Srpski pornic video

Šta nam Biblija otkriva o Bogu - Bog je večan

2024.04.30 11:04 HealthyYard6559 Šta nam Biblija otkriva o Bogu - Bog je večan

Prvi put u Bibliji Bog nam kaže da je večan prilikom razgovora sa Mojsijem kad mu se javio u žbunu koji gori a ne sagoreva.
Dakle Mojsije je pre nego što je Bog preko njega izveo izraelski narod iz Egipta iz ropstva bio pastir kod svog tasta Jotora.Tako je jednog dana čuvajući stado došao do gore Horiv i tu mu se Gospod javio.
,,A Mojsije pasaše stado Jotoru tastu svom, svešteniku madijanskom, i odvede stado preko pustinje, i dođe na goru Božiju Horiv.I javi mu se anđeo Gospodnji u plamenu ognjenom iz kupine. I pogleda, a to kupina ognjem gori a ne sagoreva"
2 Moj.3:1-2
Mojsije je iz razgovora sa Bogom saznao za Božije namere i onda Mojsije pita Boga šta da kaže braći izraelcima kad bude išao kod njih, koje je ime Boga koji ga šalje
,,A Mojsije reče Bogu: Evo, kad otidem k sinovima Izrailjevim, pa im kažem: Bog otaca vaših posla me k vama, ako mi kažu: Kako Mu je ime? Šta ću im kazati?"
2 Moj.3:13
I onda Gospod Bog odgovara Mojsiju i kaže mu sledeće:
,, A Gospod reče Mojsiju: Ja sam Onaj što jeste. I reče: Tako ćeš kazati sinovima Izrailjevim: Koji jeste, On me posla k vama."
2 Moj.3:14
A savremeni srpski prevod glasi
„Ja sam onaj koji jeste"
I ovde vidimo da Bog koristi izraz koji nam kazuje da je Bog večan jer ,,Ja sam Onaj što jeste" ili „Ја сам Онај који Јесте. ,,večno sadašnje vreme".Bog u prevodu kaže,,Ja sam Onaj koji je bio" do sada, ,Ja sam Onaj koji je sada " i „ Ja sam onaj koji će biti" u budučnosti jer reč ,,Jeste" može biti prošlost.sadašnjost i budućnost dakle u,,večnom vremenu" što bi smo drugačije mogli da kažemo Bog je večan.
Da sad vidimo još nekoliko primera gde Gospod kaže da je večan.
U Jovanu imamo ragovor između Isusa i žene samarjanke gde žena kaže da čekaju mesiju
,,. Reče Mu žena: Znam da će doći Mesija koji se zove Hristos, kad On dođe kazaće nam sve"
Jovan 4:25
a Isus njoj kaže
,,Reče joj Isus: Ja sam koji s tobom govorim"
Jovan 4:26
U šetoj glavi imamo zapis o tome da je Isus došao do svojih učenika tako što je hodao po moru i kad su ga oni videli uplašili su se ali ih Isus smiruje rečima:
,,A On im reče: Ja sam; ne bojte se"
Jovan 6:20
Mogli bi smo da prepričamo ovaj događaj recimo ovako,, Isus im kaže nemojte da se bojite ,,Ja sam" od večnosti ,,Ja sam"stvoritelj Ja imam silu da mogu da hodam i po moru jer Mene i more i talasi slušaju.
Takođe u Jovanu imamo i razgovor između jevreja i Isusa gde ga oni upoređuju sa Avramom i kažu da nije veći od njovog oca Avrama i izazivaju Ga pitanjem u smislu da On sam Sebe uzvisuje
,,Tada Mu rekoše Jevreji: Sad videsmo da je đavo u tebi: Avraam umre i proroci, a ti govoriš: Ko održi reč moju neće okusiti smrti doveka. Eda li si ti veći od oca našeg Avraama, koji umre? I proroci pomreše: ko se ti sam gradiš?."
Jovan 8:52-53
A Isus im odgovara da se ne uzvisuje On sam već Ga uzvisuje Otac Negov za koga oni kažu da je njihov Bog ali samo na rečima jer vidimo da Isus kaže da Ga ustvari oni ne poznaju
