Avtokarta bosne in hercegovine

Cliff AHOY

2024.03.02 20:35 kmlsolo Cliff AHOY

Cliff AHOY
I am actively runing away from Cliff, so that I do not have to fight him... a couple of days ago, the only Team R Leader I saw was Cliff and he was in my Ballon and my usual route of poke stops.
At least I got something out of it, and I am not doing him again in this rotation.
submitted by kmlsolo to PokemonGoMystic [link] [comments]


2024.03.01 09:01 filius_bosnensis Céad míle fáilte! Today we are holding a cultural exchange with Ireland!

🇧🇦 Welcome to Bosnia and Herzegovina 🇮🇪

Welcome to the cultural exchange between BiH and Ireland! The purpose of this exchange is to enable peoples from two different countries to acquire and exchange knowledge about their histories, cultures, traditions, daily life and other various interesting things.
General guidelines:
Thank you for attention! Moderators of BiH and Ireland.
The coat of arms of Ireland is included in the user flairs.

🇧🇦 Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine 🇧🇦

Dobrodošli na kulturnu razmjenu između BiH i Ireland! Svrha ove razmjene je da narodima dvije različite države omogući da steknu i razmijene znanja o svojim historijama/povijestima, kulturama, tradicijama, svakodnevnom životu i drugim raznim zanimljivostima.
Opće smjernice:
  • Irci svoja pitanja o Bosni i Hercegovini postavljaju ovdje na BiH u ovom threadu.
  • Domaći korisnici svoja pitanja postavljaju u ovom threadu na irskom subredditu Ireland.
  • Poštujte pravila oba subreddita kao i opće smjernice Reddita. Teže rasprave vodite civilizirano na akademskom nivou.
  • Službeni jezik razmjene je engleski.
Hvala na pažnji! Moderatori BiH i Ireland.
Grb Bosne i Hercegovine se nalazi među korisničkim flejrovima / oznakama.
submitted by filius_bosnensis to bih [link] [comments]


2024.02.29 18:40 Vukobasa SLIKAR MIHAILO VRBICA (1871-1937)

SLIKAR MIHAILO VRBICA (1871-1937)
https://preview.redd.it/x1xoxmw99klc1.png?width=360&format=png&auto=webp&s=a8d4bb11b32f5c7dea1cb3cc2a451f0a735a9990

