Ritalin of ander pepmiddel te koop

Misverstanden rond HLA-B27 en radiografie

2024.05.15 00:59 BenceJones404 Misverstanden rond HLA-B27 en radiografie

Dag iedereen,
Ik wil graag als medicus heel wat misverstanden omtrent het HLA-B27-eiwit en medische beeldvorming uit deze groep verhelpen. Lees daarom aandachtig onderstaande tekst. Deel het gerust met andere mensen die vragen hebben. Laat gerust hieronder een reactie of vraag na, ik beantwoord graag jullie vragen.
Hier gaan we:
Ziekte van Bechterew = oude naam voor wat men nu noemt 'axiale spondyloartritis'. Dit is een auto-immune stoornis gepaard met ontstekingen van de gewrichten die axiaal (= op de middellijn) gelegen zijn (borstbeen, rug en bekken). Bijkomend kunnen ook andere gewrichten die niet axiaal gelegen zijn, aangetast raken (bv. een knie- of duimgewricht). Daarnaast kunnen zich ook ontstekingen voordoen die niet gewrichtsgebonden zijn (bv. oogontsteking, darmklachten, achillespeesontsteking). Men noemt dit extra-articulaire manifestaties; afgekort tot EAM. Klassiek wordt Bechterew opgedeeld in radiografische axiale spondyloartritis (= ax. Spa) en niet-radiografische Spa (nr-ax.Spa). De aandoening is potentieel erfelijk. Indien je HLA-B27 positief test, is er 50% kans om dit door te geven aan een nakomeling.
Radiografisch betekent: aanwezigheid van ontsteking in de sacro-iliacale gewrichten (gewricht in het bekken tussen het heilig been - dit is het 'os sacrum' - en heupbeen - dit is het 'os ilium'). Deze afwijkingen kan men zien op een RX.
Niet-radiografisch betekent dat je het bovenstaande (nog) niet kan zien op een klassieke RX. Deze vorm van ax. Spa is de laatste jaren meer erkend binnen de reumatologie.
Een meer gevoelige methode om vroegtijdig afwijkingen zoals erosies en botoedeem in het bekken op te sporen bij zowel ax.Spa als nr-ax.Spa kan aan de hand van een MRI van het bekken (een onderzoek dat ongeveer 20 minuten duurt). Dit is een gevoeligere test dan een CT of RX: wat wil zeggen dat er minder vals negatieve resultaten zijn (minder mensen keren onterecht huiswaarts zonder diagnose van ax. Spa, terwijl ze het wel zouden hebben). Daarom verdient een MRI-onderzoek van het bekken de voorkeur bij sterke verdenking van ax. Spa. Dit wil daarom niet zeggen dat er geen vals negatieve resultaten mogelijk zijn.
Het klassieke beeld van een patiënt met ax. Spa wordt gevormd door jonge mannen (20-45j) met aanhoudende rugklachten, nachtelijke pijn, vermoeidheid, gevoel van stijfheid en minder makkelijk buigen van de wervelkolom. Vermoedelijk zouden mannen een meer uitgesproken ziekte-activiteit vertonen dan vrouwen.
Vrouwen worden enerzijds vaker ondergediagnosticeerd (omwille van het klassieke beeld van de jonge man dat voorgehouden wordt) en ze worden ook vaker gediagnosticeerd met de niet-radiografische vorm van ax. Spa. Deze vorm van ax. Spa wordt gemiddeld 3 jaar later vastgesteld dan de klassieke radiografische vorm van ax. Spa (waar de diagnose vaak pas na 7 jaar wordt gesteld).
Enkele cijfers:
90% van de patiënten met ax. Spa is HLA-B27 positief.
25% van de patiënten met radiografische axiale Spa is HLA-B27 negatief.
10% van patiënten met Noord-Europese origine is HLA-B27 positief zonder Ax. Spa te hebben.
5% van de personen met positieve HLA-B27 zal uiteindelijk ax. Spa ontwikkelen.
40% van de patiënten met niet-radiografische axiale Spa is HLA-B27-negatief. De kans is dus groter om bij een vrouwelijke patiënt een negatieve HLA-B27 aan te treffen.
Het HLA-B27-gen zou slechts voor 20% een verklarende factor zijn in de overerfbaarheid van Bechterew. Dit kan verklaren waarom sommige personen met Bechterew HLA-B27 negatief zijn, omdat er nog andere factoren een invloed hebben op de overerfbaarheid.
Er bestaan 170 verschillende subtypes van HLA-B27, waarvan het ene type al meer geassocieerd is met Bechterew dan de andere. Niet elk type is even goed onderzocht.
Hopelijk werkt dit voor velen van jullie verduidelijkend. Het is enorm belangrijk dat niet alleen personen met vastgestelde Bechterew, maar ook personen met gelijkaardige klachten zonder diagnose, de juiste info krijgen.
Vragen of bezorgdheden, zet het gerust in een opmerking hier beneden. Ik luister graag naar jullie. Voor de volledigheid: ikzelf heb ook axiale spondyloartritis.
submitted by BenceJones404 to Bechterew_BE_NL [link] [comments]