,,Isus odgovori: Ako se ja sam slavim, slava je moja ništa: Otac je moj koji me slavi, za kog vi govorite da je vaš Bog. I ne poznajete Ga, a ja Ga znam; i ako kažem da Ga ne znam biću laža kao vi. Nego Ga znam, i reč Njegovu držim."
Jovan 8:54-55
a onda im odgovara i na temu Avrama i konačno im kaže Ko je On.
,, Avraam, otac vaš, bio je rad da vidi dan moj; i vide, i obradova se.Tada Mu rekoše Jevreji: Još ti nema pedeset godina, i Avraama li si video?A Isus im reče: Zaista, zaista vam kažem: Ja sam pre nego se Avraam rodio."
Jovan 8:56-58
Ovde im Isus kaže ustvari ,,Ja sam Onaj što jeste" ili ,Ja sam Onaj koji je bio" ali oni naravno to nisu verovali već su uzeli kamenje da bace na Njega zato što su znali šta znači ,,Ja sam" .Tako nešto je mogao da kaže samo Bog i to je razlog zašto su uzeli kamenje da ga kamenujujer su smatrali su da On huli na Boga a za to je bila propisana kazna - kamenovanje.
,,A sinovima Izrailjevim kaži i reci: Ko bi god pohulio Boga svog, nosiće greh svoj. Ko bi ružio ime Gospodnje, da se pogubi, sav narod da ga zaspe kamenjem; i došljak i domorodac koji bi ružio ime Gospodnje, da se pogubi."
3 Moj.24:15-16
Iz ovoga možemo zaključiti samo jedno Gospod Isus je večni Bog.
Da sad pređemo kroz Bibliju i vidimo stihove koji potvrđuju ovo što smo do sada govorili.
,,A Avram posadi lug na Virsaveji, i onde prizva ime Gospoda Boga Večnog."
1 Moj.21:33
,,I opet reče Bog Mojsiju: Ovako kaži sinovima Izrailjevim: Gospod Bog otaca vaših, Bog Avramov, Bog Isakov i Bog Jakovljev, posla me k vama; to je ime moje doveka, i to je spomen moj od kolena na koleno."
2 Moj.3:15
,,Zaklon je Bog večni i pod mišicom večnom;..."
5 Moj.33:27
,, Ali Gospod uvek živi; spremio je za sud presto svoj"
Ps.9:7
,,Gospod je sedeo nad potopom, i sedeće Gospod kao car uvek"
Ps.29:10
,, Pre nego se gore rodiše i sazda se zemlja i vasiljena, i od veka doveka, Ti si Bog."
Ps.90:2
,,Ne znaš li? Nisi li čuo da Bog večni Gospod, koji je stvorio krajeve zemaljske, ne sustaje niti se utruđuje? Razumu Njegovom nema mere"
Isa.40:28
,,.A Gospod je pravi Bog, Bog živi i car večni, od Njegove srdnje trese se zemlja, i gnev Njegov ne mogu podneti narodi."
Jer. 10:10
,,Ali posle tog vremena ja Navuhodonosor podigoh oči svoje k nebu, i um moj vrati mi se, i blagoslovih Višnjeg, i hvalih i slavih Onog koji živi doveka, čija je vlast vlast večna i čije je carstvo od kolena do kolena"
Danilo 4:34
,,A Caru večnom, Neraspadljivom, koji se ne vidi, jedinom premudrom Bogu čast i slava va vek veka. Amin."
1 Tim.1:17
,,I svaka od četiri životinje imaše po šest krila naokolo, i unutra puna očiju, i mira ne imaju dan i noć govoreći: Svet, svet, svet Gospod Bog Svedržitelj, Koji beše, i koji jeste, i koji će doći.I kad daše životinje slavu i čast i hvalu Onome što seđaše na prestolu, što živi va vek veka,Padoše dvadeset i četiri starešine pred Onim što seđaše na prestolu, i pokloniše se Onome što živi va vek veka, i metnuše krune svoje pred prestolom govoreći:"
Otkr.4:8-10
Bog je večan,verujmo Bogu.
submitted by HealthyYard6559 to u/HealthyYard6559 [link] [comments]


