 september 2001 zijn tong eruit gesneden omdat hij anders zich zou dood schreeuwen van geluk. De ogen die terug keken leken wel dood. Waarschijnlijk waren ze dat ook, de ziel en de mens die ze ooit gedragen hadden zijn dat wel. “We moeten ook naar de lange termijn kijken, als de vloed nu te groot wordt is de chaos te groot.” “Ook voor onze broeders en soldaten.” “We moeten de toestroom van immigranten stoppen, maar dat kunnen we ook doen op een manier die onze doelen niet beschadigt." Inshallah" komt zachtjes uit de keel van een van de twee aanwezigen aan de tafel van Abu-Tariq el Ahmadi op een Berlijns terras, terwijl de stilzwijgende blik meer van zich laat horen dan alle andere stemmen die aanwezig zijn. Toen Mohammed al Shaarawy opstond om te vertrekken keken hij en Tariq samen even naar de man zonder stem die maar al te luid overkwam, maar nu langzaam wegliep richting de zon waar 4 bodyguards stonden te wachten bij een SUV. Het besef dat een stem die niet meer kon spreken nog zo krachtig kon zijn sprak tot hun verbeelding was zo overweldigend dat Abu - Tariq met admiratie keek naar de grote blonde man die wegliep.
Opnieuw afdalend door Triq Gianni Bencini, stapelen de vragen zich op voor Saint. De avond ervoor is rustig verlopen en na een paar pastizzi en 2 espresso naast het politiestation van Sliema was hij klaar voor de uren die voor hem lagen. Met de eeuwige bouwwerkzaamheden aan elk hotel was de dag niet zo mooi als gisteren. Het besef kwam door dat het maandag was. Dat viel behoorlijk op, tenzij je een toerist was. Het gevoel van gewillige onwetendheid overheerst daar met boventoon. Aan de kade lagen meerdere boten die onze cruises zouden verzorgen, maar Gary had uiteraard een rustige maatschappij uitgekozen.
Om tien uur in de ochtend is de zon prachtig op de Blue Lagoon
submitted by ButterscotchLost6762 to literatuur [link] [comments]


2024.05.15 13:51 cyber-meeple Samen op zoek naar de beste authentieke Turkse lachmacun in Utrecht – met citroen en peterselie

Samen op zoek naar de beste authentieke Turkse lachmacun in Utrecht – met citroen en peterselie
Hi Utrechtse foodies!
Hebben jullie al eens echt authentieke Turkse lachmacun geprobeerd? Dit heerlijke gerecht, ook bekend als Turkse pizza, bestaat uit een dunne, knapperige flatbread, rijkelijk belegd met gehakt, groenten en kruiden, en perfect afgemaakt met een drizzle citroensap en verse peterselie. Het wordt direct uit de oven geserveerd en is absoluut verrukkelijk.
Tijdens mijn vakantie drie jaar geleden heb ik voor het eerst deze authentieke lachmacun mogen proberen en sinds dien ben ik op zoek naar de ultieme lachmacun-ervaring hier in Utrecht (of omstreken)en ik dacht, waarom niet deze zoektocht samen met jullie aangaan? Waar vinden we die perfecte combinatie van krokant deeg, smaakvolle topping, de frisheid van citroen en de kruidigheid van peterselie?
Laten we onze krachten bundelen en de verborgen juweeltjes van onze stad ontdekken. Deel je ervaringen, aanbevelingen en natuurlijk foto's van je favoriete lachmacun. Welk restaurant of welke bakkerij maakt volgens jou de beste en waarom?
Ik kijk uit naar jullie reacties en tips!
submitted by cyber-meeple to Utrecht [link] [comments]