Mihailo Vrbica jedini je slikar iz Crne Gore sa završenom moskovskom Akademijom. Bio je slikar na dvoru kralja Nikole, a poslije Prvog svjetskog rata oduzeto mu je zvanje profesora, rano je penzionisan, a neshvaćen i zaboravljen umro je 1937. godine. Savremena likovna kritika ne može šutke preći preko ovog neistraženog, ali nadasve vrijednog opusa pejzaža, portreta i figuralnih kompozicija.
Prošlo stoljeće u Crnoj Gori (dakle XIX vijek) bilo je ispunjeno borbom Crnogoraca za oslobođenje i nacionalnu nezavisnost koju najzad dobijaju krajem vijeka. Tek tada počinju da se stvaraju uslovi za i intenzivniju i svestraniju likovnu djelatnost vezanu prvo za boravak i rad stranaca, zvanih izvanjaca, okupljenih prije svega oko dvora kralja Nikole. Njihovim dolaskom likovno stvaralaštvo se podstiče i oživljava nakon dugog stagniranja nastalog neprekidnom borbom sa daleko nadmoćnijim neprijateljem. Crnogorsko viteštvo izaziva i divljenje drugih slobodnih naroda Evrope i svijeta, naročito umjetnika, među njima slikara, koji često i duže borave u Crnoj Gori. Oni slikaju crnogorske ratnike, ugledne ličnosti, a svojim velikim kompozicijama istorijskog karaktera glorifikuju Crnogorce i pričaju o njihovoj borbi.
Znatan dio portreta i istorijskih slika ostavili su tada Teodor Valerio, Ferdo Kikerec, Čeh Jaroslav Čermak, Vlaho Bukovac, Paja Jovanović... čija se reprodukovana djela i danas susreću u mnogim crnogorskim kućama.
Naravno, njihov uticaj je imao i ogroman značaj na formiranje prvih likovnih stvaralaca i njihovo umjetničko shvatanje, koji su se već počeli javljati u Crnoj Gori kao pioniri savremene umjetnosti, krčeći još neotkrivene i zamršene staze nove umjetnosti, čineći ujedno i prve krupne korake u stvaranju moderne likovne koncepcije, uspostavljanju nasljeđa i kontinuiteta zamrlog dugi niz godina i desetljeća.
Ti prvi i rijetki crnogorski slikari, školovani po svjetskim metropolama, na akademijama poznatim i uglednim, otkrivali su Crnoj Gori nove svjetove, palili prve umjetničke baklje, izgrađivali polako i sigurno svoju umjetnost i tradiciju, donosili bogatstva human og stvaralačkog nadahnuća, osvajali riječju puteve sopstvene likovne stvarnosti, predavali ih potom mlađim iz godine u godinu, iz generacije u generaciju sve do danas, kada u Crnoj Gori živi i stvara u punom za nosu i zamahu jedna darovita i školovana mladost, koja je proširujući svoje vidike i stvaralačke mogućnosti, spremna da ih prenese već u tereći milenijum, u 21. vijek.
Dokle u ostalim jugoslovenskim područjima oko 1900. godine prodiru novi i svježi vjetrovi i već impresionizam kao nova umjetnost osvaja sebi put, dotle na tlu Crne Gore vlada akademski realizam, uslovljen ne samo djelatnošću stranaca umjetnika već i ondašnjim naručiocima, koji su bili zadivljeni shvatanjima umjetnosti paradnih portreta i kompozicija sa temama iz nacionalne istorije, zapostavljajući gotovo potpuno druge slikarske teme. Pejzaž, mrtva priroda i druge žanr scene bile su nezamislive i sasvim neprihvatljive. Tek tu i tamo činili su se prodori i u tom smjeru, ali i izbjegavale one ideje koje je donijelo novo vrijeme, a koje su došle do punog izražaja već 1904. godine na Prvoj jugoslovenskoj izložbi, organizovanoj u Beogradu.
Ako se izuzmu Anastas Bocarić, Špiro Đuranović i Marko Gregović, slikari koji se krajem vijeka pojavljuju kao vjesnici početaka crnogorske moderne u mjetnosti, ali koji tada najvećim dijelom djeluju u Boki i Primorju, dakle van Crne Gore — pod Austrijom, to se dolaskom slikara Mihaila Mila . Vrbice iz Rusije 1900. godine, sa završenom Moskovskom akademijom, organizovanije intenzivira rad na polju likovne djelatnosti i umjetnosti uopšte. Sada se može govoriti ne samo o pravom začetku već i o trajnom opredjeljenju za formiranje savremene likovne umjetnosti u crnogorskim krajevima, dok njega možemo označiti međašem starog i novog, začetnikom umjetnosti novog vremena i novog duha.
Veljko Burić, istoričar umjetnosti, u svojoj knjizi: Slikari i vajan iz Crne Gore (1900 — 1960) u izdanju Umjetničke galerije, Cetinje 1964, koja kao ,prva i jedina monografija crnogorske u mjetnosti predstavlja ujedno i poptuniji istorijskoumjetnički pregled Crne Gore, za njega, pored ostalog, piše:
Pojava ovog mladog slikara (Mihaila Vrbice) koji je u Rusiji, kao crnogorski stipendista završio u mjetničku stručnu školu, a docnije i Visoku slikarsku akademiju, predstavlja veliki napredak u širenju likovne kulture u Cetinju, a posebno u djelatnosti na polju razvoja slikarstva u Crno Gori.
Mihailo Milo Vrbica rođen je u uglednoj porodici Sava Vrbice, komandira crnogorske vojske, u Njegušima podno Lovćena, 1873. godine. Školovanje započinje u rodnom mjestu, a nsstavlja u Podgorici (Cetinju) i Nikšiću, gdje 1886. godine završava s odličnim uspjehom vojnu (pješadijsku oficirsku) školu, što je bio nastavak porodične tradicije. Ali Vrbica ubrzo dobija državnu stipendiju i odlazi u Rusiju, pa u Moskvi završava prvo 1896/7, školu živopisa xyAomecaearo otuecrsa sa zvanjem učitelja, a potom nastavu naučnog odjeljenja i umjetničkih vještina na velikoj školi živopisa, skulpture i arhitekture Moskovskog umjetničkog društva 1899/1900. godine sa zvanjem akademskog slikara i profesora gimnazije. Time stiče i pravo potomstvenog počasnog građanina Rusije. Diplomu mu je potpisao moskovski general gubennator, veliki knjaz Sergije Romanov, stric cara Nikolaja.
Đak Sime Matavulja tokom gimnazijskog školo vanja, a vojni pitomac vojvode Janka Vukotića, pokazao se kao talentovan i veoma uspješan školarac a potom i student i na Moskovskoj akademiji. U dva maha na akademijinim konkursima — izložbama, prvo školske 1898/99, a zatim i 1899/900, odlikovan je srebrnim medaljama za umjetničku studiju Akt bojama i za sliku crnom kredom, kako stoji u svjedočanstvu visoke škole.
Sa takvim kvalifikacijama, po povratku u zemlju, kao državni pitomac stupa u službu profesora crtanja velike gimnazije, a jednovremeno i u ženski, Djevojački institut carice Marije na Cetinju. Za svoj rad i tu dobija pismene i usmene pohvale. Kao cijenjeni um jetnik i pedagog, postaje i slikar na dvoru kralja Nikole, koji ga je za umjetničke radove odlikovao ordenom za revnost i Danilovim krstom — najvećim odličjem tadašnje Crne Gore. No, ubrzo dolazi u sukob sa kraljem, pa napušta Cetinje i odlazi u Zaječar 1905. godine, gdje biva postavljen za nastavnika velike gimnazije. Prilikom posjete zaječarskoj gimnaziji kralj Petar je obišao i slikarov atelje, pohvalio mu radove i za interesirao se za umjetnika, lično ističući svoje divljenje. Vrbica je tada islikao i ikonostas u zaječarskoj katedrali, za koji se pretpostavlja da je nastradao tokom I svjetskog rata.
Već 1908. godine Mihailo Vrbica ponovo je u Crnoj Gori. Ondje dobija zvanje profesora (kao unaprećenje), a jubilarne 1910. neposredno pred Balkanski rat proizveden je u čin oficira narodne vojske. Sve do kapitulacije Crne Gore ne prekida rad prvog profesora crtanja u Podgoričkoj gimnaziji. Po izbijanju ratova aktivno učestvuje u borbama za oslobođenje i nekoliko je puta odlikovan. Jedno vrijeme tokom I svjetskog rata provodi u zarobljeništvu u Baldagasonu — Mađarska. Po završetku rata Vrbica nastavlja pedagoški rad u Podgorici, a kasnije u Danilovgradu, Beranima i Kolašinu, odakle odlazi u Pančevo i Beograd, gdje umire 1937. godine, neshvaćen i nepriznat. Čak mu je nakon ujedinjenja oduzeto zvanje i plata profesora, a on vraćen u rang učitelja, što ga je tjeralo da mnoge godine provede u siromaštvu i traženju pravde za učinjenu mu obespravljenost i rano, prijevremeno penzionisanje, što ga je iscrpljivalo, odvlačilo od slikanja i nanosilo mu bol. Tek pred smrt u spio je u Zagrebu da ponovo nostrificira profesorsku diplomu iz Moskve, pošto je prethodno u Beogradu bio odbijen.
Tako, u stalnoj bježaniji, lutanju i progonstvu mada veoma plodan slikar, njegovo djelo sa bezbroj umjetničkih radova razasuto je i ostalo po mnogim krajevima Rusije, Srbije, Bosne, Hercegovine, Primorja i Crne Gore, po mnogim znanim i neznanim privatnim, državnim i drugim zbirkama, od kojih su mnoga zauvijek izgubljena. Među njima su i dva značajna portreta nagrađena medaljom 1907. godine na Velikoj balkanskoj izložbi u Londonu, a mnoga i domaćim priznanjima i odlikovanjima.
Ipak, ostao je sačuvan izvjestan broj slika, na osnovu kojih se može pouzdano govoriti o njegovom slikarskom djelu, njeovim umjetničkim shvatanjima i značaju, uostalom više nego o trojici umjetnika njegovih prethodnika i savremenika, koji su se školovali takođe na strani: Bocarić u Atini, Đuranović u Kijevu a Gregovć u Beču.
Kao prvi i jedini crnogorski slikar sa Moskovskom akademijom, Mihailo Milo Vrbica, umjetnik širokog obrazovanja i raskošnog talenta, stvorio je slikarstvo raznovrsne tematike i značajne vrijednosti. Prije svega širinom slikanih tema izdvaja se od dotadašnjih umejtnika koji djeluju na tlu Crne Gore. Radio je portrete, figuralne kompozicije, pejzaže i aktove, što je za ono doba bila prava rijetkost.
Kao vrstan crtač iskazuje se kompozicijama sa tematikom iz nacionalne istorije, ali i nizom značajnih portreta od kojih se pored vojvode Vukana i arcibiskupa Milinkovića, ovjenčanog medaljom u Londonu, ističu i portreti Petra Petrovića Njegoša (rađenog povodom 100-godišnjice njegovog rođenja), vladike Danila, kralja Nikole (povodom krunisanja), vojvode Miljana i drugih uglednih Crnogoraca. Dosta ih je radioi po narudžbi, ponekad i u akvarelnoj tehnici (portret Andrije Markuša), tako da ih i do danas ima sačuvanih u mnogim crnogorskim i ne samo njhovim kućama i porodicama, koje ih ljubomorno čuvaju u svojim domovima, a mi ih kao prave bisere srećemo i nalazimo među njihovim dragocjenostima. Pored umjetničke vrijednosti ti portreti pretenduju i na vjernost sa likom koji se slika.
U početku slikar Vrbica koristi tamnu gamu i paletu zelenih i smeđih tonova, karakterističnu za njegove velike istorijske kompozicije (Ranjeni Crnogorac, Ropstvo vladike Danila i Osvajanje Nikšića, zbog koje i dolazi u sukob sa crnogorskim knjazom) slikanih u duhu vremena i likovne koncepcije koja je bila vladajuća u tadašnjem cenogorskom likovnom o kruženiu, kada je crtež bio primaran, dominantan i vrlo značajan u vještini slikanja portreta, ali se ogleda i u drugim žanrovima.
U ranom periodu Vrbica je uradio i neke samostalne psihološke studije i alegorijske scene priložene đačkom Akademskom umjetničkom društvu 1896. godine u Moskvi: Tuga, Gordost, Prezir, Stid, Lud ilo, Gnjev, Strah, Očajanje, te Božji sud, Primirenje krvne osvete, Zbogom... — studije u skici, na kojima dolazi do izražaja njegov crtački talenat, noposrednost umjetničkog govora i lakoća likovnog iskazivanja. Iz tog vremena, vremena njegovog školovanja u Rusiji, sa čuvano je nekoliko muških aktova — crteža, izvanrednih studijskih vježbi, od kojih je jedan bio izložen prošle godine u Titogradu povodom 80 godina Gimnazije, gdje je bio prvi profesor crtanja. Sa finim likovnim osjećanjem za liniju i c r t ež, za svjetlost i sjenku, posebno sa poznavanjem anatomije, crtež i danas skreće pažnju kao djelo senzibilnog osobenog crtačkog karaktera, neprolaznog umjetničkog trajanja. Na istoj izložbi prikazan je izuzetno vrijedan Portret Starca, ruskog mužika, rad na platnu, nastao u vrijeme mladosti, ali koji nam odaje već zrelog umjetnika, prefinjenog kolorita i likovnog tretmana, sa finim smislom za raspored boja i svjetlotamnih partija. Prigušenih zelenih i smeđih tonova kroz koje zaiskri razigrana svjetlost okera pastoznih širokih ali i kratkih gustih namaza i psiihološke tenzije, ovo platno (koje zrači otmenošću i svečanošću kao đa je sišlo sa zida zbirke starih majstora Luvra) možemo svrstati medu vrijedne i rijtke — antologijske primjerke, kao dragocjen prilog našoj umjetnosti skraja prošlog i početka ovog stoljeća.
Mihailo Vrbica radio je i u akvarelnoj tehnici čak i portrete. Jedan takav bio je izložen prošle godine na pomenutoj i zložbi u Titogradu. Na njemu je vrlo zanimljivo urađen pejzaž u pozadini lika, slikan lakoćom, s naglašenim smislom za građenje planova. Odiše atmosferom svjetloplavih tonova i prozračnošću kolorita. Teško da se gotovo i danas može tolikom svježinom, osjećajnošću i spontanošću naslikati pejzaž.
Ne samo u fonu portreta, pejzaž slikara Vrbicu interesuje prije svega kao samostalni motiv, kao likovna kategorija kojom se iskazuje umjetnik bez pritisaka naručioca ili svečarskog radnog zadatka. Oslobođen akademskog realizma, novim tretmanom u prisupu slici, tu on ide korak dalje, smjelije otvara paletu, !inija je meka i utapa se u atmosferu slikanog predjela. Očigledno slikar izlazi iz tame ateljea, njegov umjetnički impuls vibrira slobodnije i raskošnije. Reklo bi se prihvata novu vrijednost slike i elemente karakteristične za početke i prvu polovinu 20. vijeka. Skadarsko jezero, Pogled na Topolicu, Belveđer, Barski pristan ili Đinovo brdo samo su neke od takvih slika. On je, dakle, prvi slikar koji obrađuje crnogorski pejzaž.
Ranjeni Crnogorac, prodat u Moskvi na izložbi, Stari pisar, Kraj prozora, San Vuka Mandušića i još neka platna govore i o drugi žanr-temama koje su interesovale ovog, svakako zanimljivog i osobenog majstora štafelajnog slikarstva. Posebno rad Pred štafelajem ukazuje na sasvim novi moderan rukopis, na neobičnost umjetnikovih shvatanja, koje se bitno razlikovalo od dotadašnjeg likovnog tretmana i koncepcije, iskače iz njihovih okvira i, sudeći po njemu, može se ustvrditi da predstavlja preteču nove likovne forme i savremenog potpuno modernog izraza. Jer ovim platnom, kao da je slikar otišao i iz okvira impresionističkih ideja, zakoračio dalje ka ekspresionističkoj ekstazi širokih sočnih, ali i mirnih, potpuno svijetlih namaza četke i slobodnijeg tretmana forme. Djelo je zaista fascinantno i više nego avangardno za vrijeme u kojem je nastalo. No, ovo je i zazov za širu analizu njegovog djela, koju zbog vremenskog ograničenja danas ne možemo proširiti.
Ipak zaključimo: Djelo Mihaila Mila Vrbice predstavlja trajnu vrijednost i vezano je, prije svega, za formiranje crnogorske likovne umjetnosti pa i šire. Ono se preselilo, istina manjim sačuvanim djelom, u muzeje i galerije, kao i nasljeđe koje traje i priča istoriju prvih saznanja, od akademskog tretmana i načina slikanja preko i zvanrednih svjetlijih p a r t ij a prostora i atmosfere slike, njene likovne strukture do slika urađenih često veoma slobodno, gotovo impresionistički sa elementima ponekad čak i ekspresionističkim, kao prethodnica buduće velike umjetnosti.
Zbog svega toga značaj Mihaila Vrbice je nezaobilazan, prije svega za likovnu kulturu i istoriju, za umjetničku valorizaciju Crne Gore, kao stožer i markantna pojava na razmeđu dvaju stoljeća.
S toga je čudno i, u najmanju ruku, neshvatljiv odnos jednog dijela slikovne kritike u Crnoj Gori koja, istina, tek zadnjih dvadeset godina, prelazi ćutke preko njegovog djela. U čemu je problem? Ostajemo bez odgovora. Naime, kako je moguće izložbu Crnogorske umjetnosti prve polovine 20. vijeka organizovati i šetati po zemlji i svijetu 70-tih godina, a da ni riječju, niti makar jednim djelom, ne bude zastupljen slikar i pro fesor Mihailo Vrbica. Štaviše, prošle godine u Pobjedi se pojavljuje članak sa pretenzijama ocjene pravih vrijednosti, ali koji se neuko, neprofesionalno, nenaučno obrušava na umjetnički rad ovog plodnog i veoma zaslužnog slikara, sa premnogo netačnih podataka. Neobaviješteno se tvrdi da Vrbica nije slikar od značaja, (kakve li ironije), već da je njegova važnost isključivo vezana za pedagoški rad kao profesora crnogorskih gimnazija. Dakle, govori se, ipak o njemu iz nekakvog osjećaja neizbježnosti, zbog kojeg se nempže olako preći preko imena Vrbice, ali na nedostojan i aljkav - neodgovoran način. Zar je morao i nakon smrti Mihailo Vrbica doživjeti istu sudbinu 'kao i onda kada ga je u bivšoj Jugoslaviji, Ministarstvo prosvete u Beogradu, vratilo u r ang učitelja, poništavajući mu, nepravedno zbog političkih nesuglasica, zvanje i diplomu profesora i akademskog slikara, stečenog na uglednoj visokoj školi jedne od svjetskih metropola, a priznatog mu još u tadašnjoj Crnoj Gori.
Eto, to zadnjih godina upravo radi i dio crnogorske kritike i to one iste koja ga je uvažavala i koja mu je uostalom i dala pravi značaj i vrijednost, ono što uistinu i jeste. No, čini se, u opštoj krizi duha i neprofesionalizma, likovna kritika, naravno ne sva na sreću, gubi sada orijentaciju i plaća svoj danak uplićući se u mutne vode koje ne donose ništa dobroga, degradirajući tako sebe na osrednje vrijednosti i marginalnu značajnost.
Nije to samo slučaj sa ovom ličnošću, koja se sama izborila dj elom za svoju vrijednost i valjanost već to se radi i prilikom vrednovanja i o cjenjivanja i drugih važnih događaja, koji protiču, na žalost, mimo kritike i njene pažnje. Moramo se zapitati šta se to sa nama dešava, zašto često akcentiramo samo ono od čega imamo neposredne koristi, ponekad zaboravljajući naše načelo istinoljublja i misije koju , ne samo da treba već moramo ispuniti, ocjenjujući bez proračuna ili hira, bez manipulacija ili jeda, sve ono što vredi, što podnosi ispit vremena i sadašnjosti, epohe u kojoj je stvoreno, a vrijeme ga je samo potvrdilo — nikako osporilo.
Pitanje koje zaslužuje više vremena i prostora, šire razmatranje i analizu, od onih socioloških, kulturoloških, pa sve do suštinskih, profesionalnih, istorijsko-umjetničkih. Ono može biti tema za sebe, možda već našeg sljedećeg kongresa. Jer pitanje tek naznačeno, otvoreno traži odgovor, ako ne danas i ovdje, a ono bar nekom drugom, što skorijom prilikom.
Vratimo ugled i dostojanstvo likovnoj kritici, a samim tim i sebi. Dužni smo to pred vremenom koje će nas preteći, koje je već došlo.
BIBLIOGRAFSKI PRILOG (Prepis koji je zabilježio lično svojom rukom slikar Mihailo Vrbica)
1878 — 1880 I i II r. osn. škole završio na Njegušima ; 1881 — 1883. III i IV raz. os. šk. u Podgorici. 1884 — 1886 I i II raz . gimnazije u Cetinju ; 1886; g. završio kurs pešadijske of. škole u Nikšiću. 1890 — 1892 srednju živopisnu školu u Serg. Posadu Mosk. gubernije, a 1892 — 1900. III, IV, V i Vl razr. Srednje ; I, II, I II i I V tečaj Velike škole lijepih vještina : Učilište Živ. • skulpture i arhitekture u Moskvi. Po završetku figurnog klasa na godišnjem ispitu 1896. godine, za svoj umjetnički rad, Odlukom Savjeta umjetničkog društva u prisustvu profesora Učilišta udostojen sam zvanja učitelja u ruskim gimnazijama. (Vidi svjedočanstvo od 25. septembra 1899. g. broj 1900. 27. aprila. Na godišnjem ispitu— konkursu školske 'I898 — 9, kao I škl. 18~ 0. godine na Konkursu za umjet. radove nagrađen sam dvema Srebrnim medaljamo, a na završetku škole 27. aprila 1900 god. Diplomu Vel. škole lijepih vještina.
U rubrici: Položeni prof. ispit odno. učit. ispit,: I Praktične I teorijske ispite po živopisu aprila 1897. god. u vezi sa diplomom i zvanjem učitelja vještina u gimnazijama. Svi učitelji u Rusiji su nastavnici u gimnazijama — profesori.
II aprila 1900 praktične i teorijske ispite u vezi sa zvanjem i diplomom akademskog slikara (Hudožniko u Moskvi na Akademiji koja je u rangu Univerziteto, (Vidi okt Ruske Misije u Beogradu)
U Barskoj Kandumti pisao sam pauziranje u službi od februara 1901. do septembra 1902. i Sruka: Crtanje i salig. u realkama i humanim srednjim školama.
Spisak
(M. V.) (mojih) umjetničkih radova od 1896. do 1914. godine:
  1. Poplavo u Zeti 1896. g. — studija u skici
  2. S obrozom se povratio sine
  3. Psihološke stud,je priložene Đačkom akademskom umjetničkom društvu 1896. u Moskvi : Tuga, Gnjev, Prezir, Stid, Ludilo, Gordost I Strah
  4. Očajanje — psihološ. studija u skici
  5. Božji sud, Primirje krvne osvete, Zbogom — studije u skici
  6. Radovi : Ranjeni Crnogoroc, slika prodata u Moskvi na akad. izložbi
  7. Donji Ostrog (Manostir Ostroške klisure) prodata na đač. akad. iz ložbi u Moskvi
  8. Stari pisar
  9. Spomenica 200. godišnjice dinastije Petrović Njegoš, svih vladara nalazi se u Kralj. dvoru
  10. Pogled na Đinovo brdo i Novi dvor — svojina M. Popovića
  11. Pogled s Belvedera, Skadarsko jezero u Kralj. Novom Dvorcu
  12. Diplomo Društva zo potpom. zanata i trg. u Crnoj Gori
  13. Pogled na pristan borski
  14. Portret arcibisk, Milinkovića, nagrađen medaljom na Lond. balk. izložbi
  15. Pogled na Topolicu
  16. Osvojanje Nikšića
  17. Kralj Nikola, Portret Vojvode Vukana. Voj. Saka, Voj. Đura, Vojvode Miljana, Kom. Ć. Saulića. Serdara Jola, Kom. Begović, Otac Hristifor, Miloš Saulić i mnogo drugih portreta
  18. Stogodišnjica od rodj. Petra II Njeguša, po reprodukciji
19, Spomenica Petra II Petrovića Njegoša
  1. Ropstvo Vladike Danila
  2. San Vuka Mandužića, svojina prof. Pavla Popovića
  3. Njegožev portret. svojina Pavla Popovića
  4. Sv. Jovan Damaskin i druge duhovne slike u Katedrali u Zaječaru.
  5. Nikola Vukotić — portret, i port. dr Mll. Petroviča
  6. Karađorđe, Kralj Petar i Kraljević Đorde, Petar Mrkonjić
  7. Portreti Kraljević Danila, A. Kostudića, J. Vrbice, Š. Kostudića, F. Vukmirovića, P. Vukmirovića
  8. Jubilarni portret 1910. g. Kralja Nikole, u Vlad. Domu Kr., Nikole, Vladika Danilo
  9. Dvjesta godina Careva laza i dr.
Stanka Tanja Đurović Muzejski savjetnik Muzeja i galerija u Titogradu Izlaganje sa znanstvenog skupa — 75 Vrbica
***
THE PAINTER MIHAILO VRBICA
Mihai!o Vrbica is the only Montenegrin painter graduated from the Moscow Academy of Art. He was a painter at King Nikola's court. After World War I, he was deprived of the professorship, retired too early and died in 1937, ununderstood and completely forgoten. Current fine arts critique should not pass over in silence this unexplored but above all valuable opus of landscapes, portraits and figurative compositions of this painter.
https://preview.redd.it/s97j6sud9klc1.png?width=360&format=png&auto=webp&s=7a53d4fa42d7b533d1506ff3b17bff01518444fb
https://preview.redd.it/6n97s96f9klc1.png?width=360&format=png&auto=webp&s=b516a7e62caef73b6efc25f5db26cac6e01c89e1
https://preview.redd.it/in2s8qqf9klc1.png?width=360&format=png&auto=webp&s=b9efd7f1b95009014eaecf698e31209526b75104

submitted by Vukobasa to Crnogorstvo [link] [comments]