2024.04.17 10:40 PejoSeljo Najjača priča/dogadjaj u vašem životu

Vidim da nema nekih aktivnosti po subu od ranog jutra te reko malo da se razdrmamo možda malo sa nekim zanimljivim pričama. Mož biti smešno, može tužno, šta god.
Dakle pišite šta je najjača stvar koju ste videli, doživeli, šta vam se desilo i slično, ja ću početi
Ja radijo na gradjevini u Begišu neke 2016 godine i taj period, et šta ću moram priznati, bio teški rasista. Jebajga bato, svi mi imamo neke edgy momente na koje nijesmo ponosni.. ili jesmo? Hehehe šalim se.
Elem, dodje jednog dana gazda, bio neki Vicko iz Kragujevca i kaže da ima nekog šegrta za mene. Joj meni super taman malo da nekog maltretiram hehe. Kad ono on meni doveo crnca… ajoj, neki lik krupan onako al jebiga krupan i ja i odma tu krenu neka psihoenergija da tuče. I ja aj kao moram, šta sad, istrpi ovog jednog. Ja nisam nešto dobro pričao engleski, on malo znao srpski te sam morao nabadati malo al nekako se mi sporazumesmo.
I neko vreme prodje, vidim ja… pa jebo majku nije ovaj lik tako loš. Vredan, donosi šta treba, ne kasni, ćuti, sluša i uči. Kolko sam ja skontao, studirao pa tražio i nešto da šljaka sa strane. I jednom trebao ja da se vratim za Loznicu za vikend, kad ono medjutim ode mi bus. Nisam imao nesto para, zovem Vicka kao aj šefe daj pare moram taksi platiti, morao hitno u Loznicu.
Ma kakvi, Vicko ni da čuje, kaže nisu uplaćene pare još. Ja u stanu razmišljam kako do Loznice, za taksi nemam, bus mi otišao, sledeći tek za par sati, a meni žurba. Kad ni pet ni šes, zvoni meni telefon, ja se javljam kad ono crnac. Kaže na nekom jedva srpskom u fazonu čekam te požuri. Ja izašao ispres i pokušavam mu objasniti de je Loznica, “far avej, veri far long drajv” kakvi ovaj me uvlači u kola. Ništa, ja sedoh i mislim se u sebi vid ove budale što oće da me vozi za Loznicu.
Doveze on mene, pričali mi usput koliko smo se razumeli, dobar lik jebo majku. Ja reko aj pozovem ga da prespava, on neću neću a ja u fazonu nemoj ti jebem lebac ima da ostaneš, i lik ostade. Sutradan, ja ustajem oko 10 sati kad ono on u kujni priča s mojim ćaletom i sprema neki doručak, u fazonu video da mi je ćale nepokretan pa odlučio pomoći.
Jeli mi, bili dan jedan tu, vratili se posle, ja ga zgotivio ko najboljeg prijatelja. Posle par meseci on završi školu i odluči se vratiti u Keniju te mi da svoj broj telefona. Al kad kurata sreća udari, ne bi dve nedelje posle meni ispadne telefon negde, izgubim ga i izgubim i broj ovog lika… pokušavah ga ja naći svuda al avaj, nisam mu se mogao setiti prezimena. Čak sam i Vicka pitao, al on naravno nije znao jer je crnac tu radio na crno, no pun intended.
Eto neka zanimljiva priča. Uglavnom, Čege iz Kenije ako ikad naletiš i pročitaš nekad ovo, nisam ljut niti te mrzim, samo sam izgubio telefon i tvoj broj. I jebo te prezime kad nisam mogao da ga zapamtim, a reko mi.
submitted by PejoSeljo to serbia [link] [comments]


2024.04.08 16:51 a34fsdb VIDEO Bi li vi sjeli u srpski kafić? Penava u Index Studiju: Ja sjednem

VIDEO Bi li vi sjeli u srpski kafić? Penava u Index Studiju: Ja sjednem submitted by a34fsdb to croatia [link] [comments]


2024.04.03 10:32 markoni002849 Da li sam jedini sa ovim stavom?