2024.05.15 08:52 Baszjeh68 Doucheputje overstroomt na gebruik wasmachine

Dag klussers, wellicht ben ik hier op het verkeerde adres maar ik kan alle hulp op dit moment wel gebruiken. Ik begin overigens ook meteen met de mededeling dat ik weinig/geen kluservaring heb. Wat ik wel heb is een tekort aan technisch inzicht, so here we go :)
Gisteravond stond er plots een flinke laag water in de badkamer (1-2 cm). 2 uur daarvoor was ik nog op de badkamer geweest om mijn lenzen in te doen (geen water gebruikt), toen was er niets aan de hand. We hebben gisteravond al het water weggeschept en zijn met een ontstopper bezig geweest, maar het water liep niet weg. Had toevallig een springveer liggen, die kreeg ik er helemaal in. Nam wel wat haren mee, maar niet bijzonder veel. Daarna nog eens geprobeerd met de springveer, ging prima en geen bijzonderheden verder.
We huren, dus meteen de huisbaas gebeld. Vriendelijke man, kwam meteen langs met ontstopper (of je dit wel of niet moet gebruiken zijn de meningen over verdeeld volgens mij), dat leek uiteindelijk wel te helpen. 20 min na het naspoelen hoorden we ineens een flink gorgelend geluid (klonk ook alsof het vacuüm trok?), waarna het water wel wegspoelde. Dit hebben we op een aantal manieren getest, waaronder de douchekraan er een minuutje flink opzetten.
Het enige wat wij konden bedenken is dat ik de wasmachine rond 17:30 heb aangezet. Online vond ik enkele mensen die hier wat over deelden namelijk. Deze ochtend heb ik een snel programma gedraaid om te kijken wat er zou gebeuren, en tweemaal heb ik het doucheputje flink geluid horen maken (ik denk tijdens het afpompen). Er is geen water omhoog gekomen deze keer, dus wellicht heeft het ontstoppen gisteravond wel iets uitgemaakt. Desondanks stelt het gorgelende geluid me niet echt gerust.
Onze huisbaas zei gisteravond meteen al dat we een loodgieter moeten bellen, maar hij heeft er eerlijk gezegd ook niet heel veel verstand van en de kosten zouden dan voor ons zijn (zitten we niet echt op te wachten, gaan over 2 weken verhuizen). Ik vroeg me af of er nog andere dingen zijn die wij kunnen doen. Hier nog wat informatie:
Wat ik zelf nog denk dat we kunnen doen:
Als het even kan zou ik dit graag zelf op willen lossen, maar online lees ik ook dat het met bijvoorbeeld het riool te maken kan hebben. Als ik het goed begrijp zou dat dan niet onze 'fout' zijn. Ik zou graag willen voorkomen dat we flinke kosten kwijt zijn aan een loodgieter, maar als het nodig is gaan we die uiteraard wel bellen.
Alvast heel erg bedankt voor het lezen en reageren, wordt gewaardeerd!
submitted by Baszjeh68 to Klussers [link] [comments]


2024.05.14 12:27 itinsightsNL "Haal meer winst uit je hotel: ontdek deze slimme tool!"

on the 1st test
Haal meer winst uit je hotel: ontdek deze slimme tool!
Het runnen van een hotel kan een uitdagende onderneming zijn. Naast het bieden van uitstekende service aan gasten, moet je als hotelier ook rekening houden met het financiële aspect van de zaak. Het vinden van investeerders en het verkrijgen van financiering kunnen tijdrovende en complexe processen zijn. Gelukkig is er nu een slimme tool beschikbaar die hoteliers helpt bij het aantrekken van investeringen en het optimaliseren van hun financiële strategie. Maak kennis met Mews Funding!
Mews, een toonaangevend platform voor hotel management, heeft onlangs aangekondigd dat het hoteliers nu toegang biedt tot financieringsmogelijkheden via Mews Funding. Dit betekent dat hotels die gebruik maken van Mews als hun hotel management systeem nu rechtstreeks toegang hebben tot investeerders en financieringsbronnen. Dit is een gamechanger voor de hospitality sector en biedt hoteliers de mogelijkheid om hun financiële strategie te optimaliseren en hun winst te maximaliseren.
Deze slimme tool maakt gebruik van AI-technologie om de financiële prestaties van hotels te analyseren en te voorspellen. Op basis van deze gegevens kan Mews Funding aanbevelingen doen voor investeringen en financieringsplannen die het meest geschikt zijn voor een specifiek hotel. Dit bespaart hoteliers niet alleen tijd en moeite, maar zorgt er ook voor dat ze de beste financiële beslissingen nemen voor hun bedrijf.
Een ander voordeel van Mews Funding is dat het toegang biedt tot een breed scala aan financieringsbronnen. Of het nu gaat om traditionele bankleningen of alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding of peer-to-peer leningen, Mews Funding heeft het allemaal. Dit stelt hoteliers in staat om financieringsmogelijkheden te vergelijken en de meest voordelige optie te kiezen voor hun specifieke situatie.
Daarnaast biedt Mews Funding ook ondersteuning bij het opstellen van financieringsvoorstellen en het verkrijgen van financiering. Dit kan een enorme hulp zijn voor hoteliers die niet bekend zijn met de wereld van financiën en investeringen. Door gebruik te maken van de expertise van Mews Funding, kunnen hoteliers snel en efficiënt financiering verkrijgen en zich richten op de groei van hun bedrijf.
Conclusie
Mews Funding is een slimme tool die hoteliers helpt om meer winst te halen uit hun hotel. Door gebruik te maken van AI-technologie en een breed scala aan financieringsmogelijkheden, kunnen hoteliers hun financiële strategie optimaliseren en de beste beslissingen nemen voor hun bedrijf. Met Mews Funding hoeven hoteliers zich geen zorgen te maken over het vinden van investeerders en financieringsbronnen, zodat ze zich volledig kunnen richten op het bieden van uitstekende service aan hun gasten. Ben jij een hotelier? Wacht dan niet langer en ontdek vandaag nog hoe Mews Funding jou kan helpen om meer winst te halen uit je hotel!
https://itinsights.nl/2024/05/14/haal-meer-winst-uit-je-hotel-ontdek-deze-slimme-tool/
https://itinsights.nl/wp-content/uploads/2024/05/IT_Insights_Image_PB1.png
submitted by itinsightsNL to ITInsightsNL [link] [comments]