2024.05.15 00:00 Sorry_Ambassador_601 Functieomschrijving

Dag allemaal, ik 30M ben werkzaam op de technische dienst als ‘medewerker technische dienst’ van een bedrijf met zo’n 240fte verdeeld over 20 filialen. Waarvan 200fte op het hoofdkantoor waar ik ook een groot deel van het pand gebruik. Echter is het zo dat we voorheen werkten met 3 medewerkers waarvan 1 Hoofd, en 2 werknemers waaronder ik.
Nu is het zo dat het hoofd td al zon 2 jaar niet meer werkzaam is wegens slecht functioneren, en mijn andere collega ook sinds een jaar weg is wegens een incident. Lang verhaal kort, ik run de hele afdeling met alle taken die eigenlijk buiten mijn omschrijving vallen. Het is zelfs zo dat de vacature inmiddels is gesloten omdat het wel goed gaat zo.
Contract technisch is er niets te onderhandelen, en ik kon zelfs niet meer dan 1 trede omhoog in salaris. Ik moet er genoegen mee nemen, OF een 4 jarige HBO volgen om uiteindelijk zo hogerop te komen.
Wie kan mij hierin adviseren wat verstandig is en wat ik het beste kan doen in deze situatie. Ik ben zelf namelijk nog steeds gelukkig met mijn baan ondanks de wat hogere werkdruk.
🙏🏼
submitted by Sorry_Ambassador_601 to werkzaken [link] [comments]


2024.05.14 23:37 lkruijsw Waarom links faalt

Velen maken zich zorgen over de opkomst van extreem rechts, maar als links iemand kun je wel naar de ander wijzen, maar die zal er maar weinig van aantrekken.
Ik werd getriggerd door het Journaal van vorige week maandag (6 mei), waarin een TikTok filmpje van een Duitse AfD politicus werd getoond. Maar daar over later meer. Eerst wil ik teruggaan naar de tweede helft van de vorige eeuw. Rechts was het juk van regels, de vrees voor God en plezier was zondig. Links was stoer en vrijheid, alles mocht en een beetje anders zijn was niet erg. Voor de arbeiders ontstond voor het eerst een stukje luxe, zoals een tv en een kleine auto.
Nu is het omgedraaid. Bij links is er de vrees voor het Klimaat, mag men geen plezier hebben en moet men aan allerlei regels houden om geen minderheden te schofferen. Althans, zo komt het over.
Klimaat is belangrijk, maar laten we er geen donkere doemdeken van maken. In de 16de eeuw stapten onze voorvaderen op een boot naar een kolonie met zeer onzekere toekomst. Nu zijn we bij elke gevaar zulke watjes.
De rechten van minderheden zijn belangrijk. Als we die niet respecteren dan kan je zelf zomaar slachtoffer worden, want iedereen is uniek en daarmee een minderheid. Maar soms lijkt het alsof links verder wil gaan dan die rechten. Dat je affiniteit moet hebben met jan en alleman en dat je elke levenswijze prachtig moet vinden. Maar de essentie van die rechten is juist dat dat niet hoeft, dat je eigenwijs mag zijn en die levenswijze van anderen naast je neer mag leggen. Zij het, dat we in de omgang met elkaar ons houden aan basale gedragsnormen.
Nu terug naar het AfD TikTok filmpje. Na eerst wat racistische materiaal kwam de volgende boodschap:
“En op de drie jonge mannen heeft nog nooit een vriendin gehad. Jij ook niet? Kijk geen porno. Stem niet op de Groenen.”
Op zich geen typisch rechtse of linkse opmerking en ik heb er niet echt een mening over. De politicus is echter slim. Terwijl links nog op zoek is naar de kleinste minderheid, spreekt hij jongeren aan die niet tot een minderheid behoren, jongeren die net zoals iedereen soms worstelen met dingen. Een grote groep levert stemmen op.
Het gaat mij hier niet om wat waar is of goed is, maar hoe het emotioneel overkomt. Rechts is stoer, bij rechts mogen jonge mannen zonder preek achter de vrouwtjes aan. Zo worden jongeren rechtser, zo faalt links.
Lucas
submitted by lkruijsw to Politiek [link] [comments]


2024.05.14 23:27 itinsightsNL "Revolutionaire AI-technologie van Google onthult de waarheid over telefoonfraude!"

.
Revolutionaire AI-technologie van Google onthult de waarheid over telefoonfraude!
Als je regelmatig telefoontjes krijgt van onbekende nummers, is de kans groot dat je al eens slachtoffer bent geweest van telefoonfraude. Het is een vervelend probleem waar veel mensen mee te maken krijgen en het kan zelfs leiden tot financiële schade. Gelukkig heeft Google aangekondigd dat ze een revolutionaire AI-technologie hebben ontwikkeld die dit probleem aanpakt.
Google heeft tijdens hun jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie, Google I/O, aangekondigd dat ze hun AI-assistent, genaamd Gemini, gaan integreren in Android-telefoons. Deze assistent zal in staat zijn om verdachte telefoontjes te detecteren en je te waarschuwen voordat je opneemt. Dit betekent dat je niet meer hoeft te vrezen voor oplichters die je proberen te overtuigen om persoonlijke gegevens of geld te geven.
Deze nieuwe functie is een enorme stap vooruit in de strijd tegen telefoonfraude en laat zien hoe AI-technologie kan worden ingezet om ons te beschermen. Gemini zal gebruik maken van machine learning om patronen te herkennen in inkomende telefoontjes en zo te bepalen of het mogelijk gaat om een fraudepoging. Als dit het geval is, zal de assistent je waarschuwen en kun je ervoor kiezen om het telefoontje te blokkeren of te negeren.
Dit is niet de eerste keer dat Google AI inzet om ons te beschermen. Eerder hebben ze al een soortgelijke technologie geïntroduceerd voor het filteren van spam-berichten en e-mails. Nu wordt deze technologie dus uitgebreid naar telefoongesprekken en dat is goed nieuws voor alle smartphone-gebruikers.
Het is bewonderenswaardig om te zien hoe tech-giganten zoals Google zich inzetten om onze online veiligheid te verbeteren. Het is namelijk niet alleen telefoonfraude waar we mee te maken hebben, maar ook bijvoorbeeld phishing-mails en malware-aanvallen. Door AI-technologie in te zetten, kunnen deze bedreigingen beter worden herkend en tegengehouden.
Het is natuurlijk belangrijk om te vermelden dat deze nieuwe functie van Google niet 100% waterdicht zal zijn. Het is mogelijk dat er af en toe toch een telefoontje doorheen glipt en dat je alsnog te maken krijgt met een fraudepoging. Daarom is het nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn en nooit persoonlijke gegevens te delen via de telefoon.
Al met al is dit een zeer positieve ontwikkeling op het gebied van online veiligheid en het is fijn om te zien dat Google hierin een leidende rol speelt. We kunnen alleen maar hopen dat andere bedrijven zullen volgen en dat we met behulp van AI-technologie een stap dichter bij een veiligere online wereld komen.
Bronnen: - https://www.theverge.com/2024/5/14/24156212/google-android-ai-gemini-scam-call-detection-feature-io - https://www.androidauthority.com/google-gemini-call-screen-pixel-5-1214501/ - https://www.computerworld.com/article/3622927/android-ai-gemini-what-you-need-to-know.html
https://itinsights.nl/2024/05/14/revolutionaire-ai-technologie-van-google-onthult-de-waarheid-over-telefoonfraude/
https://itinsights.nl/wp-content/uploads/2024/05/IT_Insights_Image_TV95.png
submitted by itinsightsNL to ITInsightsNL [link] [comments]