Najpre bih napomenuo da je ovo moje iskreno mišljenje, nije troll ili bilo šta slično. Ništa ne bih dobio od toga, a ako mi ne verujete i to je isto u redu.
Dok sam odrastao, učio sam puno o srpskoj kulturi, vaspitanju, hrišćanstvu i pravoslavlju na prvom mestu. Išao sam na veronauku u osnovnoj i srednjoj školi trudeći se da najbolje razumem sve predočeno.
Kada sam napunio 18 godina i krenuo da razmišljam kritičnije o svime ovim, uvideo sam da hrišćanstvo nije istina i da su brojni aspekti srpske kulture pogrešni, a nezavisnim istraživanjem srpske istorije sam shvatio pristrasnost stavova i laganje izostavljanjem.
Ne razumem stav ljudi da je srpski narod "nebeski", "najstariji" ili bilo šta drugo. Ne znam ni šta bi ta insinuacija trebalo da predstavlja. Ne volim preterano busanje i stav "hate us cause they ain't us". Brojne metrike ukazuju da nismo na vrhu, niti da smo na radaru brojnih ljudi na globalnom nivou. Smatram ogavnim žene koje kažu da im "muž pomaže oko dece" i koje kažu da "moraju da pitaju muža za mišljenje" pre nego što nešto kažu.
Moja porodica je zaista odvratna, bilo je tu jako puno mržnje, brakova iz koristoljublja, odricanja sopstvene dece i tuževanja na sudu. Kada mi neko kaže "šta bi tvoji preci mislili o tebi?" Ja se zgrozim na samu pomisao tih neprijatnih ljudi. Verovatno sam jedini u ovome, možda bih drugačije mislio da to nije slučaj. Iskreno ne znam i ne mogu da znam.
Ne vidim šta imam zajedničko sa Rusijom ili Rusima. Nisam pravoslavac, ne volim autoritarne stavove i taj tip organizacionog uređenja. Jezik je sličan, to jeste. Ali sličan je i Poljski i Slovački. Možda nisam u pravu, neka me neko ispravi.
Video sam i čest stav ponošenja ćirilicom. S jedne strane razumem ponos naroda da se koriste dva pisma i neguje pravopis, pismenost i tradicija u tom smislu. Ali to su samo slova. Ćirilicu nije stvorio Srbin ili Srpkinja i ona se koristi i kod drugih naroda. To su samo slova. Mogao sam objavu napisati i na ćirilici, a razlog zašto nisam je jer mi je ćirilična tastatura na telefonu nezgrapna i teže mi je.
Ne zanima me sport. Ne pratim tekme, žrebove, prvenstva itd. Svestan sam da sam jako loš u sportu, i da brojni sportisti ne predstavljaju mene, moje lične sposobnosti, a verujem da bi se gnušali mojih stavova.
Teško mi je da nađem prave prijatelje i devojku jer sebe vidim kao autsajdera i kao da sam prosto "bačen" u Srbiju, iz nekog razloga.
Želim da živim u društvu koje poštuje različitosti, slobodu izražavanja, anti-autoritarne stavove i koje ceni osobu zbig karaktera a ne zbog partijske ili porodične pripadnosti. Ne volim spoj države i crkve.
Da li sam jedini koji ovako misli/oseća se?
submitted by markoni002849 to AskSerbia [link] [comments]


2024.04.01 18:35 Marcos_Dominguez Tropska vrelina, igra Nika Slotera za igranje uloga

Zdravo svima, ja sam Marcos i objavio sam besplatnu igru igranja uloga inspirisanu avanturama Nika Slotera. Tropska vrelina je bila moja omiljena serija ali i omiljena serija mnogih Srba. Igru možete preuzeti besplatno, ali za sada postoje samo engleske i španske verzije.
Nadam se da жe ti se svideti!
https://marcos-dominguez.itch.io/tropical-heat
*Izvini, ne govorim srpski, koristio sam prevodioca!
**Napomena: to je igra na tabli, igra se papirom i kockicama, to nije video igra.
Igra uloga https://sr.m.wikipedia.org/sr-el/%D0%98%D0%B3%D1%80%D0%B0_%D1%83%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0
submitted by Marcos_Dominguez to serbia [link] [comments]


2024.03.30 18:38 Srbinho1 Neobicne atrakcije bg

Zdravo,
Prvo, nije mi srpski top pa se izvinjavam ako sve nije korektno.
Idem jos malo kod rodbine u bg, i kroz godine cini mi se da sam video i probao sve i svasta sto je ”mainstream”. Od muzeja, do skadarlije, do fudbala itd.
Voleo bi nesto novo da vidim, neki mozda malo manje poznati prizori, restorane, exkurzije, lokacije, dogadjaje etc
A to vi najbolje znate, pomozite mi!
Hvala puno, Pozdrav
submitted by Srbinho1 to AskSerbia [link] [comments]


2024.02.13 21:00 Open_Safety_5078 knjige/članke/itd. o situaciji u Bosni?