2024.05.14 12:22 zkebvasil Wat geef je iemand die je kwijtgeraakte pinpas gevonden heeft?

Ik ben gisteren mijn pinpas kwijtgeraakt. Tegenwoordig kan je die dingen zo blokkeren en weer opnieuw activeren dus ik maakte me er niet te veel zorgen over, maar het is toch irritant. Nu heeft een barmhartige stadsgenoot m’n pasje gevonden en me 1 cent overgemaakt met zijn/haar telefoonnummer erbij. Ik waardeer het echt dat iemand deze moeite neemt, dus leek het me netjes op z’n minst een klein cadeautje mee te nemen.
Nu vroeg ik me af, wat is nou een adequaat presentje in zo’n situatie? Is een bloemetje of een doos merci genoeg of zouden jullie er meer bij geven? Geld of een cadeaubon of iets dergelijks? En wat is dan een goed bedrag? Ik ben benieuwd naar wat jullie zouden doen :)
UPDATE: Bedankt voor alle reacties, vind het leuk te lezen hoe anderen hierover denken en heb dit natuurlijk meegenomen in m’n overweging!
Ik ben uiteindelijk voor een kleine doos merci gegaan en maak misschien nog wel een klein bedrag over, 5 of 10 euro (en in ieder geval die 1 cent natuurlijk), met een dankjewel-berichtje.
Vind het leuk en passend om iets van waardering te laten zien maar zou het inderdaad zelf ook snel ongemakkelijk vinden als iemand met een groter cadeau of geldbedrag aankwam.
submitted by zkebvasil to nederlands [link] [comments]


2024.05.13 23:27 itinsightsNL . "Dit is de toekomst van Bluetooth tracking en het is verrassend!"