2023.12.05 21:20 ayub57 Bosnia's untold stories

Bosnia's untold stories submitted by ayub57 to bosnia [link] [comments]


2023.11.09 11:06 ISorrowDoom [EVENT] The best secrets are public

The Vienna Diktat

April 15th, 1955 -- Belgrade
A live transmission from Radio Belgrade.
Queue the Yugoslav anthem.
”Dobro jutro, radni narode Federalne Narodne Republike Jugoslavije! Govori Radio Beograd, šaljemo najbolje želje u rane jutarnje sati.”
”Nakon šire konsultacije u samoj Komunistickoj Partiji Jugoslavije, kao i Saveza Komunista Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine, i Hrvatske, Vlada Jugoslavije je donela odluku da dodeli oslobađajucu presudu za određene bivše clanove Vlade.”
”Naime, osobe koje su bili zaposleni u drzavnu administraciju u vreme anti-revolucionarnog puca Kardelja, ali nisu imali bilo kakvu ulogu u izvršavanja ovog Trockijevog cina bit ce oslobođeni od bilo kakvog sudskog procesa.”
”Ovo je ocit primer da je nova Jugoslavija još pravednija i jednakija za svakog građanina Federacije.”
”Više vesti u 18 casova. Živela Jugoslavija, živeo Žujovic i naše bratstvo i jedinstvo!”
Queue the Yugoslav anthem.
The radio transmission is played once more, but in English.
” Good morning, working people of the Federal People’s Republic of Yugoslavia. This is Radio Belgrade speaking.”
” After wider consultations within the Communist Party of Yugoslavia and the League of Communists of Serbia, Montenegro, Croatia, Slovenia, Bosnia and Herzegovina, the Government of Yugoslavia has made the decision -to grant amnesty to certain individuals.”
” Namely, individuals employed during the anti-revolutionary coup of Kardelj, but did not take any meaningful part in the Trotskyite conspiracy will be relieved of any court process. This of course does not apply to those that have already been put on trial and sentenced.”
” This is an example that the new Yugoslavia is more just and rightful for every citizen of the Federation!”
” More at 18; Long live the Federation, long live Žujovic and our brotherhood and unity!”
submitted by ISorrowDoom to ColdWarPowers [link] [comments]


2023.10.23 01:55 FenrirAmongClouds MegaThread [#CRAZYBiH] - Koja opcina pada prva?

MegaThread [#CRAZYBiH] - Koja opcina pada prva?

https://preview.redd.it/p21g10opduvb1.png?width=688&format=png&auto=webp&s=23873e6693c2f14b485538d7ca99b928b1c122e3
Selam, raja!
Nastavljam ovu malu zabavu ovog sub-a: Sarajevo je izglasano, te s time eliminisano. Za neupucene/nove: data vam je karta Bosne i Hercegovine, te ste upitani jedno, na prvu ruku jednostavno pitanje - Koja opcina pada prva?
Kako funkcijonise ova igra
U komentarima pisite koju opcinu BiH bi ste stavili kao odgovor na gore navedeno pitanje. Nije nuzno napisati i razlog, ali mozete ako bas zelite. Ne osjecajte se restriktovanim na Federalne ili Srpske opcine, birate po volji, nebitno na entitetsku pripadnost. Opcina, koja uspije dobiti najvise glasova, biva uklonjena sa karte BiH. Thread ce biti postavljen svaka tri dana.
Igra se zavrsava cim samo jedna opcina preostane. Da bi se stvari malo olaksale, neke opcine su spojene sa "maticom" (izuzev Krupe).
Rok glasanja i namjera
Kao i vec gore navedeno, rok glasanja je 3 (tri) dana, tj. 72 sata.
Ova igra je namjenjena promjeni vjetra bosansko-hercegovackom subu, razbijanju monotonije istoga te pruza priliku sasvim novim korisnicima da se pridruze ostalim bez straha i predrasuda. svakako mislim da malo zabave ovom subu ne skodi 😀
Pravila
Sem smislenim pravilima kao sto su da se glasa u roku od tri dana i da samo jedna opcina moze biti glasana, daljna pravila su pravila ovoga suba te postivanje istih te postivanje glasa drugih korisnika. Mozete slobodno diskutovati o izborima, no molimo da ta diskusija bude sto vise moguce civilizovana. Ipak, postoji mogucnost da se sasvim novi korisnici isto tako pridruze zabavi.
U slucaju da je nesta ne jasno, slobodno pisite u komentarima vase pitanje. Osiguravam brz odgovor.
Neka igre pocnu!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[ENG]
Salam, lads!
This is for all those that do not speak English or are part of the d*aspora who do not know Bosnian (well). We continue the fun! Sarajevo has been voted out and is therefore eliminated. For the newbies - Imagine the following: You are given the map of Bosnia & Herzegovina, followed by one question that gives an easy answer at first glance - Which municipality will fall?
How the game works
Write your answer to the question above in the comments below. It is not necessary to feature a reason, though you can opt for one if you wish. Do not feel restricted in picking between either Federation or Serb (Srpska) municipalities. You pick based on your own wish, irrelevant which entity your pick is connected to. The municipality with the most votes will be the one to fall and therefore be removed from the map for the remainder of the game. This thread will be put up every 3 (three) days.
The game concludes with the last municipality standing. To make things a bit easier, some municipalities will be annexed to their "motherland" in the future. Those have been listed above. Sarajevo is one city nonetheless, so all municipalities inside of it (eg. Opcina Vogosca or Opcina Istocni Grad) are Sarajevo.
Due date, Purpose & Rules
Voting takes all 3 (three) days / 72 hours long. The purpose of this game is to have a wind of change on this sub, as well as breaking monotony whilst offering a chance for all the noobs of this sub to join in other users with no fear of harrassment.
Other than the logical rules - being the voting length as well as the option of only voting one municipality out -, please mind the subreddit rules. Additionally, we appeal that you respect the opinion of and the other users of this sub, in general, respectively. Discussions are welcome, albeit they are to be kept as civil as possible. We want to ensure the newbies have fun too just like the others!
Should any questions arise, do not hesitate to ask. I assure a quick response.
Let the games begin!
submitted by FenrirAmongClouds to bih [link] [comments]


2023.10.19 01:40 FenrirAmongClouds MegaThread [#CRAZYBiH] - Koja opcina pada prva?

MegaThread [#CRAZYBiH] - Koja opcina pada prva?

https://preview.redd.it/rv5fn0pmr1vb1.png?width=946&format=png&auto=webp&s=762edeaced8e8cef9998ae55c214beb4ef2aca54
Selam, raja!
Pokrecem malu zabavu za ovaj sub koja ukljucuje sve vas. Naime, data vam je karta Bosne i Hercegovine, te ste upitani jedno, na prvu ruku jednostavno pitanje - Koja opcina pada prva?
Kako funkcijonise ova igra
U komentarima pisite koju opcinu BiH bi ste stavili kao odgovor na gore navedeno pitanje. Nije nuzno napisati i razlog, ali mozete ako bas zelite. Ne osjecajte se restriktovanim na Federalne ili Srpske opcine, birate po volji, nebitno na entitetsku pripadnost. Opcina, koja uspije dobiti najvise glasova, biva uklonjena sa karte BiH. Thread ce biti postavljen svaka tri dana.
Igra se zavrsava cim samo jedna opcina preostane. Da bi se stvari malo olaksale, neke opcine ce biti spojene sa "maticom", a te su slijedece: I. Mostar > Mostar, Trnovo (ujedinjeno), I. Drvar > Drvar, Krupa (ujedinjeno), Kupres (ujedinjeno), Samac (ujedinjeno), Doboj (ujedinjeno), Foca-Ustikolina > Foca, Pale-Praca > Pale. Za sada, ujedinjene su opcine grada Sarajeva, te i I. Sarajevo sa gradom Sarajevom (jedinstveno Sarajevo).
Rok glasanja i namjera
Kao i vec gore navedeno, rok glasanja je 3 (tri) dana, tj. 72 sata.
Ova igra je namjenjena promjeni vjetra bosansko-hercegovackom subu, razbijanju monotonije istoga te pruza priliku sasvim novim korisnicima da se pridruze ostalim bez straha i predrasuda. svakako mislim da malo zabave ovom subu ne skodi 😀
Pravila
Sem smislenim pravilima kao sto su da se glasa u roku od tri dana i da samo jedna opcina moze biti glasana, daljna pravila su pravila ovoga suba te postivanje istih te postivanje glasa drugih korisnika. Mozete slobodno diskutovati o izborima, no molimo da ta diskusija bude sto vise moguce civilizovana. Ipak, postoji mogucnost da se sasvim novi korisnici isto tako pridruze zabavi.
U slucaju da je nesta ne jasno, slobodno pisite u komentarima vase pitanje. Osiguravam brz odgovor.
Neka igre pocnu!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[ENG]
Salam, lads!
This is for all those that do not speak English or are part of the d*aspora who do not know Bosnian (well). I'm initiating some fun activity that would include all of you. Imagine the following: You are given the map of Bosnia & Herzegovina, followed by one question that gives an easy answer at first glance - Which municipality will fall?
How the game works
Write your answer to the question above in the comments below. It is not necessary to feature a reason, though you can opt for one if you wish. Do not feel restricted in picking between either Federation or Serb (Srpska) municipalities. You pick based on your own wish, irrelevant which entity your pick is connected to. The municipality with the most votes will be the one to fall and therefore be removed from the map for the remainder of the game. This thread will be put up every 3 (three) days.
The game concludes with the last municipality standing. To make things a bit easier, some municipalities will be annexed to their "motherland" in the future. Those have been listed above. Sarajevo is one city nonetheless, so all municipalities inside of it (eg. Opcina Vogosca or Opcina Istocni Grad) are Sarajevo.
Due date, Purpose & Rules
Voting takes all 3 (three) days / 72 hours long. The purpose of this game is to have a wind of change on this sub, as well as breaking monotony whilst offering a chance for all the noobs of this sub to join in other users with no fear of harrassment.
Other than the logical rules - being the voting length as well as the option of only voting one municipality out -, please mind the subreddit rules. Additionally, we appeal that you respect the opinion of and the other users of this sub, in general, respectively. Discussions are welcome, albeit they are to be kept as civil as possible. We want to ensure the newbies have fun too just like the others!
Should any questions arise, do not hesitate to ask. I assure a quick response.
Let the games begin!
submitted by FenrirAmongClouds to bih [link] [comments]


2023.09.28 09:07 dreftzg [Novo iz svijeta knjiga] Stiže novi Kristijan Novak, roman Ivane Bodrožić finalist prestižne književne nagrade, objavljeni i finalisti Bookera, pisci odgovaraju političarima i, kao i uvijek, 15 novih knjiga koje ne bi trebali propustiti

Pozdrav ljudi! Obećao sam vam da ću svaki četvrtak prijepodne ovdje objesiti vijesti iz Moljca, mog newslettera koji na jednom mjestu pokušavam obuhvatiti sve što je novo u svijetu knjiga kod nas.
Mala napomena: Ne postoji jedno mjesto na kojem se objavljuju sva nova izdanja, a ja nisam savršen. Postoji mogućnost da mi nešto promakne ili da objavim nešto što je već par tjedana u knjižarama. Ja sam jedan tip koji ovo radi iz hobija, pa su greške vrlo moguće. Slobodno lupite reply, pa javite što sam zaznuo.
Još jedna napomena: Moljac je potpuno nezavisan proizvod. Nemam nikakvih veza s izdavačima, ne plaćaju mi da ovo objavljujem, niti da njihove knjige uvrštavam u izbor 15 novih knjiga. Ako neki od izdavača ikad poželi pomoći Moljcu da i dalje izlazi, to će biti jasno naznačeno kao oglas ili plaćena suradnja