Moje roditelji su Srbi, ali ja sam rođena u Belgiji (posle rata) i sad živim u Španiji, tako da nikad nisam živela na Balkanu. Zato znam vrlo malo o istoriji i današnjoj situaciji, što ne bi bio ogroman problem da nisu toliko loše. Pogotovo što su Srbi najviše ljude ubili.
Moji roditelji redovno pričaju o ratu, ali ne znam koliko da im verujem, jer argumenti koji oni koriste me previše podsećaju na ljude ko negiraju Holokaust. I svakako im je previše bolna tema da bi htela da ih često pitam.
Gledala sam par videoa i dokumentarca o temi, i takođe sam čitala članke, ali ne verujem da je to dovoljno. Mislim da je vreme da naučim još (i u dubini, znači ne samo kratki članak i video od sat vremena max), i pogotovo sa Bosanske perspektive. Da li možete da mi preporučejete dobre izvore informacije?
Ne bitan detalj: celo moje obrazovanje je bilo na holandskom, španskom i engleskom, tako da moj srpski nije fantastičan. Slobodno me obavestite ako sam napravila neku grešku.
submitted by Open_Safety_5078 to bosnia [link] [comments]


2024.01.20 16:54 Fancy-Average-7388 Sinhronizacija Crtanog Filma

Pozdrav!
Hteo bih da sinhronizuje jedan crtani film za autističnu decu na srpski. Ja imam crtani, i imam onu zvučnu pozadinu sa muzikom i efektima ali bez glasova.
Pitanje 1: Koji alat da koristim da bih snimao glasove likova. Da li mogu da koristim AI da bih svoj glas promenio tako da imam različite glasove za sve likove?
Pitanje 2: Koji alat da koristim kako bih audio i video uklopio u jednu celinu?
submitted by Fancy-Average-7388 to AskSerbia [link] [comments]


2024.01.02 09:34 FrenchPoire Tražim preporuku da slušam srpski jezik

Srećna Nova godina! Ja sam Francuz i učim srpski jezik. Sada, ne živim u Srbiji i ja bih da slušam jezik na primer na Jutjubu, na Twitchu, na podkastu. Volim da slušam metal muziku, možda možeš da mi preporučiš srpski metal bend. Koji je tvoj omiljeni Jutjub, Twitch ili podkast kanal? Tvoj omiljeni metal bend? Hvala!
Edit: I prefer funny content like react videos for example. I want to learn but also have a good time 🙂
submitted by FrenchPoire to Serbian [link] [comments]


2024.01.02 09:28 FrenchPoire Tražim preporuku da slušam srpski jezik

Srećna Nova godina! Ja sam Francuz i učim srpski jezik. Sada, ne živim u Srbiji i ja bih da slušam jezik na primer na Jutjubu, na Twitchu, na podkastu. Volim da slušam metal muziku, možda možeš da mi preporučiš srpski metal bend. Koji je tvoj omiljeni Jutjub, Twitch ili podkast kanal? Tvoj omiljeni metal bend? Hvala!
Edit: I like funny content, for example react videos. I want to learn but I also want to have a good time 🙂
submitted by FrenchPoire to serbia [link] [comments]


2023.12.24 10:23 Layers_of_Creation Pomoc oko anime v2?

Ajde da probam i ovde, posto sam video poslednjih dana da su neki uspeli naci ono sto traze dugo :D
Unapred se izvinjavam sto cu mozda tupavo napisati jer bukvalno iz naftalina vadim SVE informacije.

Ima sigurno 15-20 godina (lol) da sam gledao na nekom od nasih kanala (dal je Happy, Kanal9 il nesto trece stvarno se ne secam, pokusavao sam da gledam po vikipediji al ne mogu da nadjem. Probao sam i da guglam milion stvari bez uspeha. Moguce da sam imao i Total TV tad vec pa je opseg kanala malo siri)... Trebalo bi da je bilo dubovano na srpski...
Poprilicno sam siguran da je anime, tj japanski stil/2D... Trebalo bi da je serija.