2024.05.14 22:32 Ikkezz Dutch final exams are stupid

I really just wanna vent my frustration over this exam I'm going into tomorrow. I'm scoring high enough so it's not the problem but the questions being asked and some answers are very annoying.
The following example is the worst I've encountered yet, preparing for my exams:
(Nederlands VWO Centraal tijdvak 2) (part of the) source text: "Zo betoogt Sarah Meuleman in haar stuk 'Hij is de standaard. Waarom?' dat de Nederlandse taal is blijven hangen in een tijd waarin vooral mannen geletterd waren. Daarom zou 'schrijver' een mannelijk woord zijn, waarnaar we verwijzen met hij. Laten we voortaan ook naar 'schrijver' verwijzen met zij, zegt Meuleman, want vrouwen schrijven ook.
Maar waarom verwijst meuleman dan naar zichzelf als 'schrijver' (v), als vrouwen die haar stuk lezen als 'lezer' en ongetwijfeld naar iemand zoals Emily Dickinson als 'dichter' terwijl er toch vrouwelijke equivalenten voor zijn: 'schrijfster', 'lezeres', 'dichteres'? Het gebruikelijke antwoord op deze tegenwerping luidt dat een specifiek vrouwelijke aanduiding van vrouwen een aparte en minder waardevolle categorie zou maken. Daarom zeggen we ook ‘directeur’ en geen ‘directrice’. Deze tendens komt uit Amerika, waar men inmiddels ook geen ‘actress’ meer zegt maar ‘female actor’.
Tegen deze redenering valt wel iets in te brengen. Ten eerste is het denkbeeld dat verwijzen naar Emily Dickinson als dichteres een onderschikking aan haar mannelijke collegae impliceert gewoon een misvatting. ‘Dickinson is een groot dichteres’ plaatst haar in de categorie van Rilke en Yeats, niet in de categorie van de hobbyende dames. Ten tweede getuigt het idee dat het gebruik van specifiek vrouwelijke woorden als ‘schrijfster’ of ‘actrice’ op de een of andere manier discriminerend zou zijn van een typisch Nederlands-Angelsaksisch provincialisme. In Frankrijk en Duitsland pleiten progressieve stemmen juist voor wat in dat eerste land écriture inclusive wordt genoemd en in Duitsland inklusive Schreibweise. 1) Deze tendens kent fanatieke voorstanders van beide geslachten alsook tegenstanders, eveneens van beiderlei kunne."
Naar: Sjoerd van Hoorn Uit: NRC Handelsblad, 21 december 2021
Sjoerd van Hoorn sutdeerde filosofie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij schrijft voor diverse tijdschriften en digitale podia
1) Both écriture inclusive and inklusive Schreibweise mean 'inclusive writing' in inclusive writing gender neutral pronouns are preferrably chosen. If there's no gender neutral pronoun possible, both forms, male and female, are used in one common way. (such as: leerling*e)
The question goes:
“Blijkbaar werkt emancipatie in het Duits en het Frans heel anders dan in het Engels en het Nederlands.” (regels 62-64)
Leg dit verschil uit aan de hand van alinea 2 en 3. Betrek in je antwoord zowel het Duits en Frans als het Engels en Nederlands. Geef antwoord in een of meer volledige zinnen en gebruik voor je antwoord niet meer dan 50 woorden.
and the official answer is:
De kern van een goed antwoord is: • In het Duits en het Frans worden termen gebruikt die alle geslachten recht doen / wordt inclusief taalgebruik nagestreefd • In het Engels en het Nederlands worden specifiek vrouwelijke aanduidingen vermeden
Brushing this guy's stanza of linguistic heresy aside, the question is asking what the difference is between how emancipation (in regards to gendered grammar) is different in German and French as opposed to Dutch in English (according to van Hoorn). However, the Dutch and English way is, in the text, directly referring to how Meuleman makes her case. This is a problem, because if you read into it, even just a bit, the point Meuleman is exactly the point the advocates of inclusive writing are making. use gender neutral words wherever possible. And her point is to make words like schrijver just be neutral. so, like point one of the official answer says "terms that address all genders" are used, instead of dividing them into male and female groups. this makes it so there is no real difference between the two points and the question is and answer are just wrong. Instead, the question should just be something like "What point is van Hoorn trying to make" because aside from the logic of his argument not really making sense, it's still possible to make out what he means.
I wonder if I'm just being a lil dumdum or if people agree this shit's just stoopid
submitted by Ikkezz to learndutch [link] [comments]


