Polovni automobili u nemackoj

Kakvo je stanje na horgosu ?

2024.06.08 18:25 LeagueResponsible213 Kakvo je stanje na horgosu ?

Trenutno sam u nemackoj pa me zanima kakvo je stanje na horgosu, s obzirom da cu sticu utorak. Jel ide jos neko ?
submitted by LeagueResponsible213 to Kamiondzije [link] [comments]


2024.06.08 09:13 UpstairsEye4793 Tenkovi na cesti

Jeste li primijetili ogroman porast auta-tenkova na cesti...to više nisu automobili. Što će ti takav auto, apsolutno nije primjeren za grad, pa ni Zagreb a ni prometnu infrastrukturu otprije 50+god. Vožnje po centru, parkiranje u garažama pa pol auta visi van i ispred i sa strane.. i zaista se u prometu vidi da su krkani, velika većina..naravno čast iznimkama...
submitted by UpstairsEye4793 to croatia [link] [comments]


2024.06.07 18:49 Napoleonvece Kratak komentar oko nase reprezentacije pred EURO

Citam Kostic odigrao 87 zvanicnih utakmica za Juve, dve godine standardan u velikom klubu, 3 gola, 15 asistencija... Znaci nije bio top klasa u tom kontinuitetu kao Stankovic, Vidic, Ivanovic, Matic ali dobro sta sad... Uzeo je lepih para i ceo svet zna njegovo ime tj. oni koji bar ponekad pogledaju fudbal... Ono sto mu ja zameram je losa igra u reprezentaciji, on je samo jedan ciklus pokidao a to su Muslinove kvalifikacije, i od tada do danas su Mitar i Tadic nastavili da nas nose a Kostic nista..... Na licno zalaganje Mitrovica i Tadica mi imamo ovih nekoliko ucesca na turnirima.. A na papiru po klupskim karijerama su obojica ispod Kostica... Ovde ce cesto zaboravlja da su i taj Stankovic, i Vidic, a pogotovo Matic i Kolarov u reprezentaciji pruzali u vrh glave 30 posto onoga sto su davali u klubovima.... Jedini koji se kido od tih top igraca je bio Bane a skinuli su mu traku i dali onom seljaku koji je sve samo nije bio za kapitena.. Od trenutnih reprezentativaca mogu da skinem kapu Pavlovicu koji se bori kao lav a ovo ostalo je razocaranje, konto sam kad se oslobodimo tih silnih Tosica, Ljajica i slicnih vedeta a orlici izbiju u prvi plan da ce biti bolje al kurcina... Tesko ce ovo ici u Nemackoj, mislim da nam se nazalost smesi bruka i katastrofa gora nego 2006.. Piksi je jedini dobio kontinuitet a najmanje ga je zasluzio...
submitted by Napoleonvece to serbia [link] [comments]


2024.06.06 07:04 Financial_Republic84 Da li mogu da se vratim u srednju bez drugog polugodista

Da li mogu da upisem drugu godinu ako nemam drugo polugodiste prve godine,.Prvo polugodiste sam zavrsio,porodica mi zivi u Nemackoj pa sam mislio tamo da nastavim skolu,ali je nesto iskrslo pa se vracam za Srbiju,je l mogu nekako da upisem drugu godinu,npr da zavrsim drugo polugodiste prve vanredno ili nesto.
submitted by Financial_Republic84 to AskSerbia [link] [comments]


2024.06.05 21:40 Parabola2664 Kako glasaju Srbi u Nemackoj

Je l zna neko kako mogu da nadjem podatke o tome kako glasaju Srbi u Nemackoj, po partiji (mislim na nemacke partije)? Ako uopšte postoji takva statistika. Hvala!
submitted by Parabola2664 to AskSerbia [link] [comments]


2024.06.03 16:56 choopavicaa Bredditori kolika vam je plata?