.
De toekomst van Bluetooth tracking is hier en het ziet er veelbelovend uit! Het bedrijf Tile heeft aangekondigd dat ze gaan samenwerken met Hubble en Life360 om een Bluetooth tracking systeem te lanceren dat gebruik maakt van satellieten. Dit betekent dat je nooit meer je sleutels of telefoon kwijtraakt, waar je ook bent. Het klinkt misschien als science fiction, maar dit is echt en het is beschikbaar voor ons in de nabije toekomst.
Wat is Bluetooth tracking precies? Het is een technologie die gebruik maakt van Bluetooth signalen om de locatie van een object te bepalen. Dit wordt vaak gebruikt in draagbare apparaten zoals sleutelhangers of telefoons, zodat je ze kunt terugvinden als ze kwijtraken. Maar tot nu toe was de reikwijdte van Bluetooth beperkt tot ongeveer 30 meter. Dit is waar de samenwerking met Hubble en Life360 een gamechanger wordt.
Hubble is een bekend bedrijf dat gespecialiseerd is in satelliettechnologie. Ze zullen hun satellieten gebruiken om Bluetooth signalen op te vangen en door te sturen naar de Life360 app. Dit is een app die al meer dan 25 miljoen gebruikers heeft en wordt gebruikt voor familie tracking en veiligheid. Met de nieuwe toevoeging van satelliettracking zullen gebruikers nu de locatie van hun Bluetooth apparaten kunnen zien, zelfs als ze zich aan de andere kant van de wereld bevinden.
Dit is niet alleen handig voor persoonlijk gebruik, maar het heeft ook grote mogelijkheden voor bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan logistieke bedrijven die altijd precies willen weten waar hun vrachtwagens en goederen zich bevinden. Met dit systeem kunnen ze dit in real-time monitoren en zo efficiënter werken.
Een ander groot voordeel van dit systeem is de lagere kosten. Omdat er gebruik wordt gemaakt van bestaande satellieten, hoeven er geen nieuwe infrastructuur te worden gebouwd. Dit betekent dat de kosten voor het opzetten van dit systeem veel lager zijn dan bijvoorbeeld het opzetten van een GPS tracking systeem.
Maar hoe zit het met de privacy? Het bedrijf Tile heeft aangegeven dat ze de privacy van gebruikers zeer serieus nemen en dat alle gegevens veilig worden opgeslagen en alleen worden gebruikt voor het bepalen van de locatie van de Bluetooth apparaten. Daarnaast is de samenwerking tussen Tile, Hubble en Life360 een mooie samenwerking tussen drie bedrijven die allemaal gespecialiseerd zijn in hun eigen vakgebied.
Al met al is deze aankondiging van Tile, Hubble en Life360 zeer interessant en de verwachtingen zijn hooggespannen. Het gebruik van satellieten voor Bluetooth tracking kan de manier waarop we onze spullen en zelfs onze geliefden volgen en beschermen veranderen. Het is een toepassing van technologie die ooit alleen in futuristische films te zien was, maar nu werkelijkheid wordt. Wij zijn erg benieuwd naar de verdere ontwikkelingen en de mogelijkheden die dit biedt voor de toekomst.
https://itinsights.nl/2024/05/13/dit-is-de-toekomst-van-bluetooth-tracking-en-het-is-verrassend/
https://itinsights.nl/wp-content/uploads/2024/05/IT_Insights_Image_TV51.png
submitted by itinsightsNL to ITInsightsNL [link] [comments]


2024.05.13 19:44 ChrisBervoets1983 07 mei 2013 Pougny – Poilly sur Serein

Vertrouwen op een GPS is niet altijd verstandig. 15 km uit de richting is met de auto niet zo een probleem maar in heuvelachtig landschap, en met de fiets, is dit best vermoeiend en demotiverend om de dagtrip aan te vatten. Het zijn van die beproevingen die we al eens moeten doorstaan.
Na 60 km waren we door Troyes, hielden we onze middagstop en reden verder richting Vézelay. Hopende dat te bereiken maar dat was buiten de mogelijkheden gerekend. Het parcours maakte het ons niet gemakkelijk. De overstromingen van een paar dagen geleden waren gelukkig niet een te grote belemmering voor onze doortocht. De spoorweg was door de overstromingen afgesloten maar als voetgangen of fietser konden wij toch passeren. Bij ons is ”rood rijden dood rijden” maar hier in Frankrijk is het geen probleem om een spoorweg over te steken als je maar links en rechts kijkt. (zie foto).
Na nog enkele beklimmingen tussen de druivenranken in Chablis, wijnstreek van de Bourgogne, komen we na 7 uur fietsen aan in een speciale chambre d’hôtes. Gezellig en familiaal met alle hotelgasten samen aan 1 tafel. Voor de eerste keer delen we met ons 3-tjes 1 kamer, maar we hebben wel een wasmachine mogen gebruiken. Dit was ook een aangename verassing om niet zelf te moeten gaan plassen met de vuile was. En dit voor slechts 20 Euro per persoon inclusief ontbijt.
Gereden km 130.
submitted by ChrisBervoets1983 to Compostella2013aba [link] [comments]


2024.05.13 09:46 Fristigenieter Help! Hoe zuigen jullie stof?