2024.05.14 22:02 Etienne0405 Wonen zonder inschrijven

Hey beste mensen, ik ben nu al 9 maanden aan het zoeken naar een nieuwe woning met mijn vriendin voor regio amsterdam, haarlem of utrecht. Nu maken wij mee dat bij ongeveer de helft van de bezichtigingen waar we uitgenodigd worden, ze er toch nog achteraf bij zeggen dat inschrijven niet mogelijk is. Ik vraag me af wat wij het beste kunnen doen in deze situatie. Werkt dit anders bij iemand die ons een woning wilt onderverhuren?
Ik neem aan dat het ook illegaal is, dus ik vraag nogmaals: weet iemand wat het beste is om te doen in deze situaties?
submitted by Etienne0405 to nederlands [link] [comments]


2024.05.14 21:41 Plenty-Dark4943 Autoreparatie advies

Dag mensen, ik ben opzoek naar jullie mening en / of advies over het volgende:
Ongeveer 2 maanden geleden moest ik mijn auto repareren omdat er koelvloeistof lekte. Dit bleek echter een vrij dure reparatie te zijn van ongeveer €900 (inclusief enkele andere reparaties / kleine zaken). Volgens de garage was een EGR-klep de oorzaak van het lek en deze werd door hen vervangen.
Helaas zag ik vorige week opnieuw een lampje branden in mijn auto en was de koelvloeistof opnieuw volledig verdwenen. Ik heb natuurlijk mijn auto teruggebracht en de garage heeft onderzocht waarom het opnieuw lekte. En nu komt het: ze zeggen dat de EGR-klep correct is gemonteerd en dat hen niets te verwijten valt. Het probleem ligt bij de koppakking. De kosten om dit te laten repareren? €1400.
Natuurlijk is dit een belachelijke prijs en wil ik dit niet zomaar betalen. Ik weet zelf niet veel van auto’s, dus leek het mij in ieder geval slim om bij een andere garage te vragen wat hun diagnose is. Morgen zal hier goed naar gekeken worden, maar ze hebben vorige week al snel gekeken en zij vermoeden dat de EGR-klep (die dus vervangen is) lekt omdat deze niet goed is gemonteerd.
Nu is mijn vraag hoe ik dit het beste kan aanpakken. Ik had al bedacht om alles goed vast te leggen met foto's en natuurlijk te vragen of de nieuwe garage, als blijkt dat de montage niet goed is, schriftelijk kan verklaren wat de werkelijke reden is voor het koelvloeistofprobleem. Maar hoe ga ik om met de eventuele extra kosten die ik maak? Kan ik deze kosten dan verhalen bij mijn oorspronkelijke garage?
submitted by Plenty-Dark4943 to nederlands [link] [comments]


2024.05.14 20:48 Such_Reply5826 Vraag aan hardlopers.

Sport nooit maar doe wel fysiek werk. Ik ben een vrouw van 25 jaar. En om toch iets te doen aan extra sport waar ik geen extra geld voor neer te leggen wou ik hardlopen. Mijn doel is niet zo zeer afvallen of spieren kweken al is dat wel een leuke bonus. Mijn doel is echt uithoudingsvermogen op te bouwen. (De doel is om een duurloop van 15 minuten hardlopen zonder moeite te kunnen.) En wat helder te worden in me hoofd. Ik ben nu vanaf drie weken om de dag aan het hardlopen al. En kan merken dat ik wel heldere word in me hoofd. Vorige week heb ik even niet hardgelopen omdat ik hartstikke verkouden was. Dus twee weektjes ongeveer in totaal dat ik dit probeer.
Maar ter wel ik een half uurtje hardloop krijg ik de grootste pijn in mijn enkels. Nou dacht ik dat dit puur was omdat mijn spieren het niet gewent zijn. Maar het blijft maar aanhouden. Ik start met 3 minuten gewoon lopen. Dan ga ik renen. Ik loop ongeveer een minut en dan ren ik 10 seconden ongeveer. Om vervolgens weer te lopen. Dit doe ik afwisselend. Maar ik kan het wel uitschreeuwen van pijn na 10 seconden te rennen. Vooral op de laatste helft. Na een minuutjes zak het weer weg. Ik moet wel blijven lopen anders word de pijn nog erger dus stoppen doe ik dan ook niet. Maar dit is dus niet goed. (Loop langs een boeren pad voor de akkers waar bomen langs de weg staan. Dat gebruik ik als goals. Dus afstandjes kunnen verschillen. Deze weg is een mooi vlak stukje asfalt.) Dit is dus echt frustrerend omdat ik kwa longen nog wel langer had kunnen rennen.
Nou staan mijn enkels ook schuin. Heb ook behoorlijk plat voeten. En sta groten deels op de binnen kant van me voeten. Maar daar heb ik nooit last van gehad. Tot dat ik ging hardlopen en ook alleen tijdens het rennen. Ik heb ook nu een afspraak gemaakt bij de huisarts om te kijken of er misschien zooitjes moeten komen. Dit lijkt me namelijk niet een heel gek antwoord. Misschien is het ook heel iets anders. Maar ik heb geen idee. Ik land op me hakken dus vandaag gekeken of ik misschien toch anders moet rennen door op me tenen te landen. Dit maakte wel de verschil. Alleen dan gaan me knieën te keer.
Dus de vraag is. Moet ik toch anders gaan renen en ja hoe? En moet ik een soort van op warming doen zo ja wat dan? Alle tips zijn welkom. Ik ben maar gewoon begonnen met rennen dus heb geen idee wat ik aan het doen ben.
submitted by Such_Reply5826 to nederlands [link] [comments]


2024.05.14 20:44 crokychips Moeders voor moeders wel/niet doen?