Naravno ima mnogo ITijevca i njih sam grupisala sa ovom opcijom preko 171000. Oni nek prave poll na programiranje ako hoce detaljnije. Poll ne dozvoljava vise opcija. :D ovo je viṣ̌e za nas obicne smrtnike...
Nekulturno je pricati o plati, niti je ok viriti u tudj dzep. Nikad me nije nesto to preterano ni zanimalo, uvek sam gledala sebe i kako da napredujem. Ali buduci da je ovo anonimno, ne vidim razlog da se o tome ne prica, pogotovo kad nam se kroz svaku temu to provlaci. Da li nam je stvarno toliko lose? Da li samo kukamo ili smo svi hronicno nezadovoljni ma koliko zaradjivali. Imamo mi Srbi tako neki mentalitet samo da kukamo. Pa i kad odemo preko to ne nestaje.
A mozda nam je sad gore nego ikad. Cene jesu otisle u nebesa... Ipak, sa druge strane, izlazi se po restoranima I dalje iako je pasta 1900 din, te za rucak za 2 treba minimum 4k din. (radim u restoranu i stvarno nikad vise posla, covek bi pomislio da ce poskupljenje da ucini svoje, ali to se ne desava). Voze se dobri automobili, putuje se na daleke destinacije... Pa sta je istina... Naravno, necu da pricam o tome kako zivimo u banana drzavi, prosto ne vredi gubiti reci.
Jasno je da su cene rasle, ali da li su vam i plate rasle u posl. godinu dve dana? Da li radite 2 posla, ili imate prekovremene...Da li imate neki hobi od kojeg imate dodatnu zaradu. Kako se uopste snalazite?
View Poll
submitted by choopavicaa to AskSerbia [link] [comments]


2024.06.03 13:41 invazijaleptira Šta su mikro automobili i zašto naglo raste popularnost ovih vozila?

Šta su mikro automobili i zašto naglo raste popularnost ovih vozila?
https://preview.redd.it/2pkgrmzvfc4d1.png?width=831&format=png&auto=webp&s=e1b616b378b066fb5eaabefa55abbe2510671282
Predviđa se da će do 2050. godine čak 70% svetske populacije živeti u urbanim sredinama. Ovaj dramatični porast urbanizacije donosi sa sobom brojne izazove i probleme, među kojima su ključni organizacija prevoza i rešavanje problema parkiranja. Kako bi gradovi mogli efikasno da funkcionišu i obezbede visok kvalitet života za svoje stanovnike, neophodno je razvijati inovativna rešenja koja će omogućiti održiv i efikasan saobraćajni sistem. To uključuje integraciju javnog prevoza, promovisanje alternativnih vidova transporta poput biciklizma i pešačenja, kao i optimizaciju prostora za parkiranje kroz pametna i tehnološki napredna rešenja. Upravljanje ovim aspektima urbanog života biće ključ za stvaranje održivih, pristupačnih i prijatnih gradova budućnosti.
Zato ćemo se u ovom tekstu malo više osvrnuti na nedavnu ekspanziju mikro automobila, pre svega u Italiji i razmotriti da li to na neki način može ublažiti organizaciju prevoza u velikim urbanim sredinama.

Mikro automobili postaju sve popularniji

Mikro automobili postaju sve popularniji, pre svega u italijanskim i drugim evropskim gradovima, najviše zbog svoje praktičnosti i ekološke prihvatljivosti. Ova vozila, koja se mogu voziti bez standardne vozačke dozvole, su posebno atraktivna studentima i onima koji se bore s pronalaženjem parking mesta. Za njihovo upravljanje dovoljna je licenca za vožnju motora kategorije L1 maksimalnom brzinom od 45 km/h do 80 km/h i zapreminom do 50 cm3 za vozila s unutrašnjim sagorevanjem ili snagom do 4 kW za električne motore. Kao četvorocikli, ova vozila su mala i jednostavna za manevrisanje, što ih čini idealnim za gradske sredine. Njihova cena, koja može dostići i do 14.000 evra nije baš tako pristupačna može se reći, ali prodaja raste.
https://preview.redd.it/du8chwhzfc4d1.png?width=1148&format=png&auto=webp&s=e0f26d4b1ed1bf6ba78b79dfc3163acde6d3538f