Iz kuloara

1/
Počeo je Mediteranski festival knjige
Nikad više izdavača i nikad više knjiga na šestom po redu Mediteranskom festivalu knjige. Festival će ove godine okupiti najveći broj izdavača iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Tako će od 27. rujna do 1. listopada u velikoj sportskoj dvorani na splitskim Gripama na štandovima biti oko 50 izlagača s naslovima čak 60 do 70 nakladnika.
Ulaz na festival je besplatan, što je u skladu s osnovnim ciljem MFK-a, a to je popularizacija pisane riječi, uz naglasak na brojne programe za djecu i mlade, kao generaciju budućih novih čitača i ljubitelja čitanja. Naravno, ljubitelje dobrog štiva čekaju i super sajamski popusti, tako da pripremite svoj popis svojih omiljenih knjiga koje vam nedostaju u kolekciji. Ili nađite nove.
Bacite pogled na cijeli članak ovdje ili pogledajte stranicu festivala.
2/
Roman Ivane Bodrožić „Sinovi, kćeri“ finalist prestižne talijanske književne nagrade Premio Rapallo, objavljeni i finalisti Bookera
Roman Ivane Bodrožić 'Sinovi, kćeri' ušao je u finale talijanske književne nagrade Premio Rapallo BPER Banca 2023., koja se talijanskim autoricama dodjeljuje od 1985., a ove je godine prvi put uvedena međunarodna kategorija za autorice iz 27 zemalja EU-a, priopćila je Hermes naklada
Uz Ivanu Bodrožić - s kojom smo nedavno opsežno porazgovarali - u užem su izboru Catherine Dunne, Najat El Hatchmi, Annie Ernaux, Amelie Nothomb, Helga Schubert i Tatiana Tibuleac.
Taj članak možete pronaći ovdje.
A kad smo već kod nagrada, objavljen je uži izbor za nagradu Booker. Nisam baš siguran da sam oduševljen izborom, ali… valjda je ok. Pogledajte ga ovdje.
3/
Promocija albuma koji je nastao po Hemonovom romanu
Evo ideje kako provesti petak navečer, posebno za one koji vole glazbeno-književne kombinacije. Nakon promocije u Londonu, sarajevski glazbenik Damir Imamović 29. rujna po prvi puta stiže u Kazalište Kerempuh predstaviti album The World And All That It Holds. Album je nastao po motivima istoimenog novog romana Aleksandra Hemona, a izdao ga je proslavljeni Smithsonian Folkways.
Tu je cijeli članak.
4/
Pisci 'nepoćudnih' knjiga otresli influencere i političare: Bljutavo, Bartulica bi kod mene pao razred!
Prošli tjedan sam spomenuo da nekolicina neobrazovanih budaletina pokušava zabranjivati knjige jer su vidjeli da je to popularno među desničarima po svijetu. Da, to se nije baš svidjelo autorima koje ovi maloumnici pokušavaju izbacit, pa su im na tportalu odgovorili.
5/
Umro je legendarni filozof Boris Kalin, autor udžbenika Povijest filozofije
Hrvatski filozof, filozofski pisac te profesor i metodičar nastave filozofije, dr. Boris Kalin umro je u Zagrebu u 94. godini života, priopćilo je u srijedu Hrvatsko filozofsko društvo.
Kalinino je životno djelo, 'Povijest filozofije (s odabranim tekstovima filozofa)', gimnazijski, odnosno srednjoškolski udžbenik filozofije koji je od 1973. do 2010. objavljen, kod zagrebačke Školske knjige, u 32 izdanja, čemu treba pridodati i dva izdanja znatno revidiranog udžbenika, pod naslovom Filozofija: uvod i povijest, također u Školskoj knjizi, 2014. i 2015.
Cijeli tekst se nalazi ovdje.
-------------------------------------------------------------

Friško otisnuto

-------------------------------------------------------------

Knjige za klince

-------------------------------------------------------------
Ovo je ulomak iz Moljca. Ako želite ove novosti o knjigama, ali i još par stvari koje nisu čiste vijesti (par recenzija, pokoji intervju i ponekad neki ulomak iz knjige) primati u inbox, da vam ne promakne na Redditu, možete se pretplatiti na newsletter. Ali nema nikakve obaveze, ove vijesti će biti postane svaki četvrtak prijepodne na Reddit, dokle god me tolerirate :D
submitted by dreftzg to croatia [link] [comments]


2023.08.10 01:21 Lunco Nehajte težit češkim turistom, ki grejo v hribe

Tako obnašanje kot je v tej se mi zdi čedalje bolj neprimerno, sploh ko statistike reševanje Čehov niso grozne.
GRS:
V [2022] sezoni so gorski reševalci GRZS reševali državljane Nemčije (73), Francije (35), Nizozemske (27), Češke (23), Poljske (22), Madžarske (17), Belgije (16), Velike Britanije (14), Hrvaške (11), Italije (10), Avstrije (9), Severne Amerike (9), držav Azije (6), držav Avstralije in Oceanije (6), Srbije (5), Nordijskih držav (5), Slovaške (4), Švice (3), Bosne in Hercegovine (1) in tudi Latinske Amerike (1).
Število čeških turistov je v Sloveniji kar veliko. Lani je bilo z njihove strani zabeleženih skoraj 600 tisoč prenočitev. V top 5 narodov, ki jih rešuje GRS, glede na razmerje med nočitvami, izstopajo predvsem Francozi (in Poljaki). Vsi ostali imajo razmerje približno enako.
Seveda je treba ljudi postaviti na realna tla in jim podati relevantne informacije. Vendar pri tem ne rabimo biti agresivni in hostilni kot v temi zgoraj. Ljudji, ki dejansko pridejo vprašat in se informirat na Reddit, ponavadi ni treba reševati z gora. Vglavnem, če ne zmorete bit prijazni, raje bodite tiho.
submitted by Lunco to Slovenia [link] [comments]


2023.06.30 23:02 amarkorca I hate my life

I hate my life submitted by amarkorca to 2balkans4You [link] [comments]


2023.05.06 22:07 Adriatic_Whaler Malo o iskustvima s hrvatskim ugostiteljima [dugački rant]

Curkaju mi zadnji megabajti interneta, što je šire povezano s naslovom, pa da si ubijem vrijeme s malo aktualne tematike. Skoro sam i zaboravio da postoji Reddit, ali kako je u Srbiji tarapana, iskopao sam neki prastari account i preko sajber-komšiluka došao do Hreddita.
Imam specifičnu situaciju pa moram biti neprecizan u nekim stvarima. Vjerovali ili ne, kockaste glave naših vrlih ugostitelja su takve da, ako prepoznaju nekog online ratnika, to odmah dijele po svojim Whatsapp grupicama kako ga nitko od njih ne bi zaposlio. Ne govorim o savezu fast food gazdi u Kaštelima i okolici, nego o najvećim glavama hrvatske ugostiteljske scene. Nekad je to radi osvete, ali najčešće samo efektivni heads-up drugoj braći hijenama: "E, ovaj ti je neki glasan. Da znaš ako ti dođe na razgovor." Okosnica priče je ovo: napustio sam profitabilnu industriju i prije više godina počeo s onim čime sam se dotad bavio sa strane, a to je ugostiteljstvo. Znao sam što me čeka, hrpa prekovremenih, rad u nemogućim uvjetima, posjekotine, opekotine, slaba plaća prvih godina, i bio sam spreman na to jer su mi preko kičme dotad prešle tone i radio sam u svim uvjetima. A razlog za bijeg iz profitabilne moderne industrije je to što sam shvatio da ću za godinu dana svoje smjene odrađivati s LSD-em na drip i poslije ići farbati bojanke u park da se ne ubijem od sivila tog posla.
Ono što nisam očekivao je količina tokarenih glava u branši koja nam cijelu državu drži s nosom iznad vode i najveći je razlog zašto još nismo bjelačka Somalija. U biti, nisu problem samo "tokarene" ili "kockaste" glave, problem je što je sustav takav da sve i svakakve glave najčešće ili pokažu svoju najgoru stranu ili ih se iz tog sustava istisne. Svađe, rasprave i batinanja, kad je potreba, sve sam to prošao davnih godina. Dakle, nije stvar u tome da je neki punoglavac došao u mušku branšuuu buuraaazzzzzzkaaaaee pa je kasno shvatio da ne zna plivati. Ne smatram se nekim ludilom od kuhara, ali radio sam za više ugostitelja, "gazdi", koji su u top 5 najuspješnijih, najpoznatijih ili najutjecajnijih u državi / svojoj regiji, a pod regijom mislim prostorne jedinice kao: Slavonija, centralna Hrvatska, Dalmacija i dr. Puno puta sam se pitao kako sam uspio popušiti njihove priče iz medija i javnih naklapanja, a kao napravio sam due dilligence prije razgovora za posao. Kolege kuhari i konobari, oni koji su prošli standardni put od srednje ugostiteljske, a pogotovo oni koji su se odbijali od birtije do miješalice, nekako nabasali na kuhinju/šank, otkrili stvarni talent i sad su wannabe Gordoni Remziji i doktori miksologije, uglavnom su otherwise napredovali samo toliko da su bijele žvale u kutevima usta zamijenili bijelim balama ispod nosa. Noga lička, cipela bečka, standard profesije u nas. Uklopim se i s takvima, ali to je samo jedna žalosna činjenica naše stvarnosti. Kao kad bi jedva pismeni monter klima Niđo iz okolice Kutine odjednom dobio priliku za svoj celebrity spotlight. Uslijedit će Zadruga ili najmanje Big Brother. Od takve ekipe nisam očekivao neke intelektualne vratolomije, ali ispostavilo se da su nekad čovjek i magarac pametniji od samog čovjeka.
Ta Sinus Divizija hrvatskog gospodarstva je toliko prljava, pokvarena, podla i, naravno, sotonski pohlepna i razularena da jednostavno privlači druge takve strvinare iz ostalih sfera života. I tako, s noge na nogu, s lajne na lajnu i hopa! krkani stvorili svoj neprobojni Matrix. Radim tako jednom na jednom festivalu u Zagrebu, u kućici nam je kombinacija svega zapaljivog da bi Manduševac odletio i nataknuo se na toranj katedrale kad bi sve to planulo, protupožarni aparati su "na putu", vjerojatno taman prelaze gorje Kavkaz, stojim tako i razmišljam o prolaznosti svog života i još šezdesetak ljudi oko sebe, kadli evo nekih kurava koje sam počesto viđao u restoranu u kojem sam radio. Kažem "kurave" na keca jer izgledaju kao porno zvjezdice, a po kiti u očima reklo bi se da tu svoju stranu i upražnjavaju, ne bi li izbjegle trnje na putu do zvijezda. "Dobar dan, inspekcija!", reče jedna od njih, a ja samo što se nisam naglas nasmijao. Dalje je bio klasični scenarij. Ove mrke i nabrušene kao da su im to jutro u baš sve kamenice stavili previše limuna. Pa gdje je ovo pa što je ono, sve dok lijepe plave oči nisu odlutale na natpis. "Pa vi ste Horvatovi!" [random prezime] Osmijeh od uha do uha: "Pa eto jesmo." "Jaaaaoooo, parDON, nismo znale, hahaha, ajde, vidiiimooo seee!" i odoše okolnim putem do iduće kućice. Dok opet namjeste ljute face, je li.
Znači, od moje crkavice od plaće, sramota me i reći kolika je bila, tebi se, inspektorici rada ili zaštite na radu, isplaćuje sigurno višestruko veća plaća, a ti što ne uspiješ privrediti radom, to podmažeš pičkom, nepotizmom, mitom i sl. Ne da bi se neke birokratske stvari ubrzale, neki "papiri pogurali" radi toga da se posao lakše realizira u ovoj odvratnoj anti-poduzetničkoj klimi, nego da biste i ti i moj poslodavac toliko daleko otišli u svojoj egotriperskoj maniji da vas nije briga što desetak ljudi može završiti s opeklinama trećeg stupnja i cijeli personal će najvjerojatnije poginuti od istih, samo ako se netko u kućici krivo okrene u mjestu i nešto sruši. Poštene kurve naplate uslugu, a ti se kurvaš za tanjur tjestenine. Znači, vena na čelu mi je iskočila dok sam se ovog prisjećao. Da skratim priču, svi "high-level" gazde su više ili manje takvi. To što on nosi križ u procesiji na sveca u vašem selu, što je "iz dobre kuće" i sve ga babe vole, ne znači da u narko-ludilu ne šamara i ne tuca maloljetnice/ke negdje na Tajlandu ili dijeli ženu s još petoricom na nekim orgijama na "poslovnom putu". Kad mi se ponekad omakne pa običnom čovjeku kažem neku crticu iz hrvatskog ugostiteljstva, čovjek uglavnom uznemireno odglavinja dalje. Po simptomima bi se reklo da je kompletirana početna faza naše verzije beogradskog podzemlja devedesetih. Jer na žderalima i poskrivećkim sastancima kod ovakvih budu i oni iz vrha naše vlasti i oporbe.
Što se tiče "gazdi" koji su niže na totemu, njih sam izbjegavao. Ako su ovi na vrhu takvi, kakvi li su tek onda ovi ispod njih? Ali ne budi snob, odradio sam i jednu (predugu) turu kod jednog takvog, ne znam kako da ga opišem, brata Mate Bulića po bijelom luku, i to je bila igranka prava. Te nemoj nositi boce s gazdinog stola da se vidi koliko su polokali, te ustvari nadoštukaj još stol-dva jer duga je noć; te radi pripremu cijeli dan, te ispeci parsto kila mesa navečer; te nek netko počisti, gazda se upišo, te nek netko opere, gazda se izrigo. Nema struje, nema vode, gori krov, ali nas ništa ne može smesti. Samo pljunemo i uglancamo udarničke značke kad ugasimo požar u mraku, a u pozadini tuče Vatrogasac Mirko. I samo počistimo zgarište, potjeramo vatrogasce i policiju i otvorimo opet za dva sata. Ma nema nas Aljoša Sirotanović i svi rudnici Jugoslavije.
Ono što ih sve na tom hijerarhijskom totemu povezuje je skoro pa apsolutna bešćutnost. Nevjerojatno, kao u turska vremena. Dođeš kuhati, na kraju za dobro jutro nosiš nekoliko tona kamena, cementa, keramike i govana uz stepenice jer što bi điber platio remodeling restorana/kluba kad ide i za džabe. Ne dobiješ ni lipe za to, ali hej, bratko, taj dan si dobio jedan cijeli obrok od jednog slijeda, čak dva komada pohane piletine, pomfri i neograničeno vina/piva (al nemoj više od 2-3 čaše, ni iz očaja, jer si otad u crnoj teki pod "Alkos"). Vratiš se u smještaj, vidiš da će bura pa pitaš lokalca u kući da ti riješi bar za jednu đoku, a ovaj se grbavi da te baš i ne zna, al da će vidit (pa ga ne vidiš iduća tri dana). Uđeš u sobu, umotaš se u neku prozirnu dekicu koju su ti dali, svoje ručnike, torbe, sve, i treseš se jer điber od gazde ima krdo mamuta i sabljozube tigrove na hacijendi, ali nema za u Pevecu kupiti na rabat jedan kalorifer po sobi. Bura mlati, ulazna vrata se ne mogu zatvoriti, počupalo i špagu i ekser što ih inače drže pa na kraju naguraš neki ormar i podupreš kaučem i onda se pozabaviš poplavom sa svojom "dekom" od svih ručnika koje si ponio. Cimera nema i nema pa nemaš s kim igrati karte. Internet zaboravi, u Dalmaciji si, tamo još uvijek zmajevi, vuci, vile i ajduci ne daju radnicima da provuku bandere. Gdje posade 5G toranj, ili ga maciji rasklope i riješe si žuto i par pašteta ili babe kruničarke iz najtvrđe župe u kraju dignu narodnooslobodilački ustanak protiv ionizirajućeg zračenja. Ajde, ništa od Youtube-a, ali barem si ponio kuharice - kvrc, nema struje. Veš ti stoji u vešmašini do jutra, kad su došli popraviti struju, svima si poremetio raspored pranja jer, eto, zašto ne imati 15 radnika na jednu perilicu i instalacije iz '75., i svi te mrze taj dan, drama i trauma.
Tješiš se, ovo je najbolji restoran do Dubrovnika, bit će bolje na poslu, samo da posao krene. A ono: baja kupuje sve otkud stigne, iznad robe napravi križ hrvatskom zastavom, opsuje Boga, Gospu i sve svece i - mašala, odsad je to sve mejid in kroeijšija; konobari lažu na nos, gosti ne znaju hodati jer su prešibani svim i svačim, ali da se nekako mogu obući u dijamant, platili bi to odmah u kešu; nož nemaš pojma gdje ti je jer ga je posudio šef kuhinje (bez pitanja) i u letu ostavio negdje, tipa, ladici frižidera. Komora vam je, iz nerazjašnjenih okolnosti, na drugom katu, pored VIP lože, u jedno suho skladište se ulazi kroz tabure u VIP loži, taman između Beyonce, njene svekrve i jastoga, a veće skladište vam je prvim trajektom pa tamo negdje iza Stobreča, prije Podstrane (nemoš ga falit). Odeš promijeniti plin, na putu do prekidača za svjetlo ugaziš grdobini u usta, drugom nogom raspeš tri kašete škampa u ledu, šef ti jebe mater, gazda taman prolazi s gostima i još se od gungule probudila hobotnica pa ti hvata polugu na obje ruke, lupa šamare i vadi pola sendviča, kolu i duhan iz pregače. Ideš kući, ne znaš jel bi plakao ili se otišao polomiti u najbližu šikaru da te prvim helikopterom vrate na suhu zemlju. I onda se sjetiš: "Napravio sam lonac punjene paprike!" Dođeš u...apartman...a tamo napokon osvanuo ranije spomenuti lokalac i, prepušen, pobio cijeli lonac i ostavio pola porcije. Nesvjestan pičkoloma koji će uslijediti (jer ne vidi kroz sandučiće za pisma od očiju), vadi ti Milku i čips i kaže: "Mhehehe moprosti, nisan se moga suzdržat mehehe. Ma dobar si ti momak, ajde odi na mmteracu zapali' jednu smenon." I onda ti tu albansku draču i makiju ("a elli fina?") naplati 45-minutnom pilanom kako je rođen devetnajstipeEetoga pa su mu prvo kupili bengalku i šal na Torcidu hehe i kako mu je ćaća u ratu potopija srpski patrolni brodić ručnon bonbon koja mu je slučajno ispala kad se spotaknija povišše ŠŠŠibonika.
Vansezonska sociopatija je u fazonu: "Danas trebaš biti tu, tu i tu." "Dobro...neki auto, nešto?" "Pa kaj si nisi kupil trkačicu od AdvENta?" "Da, ali drugi je mjesec, ne pedala mi se po kiši." "...slušaj vak: nejme jeatt. Oš radit il ne? Ja vas ne tREbam, ja sam sve ovo radio sam. I mogu sam. Kuiš šta ti hoću reći?" i značajno klimanje glavom. "Može, majstore, evo sve sam poletio da kupim neku usranu kabanicu od ovih zadnjih 200 kn što mi je ostalo nakon stanarine [jer prekovremene se čeka dok računovodstvo prvo opere pare pa se onda mogu pozabaviti dosadnim parazitima, kao što su gladni zaposlenici]. Nosite se lijepo u kurac i ti, i tvoja firma, i tvoj AdvENt." I onda: "Ali, ali, ali!" pa ili pregovori ili pečaćenje one karte za jednosmjerni put u kurac za više osoba. Pa sve do teških debilana, tipa, kolegica odnijela kuhinjske krpe kući da ih opere, zaboravila i otišla na godišnji. Slijede dani natezanja, poruka, svađe i prepirke jer se sad troši puno papira, a on je skup (stvarno je), kuhar ne želi slušati jer mora imati nešto za baciti na pod ako, npr. prolije ulje, inače će netko poginuti, mlada boss bitch iz računovodstva ne posustaje jer su tanki s parama, vlasnik očinski dolazi smiriti situaciju, a ja se usudim izustiti: "Zašto jednostavno ne kupimo malo krpa u Sparu 10 m dalje?" "Mi. Svoju robu. Naručujemo. Iz METROA." I dobro, prošetaš sam, izvadiš svoj novčanik i kupiš 300 kn krpa. Kad te boss bitch nabrijano pita što je to i da slučajno ne tražiš R2, kažeš da je tvoje i mir Božji. Ali mlada nada vaše kuhinje uspije i razliti ulje dok pere fritezu i isproljevati sve što u sebi ima rajčicu, crvenu papriku ili crno vino i tako sad imaš 300 kn govana koje ne možeš objesiti u stanu, a kolegica se baš vratila s godišnjeg i uspuhano nosi krpe. Čiste, ali, naravno, mokre. A Metro je baš ostao bez sušila za rublje. ...Sljepoočnica ti nekad zavapi za metkom.
To su crtice iz Pokemon verzije ovog posla. A gdje su tek oni agresivno ovisni likovi, superbogati, utjecajni, nadrogirani do škrga ili samo opijeni svojim Peaky Blinders / Breaking Bad tripom, ti kojekakvi Voldemorti i Toniji Montane. Konobari koji kradu od ukupnih napojnica, pa onda malo njihovi voditelji; šefovi kuhinja i njihovi prigusci koji kradu od napojnica za kuhinju, računovodstva koja kradu na prekovremenima, vlasnici koji daju polu-lihvarske ugovore, situacije gdje osoblje ne zna hoće li gazda doći nabrijan i pijan iz nekog rondanja s ekipom i reći: "Miči mi onog debelog iz šanka". A debeli ima 20 godina radnog staža i kod kuće ženu i troje djece u školi i na fakultetu. Presudilo mu što se od stresa ubije u odojku s krumpirima, a ne, eto, u toliko alkohola da mora na redovne transfuzije ili od toliko kokaina da uvijek ima prijatelja doktora na brzom biranju ako zapne na trećem kamenu.
Kamenjarski debili koji su pootvarali ove mega-firme za porobljavanje tih jadnih Azijata pa ih trpaju u septičke jame od smještaja, oduzimaju im putovnice i daju 500-600 eura plaću max., kao i sva ova govna, s kamena, brda ili direktno sa šupka konja bana Jelačića, koja su pootvarala agregat-firme za dostavljače i taksiste pa do jučer goli kurac u ruci, a danas s istog kurca kurve ližu GHB na nekoj jahti, a zašto? Zato što pričekaju mjesec s odličnim prometom, ne plate nikoga, zatvore firmu, kupe Ferrari, sutra otvore novu i kao bijesni šakali čekaju novi dobar ulov. Ta govna će nam stvoriti geta gladnih, prevarenih i ljutih Filipinaca, Nepalaca, Indijaca, Bangladežana, Turaka i iz svih uglova Azije. I što ćemo onda? Znam Nepalce, odlični ljudi, ali zajebani, i Filipince, odlični ljudi, presmiješni, samo previše vole popiti. Ovi ostali mi već malo čudno gledaju naše djevojčice i dječake. A što mi? Eno prije koji tjedan vlasnik hostela u Zagrebu, tko li, pokušao silovati Nepalku i izbila masovna tučnjava s 20 Nepalaca. Neki se već bodu noževima. Dokle vi, vi koji to radite, i vi koji tobože negodujete, a skorili ste se na kauču, mislite da će to ići nekim mirnim tijekom? Do jeseni kad svi ti jadnici budu još jadniji, gladniji i bolesniji, kad budu počeli raditi još više grešaka u poslu i tako zarade još veći animozitet nas domorodaca? Pa kad neki promrzli dostavljač poludi i kukri mačetom nafeta na kriške desetak studenata i studentica u domu jer mu je vrata otvorilo neko pijano, bezobrazo govedo? Kad tri pijana Filipinca, koji su upravo dobila otkaz, odbije i prostitutka jer su joj prečađavi pa banu u dvorište neke gimnazije za vrijeme odmora? Što onda? A uvijek ima slabašnih curica koje poskrivećki puše cigaretice i buksnice po mrtvim kutevima izvan vidokruga škole. Ljudi, jeste li vi svjesni kamo mi idemo? Ako karma postoji, dam ruku u vatru da će svi koji se sad smiju "ludim Srbima" dogodine pregristi jezik.
Uglavnom, moje pitanje hrvatskim (i regionalnim) ugostiteljima je jedno vrlo jednostavno, ali iskreno i iz duše:

KOJI. JE VAMA. LJUDI. KURAC?!


Vi ste, uz političare i žgadiju javnog sektora, najodvratniji, najmasniji i najužegliji talog ovog naroda i ovog društva. Niste vi nikakva gospoda, ni visoka noga, ni plemstvo, niti itko bitan u ikakvom pozitivnom smislu. To što sponzorirate ovaj lokalni festival i onu predstavu, platite restauraciju ovog oltara i onog kipa i od mrvica platite 10 stipendijica "potrebitima" (naravno, bar pola je rodbina, ali PR je PR), nije to ništa filantropski u vama, nego u svojoj narcisoidnosti ne možete podnijeti da vam kurac puše samo oni koji to moraju, sezonski radnici, nego bi to trebali i župnik i časne sestre, i lizači oltara i dileri, narkomančine i probisvijeti, i načelnik i gradonačelnik i župan, i sirotinja na benzinskoj čijem si djetetu platio godinu studija...jer tko su oni, a tko si TI da TVOJ kurac nije u svakom trenutku na toplom u nečijim ustima?
Vi ste obični barbari, zamusani opančari, brđani, šumljaci, pekmezari, kamenjarci, sve veliki patrioti od stoljeća sedmog, sve Nikola Zrinski do Nikole Zrinskog, a kultorološki ste najobičnija poturčena žgadija. Jednu ste stepenicu iznad onog (hvala Bogu, umirovljenog) tursko-srpskog običaja ubijanja vlastitog oca lopatom kad ostari. Eto to ste vi. Govna na koje je netko privezao kravatu. A poturice su uvijek bili gori od Turaka. Krunica i obitelj u jednoj ruci, a u lijevoj srp kojim kosite milimetar od zemlje i upropastite svaki barem po pedeset obitelji i stotinu djece dok othranite svoju djecu i svoju kurvarsku kopilad do osamnaeste. A nisu ni progresivni kozmopoliti među vama ništa bolji po tom pitanju, samo ih je lakše prepoznati jer se ne kamufliraju "kockicama", križevima i raspelima po firmi. Gori ste i od četnika devedesetih. Da, baš vi KROmanjonci od 2 metra koji mislite da ste najveći domoljubi i da prehranjujete ne znam ni ja koliko ljudi svojim lokalima i firmama. Četnik je došao s jednostavnom misijom, on će te naći, ubiti jer si drugačiji od njega, prije toga mučiti ako ima vremena i volje, i nastaviti dalje svojim poslom. A vi ste kao biljke mesožderke, podlo se presijavate u sočnim bojama, iz vas lije lažni nektar i mirišete na kilometar, samo da sleti bilo što da ga oderete do kosti. I džaba radniku i da odmah kaže da radi za bolesnu majku ili za svoju djecu ili zato da napokon dovrši kuću i useli, da je ozbiljan i da mu nije ni do pića ni do zafrkancije. Gurnut ćete vi i njega pod vlak, bez najave i bez samilosti, dapače, bez i da vam se aktivira razumski dio mozga. Jer vi ste tolika đubrad da ste postali đubrad na refleks. Niti vi "vlastelinski" goniči koza iz Dalmacije, otoka, zaleđa, Hercegovine i dalje uopće znate kako je drugima jer u kontinentalnu Hrvatsku zalazite samo poslom ili teškom hedonijom. Sve patrioti, a nitko nije nogom zagazio istočnije od zagrebačke Dubrave, ako i toliko daleko. Što treba lijenom govedu da se miče sa svog sprženog kamena, osim kad treba nekoga zajebati i nagurati još u svoju debelu parazitsku guzicu? Žuto u kašiku, bijelo na ekran mobitela, zeleno u papir i žvači, govedo, travicu, tjeraj muhe sa zasrane guzice, gledaj u more i tepaj si kako si vrjedniji čovjek jer si se rodio na obali mora ili se onamo stropoštao preko Biokova. Mind you, podjednako volim normalnog Dalmatinca, Zagrepčanca i Slavonca i podjednako ne podnosim njihove bizMismen varijante.
Mislim da vas ništa neće promijeniti, osim da Bog siđe s nebesa da vam odvali šamarčinu za buđenje, jer ste u svojoj bahatosti i životnom orgijanju zapekli kao jugoslavenski ventili po vašim "apartmanima". Iskreno, sve vas treba zapaliti. I vas, i vaše ljubavnice i vaše one-night kurave, vaše "kumove", "frendove", "barbe", vaše "disidoktore" i vaše "đesidirektore", sve te vaše restoranske i birtaške pijavice, kao što ste vi pijavice na životima desetaka tisuća ljudi u ovoj zemlji koju uništavate od osamostaljenja, a i od ranije. Svu imovinu vam treba mikroskopom pretražiti i istresti vam zadnji cent, forintu, fening i račun iz gaća, od nezakonito stečene imovine adekvatno namiriti tisuće obitelji koje razarate svakim novim dahom vaše kukavičje egzistencije, za koju ćete tek položiti račune. Sve te nakarade koje zovete vilama i apartmanima jer ste prekjučer sišli s brda, jučer tek izuli opanke i prvi put vidjeli struju, a danas imate građevinske firme, pare, kuće, kola, te vaše betonske čobanske ovčinjake i štale s podnim grijanjem da rušite vlastitim noktima i zubima dok ne vratite parcelu u početno stanje. Govna izdajnička s tetoviranim šahovnicama i kršćanskim motivima, razarate obalu za koju se krvarilo tisuću tristo godina, samo da čagalj iz Hercegovine, bjeloglavi sup s Dinare, krmak iz Slavonije, međed iz Bosne i Nos Koji Dihta iz Zagreba mogu po njoj razbacati svoja govna, iznutrice, oglodane kosti i kotiti svoja prljava, nova izdajnička legla barbarskog i civilizaciji neprilagođenog nakota. Za vas "pravovjerne", sjetite se nas od čije krvi i znoja živite kad idući put na misi budete odgovarali na psalam s: "Jadnik vapi i Gospodin ga čuje." A mi, svega mi, vapimo i vapimo i umrijesmo vapeći. I ja sam, i koliko drugih znam, koji su spremni i žele zasnovati obitelj, a prisiljeni su u tridesetima i četrdesetima živjeti s cimerima u podstanarstvu da bi uštedjeli ili samo preživjeli. Ne, Mr. SOA man koji čitaš ovo, nije prijetnja, makar se ne bih bunio zatvoru da malo odmorim, ali "Gospodin dolazi i naplata njegova s njime". Ne znam kako, ne znam kada kome, ali itekako vam dolazi i definitivno puno ranije nego što ste očekivali. Ako ste uopće očekivali, u svom deliriju da ste nekakvi bitni baje i mecene. Umijte svoja pokvarena lica svojim razbojničkim čaporcima od ruku, pogledajte se u ogledalo i pokušajte bar u ovoj sezoni biti ljudi, barem za eksperiment.