Hallo dames,
Na een lang en moeilijk traject ben ik eindelijk zwanger geworden dankzij IVF. Ik ben ontzettend dankbaar voor deze kans, en tijdens mijn behandeling heb ik gebruikgemaakt van medicatie, zoals Ovitrelle, waarvan ik dacht dat het afkomstig was van Moeders voor Moeders.
Ik voelde de behoefte om iets terug te doen en bij te dragen aan het vruchtbaarheidstraject van anderen, en het idee dat mijn urine gebruikt kon worden om andere wensouders te helpen, sprak me erg aan. Echter, recentelijk stuitte ik op enkele kritieken over Moeders voor Moeders, die zij zelf weerleggen op hun website. https://www.moedersvoormoeders.nl/over-ons/kritiek/
Toch heb ik me ingeschreven en vul ik nu trouw de kannetjes, maar ergens knaagt het aan me. Toen ik dit artikel tegenkwam https://archive.is/SR1gl , begon ik ernstig te twijfelen of mijn bijdrage werkelijk ten goede komt aan andere wensouders.
Heeft iemand hier meer informatie over of ervaring mee? Ik ben benieuwd naar jullie overwegingen en meningen hierover.
submitted by crokychips to vrouwvolk [link] [comments]


2024.05.14 20:20 Rockyfromthecamp Sollicitatiegesprek vragen

Mede Redditors,
Morgen heb ik een interne sollicitatie voor een functie als accountmanager development accounts bij een it/telco bedrijf, waar je als AM een set aan bestaande grootzakelijke klanten (met transactiehistorie) krijgt waar je meer business moet gaan genereren.
Nu heb ik jarenlang in de sales gewerkt, weliswaar consumesmall business, maar ik heb het gevoel dat dit toch andere koek is.
De contactpersoon gaf aan dat er bepaalde vragen gesteld zullen worden / casussen welke voorgelegd zullen worden om te achterhalen hoe ik situaties zou aanpakken etc.
Ik ben een hele vlotte prater, dus ik maak me niet druk maar vroeg me af of er mensen zijn welke een soortgelijke functie bekleden en watvoor vragen ik zou kunnen verwachten?
Alles is welkom. Thnx!
submitted by Rockyfromthecamp to werkzaken [link] [comments]


2024.05.14 20:19 LeahGottiFeetLover Wegens gebrek aan ervaring ben ik angstig om te gaan solliciteren. Heeft iemand tips?

Stukje over mij: 27, naast stages vanuit school nooit betaald werk gehad. Toen ik een tiener was had ik geen werk nodig want mijn geweldige moeder betaalde alles, zij heeft mij ook nooit gepusht om werk te zoeken dus toen ook nooit gedaan. Ook enorm veel gepest geweest waardoor ik in een donker gat viel en helemaal niets meer wou. Gelukkig uit weten te komen. Daarnaast heb ik mbo4 onderwijsassistent gedaan, niet afgemaakt, mbo2 verkoper en daarna mbo4 theateropleiding gevolgd. 3 jaar geleden afgestudeerd.
Sindsdien bezig geweest met audities wat helaas nergens heen is gegaan, bijna 40 kilo afgevallen wat na een ziekenhuis bezoek echt wel nodig was. Tijdens mijn vmbo jaren in supermarkten en een kledingzaak stage gelopen, tijdens mbo verkoper ook bij supermarkten en bij de hema, en tijdens theater meerdere theatrale stages gelopen.
Mijn leven gaat op deze manier richting afgrond, en ik moet en wil dat gaan veranderen. Ik ben alleen angstig om te gaan solliciteren omdat ze waarschijnlijk gaan vinden dat ik, helemaal voor mijn leeftijd, te weinig ervaring heb.
Ik heb wel al een C.V. gemaakt met alle ervaring die ik wel heb, waar ik netjes (stage) achter heb gezet. Wat ik mij nu afvraag is of ik mij op die manier niet in de vingers snijdt? Kan ik dat misschien beter weghalen zodat het lijkt of mijn stages “echt” werk was? Of is dat niet slim? Ik wil hier eerlijk over zijn, maar misschien is het beter om slapende honden juist niet wakker te maken?
Verder zat ik wel te denken om wel verder te gaan met theater, en naar de opleiding tot cliniclown te gaan. Dat heeft iemand mij aangeraden en dat lijkt mij oprecht een heel mooi beroep. Is het in die zin handig om mijn theater stages ook op mijn C.V. te zetten? Aan de ene kant lijkt mijn C.V. dan wel iets voller, aan de andere kant gaat een winkel, waar ik nu graag wil gaan werken, daar niet veel baat bij heeft.
Ik maak het in mijn hoofd nu allemaal veel groter en erger dan het waarschijnlijk is, ik hoop gewoon dat ik mezelf nog van de afgrond kan redden, want met mijn gebrek aan ervaring ben ik soms bang dat het al te laat is.
Ook naar vrijwilligerswerk gekeken om extra ervaring op te doen, maar ik hoop dat ik betaald werk kan vinden.
Groetjes en alvast bedankt lieve mensen! :)
submitted by LeahGottiFeetLover to nederlands [link] [comments]


2024.05.14 19:23 Pitiful_Counter1460 "Nieuwe" auto

Mijn huidige auto is alweer 2 jaar in besit. Dus de glans is er vanaf. Normaal een proces een paar maanden maar reddit heeft vaak goede suggesties, dus ik ben benieuwd wat jullie voorstellen. Waar moet zo'n hok aan voldoen?
Bouwjaar vanaf 2017/2018 Voldoende vermogen Geen SUV Geen EV Niet te klein/laag Geen achteraf aanpassing. Budget tot 35/40 k
T mag best een beetje "spannend" of anders wezen. Een opgeblazen fiat 500 is best grappig. Maar een GR86 heb ik ook altijd wel leuk gevonden.
Ben benieuwd of iemand een leuke suggestie heeft
submitted by Pitiful_Counter1460 to nederlands [link] [comments]


2024.05.14 19:20 HospitalOutside1084 Ik heb mijn moeder verloren aan glioblastoom en ik wil haar huis blijven huren.