Ovo je svega sto se secam (spoiler tag?):
Bilo je tipa 4 karaktera, svako je imao svog mecha/robota. Sve se desava na nasoj planeti, ne bi trebalo da bude ista sa svemirom, ne bi trebalo ni da bude nekih aliena i tako tih pizdarija.
Deo price koji mi je ostao u glavi i desavanja jeste da su se desavale svakakve "prirodne" nepogode, glavno da su to super oluje koje se pojavljuju naprasno, tipa masivni tornado, uragani itd.
Oni su sa tim mecha isli da zaustavljaju to, valjda su koristili neke beacone il sta vec, al ono 'borba' protiv oluja i spasavanje ljudi sa mechovima.
Glavna baza im je bio neki airship koji je podsecao (il mozda bukvalno bio) metalni zeppelin, imali su nekog kapetana koji im je bio kao father figure valjda.
Bili su tu i neki ogromni tornjevi koji su navodno koristeni da se pomogne da se te nepogode i oluje smanje i rese (bitno za kasnije).

Glavno secanje sto imam je na poslednju epizodu, il poslednje dve epizode.
Negde tu pred kraj su skontali da su ti tornjevi zapravo centar svega (iz kog razloga, ne znam), tj ti ljudi koji su im navodno pomagali i sto su zapravo bili pokretac svih tih nepogoda i oluja, te su odlucili da ih zaustave.
Krenuli su sa mechovima na tornjeve da ih uniste, ali ako se dobro secam jedan od likova ih je izdao i sabotirao mechove nekim cipovima, pa ih je sve struja stunlockovala.
Na kraju je taj kapetan evakuirao ceo zeppelin/bazu i zabio se u te tornjeve, ubio sebe da spase sve ostale i takodje unisti sve 'zlikovce' lol.
Znam da je i poslednja scena na groblju, kapetanova sahrana gde oni svi pricaju i na kraju se kamera podize i pokaze nebo gde se onako kratko pokaze kapetanov lik.

Znam da je 'opis' onako bukvalno nabacanih informacija, ali bolje od ovoga ne mogu. Ako neko zna sta je u pitanju ja nez, al moracu da castim nekako posto se vec godinama tako random setim i trazim, ali nikad ne uspem da nadjem na kraju hahah
submitted by Layers_of_Creation to AskSerbia [link] [comments]


2023.12.15 13:13 -Synthesist- Bankovni Wire transfer ($38k) iz Amerike u Srbiju - poresko pitanje

Ćao dobri ljudi, imam par pitanja, nadam se da neko može da mi da precizne odgovore 😃
Evo moje situacije:
Ja sam američki i srpski državljanin. Živeo sam i radio u Americi u kontinuitetu od 2016. do 2022. godine i zaradio novac koji mi je stajao na Savings nalogu u banci u Americi. Na svu zaradu su plaćeni svi porezi za sve godine unazad. Dakle, 100% legalno zaradjen i oporezovan novac.
  1. Ove godine sam od Februara do Maja transferovao novac sa svog računa u Americi na svoj dolarski račun u banci Intezi ukupno oko $38.000 USD, pa me interesuje da li ovaj novac treba da prijavim ili ne, i ako da, kada, kome i gde konrektno?
Razlog transfera je bila ideja da imam ovde pri ruci pare da bih mogao da kupim sebi neki mali stan, al’ sam u medjuvremenu skontao da nemam dovoljno za iole normalan stan, pa sam i odustao od kupovine, tako da je transferovan novac ostao u Intezi.
  1. S obzirom da sam ga sam sebi slao (Pera Perić je iz US Bank sa svog fizičkog računa u Americi slao Peri Periću u Srbiju u Inteza banci na svoj fizički račun; dakle nisam frilenser i sl., i naravno - nije mi poslodavac slao novac), da li me u tom slučaju kači neki porez u Srbiji?? (Po meni je suludo je da plaćam bilo kakav porez; prvo što je novac poslat sa mog računa na moj račun, drugo što nisam bio rezident Srbije u trenutku zarade tog novca, treće bio sam rezident i poreski obveznik US u trenutku zarade i svi porezi u Americi su plaćeni)
  2. U medjuvremenu su mi neki ljudi rekli da u periodu zarade ovog novca nisam bio rezident republike Srbije, jer mi je centar poslovnih i životnih interesa bio u Americi (što jeste), što faktički znači da sam oslobodjen svih poreza u Srbiji?? Da li je to tačno i da li važi za US? Kako se to dokazuje? (ako je uopšte potrebno da se dokazuje)
Samo da napomenem da se prilikom preseljenja u Ameriku (2016.) nisam nigde zvanično odjavio (jednostavno sam samo napustio Srbiju) ali takodje nisam uopšte dolazio u Srbiju sve do Jula 2022. godine.
  1. Da li toliko odsustvo i dalje podrazumeva automatsku ne-rezidenturu u Srbiji posle 183 dana odsustva koja je bitna za oslobadjanje od poreskih obaveza u Srbiji ili je potrebno zvanično da se odjavim u MUP -u (ili gde god već) da bi krenulo da se računa tih 183 dana?
  2. Takodje sam video nedavno da Srbija nema ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa Amerikom, ali ne znam da li ja imam ikakve veze sa tim uopšte? novac nisam zaradjivao odavde nego tamo i to kao rezident i državljanin Amerike.
Hvala puno unapred svima na Vašim odgovorima ☺️
submitted by -Synthesist- to pravnisaveti [link] [comments]