Mijn vriendin en ik zijn op zoek naar een nieuwe stofzuiger voor ons appartement (een verdieping), waar we samen met onze katten wonen. Onze vloeren bestaan uit zowel steen als hout, met meerdere laagpolige tapijten en één hoogpolig tapijt.
Aangezien onze katten graag rommel maken, moeten we eigenlijk dagelijks de woonkamer en keuken stofzuigen om het netjes te houden. Op dit moment gebruiken we een ouderwetse stofzuiger met zak, die echter nogal wat ruimte in beslag neemt in ons washok. Dit maakt het wat onhandig om hem steeds tevoorschijn te halen en aan te sluiten. Hoewel we een kleine handstofzuiger hebben, duurt opruimen van de dagelijkse rommel hiermee zó lang dat we net zo goed de standaard stofzuiger kunnen pakken.
De opties die we overwegen zijn als volgt:
Mijn vraag aan jullie is als volgt: welk type stofzuiger gebruiken jullie? Heeft iemand ervaring met een robotstofzuiger met dweilfunctie, en is dit voldoende om ons van onze stofzuigtaken te verlossen? En is een Dyson- of steelstofzuiger niet alleen praktischer, maar ook beter dan een traditionele stofzuiger met zak?
Ons budget is flexibel. We geven bij voorkeur zo min mogelijk uit, maar als er een oplossing is die ons verlost van onze stofzuigklusjes, zijn we bereid om wat meer te investeren.
submitted by Fristigenieter to nederlands [link] [comments]


2024.05.13 05:22 Shadow_Hunter2020 Negatieve feedback, hoe gaan jullie er mee om?