Ik heb advies nodig: Ik ben 33 jaar oud. Mijn moeder woonde 20 jaar in een huurappartement en de afgelopen 8 jaar heb ik bij haar gewoond en geholpen in en om het huis. Plotseling kreeg ze de diagnose glioblastoom en geloof me, de helft van de tijd was ik gek aan het worden. Ik bracht haar persoonlijk naar al haar afspraken, bracht haar zonder mankeren naar al haar bestralingssessies en gaf haar haar chemotherapietabletten. Ik kon haar niet alleen laten, moest minder werken en zakte voor mijn examens. (Ik ben een buitenlandse tandarts en ik probeerde mijn Big-registratie te halen). Mijn buren zijn allemaal geweldige mensen want ze vroegen naar de toestand van mijn moeder omdat ze een rolstoel nodig had. Hoe dan ook, om een lang verhaal kort te maken; mijn moeder is vorig jaar overleden. ik was haar mantelzorger. En mijn buren kennen me. Ik ben momenteel bezig met het opzetten van een zaak omdat Ik wil graag die woning houde , ik kan nergens anders heen. Ik ben uitgenodigd door het bedrijf om erover te praten, het was niet echt een gesprek, ze willen dat ik het huis verlaat. Het zit zo: ik ben niet ingeschreven bij mijn moeder omdat wanneer ik het probeerde werd haar pensioen voor haar verlaagd en ik een student was die niet veel verdiende. Dus ik kon haar niet de 450 betalen die ze haar toen afnamen. Het enige bewijs dat ik heb dat ik de afgelopen 8 jaar bij mijn moeder heb gewoond waren bestelafschriften, brieven die naar mijn moeders huis kwamen geadresseerd aan mij, en 15 buren die zo vriendelijk waren om hun naam te ondertekenen met hun huisnummer dat ik hier wel degelijk woon. Alleen niet ingeschreven op dat moment. Ik was ingeschreven bij mijn vader en hoefde maar 150 te betalen, wat minder is. Hoewel ik sinds augustus vorig jaar ben ingescreven op het adres van mijn moeder. En ik heb voor alles betaald sinds mijn moeder is overleden. Ik heb twee banen aangenomen om alles te kunnen betalen. Ik vraag me af denken jullie dat ik een kans heb om deze zaak te winnen? Of maak ik een deal om te vertrekken? Ik kan gewoon nergens heen. Mijn vader heeft zijn eigen leven, mijn ouders zijn gescheiden toen ik jong was. Alle advies is welkom. Sorry voor de lange tekst en bedankt voor het lezen.
submitted by HospitalOutside1084 to juridischadvies [link] [comments]


2024.05.14 18:45 biracialesbian is een master in film het waard of is een bachelor genoeg?

ik studeer audiovisuele kunsten aan het ritcs in brussel ik zit in het 2de jaar van mijn bachelor maar ik twijfel of ik nog een master zal doen of hierna ga werken. het lijkt mij aan de ene kant wel nuttig om nog een master te doen aan de andere kant hoor ik van mensen in het werkveld dat een diploma “niet veel waard is” dus dan heb ik het gevoel dat ik die extra 2 jaar beter kan beginnen te werken. zijn er mensen die hier eigen ervaring in hebben?
submitted by biracialesbian to belgium [link] [comments]


2024.05.14 17:54 ImpossiblePen2607 Stinkende adem geur in keuken (Spoelbak) Wat zou het zijn?

Stinkende adem geur in keuken (Spoelbak) Wat zou het zijn?
Al sinds zaterdag hebben we een hele nare sterke geur in onze keuken (open keuken) en woonkamer. Het klinkt heel stom maar het ruikt naar een soort van stinkende adem geur van oude mensen, sorry pff weet niet hoe ik het anders moet verwoorden mijn excuses. We hebben zoveel al geprobeerd wat vast ook niet heel slim is maar we werden er gek van. Eerst baking soda met azijn geprobeerd hielp niet. Daarna had ik HG stinkende geur middel thuis liggen korreltjes hielp niet. Daarna ontstopper hielp niet. Afvoer gecheckt alles was schoon en goed en stonk zelf niet. Toen realiseerden we dat het geurtje uit dat bovenste stuk komt (rode pijltje). Met bleek proberen schoon te maken etc maar hielp ook niet echt voor mijn gevoel. We hebben er uiteindelijk tape op geplakt en nu hebben we er geen last van. Als je van dichtbij probeert te ruiken is het er nog wel. Wat zou het kunnen zijn? We wonen in een appartement dus ben benieuwd of het ook kan liggen aan boven of onder buren en het van zelf weggaat. Wil gewoon weten of ik iets of iemand moet inschakelen of wachten totdat het vanzelf weggaat.
Dank!
submitted by ImpossiblePen2607 to Klussers [link] [comments]