2023.11.11 10:38 LivePollutionMap 🇫🇷 Marine pollution: plastic nurdles washed ashore on Pornic beaches, France

🇫🇷 Marine pollution: plastic nurdles washed ashore on Pornic beaches, France
Today’s pollution hotspot:
Storms convey marine pollutions from one place to another
Type: microplastic (plastic pellets: PE, PP, ); other plastic items
Where: E.g., Noëveillard beach, Pornic (W), France
Quantity (est.): ?
Date reported: 07/11/2023
Cause: origin unknowd; brought by storms (e.g., Ciaran)
Consequences: shorelines contaminated with plastic nurdles
Risks: environment (marine wildlife); human health (through the food chain)
Status: Surfrider Foundation volunteers carry out clean up operations
Source: Presse Océan
Info: Surfrider Foundation Europe u/surfridereurope
#News #Pollution #Waste #Environment
The Real-Time Pollution and Waste Map
The real-time pollution and waste map, a #GIS aimed at spotting and reporting any source of pollution, waste, or litter observed in the environment on a live world map.
http://u.osmfr.org/m/911641/
#GISMapping #Pollution #Waste #Landfill #Dump #Garbage #Spill #Leak #Contamination
Also on…
Twitter
LinkedIn
submitted by LivePollutionMap to Pollution_Waste_Map [link] [comments]


2023.09.30 19:09 Turtle-from-hell Kurs za pyton

Nesto sedim, razmisljam pre neki dan i skontam da mi fali neki realno primenjivi inzenjerski programski jezik da naucim. Nije da me pukla dosada i imam pregrst vremena, ali nije na odmet poceti sto pre. I skontam da ja ne znam kako bih tako nesto uradio, pa se setim da ima ko zna - vaskoliki srpski reddit!
Ukratko, znate li neki dobar kurs za pyton, bilo pisani ili video (ne znam kako to ide, stvarno)? Po mogucnosti da je dzaba, al i ako je neke sitne novce, će se zgrcim u ovoj studenckoi kozi.
Sve preporuke dobrodosle!
Blagodarim 🫡
submitted by Turtle-from-hell to AskSerbia [link] [comments]


2023.09.30 09:51 byakovlevich Čudesni Aleksa Pecelj u polufinalu US opena!

Čudesni Aleksa Pecelj u polufinalu US opena!
Aleksa Peceli, najbolji srpski igrač bilijara, nastavlja bajkovit nastup na US openu, prestižnom turniru koji se održava u Atlantik Sitiju. Pecelj je u petak uveče rezultatom 10:7 pobedio Britanca Džejsona Šoa i ostvario istorijski uspeh za jednog srpskog igrača na ovom turniru.
US open, koji se održava u Atlantik Sitiju, uz Svetsko prvenstvo predstavlja najprestižniji svetski turnir u ovom sportu, a uz to ima i najdužu tradiciju. Na njemu je učestvovalo 256 takmičara, a što se srpskih igraca tiče, niko dosad nie zabelezio ovakav rezultat na US openu.
Polufinale US Opena na programu je danas od 16:00 na kanalu N Sport.
Linkovi:
https://sportklub.n1info.rs/video/ostalo-video/cudesni-aleksa-pecelj-u-polufinalu-us-opena-video/
https://nineball.prpbilliards.com/bracket
https://www.instagram.com/reel/Cxy0P5hOMU?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
submitted by byakovlevich to serbia [link] [comments]


2023.09.22 16:23 Kosticman S.T.A.L.K.E.R. 2, The Witcher 3 na srpskom — novosti iz prevođenja video-igara