ik maak deze post omdat ik benieuwd ben hoe reageren jullie op kritiek. ik ben geen naar persoon of erg moeilijk in de omgang maar de klanten zijn wel de viool die de toon zetten. niet allen klanten maar ook collega's
ik ben vandaag wel echt uit mijn slof geschoten. het was super druk en we waren super onderbezet stond heen en weer te racen en het werk van 4-6 personen te doen. normaal zouden we er minimaal 4 en maximaal 7 mensen voor hebben. maar die hadden we niet. dus het was roeien met de riemen die we hadden. het lukt me prima alleen mensen moeten wachten. komt een meneer naar me toe, met ik wacht op dit en dit. hij stond 8-10 minuten te wachten, ik kort het is druk even geduld komt er zo aan.
ik ben ondertussen bezig met bestelling weg te werken die er al 20 minuten staan! (ze moesten ook nog deels uit de keuken komen want we waren algemeen onder bezet)
zegt die man tegen mij, terwijl ik met 4 bestellingen tegelijk bezig ben "ik zou even doorwerken" ja dat schiet dan echt in het verkeerde keelgat bij mij. dus ik heb toen gewoon gezegd "ik zou even uw kop houden en op uw beurt wachten"
waardeerde hij niet, wat ik snap. maar als je ziet dat iemand druk bezig is. ga je hem/haar dan storen om te zeggen harder werken.
(gelukkig waren er ook mensen die waren, niet stressen. we zien dat je hard werkt. het zweet stond echt gewoon op mijn voorhoofd.)
andere man dezelfde avond. komt naar mij toe. we staan al een poosje te wachten minder dan een kwartier. hoelang precies weet ik niet. maar hij was niet alleen. maar hij kwam naar mij toe "ik eis compensatie" dat werkt heel goed bij mij. ik zei nee en wenste hem nog een fijne dag. ging hij mijn collega lastigvallen en filmen. die is toen jankend weg gegaan. we hadden om dat moment geen verse producten. dus heb ik hem wat van onze oud/koude voorraad meegeven om van hem af te zijn. ik had al gezorgd dat het vers werd bereid, maar als hij moeilijk gaat doen en mijn collega gaat lopen filmen terwijl dat niet mag, ik weet de wet maar er zijn bedrijf regels dat medewerkers niet gefilmd mogen worden.
een andere voorbeeld van een paar dagen terug. was iets fout gegaan. dus opgelost gingen ze opeens de wijsneus uit hangen dat ze beter wiste hoe je dat moest dan dan de werknemers. je geeft ze uiteindelijk hun zin of mijn manager deed dat. wordt je als personeelslid gewoon uit gemaakt voor het vuil van de straat.
gisteren nog zo iemand. kruipt voor in de rij. ik zie dat en ben zo van dat gaan we niet doen he. is hij zo van ja besluit jij niet knul, haal je manager maar. mijn collega die iets socialer is heeft met hem gepraat en het opgelost. niet zonder de nodige uiting over mij te laten vallen.
nu een oprechte vraag, heb jij enig idee hoe snel roddels rond gaan in horeca? want ik had alles al gehoord voordat hij bij mij was. ik moest zijn bestelling inpakken. rekenen maar dat die man oude friet heeft gehad!
ik waardeer het gewoon niet dat mensen dingen achter mijn rug om doen. collega's niet en klanten ook niet.
mijn manager kwam naar mij toe en was zo van ik hoor dat je onbeleefd bent tegen klanten. ik zou van wat dan? (die man was al 2 uur weg van eerder)
ik kreeg geen concreet antwoord dus besloot zelf eens te checken waar het aanlag. ze waren aan het bestellen en ik dacht dat ze klaar waren dus vroeg ze zo van wordt x. toen waren ze zo maar we willen nog meer. dus was geen probleem tuurlijk wat wilt u? (gewoon letterlijk beleefd) maar alsnog klagen. ik ben gewoon 6 dingen tegelijk aan het doen, dus probeer mensen zo snel maar vriendelijk mogelijk te helpen. mijn manager was zo van en?
ik kijk haar aan en wat? wil je dat ik naar ze toe ga en een servertje aanbied of hun tranen te drogen? (dat vond mijn manager echt niet grappig, maar idc. ik had nog meer te doen.)
ik heb een kort lontje als het op gezeik aankomt vooral als ik het druk heb en ik wordt geforceerd daar tijd aan te besteden. want intussen had ik 3 andere mensen kunnen helpen die nu moeten wachten omdat mensen zo nodig over zoiets kleins moeten klagen. en ik had al sorry gezegd.
een van collega's had commentaar hoe ik de mensen aan het helpen was, ik zo van doe het dan zelf want dat moet je doen want het is je taak. dat ik je help is een gunst, ik hoef dat niet te doen. denk ik ga alsjeblieft niet een gegeven paard in zijn bek krijgen want dat is iets waar ik me gewoon een beetje aan frusteer.
ik probeer al die commentaar wel van me af te zetten, althans het gene wat niet bruikbaar is.
maar het bouwt op. een mooi voorbeeld is er was iets fout gegaan in de keuken dus een meisje jaar of 5-6 komt terug verteld dat het niet klopt en we maken een nieuwe volgens haar instructies. komt de boze moeder op proppen zetten, en jullie doen het weer fout. ik zo van dit ging er fout dat is opgelost, dit is mij door uw dochter verteld en zo hebben we het gedaan. nee dat hebben JULLIE fout blabla. denk ik kom zelf de eerste keer dan, dat meisje van 6 kan dat toch niet onthouden.
dan ben ik ook niet boos, alleen geïrriteerd dat ik gelijk zo kleinerend wordt behandeld.
zoals ik al eerder zei de klant zet de toon, want heb afgelopen tijd toch echt wel een paar rot klanten gehad. een persoon werd 10 seconden later geholpen dan de andere. toen eiste ze korting op basis van racisme. iemand die niks had besteld wilde iemands anders bestelling meenemen, dus ik had die beker gevuld met water i.p.v. een milkshake. zijn ze terug gekomen om het water over mij heen te gooien.
deze post is weer veel te lang. en ik heb zeker ook wel een hele hoop leuke ervaringen en meeste mensen doen niet zo moeilijk, helaas blijven de nare je toch langer bijstaan.
hoe gaan jullie ermee om? denken jullie whatever we gaan verder of wat?
dit heeft weinig nut zo moeilijk tegen elkaar lopen doen, maar ik laat me gewoon niet als een stuk vuil behandelen.
sommige maken het ook gelijk persoonlijk door mijn uiterlijk te benoemen of huidskleur. ik heb ook een post gemaakt om aangifte te doen van racisme bij de politie erover. (want ze hadden ene melding gemaakt bij een manager dat ik hun niet wilde helpen vanwege hun huidskleur. en dat ik openlijk had gezegd. en ze kregen van die manager hun gelijk ook. ik heb de manager gemeld bij Hoger management. ondanks dat hij zei dat hij ze niet geloofde. ik denk geen woorden maar daden.)
submitted by Shadow_Hunter2020 to werkzaken [link] [comments]