2024.05.14 16:46 Buckwurst_23 Fikse overschrijding offerte door aannemer

We hebben niet perse meteen juridisch advies nodig maar we zitten in een situatie waar ik wel graag zou weten waar ik juridisch zou staan, mocht het zover komen.
We zitten momenteel in een verbouwing. Aan het begin van de verbouwing zijn de kosten door de aannemer ingeschat op €40k, uitgaande van ongeveer €10k materiaalkosten en 750/800 uur aan arbeidsloon a €29,50 per uur ex btw = ~€30k. Deze inschatting/bedragen heb ik van ze op de mail gekregen, waarna we akkoord zijn gegaan en de werkzaamheden gestart zijn. Ik kan hier meteen bij opmerken dat ze de goedkoopste optie waren, echter hadden we al goeie ervaringen met deze aannemer aangezien ze ons huis 10 jaar geleden al volledig gerenoveerd hebben. En ook deze keer hebben we geen klagen over het geleverde werk. Daarbij, een overschrijding van het offertebedrag is eigenlijk altijd te verwachten bij een verbouwing, dus dat was wel ingecalculeerd, maar er zijn ook grenzen.
Inmiddels bevinden we ons in de afrondende fase van het project, en kwam ik vorige week tot de conclusie dat we, met nog een week of twee te gaan (mijn inschatting) we inmiddels qua materiaalkosten op €12,5k zitten, wat ik overigens nog schappelijk vind, aangezien ze ons alles 1 op 1 met bonnetjes doorberekenen kan ik daar ook weinig tegenin brengen (ik verwacht dan ook geen grote kosten meer qua materiaal).
Echter hebben we na vorige week inmiddels ook de verwachte 800 uur met zo’n 300 uur overschreden, wat neerkomt op een slordige extra €10k. Er zijn geen (noemenswaardige) tegenslagen, of onvoorziene kostenposten geweest, het duurt alles bij elkaar gewoon een stuk langer dan ze ingeschat hadden.
Ik krijg het idee dat ze dit zelf ook wel doorhebben want nadat ik aan had gegeven dat de bodem van ons budget wel in zicht kwam, werd de laatste factuur voor arbeidsloon volledig als stucwerkzaamheden opgevoerd (er werd ook daadwerkelijk stucwerk gedaan, maar niet uitsluitend), stucwerk valt onder het lagere btw tarief, dus dit scheelde wel een beetje, maar het neemt niet weg dat we alles bij elkaar inmiddels op €52k zitten ipv. de geraamde €40k. En hoewel het eind in zicht is, we zijn er ook nog niet helemaal.
Op geen moment is er door de aannemer aangegeven dat ze het niet binnen de gestelde 800 uur gingen redden, er zijn geen duidelijke redenen aan te dragen voor een vertraging van hun kant. In hoeverre kan, en moet ik ze gaan houden aan die 800 uur, had ik zelf eerder aan de bel moeten trekken en/of is het nu te laat? Ik zou graag zien dat ze het project afmaken, dus ik zit ook niet te wachten op een conflict, dus ik wil er ook niet met een gestrekt been ingaan.
Is het redelijk om te stellen dat er enige coulance moet gaan zijn vanuit hun kant in de kosten die nu nog gaan komen, en/of kan ik nog terugkomen op facturen die reeds voldaan zijn?
We zijn straks ongetwijfeld erg blij met het uiteindelijke resultaat, maar feit is wel dat we nu moeten schrapen om het allemaal rond te krijgen en dat voelt niet lekker. Als ik een en ander Google dan lees ik wel dingen terug als “maximaal 10% overschrijding boven de afgegeven richtprijs” maar in hoeverre is dat hier ook van toepassing, en hoe breng je zoiets als je de rest van het project graag zonder conflict af wil ronden?
Graag advies!
submitted by Buckwurst_23 to juridischadvies [link] [comments]


2024.05.14 16:19 Goldenmonkey5566 Erfenis bullshit. Is er écht geen andere manier?

Mijn moeder heeft recent een brief gekregen dat haar ouder overleden is. Zij heeft die nooit gekend. Is op zeer vroege leeftijd het afgetrapt en in Nederland gaan wonen. De brief vermeldde heel veel schulden, dus vond ze het veiliger de erfenis te verwerpen. Dus rijd ze naar NL om daar een notaris te betalen om een handtekening te zetten voor die verwerpenis. Dure zaak voor een handtekening, plus het benzine verbruik.
Nu laat ze me weten dat het doorgeschoven word naar mij, haar kind. Met andere woorden nu moet ik net hetzelfde gaan doen...
Voor alle duidelijkheid, het is niet een Afrikaanse prins ofzo hé. De persoon is wel degelijk overleden en alles klopt. Plus mijn moeder heeft daar wel degelijk een notaris onmoet.
Ik vind het alvast dikke bs om met zoiets om te gaan. Vooral omdat we geld moeten verspillen om iemand waar we, buiten bloed, vrij weinig/niks mee te maken hebben.
Wees vrij om uw opinie of wijsheid hierover te geven. Ik hoop vooral iemands ervaring hierover te horen. Alvast bedankt voor uw bijdrage!
Update: Bedankt voor alle comments, ik ga het in België doen.
submitted by Goldenmonkey5566 to belgium [link] [comments]


2024.05.14 15:27 itinsightsNL "Revolutionair besluit VS: Kan dit leiden tot cryptocrisis?"