TL;DR: Kakva su vaša iskustva s hrvatskim ugostiteljima, pogotovo zadnjih godina, bilo kao radnika, bilo kao gosta, susjeda ili nešto deseto, jer moja su loša? Ako se tu nađe i koji ugostitelj koji se opismenio dalje od šiljastih štapića i glinenih pločica, molio bih da odgovori na pitanje ili tuđa pitanja. Hvala unaprijed i isprike na regionalnim uvredama. Bilo kako bilo, stereotipi postoje s razlogom, neke stereotipe živim i ja, ali ionako su sve ružne riječi upućene, na koncu konca, banditima, a ne normalnim ljudima iz svih naših krajeva.
submitted by Adriatic_Whaler to croatia [link] [comments]


2023.02.25 05:29 icy_crab_juice Which Carolina is the better Carolina? a review.

Introduction
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hello. I am Robbie from Cali A.K.A DaSwagChamp. However, thats not important. all that matters right now are my credentials. I have been all across The South, as it is where I live and have lived for most of my life, I have visited and/or lived in Tennessee, North Carolina, South Carolina, Georgia, Texas, Arkansas, Oklahoma, and Kentucky. As well as time i lived in California, but thats not here nor there since i was only there for 9 months and have no recollection of it (I was a baby). I will be using sources from personal experience, wikipedia, google, and local news stations from North and South Carolina.
Living here, i have seen that many in both North and South Carolina will have you believe they are the better Carolina. To an outsider, this may seem pointless (only to an extent) but to the natives of North and South Carolina. Many have argued over this that I have seen in real life and online. I decided given i have had a fair share of good and bad experiences in each, I should explain which one is better.
I will not be including politics based in opinion, but based on facts about the states political scene
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Exhibit 1: Culture of The Settlements in North Carolina. The people of North Carolina are much like the rest of the south, in the small towns of North Carolina, many men and women are kind and sweet, not to far from the southern counterparts. However, I have noticed in the bigger cities of North Carolina that I have been to (Charlotte, Ashville, Greenville and Raleigh, and many smaller towns), many of the main good attributes are lost in South Carolina (Spartanburg, Columbia, Myrtle Beach, Aiken, and many smaller towns). People in the cities of North Carolina are nice to you, and are happy to help. People I have interacted with in South Carolina have been selfish, helpless, and downright disgusting, many stinking of piss, weed, and alcohol, aswell as having an un-tidy life. (present in large cities and small towns). the People I have interacted with in North Carolinian large cities and small towns have come off professional, tidy, and like they know what they are doing with their life.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
This closes Exhibit 1
TL;DR: the people are nice all across NC, but only the same can be said in small SC towns, unlike their cities. People in NC are cleaner than SC.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Exhibit 2: The Pricing of North and South Carolina. The Pricing of North and South Carolina are pretty different. First lets discuss gas price. The gas in North Carolina is cheaper than in South Carolina, Gas from a BP gas station in NC, where i get my gas (last time i checked) was about $2.99-$3.01. Gas from the same brand station in south is about $3.06-$3.15! thats a lot more than $3.01. In 2018, gas was about the same in both states, maybe a one cent difference higher in SC. Rent: The average North Carolina rent is about $1,000 while average SC is about $900 as of right now. Groceries: In North Carolina are cheaper than in South Carolina. An average 2 weeks worth of groceries, if you are spending wisely, is about $100 to $150 at an Ingles, Aldi's, or Walmart. In South Carolina, its about $150 to $250 at the same stores. Average GDP per capita: In North Carolina, its about $48,000 while in South Carolina, the average GDP per capita is about $41,000.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
This closes Exhibit 2
TL;DR: NC has cheaper: Gas, Groceries, and makes more than SC per capita. SC has cheaper Rent.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Exhibit 3: Landscape, Climate and Infrastructure. North Carolina has a very similiar climate and landscape to South Carolina, they are both humid, warm, and cold in dec-feb. However, the Infrastructure in North Carolina is slightly better than in South Carolina with a region in South West North Carolina, and North West South Carolina full of dilapidated, destroyed and disgusting buildings, I live in this area and if i walk outside my house and walk for 20 minutes i will only see disgusting motor homes and destroyed buildings that havent had people live in them for years. Roads in North Carolina are smoother, and less traffic filled than in South Carolina, I have multiple times gone over multiple roads that cross the border from North to South, and South to North. The South Carolinian Government does not keep the roads safe or uphold them. I feel like im home in Bosne i Hercegovine with the roads in South Carolina. There is an interstate road, I-85, that crosses into South Carolina, and claims to have been under construction for more than a decade. It slows you down and there is never anyone working on it, yet the road is still terrible, far worse than what is should be for being an interstate road.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
This Closes Exhibit 3
TL;DR: Similiar landscape and climate, certain areas in both states with crushed infrastructure, Worse roads in North Carolina than in South Carolina
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Exhibit 4: Education Education in North Carolina is extremely similiar to that in South Carolina, both teaching similiar values and morals. While North Carolinian Schools are better schools, Report Cards show South Carolinian students are smarter by little but present difference. South Carolinian schools however, testing shows South Carolinian schools are FAR worse than anywhere else in the entire U.S.A. Safety of The University Of South Carolina and The North Carolina Central University are both very safe. however, the same con not be said for south carolinian Public Area safety..
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
This Closes Exhibit 4
TL;DR: Similiar schools with similiar safety, SC on average smarter youth intelect than NC, SC schools one of the worst in the country
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Exhibit 5: Safety and Crime In North and South Carolina. The Safety and crime rates in South Carolina is VERY different from North Carolina. The Federal Government ranks it as the 42nd most safe state in the Union. They Rank North Carolina at about 21.
South Carolina Total Safety Score (South Carolina): 41.03
Personal Safety (South Carolina): 50
Financial Safety (South Carolina): 36
Road Safety (South Carolina): 44
Workplace Safety (South Carolina): 16
Emergency Preparedness (South Carolina): 36
North Carolina
Total Safety Score (North Carolina): 52.37
Personal Safety (North Carolina): 12
Financial Safety (North Carolina): 15 Road Safety (North Carolina): 30
Workplace Safety (North Carolina): 4
Emergency Preparedness (North Carolina): 43
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
This Closes Exhibit 5
TL;DR: North Carolina is way safer publicly than South Carolina.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Exhibit 6: a couple famous people from each state, and shared culture North Carolinian people and what they are known for Mr.Beast: Youtube. South Carolina: Chris Rock: Comedy Big in music: Nine Inch Nails, Tally Hall, Tool, Kid Rock, Korn, Metallica, Mo pitney, Earl Scruggs, XXXTentacion, Juicewrld, And various other rap, country, and rock artists.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Extra Exhibit 7: The People's Feelings. South and North Carolina are both southern, and both have very large C.S.A sympathy groups, North Carolinian Governor (Roy Cooper) is a democrat, South Carolinian governor (Henry McMaster) is a Republican. Presidential elecrtions show North Carolina's allegiance to the Republican party, aswell as with South Carolina.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Conclusion:
North Carolina is better to some minor extents but holy fuck I had no good reason to make this, this isnt even like an official documentation, its just me talking abt my experiences and the facts and saying "this carolina better"
submitted by icy_crab_juice to rant [link] [comments]


2023.01.10 17:44 Glittering_Bee9450 Tekst o odnosu Bošnjaka i Srba koji mi moderatori bh. sabredita nisu dozvolili da objavim