2024.05.12 17:07 ChrisBervoets1983 18 mei 2013: Puente la Reina – Laguardia

Beste lezer en volger van deze blog, eer ik wat over vandaag ga vertellen wil ik graag even terug naar gisteren. In de blog kon je lezen hoe we vanuit St-Jean-Pied-de-Port naar Puente la Reina fietsten.
Het leek me bij het nalezen van onze tekst alsof we met de vingers in de neus als jonge berggeiten even over de Pyreneeën zijn gehuppeld. Uit onze tekst leek me namelijk niet zo duidelijk naar voren te komen hoe we daar hebben gezwoegd en gezweet. Wel, het was een erg inspannende en vooral emotioneel zwaar beladen tocht. Ik ben er niet de man naar om dit toe te geven maar bij momenten stond het water zelfs in mijn ogen. Zo, dat weet je nu ook weer.
Daarenboven wil ik ook doen opmerken dat mijn fietspartner het heel zwaar heeft gehad en op een gegeven ogenblik zelfs werd verplicht af te stappen. Maar mijn bewondering voor haar is enorm groot. In plaats van uitgeput en ontmoedigd langs haar fiets te gaan zitten en uit te huilen heeft ze deze aan de hand genomen en haar last verder naar boven geduwd. Op mijn voorstel om haar bagage over te laden op mijn fiets kwam een duidelijk antwoord: “Neen, ik wil mijn eigen pelgrimstocht, inclusief de lasten ervan, zelf dragen”. Dit vind ik, en ik kan het weten, buitengewoon dapper en moedig. En dat alles moest me van het hart.
In het stadje Puente la Reina bezochten we gisterenavond ook nog een pelgrimrefuge waar we gebruik mochten maken van de wasmachine. Het was een uitstekende gelegenheid om er de sfeer op te snuiven en al die pelgrims uit verschillende landen daar samen te zien zitten en verbroederen.
Vandaag verlieten we om 09.30 uur Puente la Reina. Het regende pijpenstelen en was koud. Een strakke wind maakte het winterse onaangename gevoel nog een beetje duidelijker. Om het onszelf een beetje gezellig te maken trokken we dan maar wat meer kledij aan. Tot vier lagen dik, inclusief overlaarzen.
De rit die we vandaag volgden was deze uitgewerkt door de mensen van Pasar-Govoka en loopt met een omweg naar Santo-Domingo-de-la-Calzada. Dit zou een prachtige rit zijn geweest met formidabele vergezichten maar wind en regen maakten het ons onmogelijk hiervan te genieten. De vallei van de Rioja kwam voor ons niet tot zijn recht.
De lange klim, ruim 16 km, de harde wind en regen, hebben onze emoties op de proef gesteld en spieren aangetast. Het ging zelfs zover dat we in een lange afdaling van 7% flink moesten bijtrappen om niet stil te vallen.
Na bijna zeven uur fietsen, bereikten we net de meet van 100 km. Dit was om 18.15 uur. Samengevat: vandaag was een baaldag.
Maar ik wil het ook nog hebben over ons “moeke”, Anita. Zo je zou denken dat voor deze tocht iets is als “Club Med”, welnu dan heb je het mis. Voor haar is het in samenspraak met ons om op een bepaalde plaats te zoeken naar een overnachtingsplaats. Eenvoudig zou je denken, maar niets is minder waar. De locatie mag niet te ver buiten de route liggen, liefst niet te duur, plaats om onze fietsen te stallen, een kamer van drie of twee kamers, zo mogelijk voorzieningen om de was te doen, tijdig ontbijt, avondeten, wifi, enz… En dit alles in een taal die niet de hare is. En eenmaal wij toekomen vangt ze ons op en helpt de was te doen wanneer er geen machine voorradig is. Een niet te missen schat en schakel in ons team.
submitted by ChrisBervoets1983 to Compostella2013aba [link] [comments]


http://rodzice.org/