Revolutionair besluit VS: Kan dit leiden tot cryptocrisis?
De Verenigde Staten hebben een revolutionair besluit genomen op het gebied van cryptocurrency. Het land heeft namelijk een Chinese crypto mining firma van hun land afgezet. Deze firma was gevestigd in de buurt van een belangrijke Amerikaanse luchtmachtbasis en dit zorgde voor grote zorgen bij de overheid. Het besluit heeft voor veel opschudding gezorgd in de cryptowereld en de vraag is nu of dit kan leiden tot een cryptocrisis. In dit artikel lees je meer over dit besluit en de mogelijke gevolgen ervan.
Het besluit van de VS komt niet uit de lucht vallen. Het land heeft al langer zorgen over de invloed van China op de cryptomarkt. China heeft namelijk een groot aandeel in de wereldwijde crypto mining en dit zorgt voor een afhankelijkheid van de Chinese markt. Daarnaast heeft China ook strengere regels opgesteld voor het gebruik van cryptocurrency. Hierdoor was er een onbalans ontstaan tussen de dominante positie van China en de controle van de VS op deze ontwikkelingen.
Het besluit om de Chinese crypto mining firma van hun land af te zetten, is dan ook een strategische zet van de VS om hun controle te vergroten. Door het bedrijf te verwijderen van het grondgebied, hoopt de VS meer grip te krijgen op de cryptomarkt en de invloed van China te verminderen. Dit kan een positief effect hebben op de stabiliteit van de markt, maar het kan ook leiden tot onrust en onzekerheid.
Het is namelijk de vraag hoe China zal reageren op dit besluit. Als reactie op de strengere regels van China, hebben veel Chinese mining bedrijven zich juist gevestigd in andere landen, waaronder de VS. Nu zij ook daar niet meer welkom zijn, kan dit zorgen voor een verschuiving in de markt en mogelijk zelfs een tijdelijke dip in de waarde van cryptocurrency.
Daarnaast is er ook nog de kwestie van controle. Het belangrijkste doel van cryptocurrency is decentralisatie, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is die de markt controleert. Door het besluit van de VS worden de regels en controle van de cryptomarkt juist meer gecentraliseerd, wat in strijd is met de oorspronkelijke gedachte achter cryptocurrency.
Al met al is het besluit van de VS een belangrijke ontwikkeling in de wereld van cryptocurrency. Het kan mogelijk leiden tot een verschuiving in de markt en meer controle van de VS op deze ontwikkelingen. Of dit zal leiden tot een cryptocrisis, is nog onzeker. De tijd zal leren hoe de markt en de verschillende landen zullen reageren op deze beslissing.
https://itinsights.nl/2024/05/14/revolutionair-besluit-vs-kan-dit-leiden-tot-cryptocrisis/
https://itinsights.nl/wp-content/uploads/2024/05/IT_Insights_Image_BB52.png
submitted by itinsightsNL to ITInsightsNL [link] [comments]


2024.05.14 15:22 Ronnio84 Kinderzadel op volwassene fiets waar te koop?

Beste allemaal, al geruime tijd ben ik op zoek naar een kinderzadel op mijn eigen (volwassen) fiets. Het gaat mij dus niet om een voor- of achterzitje, wie weet of en zo ja, waar dit in Groningen te koop is?
Het gaat dus om zoiets:
https://www.bol.com/nl/nl/p/fietsstoeltje-fietszitje-op-de-stang-kleur-zwart-zitje-voor-voorop-de-fiets-geen-zwaar-zitje-op-het-stuur-mee9300000106475539/
Uiteraard kan ik dit online bestellen maar mijn ervaring leert mij dat de werkelijkheid nogal van de online versie kan verschillen. Liefst zie ik zo’n constructie in het echt alvorens ik tot aanschaf over ga.
submitted by Ronnio84 to Groningen [link] [comments]


2024.05.14 15:09 DutchMajesty Stoomreiniger

Wij overwegen een stoomreiniger aan te schaffen. Wij wonen niet gigantisch groot dus mocht het een beetje het formaat van een bedrade stofzuiger zijn is dat top! Sinds wij twee jonge kinderen hebben verschijnen de vlekken in het vloerkleed, bankstel, de autostoelen en op vele andere plekken vaker dan wij zouden willen. Twee keer per jaar even met de stoomreiniger aan de slag is nu een beetje het idee dat wij hebben om de schade enigszins te herstellen. Is dit realistisch en wat zou een goede koop kunnen zijn?
Alvast bedankt! 👑
submitted by DutchMajesty to BIFLNL [link] [comments]


2024.05.14 15:03 kangaroo_detective Geluidsoverlast van buur die meerdere uren per dag toonladders op de tuba (of een vergelijkbaar blaasinstrument) bespeelt

Ik woon in een appartement op een plek met een hoge dichtheid (in Rotterdam) en één van mijn buren speelt een blaasinstrument of heeft een muziekschool voor blaasinstrumenten. Meerdere uren per dag hoor ik het oefenen van toonladders. Zelfs met de ramen dicht is het te horen. Het is voor mij onduidelijk waar het geluid precies vandaan komt, anders was ik wel langs gegaan om de overlast te bespreken. Het geluid gaat meerdere uren achter elkaar door aan één stuk en vaak ook minimaal 2 keer op een dag. Ik werk veel thuis en mijn concentratie lijdt er onder, maar het is ook gewoon erg irritant als ik op het dakterras wil zitten omdat het echt hard is. Mijn vraag is: kan ik hier iets tegen doen of is dit volledig legaal en heb ik gewoon pech en had ik niet op zo'n drukke plek moeten gaan wonen?
submitted by kangaroo_detective to juridischadvies [link] [comments]


2024.05.14 14:56 RickPoppie Heren, waar halen jullie polo's?

Student hier. Uiteraard dus niet veel te makken.
Ik ben op zoek naar een aantal goede poloshirts. Mogen vrij simpele effen polo's zijn. Ik ben slank van postuur en niet bijzonder kort of lang. De Polo's van de C&A bevallen me best prima, maar ik zoek nog wat andere winkels.
Heren, waar halen jullie je polo's?
submitted by RickPoppie to nederlands [link] [comments]


http://activeproperty.pl/