Pozdrav, reditaši!
Nekoliko puta sam posjetio serbia i u ime kolektiva „Srbifikatori” podijelio novosti iz prevođenja video-igara na srpski jezik. Ovaj put mogu reći da se ostvarilo naše najveće dostignuće dosad.
Na našem jeziku je dostupan sajt predstojeće igre S.T.A.L.K.E.R. 2 (ћир/lat). Titlovana je i najava „Bolts & Bullets”.
Radimo na prevodu igre Veštac 3: Divlja hajka (The Witcher 3: Wild Hunt), planiranom za 2024. Biće dostupan za Next Gen verziju, objavljenu 14. decembra prošle godine. Prevedeno je 30% osnovnog dijela igre, a o dopunskom sadržaju „Srca od kamena” i „Krv i vino” ću drugom prilikom pisati.
„Srbifikatori” će ubuduće novosti redovno objavljivati na društvenim mrežama:
Hvala na čitanju!
submitted by Kosticman to serbia [link] [comments]


2023.09.19 22:40 Smart-Combination-59 Део земљишта Сајма продат Арапима још у марту ове године.

Део земљишта Сајма продат Арапима још у марту ове године. submitted by Smart-Combination-59 to serbia [link] [comments]


2023.08.31 22:05 Lord_Filip26 Koji je najstariji srpski video na Jutjubu

Tj. ima li stariji od Ajs Nigrutinovog Tako se ispostavilo iz decembra 2005?
submitted by Lord_Filip26 to serbia [link] [comments]


2023.07.31 18:55 OpposedScroll75 Weird "Unknown Anthem song" I found on YouTube

So a few minutes ago I came across this video with the title "Unknown Anthem song". I'll link it here:
https://youtu.be/mpgeacQNz3s
What really interested me about this is that:
"I am 99.99% sure that this is a scrapped Serbian anthem, either belonging to the Republic of Srpska or Serbia itself. I say this because I keep hearing either "Srpski Cvet/Cvijet" which translates to "Serbian flower" in English, or "Srpski Cvete/Cvijete" which translates to the same thing but in a way where the (in this case) "flower" is being directly addressed."
I'm interested to hear what other people in this subreddit regarding this. Again, maybe I'm just hearing the lyrics wrong but there may be a chance that I'm right, too.
submitted by OpposedScroll75 to Lostwave [link] [comments]


2023.06.30 20:45 MilosDaDogeDev For all Serbs out there, im making a Serbian Translation for sds, I'll post on forums when done!

For all Serbs out there, im making a Serbian Translation for sds, I'll post on forums when done! submitted by MilosDaDogeDev to SpaceflightSimulator [link] [comments]


2023.06.26 14:33 Ya_boey_MJ Crni cerak mid

Crni cerak mid submitted by Ya_boey_MJ to serbiancringe [link] [comments]


2023.06.12 14:27 beldegraded Vracanje donji veš kod prodajnog mesta

Ćao svima,
Imam jednu pitanju, nadam se da nije previse dosadna, i excuzes moi za greske, srpski nije moj prvi jezik...
Pre par dana, kupio sam sebi oko 12k rsd donji ves kod Calvin Klein-a u Delta City-u tamo u NBG. Bili su neke popusti, tako da mislio sam da uzmem sto vise. Kad sam dosao kuci, otvorio sam jedan paket i video sam da nisu bili pravi modeli sto ja volim da nosim, nego neke druge totalno bez veze oblik, nikako ne odgovara nikoga osim neki mator ko ima preko 150kg. Vratio sam se juce da ih vratim, ali rekli su me da ne moze da se vrati donji ves zbog 'politike firme'. Sve sam pokazao da nisam ni otvorio 3 od 4 pakete, ali bile su bas strogi. Nisu mi rekli nista kad sam to kupio, ni nista nije napisano na racunu.
Jel nije zakon (na nivo zemalja) da moze da se vrati bilo sta pre 28 dana, za bilo koji razlog, ukoliko da nije ostecen? Ne znam ako neko ima iskustvu sa nesto slicno... nije kao da mi bas treba te pare natrag, ali samo ne volim kad nas tretiraju kao ful debili. Cak ne trazim refund nego samo neke druge artikle koji me odgovaraju.
Pozdravi i hvala unapred
submitted by beldegraded to srbija [link] [comments]


http://rodzice.org/