Tekst je više za neku diskusiju sa Bošnjacima, zato je logično bilo objavljivanje na bih ali Dzules ga nije mogao shvariti. Žao mi je teksta pa ću ga objaviti ovdje, valjda će biti koji Bošnjak da da svoje mišljenje. Evo teksta kakav je objavljen na bih.
Pozdrav reditori! Nije tajna da Bošnjaci i Srbi nemaju zajedničkog jezika a ni zajedničku viziju budućnosti BiH. To je normalno s obzirom na to da smo bili neprijatelji ili bar u sukobu interesa zadnjih par stotina godina.
Ovaj tekst inspirisan histerijom oko Dana Republike, je moj mali pokušaj da probam razjasniti neke stvari sa svojim sugrađanima (iz srpske perspektive tj. ono što ja lično mislim da Bošnjaci ne shvataju o nama Srbima). Nemojte se mnogo paliti ni ljutiti, nisam ja nikakav autoritet ni sudija već samo neko ko želi da iznese svoje iskustvo i dobije neki feedback (bez pominjanja moje majke četničke po mogućnosti).
Teška istorija
Ovo su uglavnom moja subjektivna zapažanja koja sam izvukao iz priče sa kako anonimnim redit Bošnjacima tako i real life Bošnjacima koje smatram kolegama i drugarima. Iz priče sa njima sam primjetio da su skoro po pravilu uvijek imali čvrste i emotivne stavove o temama u koje se vrlo slabo poznaju (klasični balkanski sindrom). Nepoznavanje srpske istorije sa vaše strane (što je ruku na srce normalno) je najveći problem u tim diskusijama jer vi kao da refleksno sve tumačite na osnovu perioda od 1991. do 1995. kao da istorija prije toga nije postojala. Vaša navika da sve gledate kroz prizmu zadnjeg rata i vašeg statusa jedine žrtve je jedan od izvora i tenzija i kulturno – društvene zaostalosti ovog društva i države (dokaz: pogledaj Senadov fejs TV i njegove “intelektualce” i sve će ti biti jasno).
Vi Bošnjaci se uopšte ne trudite da razumijete nas Srbe...
...već se okrećete najružnijim predrasudama i stereotipima o nama. Pripisujete nam motivaciju koju imaju samo zlikovci u holivudskim filmovima, gledate na nas kao hordu primitivaca.
Rijetko ko od Bošnjaka (naročito elite, novinara i političara) želi sagledati kakve su živote Srbi vodili u Osmanskom carstvu, austrougarskoj Bosni, pod okupacijom Centralnih sila (Prvi svjetski rat) i NDH. Moje babe i dede su odrasli u Pavelićevoj državi gdje su im ustaše i muslimani lojalni ustašama prepolovili porodicu u klanju, teroru i po logorima u Hrvatskoj i Njemačkoj, da ne pričam o tome da su im uništili svu imovinu i oteli sve što su imali. Svako selo sa dostupnim terenom i bez četničkog prisustva je bila meta ustaša koji su zadovoljstvo nalazili u stvarima koje ne želim uopšte pominjati na ovom sabreditu. Ako vas zanima o čemu se radi pročitajte.
Njihovi roditelji, njihove babe i dede, prababe i pradede su zapamtili austrougarsku diskriminaciju a prije toga feudalni turski sistem gdje su bili kmetovi, građani trećeg reda i de fakto imovina aga i begova. Gdje su bili goli, nepismeni i gladni i gdje su plaćali ogromne vjerske namete bez skoro ikakvih vjerskih i svjetovnih prava. Oni su pamtili danak u krvi i kidnapovanje djece u janjičare i njihovo nasilno prevođenje u islam. Pamtili su i brutalne načine gušenja svakog nezadovoljstva raje, nabijanja na kolac, raseljavanja pa i ovo.
Većina Bošnjaka ne zna koliko je stotina hiljada Srba izginulo u borbi za stvaranje prve i druge Jugoslavije, da su mnoge porodice ugradile kosti svojih sinova u projekat oslobođenja Bosne, Slovenija i Hrvatske. Radi se (zvučaće vam možda nevjerovatno) o preko jedan milion vojnika i civila u oba rata. Četiri stotine do osamsto hiljada civila i vojnika u Prvom svjetskom ratu i oko pet stotina hiljada u Drugom svjetskom ratu!
Sad kad ovo znate hajmo se zapitati:
Zašto su Srbi proglasili Republiku srpskog naroda u BiH i Republiku Srpsku Krajinu i zašto nisu htjeli biti manjinski narodi u RH i BiH?
Život mojih predaka izvan granica vlastite države i pod upravom Turaka, Hrvata, Austrijanaca, Njemaca, Bošnjaka, srpskih muslimana, janjičara, dahija i Srba lojalnih AU i NDH je krvava noćna mora koja je ostavila dubok ožiljak u našoj psihu.
Generacijska trauma koja se prenosi kroz pokoljenja i duboko urezan strah i instinkt za preživljavanjem oblikovan jako teškim vremenima je nešto što su Srbi potiskivali u socijalizmu samo da bi 90ih isplovilo na površinu na eksplozivan i nekontrolisan način.
Pored velikih ljudskih žrtava, Srbi su u SFRJ žrtvovali svoju vjere, istoriju i kulturu da bi postavili primjer drugim narodima u izgradnji bratstva i jedinstva. Moja porodica je bila jedna od tih koja je duboko vjerovala u Jugoslaviju i našu verziju socijalizma; da smo svi ista krv i braća od Vardara do Triglava; koja je prestala krstiti svoju djecu i koja je prestala proslavljati krsnu Slavu, Božić, Vaskrs itd. Razočarenje i šok zbog raspada Jugoslavije ni dan danas nisu prevazišli. Kombinacija nevjerice, ljutnje i griže savjesti zbog zapostavljena običaja i žrtvovanja predaka je bio perfektan okidač masovne psihoze izazvane strahom i traumom iz prethodnih ratova (koju su ili lično proživjeli ili koju su im prenijeli njihovi roditelji).
Ne treba ni zanemariti želju mog naroda da nakon sve te borbe samostalno kroji svoju vlastitu sudbinu nezavisno od fanatika iz HDZ - a i SDA.
Rat u Bosni
Prvi mart je za Bošnjake dan nezavisnosti a za Srbe dan kada je (najvjerovatnije po naređenju Alije Izetbegovića) ubijen stari srpski svat. Proglašenje nezavisnosti Hrvatske i Bosne i Hercegovine bez konsultacija sa Srbima i bez uvažavanja njihovog prava na samoopredeljenje je kap koja je prelila čašu, događaj koji je izazvao histeriju i paniku među Srbima izvan Srbije. Neko ko je sa 10 godina dočekao ustaše i raspad prve Jugoslavije je 1991. godine imao šezdesetak godina i sa pravom se zapitao hoće li se desiti repriza terora.
U očima mnogih Srba RSBiH i RSK nisu bile cilj, već sredstvo za očuvanje slobode i sigurnosti a njeno rukovodstvo nedoraslo situaciji se opredjelilo za brutalni obračun sa svima koji se njoj protive.
Jasno je da su u zadnjem ratu Bošnjaci najviše propatili i da Republika Srpska nema hrabrosti da preduzme konkretne korake u ispravljanju bar nekih nepravdi. Istina je da veliki dio naroda poriče očiglednu nepravdu učinjenu prema Bošnjacima od strane rukovodstva koje je (koliko god vama to zvuči nevjerovatno) krilo svoje namjere prema Bošnjacima od Srba koji su ih izabrali. Sada se Bošnjaci, kao i Srbi podsvjesno vode strahom i nerazriješenom traumom jer Srbi zbog svoje sujete ne žele priznati da su izabrali pogrešne i nesposobne pa i zle ljude da ih vode.
Mi Srbi se bojimo da bi bilo kakvo priznanje odgovornosti bio prvi korak ka ukidanju naših političkih prava i borbe za pravdu za naše žrtve (koje Bošnjačka javnost, akademija i politika ignorišu a nekad i otvoreno vrijeđaju). Drugim riječima mi ne vjerujemo da vi imate želju da budemo ravnopravni narodi BiH.
Masakr u Mrkonjić Gradu, Oluja, Maestral, Južni potez, kidnapovanje i mučenje srpskih civila po Sarajevu, Kravice, rušenje hramova i crkava, progon Srba sa Kosova i devedesetih i 2004. su među mnogim događajima za koje vi ili ne znate ili se otvoreno sprdate i opravdavate. Takođe treba napomenuti da su mnogi počinioci ovih zločina neosuđeni pa i ugledni funkcioneri SDA i HDZ - a.
Nerazumna i bezobrazna težnja vaših političara da nas preoblikuju po svom ukusu i nametnu nam svoju volju je jedan od glavnih uzroka tenzija i netrpeljivosti.
Agresori, četnici, Vlasi, genocidaši itd. je jezik kojim se vaši političari, pravnici, profesori i novinari služe kad o nama pričaju u domaćem i stranom javnom prostoru. Pa pobogu sjećate li se Bakirovog pokušaja da promjeni naziv Republci Srpskoj? Da ne pričamo o tome da vaši mediji dižu u nebesa ljude koji se otvoreno sukobe sa srpskom manjinom (npr. Kurtija) i da su svi vrijeme navijali da crnogorski DPS razbije SPC u Crnoj Gori iako je većina Crnogoraca i Srba tamo član iste.
Kulturološki rat Bošnjaka i Srba.
Mi smo narod koji je izvojevao prvu savezničku pobjedu u Prvom svjetskom ratu; narod koji je odnio pobjedu na Kosovu polju i u Balkanskim ratovima. Naši naučnici i inženjeri su dali mnogo toga svijetu. Naši pisci su decenijama dominirali balkanskom književnom scenom. Uspjeli smo sačuvati svoje instrumente, pjesme, Slavu, vjeru, hrišćanske pa i paganske običaje uprskos nastojanju svih osvajača da ih izbrišu. Mislim da mi imamo pravo da budemo ponosni na svoju baštinu i imam osjećaj da vama to smeta i da biste (kada bi vam se ukazala prilika) probali to ugušiti i izbrisati iz našeg sjećanja. I da vam ne smeta vi to ne doživljavate, vama su knez Lazar, Milutin Milanković i Njegoš nebitni Postoji low-key kulturni sukob nas koji držimo do naših običaja i zavjeta, mita i istorije i vas koji težite ka tome da stvorite jednu bezličnu bh. naciju i nas silom u to da uklopite. Sve to pravdate nekom idejom potrošačkog društva u fazonu "bolje je imati dobru platu nego identitet".
Različita vjera, različita pjesma, arhitektura, književnost, običaji, istorija, mitovi, junaci, različite rane i shvatanja svijeta - uprkos tome nas tjerate da se uklopimo u vašu sebični ideju Bosne i Hercegovine koju želite ostvariti emocionalnom ucjenom pomoću Srebrenice. Na kraju se čudite zašto se mi ne odričemo svega toga zašta su naši preci ostajali bez glave i zašto ne pristajemo da budemo pidređeni vašoj volji.
Imamo mi i zajedničkog! Nije sve ni crno ali vaša težnja da svojatate naše i da nam nametnute svoje ubija naš afinitet prema Bosni i Hercegovini i na kraju će potpuno nestati.
Tekst je već predug i težak za čitati i ovdje prekidam, nadam se da je bio informativan i da može biti predmet za dobru diskusiju. Hvala ti što si pročitao.
PS. Pozdrav za Dzulesa peder*!
submitted by Glittering_Bee9450 to srpska [link] [comments]


2022.09.05 07:03 dumbbinch99 What does administrative regions mean? There’s only republika srpska and federacija Bosne i herzogovine... #1 and #3 are the same thing. Is 23andme just confused or am I missing something here?

What does administrative regions mean? There’s only republika srpska and federacija Bosne i herzogovine... #1 and #3 are the same thing. Is 23andme just confused or am I missing something here? submitted by dumbbinch99 to 23andme [link] [comments]


2021.04.16 13:53 r3c0n95 Ko že igramo neke "ne-papirje", mislim, da gre za povsem pošteno in pravilno delitev Slovenije? Pozdravi iz Bosne i Hercegovine

Ko že igramo neke submitted by r3c0n95 to Slovenia [link] [comments]


2020.08.24 09:15 kingofxbox Looking for any information on Službeni list RBiH [13/92]

Hello from Canada!
I am a collector of banknotes and paper money, and I have been focused on collecting specifically from BiH lately. As part of my research into the original banknotes of your country, some of the literature has pointed to Službeni list Republike Bosne i Hercegovine [13/92] pages 340-341 as containing information about the first issue of banknotes in BiH. I've been able to find the register from that year ( https://www.scribd.com/document/91954551/Slu%C5%BEbeni-list-SRBiH-i-RBiH-hronolo%C5%A1ki-registar-propisa-objavljenih-u-1992-godini ), but no luck finding the actual pages of interest.
I know this is probably a long shot since this is obscure information published nearly 30 years ago, but I figured I'd post it here and see what pops up. I'm looking for any pointers in the right direction. I unfortunately don't speak Bosnian, so searching for this info has been tricky. I've tried the official page ( http://www.sluzbenilist.ba/ ) but they only seem to archive from late 1994 (after the RBiH era).
Thank you very much in advance!
submitted by kingofxbox to bih [link] [comments]


2020.05.01 04:07 nikvelimirovic [DIPLOMACY] Vladimir Putin’s Grand European Tour Part II

Vladimir Putin, finishing his time in the traditional EU turned to the Balkans on his sweep south, ahead of his trip to the Middle East. Russia has always had close relations with a number of Balkan states, and as such, it is the responsibility of Russia to maintain and foster these relations.

Slovenia

Slovenia and Russia, since 1992, have maintained a warm relationship with Slovenia and we have continued a fortunate trade relationship. We are also happy with Slovenia’s diplomatic stance with regard to the situation in Ukraine, in stark contrast to the rest of the EU’s aggressive and punitive diplomacy.
There is not much that Vladimir Putin has to discuss with our Slovenian friends, other than sending his warmest wishes and assurance that the Union State will maintain Russian trade relations and warm diplomacy with Slovenia.

Croatia

Russo-Croatian relations have ranged from “cold” to “warm” in the last couple of decades, and Putin hopes that they trend towards warm. With the resolution of the Eastern Ukraine conflict and the reintegration of Donbass into the Ukrainian state, we hope that Russo-Croatian relations can improve further.
First, we would like to discuss the future of tourism between our two countries. In 2012, over two hundred thousand Russian tourists visited Croatia each year. After 2012 that number dropped down to barely fifty thousand annually. We would like to discuss the possibility of implementing a faster visa process so that these numbers can reach pre-2012 levels. Perhaps an eVisa program would be the solution to this. We are also aware that there is a bloc of countries that intend to lobby to lift the Schengen visa requirements for Russian citizens and would like to request that Croatia join this group.
We would also like to purchase 5% of the Fortenova Group for the sum of $150mn, increasing the share held by Sberbank to 44.5%.

Bosnia and Herzegovina

First, Russia would like to reaffirm the territorial integrity of Bosnia and Herzegovina and reaffirm that we believe that the Dayton Agreement is the legitimate constitution of the state. We would like to promise investment into aspects such as infrastructure. JSC KAMAZ and GAZ Group would like to open an electric bus terminal in Sarajevo, with plans to replace all of Sarajevo’s bus fleet with electric buses. All we ask from BiH is an initial investment of $15mn for the terminal which would give the state 15% ownership of the company that would operate the buses (with the remainder owned by the Russian state under a conglomerate operated by KAMAZ and GAZ group.) Russia can provide this $15mn as a loan. Provided this initial rollout proceeds well, we’d like to expand electric bus service to Banja Luka and Mostar.
The largest proposal we have for Bosnia and Herzegovina is a reimagining of Tuzla Thermal Power Plant. As it stands, Tuzla burns coal and has serious impacted the air quality in the region. Already, poor management of waste in Bosnia and Serbia has led to certain cities in these two countries having some of the worst air quality in the world in hot summer months. Tuzla’s situation regularly tops lists. A 2013 study found that Tuzla has cost 4,900 years in lost life, over 170 hospitalizations, and lowered the life expectancy to 51 years old in some places. Therefore, we offer a solution: a nuclear power plant. Nuclear power is, without a doubt, the way of the future, and ROSATOM sees BiH as both a prime market and exactly the type of energy economy that can be revitalized by such development.
Near Tuzla, ROSATOM will fund the construction of a nuclear power plant that will house one VVER-1200 reactor. As it comes online, the present Tuzla Power Plant coal burning units will be decommissioned. The reactor cost, of $1.43bn will be financed by ROSATOM, while the cost of building the facility, another estimated $1bn will be financed by the Russian state in the form of a loan to BiH. Russia will also buy off the $665mn debt to China for a planned Tuzla expansion. This will bring the total cost to $3.09bn, with $1.665bn financed by the Russian state in the form of a loan. BiH can pay this loan off over any time period they wish, and we will not charge interest. However, at the time of construction ROSATOM will own 51% of the Tuzla Nuclear Power Plant, and the Russian state will own 49%. As the loan is paid off, Russian shares will be transferred to Elektroprivreda Bosne i Hercegovine at a percentage-based rate, up to EBiH owning 49% of the plant once the loan is entirely paid off. We are open to negotiations on this project.

Serbia

Best friends, Slavic brothers. Vladimir Putin and Alexander Lukashenko both visited Belgrade together, and stayed in the Hotel Moskva ahead of meetings with their Serbian counterparts. A slate of proposals to discuss with our brothers in Beograd.
Firstly, we would like to invite Serbia to enter into an association agreement with the Union State once it is formed in 2024. The terms of this agreement would be threefold; an FTA agreement between the Union State and Serbia, simply reaffirming the 2019 FTA between the EEU and Serbia, “an intention to establish close economic and political cooperation,” and a status as a “Union State Associate” which bears with it a number of benefits.
Among them, the Union State is committed to increasing annual investment into Serbia from anywhere between $100mn to $500mn, depending on projects and agreements to be negotiated. Military benefits of the association status include invitations to several joint training exercises, and the option to host training exercises in Serbia, as well as $25mn in guaranteed military aid annually, and “preferential treatment” when it comes to negotiating other military aid. The first of these training exercises would be the S-400 making another visit to Serbia, for more training exercises pending a potential sale if Serbia enters the Association Agreement.
This ended the first day of talks, that night, Putin and Lukashenko hosted a roštilj on Knez Mihailova in Belgrade, where they drank and ate roštilj with civilians, policemen, students, soldiers, politicians, (of course plainclothes Russian security), and even tourists. Putin, at one point, played Tchaikovsky’s "March Slave", a piece the composer referred to as his “Serbo-Russian March,” on a piano in a restaurant near the party. Lukashenko joined a group of Serbs in dancing the Kolo. Sputnik and RTS, both of which reporting on the celebration, described it as a “huge propaganda victory.” One attendee who was interviewed said, “we love Putin and Luka, they love us. I think Luka is even secretly a Serb, Luka is a Serbian name!”
Day #2:
Gazprom would like to extend the 13% natural gas discount that Serbia had enjoyed until 2021 through to 2030 and increase it to a 14% discount. The agreement that Serbia can re-export this natural gas will also be extended to 2030, having expired in 2021.
With regard to natural gas we would like to announce to Serbia (confidentially of course), that we intend to revive the old South Stream oil pipeline plan that passes through the Balkans, either a route from Crimea to Romania through to Belgrade and then North, from Crimea to Varna, through Bulgaria to Belgrade and then North, or continuing from Turkstream through Greece, through Bulgaria, to Belgrade and then North. All 3 of the proposed routes pass through Serbia. Is Serbia down for this?
Russia, in the interests of humanitarian aid, would like to expand the Russian-Serbian Humanitarian Center in Niš. This facility has provided emergency relief aid and organized classes for volunteers to learn emergency relief techniques, such as safely excavating rubble, protecting livestock from wildfires, and getting people to higher ground during floods. Volunteers trained and Russian relief workers at the RSHC have helped in emergencies ranging from Serbia’s flooding, wildfires in the region, and the earthquakes in Albania. Part of this expansion would be a small two-story office building to organize humanitarian projects, direct action, food relief, and other humanitarian actions, as well as two new small training facilities on the RSHC campus that would allow us to train volunteers in the highest technology humanitarian methods. We would also like to station a permanent humanitarian liaison at the facility to communicate between the Union State and Serbia what is needed of either party to maximize the humanitarian effectiveness of the project. All we ask in return is diplomatic status for the workers and trainers at the facility and the offices; a small price to pay for the continued good work it has been doing for a decade now.
Provided Serbia join the Association Agreement we would also like to look towards modernizing Serbia’s energy infrastructure and gradually phasing out coal power plants in favor of nuclear power.
At the end of Day #2, Putin and Lukashenko met with the Night Wolves
[M] I’m going to add the other countries to this later tonight, I’m going to watch a movie now and just wanted to post this since I’m p proud of this post.

Montenegro

We do not have much to discuss with Montenegro other than to once again unequivocally deny the allegations from 2016. If we intended to orchestrate a coup against Mr. Milo Djukanović, I assure you, we would not have failed.

Albania

N. Macedonia

Bulgaria (Part II)

Greece

Romania

Hungary

:)
submitted by nikvelimirovic to GlobalPowers [link] [comments]


2019.11.29 22:35 Alekk_csgo [EU] [Balkan/ex-Yugoslavia] Looking for 1 awper and 1 passive rifle/support player

Since I'm looking for people that speak ex-Yugoslavia languages, the rest isn't in English.
O meni:
-Rifler, entry fragger,secondary awp i pokusavam biti IGL
-1800h
-LEM
-Iz Bosne i Hercegovine ali ne zivim vise tamo
Raspored:
-2 ili 3 practice-a od 1-2 sata petkom/subotom/nedjeljom -Eventualne lige/turniri na koje se budemo prijavili - Za sve se mozemo dogovoriti
Potrebno:
-Bar 1600h
-DMG/LE/LEM
-Dostupni 2/3 puta vikendom (practice od 1-2 sata ili scrim)
-Molim samo da mi se javljaju ozbiljniji igraci koji nece napustiti tim nakon 7 dana.
-Molim vas bez nacionalista
Role-ovi:
3 rifle igraca:
2 1pasivni/support igrac koji bi igrao A ili B sajt na svim mapama. Uloga mu je jedna od najvaznijih u timu. To je odugovlačenje executa T strane dok im tim ne pomogne. Na T strani bi cuvao map kontrolu koju uzmemo
1 agresivni rifler koji ce ulaziti drugi na sajt (poslije mene) i njegova uloga je da trejda entry-a (mene) i uzme sajt
1 AWP igrac sposoban igrati i pasivno i agresivno, koji takodje zna ici na pick na pocetku runde i logicno, zna da igra awp.
IGL: IGL bih volio biti ja. U zadnje vrijeme gledam puno pro mečeva i youtube videa o pravljenju/sastavljanju tima. Ako neko slucajno bude imao iskustva u In-Game Leadingu, ja nemam nista protiv.
Tryout preko csgo demo-a (score na kraju game-a me ne zanima i ne gledam ga) ili mozemo odigrati jedan scrimmage.
Discord obavezan
Steam: https://steamcommunity.com/id/Alekk5/
submitted by Alekk_csgo to RecruitCS [link] [comments]


2019.11.18 19:40 Alekk_csgo [EU] [Balkan/ex-Yu] Looking for 4 people to assemble a beginner team

Since I'm looking for people that speak ex-Yugoslavia languages, the rest isn't in English.
O meni: -Rifler, entry fragger,secondary awp i pokusavam biti IGL -1800h -LEM -Iz Bosne i Hercegovine ali ne zivim vise tamo
Raspored:
-2 ili 3 practice-a od 1-2 sata petkom/subotom/nedjeljom -Eventualne lige/turniri na koje se budemo prijavili - Za sve se mozemo dogovoriti
Potrebno:
-Bar 1600h -DMG/LE/LEM -Dostupni 2/3 puta vikendom (practice od 1-2 sata ili scrim) -Molim samo da mi se javljaju ozbiljniji igraci koji nece napustiti tim nakon 7 dana. -Molim vas bez nacionalista
Role-ovi:
3 rifle igraca:
2 pasivna/support igraca koji bi igrali A ili B sajt na svim mapama. Uloga im je jedna od najvaznijih u timu. To je odugovlačenje executa T strane dok im tim ne pomogne. Na T strani bi cuvali map kontrolu koju uzmemo
1 agresivni rifler koji ce ulaziti drugi na sajt (poslije mene) i njegova uloga je da trejda entry-a (mene) i uzme sajt
1 AWP igrac sposoban igrati i pasivno i agresivno, koji takodje zna ici na pick na pocetku runde i logicno, zna da igra awp.
IGL: IGL bih volio biti ja. U zadnje vrijeme gledam puno pro mečeva i youtube videa o pravljenju/sastavljanju tima. Ako neko slucajno bude imao iskustva u In-Game Leadingu, ja nemam nista protiv.
Tryout preko csgo demo-a (score na kraju game-a me ne zanima i ne gledam ga) ili mozemo odigrati jedan scrimmage.
Discord obavezan
Steam: https://steamcommunity.com/id/Alekk5/
submitted by Alekk_csgo to RecruitCS [link] [comments]


2019.05.24 19:32 aveen Tourist thread 2019 - ask r/bih anything about visiting Bosnia and Herzegovina!

Note: If there is anything missing please comment or PM us so we can add it!
Travel
Air
There are four active airports and airfields in Bosnia located in Sarajevo, Tuzla, Mostar, and Banja Luka.
Rail
Bus
Public Transport
Speaking of the public transport in Bosnia and Herzegovina, the most known public transport is in Sarajevo and it's operated by two different companies. GRAS - which is the oldest railway public transport, and Centrotrans which is some sort of private company whatever, they offer nice rides but you will have to pay.
Both offers bus as a public transport but GRAS offers trolley, tram, minibus, and bus where Centrotrans offers only bus and minibus.
City Sightseeing buses are available as well, though they are relatively expensive(22KM). Locals consider them a rip-off.
Tip: for the connection Sarajevo - Tuzla Airport (pickups from both locations) you can make an appointment at https://www.balkantransfer.com/en/.
You can fill in a preferred time and they will give you the closest possible timeslot. They can then pick you up from a location of your own choosing. All this you will get confirmation on through Whatsapp, Fiber or SMS, and they will call as well.
"I used it a few weeks ago, and it was cheaper, easier and faster than Wizz-Air's own transport. Wizz-Air's information page on this is abysmal as well, while Balkan Transfer's website is clear and to the point." kerelberel.
Accommodation
Accommodation is relatively easy to found in most cities including hotels, hostels, apartments and one-night stands. There is nothing else to say except that you will get what you pay for. Sarajevo and Mostars have most accommodation property which you can book relatively from all around the world using booking.com and airbnb.com or what ever else you prefer.
Eating / Food
Speaking of food, Bosnia and Herzegovina is well known for cuisine that it offers. It is balanced between Western and Eastern influences and is closely related to Turkish and Middle Eastern cuisine but also to Central Europe regarding the years of Austrian rule. The most known meals that you have to try if you are visiting our country are:
Recreation
Bosnian reliefs are mostly filled with valleys, mountains, cities and villages. Please note that some places are not cleaned and there are mines and other explosives that was left there since WWII. These places are usually marked with tapes and trespassing is strongly not recommended.
It's good to note that sometimes this tapes and signs are removed by the mother of nature so in case you are not sure if that place is clean, do not go there! The best you can do in that case is to investigate that area using internet or to ask police officers or local citizens. I still wouldn't advice you but it's your choice.
Winter months - The winter is strong in Bosnia occasionally followed with snow and rain. You can go skiing or walk through cities because it's astonishing in winter here. If you are looking for hotter parts on winter, come in Mostar and enjoy sun in December.
Summer months - Nightlife, walks, bars, pools, mountain biking. There are many things to do through summer like visit Bijela Tabija, or walk through Vilsonovo and such. Just enjoy the time here.
Night life / Clubs
There are a lot of nightlife bars with live music, mostly in bigger cities (Sarajevo, Banja Luka, Mostar) but also in smaller one over the summer.
Roads
Road network are medium functional. If you are renting a car, be sure to drive slowly and defensive. Drivers are a bit aggressive here and hard-passing are usual thing. There are a lot of road holes so be sure to avoid them properly.
Languages
The most widely used languages are Bosnian, Serbian and Croatian but they are more-less same and you shouldn't worry about it because we all understand each other. Some phrases are different yet we still can communicate.
Most boys and girls up to age of 30 have a fair to excellent understanding of English and/or German so if you have a question we are more then friendly to give you an answer. If you try to speak in Bosnian to ask our something, we will laugh, but it's all ok, we like when you try it. I would like to note that I understand you better when you ask on English tho.
Useful phrases
Most used -
Weather
Weather in BiH tends to be unstable because of the close mountain ranges. Whenever you visit there's always a substantial chance for bad weather or colder days. It's good to inform yourself about weather before coming. The most sunny days are in Juni, July and August, where for the rest of the months is usually cold / rain or snow. Most hottest place is Neum and city of Mostar.
Neum
Neum is the only coastal town in Bosnia and it comprises 24.5 km of coastline. So yea, we do heave coast.
Other information
Avoid
PLEASE, BE SURE TO ASK ANY QUESTION YOU HAVE IN THE COMMENTS!
Credits to sensation_ for the original thread.
submitted by aveen to bih [link] [comments]


2019.02.12 15:39 cycadrsl Question quiz help

Hello recently i got to do quiz question priject in school and i dont know how i can randomize question can someone help me please, thanks for reply
This is questions:
question1=(input("Katero je glavno mesto Bosne in Hercegovine?")) if question1=='Sarajevo': print("Pravilen odgovor +1 tocka") stevilotock+=1 steviloprasanj+=1 elif question1=='2' : print("Stevilo pravilnih vprasanj = "+str(steviloprasanj)) else: print("Odgovor ni pravilen---Pravilen odgovor je Sarajevo") question2=(input("Katero je glavno mesto Srbije?")) if question2=='Beograd': print("Pravilen odgovor +1 tocka") stevilotock+=1 steviloprasanj+=1 else: print("Odgovor ni pravilen---Pravilen odgovor je Beograd") if question2=='2' : print("Stevilo pravilnih vprasanj = "+str(steviloprasanj)) question3=(input("Katero je glavno mesto Slovenije?")) if question3=='Ljubljana': print("Pravilen odgovor +1 tocka") stevilotock+=1 steviloprasanj+=1 else: print("Odgovor ni pravilen---Pravilen odgovor je Ljubljana") if question3=='2' : print("Stevilo pravilnih vprasanj = "+str(steviloprasanj))
submitted by cycadrsl to learnpython [link] [comments]


2017.06.09 02:20 DoodleDoolan23 New Operators? After Polish/Hong Kong?

New operators? Hallo?
SIPA (State Investigation and Protection Agency) https://www.youtube.com/watch?v=hjvKU_H5J2M https://www.youtube.com/watch?v=6_Y73OZ01zU https://www.youtube.com/watch?v=2Ta22unRG7M
Some of the videos above contain either shit music or video quality, or even both. Unfortunately these videos are not mine, i would love if they were because i would make them much more better than the current state that their in.
Note: In these video's you will see SIPA using different uniforms. Sometimes Black, Snow or plain white. They wear their uniforms based on the terrain or environment they operate in. Lately the CEO of SIPA has changed their main uniforms to be Black.
Bosnian SIPA Special Support Unit has joint exercise with a USMC FAST team. (ELITE + ELITE = OVERKILL?): http://i.imgur.com/UV7uOlb.jpg (OLD UNI) Also have operated with SAS and ARW. No images or information on missions have been found, Perhaps classified.
SIPA has both Male and Female Operators.
They cover their faces to hide their identity.
Uniforms (BLACK WITH YELLOW/WHITE TEXT): http://www.balkaninsight.com/en/file/show//Images/Images.New/Places/Bosnia/SIPA%20special%20police.jpg http://pointpulse.net/wp-content/uploads/2017/01/Bosnia-Police-2016-06.jpg http://i.imgur.com/8DqkQbl.png http://admin.balkaneu.com/wp-content/uploads/2016/01/sipa.jpg
Symbol of SIPA: http://3.bp.blogspot.com/_vADGnqDkynw/THWdahttTsI/AAAAAAAAB2E/2mNs0DgGyV0/s1600/Drzavna+Agencija+za+Istrage+i+Zastitu+Bosne+i+Hercegovine+(SIPA).png
Weapons: SIPA Units are equipped like most counter-terrorist units around the world- a vast array of specialized firearms including Yugoslavian-made 7.62 mm and 5.56 mm assault rifles such as AK74 and AK74u, M4 rifle, Heckler & Koch MP5, H&K G3, G36, various sniper rifles, CZ 99, Glock 17, riot control agents, stun grenades, specialized equipment including heavy body armor, entry tools, night vision optics.
Future priorities: Fight against organised crime. Fight Terrorist units
UBI PLZ
submitted by DoodleDoolan23 to Rainbow6 [link] [comments]


http://activeproperty.pl/