Prvi model mikro automobila koji je privukao pažnju pojavio se pre desetak godina

Prvi model koji je privukao pažnju bio je Renault Twizy, koji se pojavio pre desetak godina u Milanu. Danas, grupacija Stellantis nudi slične modele kroz brendove Citroën, Opel i Fiat. Stručnjaci predviđaju veliki rast ovog tržišta, ide se sa nekim procenama da će se od prodaje mikro-automobila ostvariti prihod od 100 milijardi evra do 2030. godine. Ova vozila, koja dolaze u varijantama na dizel, benzin i sve češće na električni pogon, predstavljaju potencijalnu zamenu za skutere i male automobile. Dostupni su u zatvorenim i otvorenim verzijama, s jednim ili dva sedišta. Iako se trenutno smatraju luksuzom, mnogi korisnici tvrde da su izuzetno praktični za vožnju po urbanim sredinama, naročito centralnim gradskim ulicama gde je premija naći parking mesto.

Predstavljamo Microlino Lite: Novi električni automobili za tinejdžere

Švajcarska marka Micro predstavila je novu verziju svog "bubble" automobila, Microlino Lite, na sajmu automobila u Ženevi ove godine. Ovaj gradski mikro automobil, poznat i kao kvadricikl, može se voziti bez vozačke dozvole u pojedinim evropskim zemljama, već sa navršenih 14 godina. Dizajn Microlina Lite inspirisan je čuvenom BMW Isettom, ali umesto benzinskog motora koristi električni pogon. Microlino Lite se ističe svojim specifičnim bojama, venecijanskom plavom i berlinskim antracitom (nijansa sive), sa narandžastim dekorativnim detaljima.
https://preview.redd.it/8fgkb6u0gc4d1.png?width=1600&format=png&auto=webp&s=1dc53c8e711c2d72d34f8837b637ab6716a02c12
Opremljen je motorom od 12 KS i postiže maksimalnu brzinu od 45 km/h, što ga čini sigurnim izborom za mlade vozače. Kupci mogu birati između dve baterije: manja od 5,5 kWh pruža domet od 100 kilometara, dok veća od 11 kWh omogućuje domet do 177 kilometara. Punjenje do 80% kapaciteta traje dva sata za manju i četiri sata za veću bateriju. U poređenju sa Citroenovim Amijem, koji ima motor od 8 KS, bateriju od 5,5 kWh i domet do 70 km, Microlino Lite nudi bolje performanse i veći domet, čineći ga praktičnijim izborom za svakodnevnu upotrebu. Ova karakteristika čini Microlino Lite izuzetno privlačnim za tinejdžere i njihove roditelje koji traže sigurno, efikasno i ekološki prihvatljivo vozilo za gradske uslove.

Za kraj :

Mikro automobili predstavljaju praktično rešenje za mnoge izazove urbanog saobraćaja, a posebno u kontekstu sve veće urbanizacije i problema sa parkiranjem u gradovima. Njihova kompaktna veličina omogućava lako manevrisanje i parkiranje u uskim gradskim ulicama, dok ekološki prihvatljivi pogoni doprinose smanjenju zagađenja. Ovi automobili su idealni za kratke gradske vožnje, a njihova cena, iako ne baš niska, može biti prihvatljiva kada se uzmu u obzir svi troškovi posedovanja i održavanja većih vozila. Sa svojim ograničenim brzinama i jednostavnim upravljanjem, predstavljaju odličan izbor za mlade vozače, dok roditeljima pružaju mir zbog dodatne sigurnosti. Ako uzmemo u obzir mesečne troškove lizinga ili kredita koji se kreću između 160-200 evra, možemo reći da ovo nije zanemarljiv izdatak, ali se može opravdati praktičnošću i uštedom na drugim troškovima prevoza. Za one koji svakodnevno putuju na posao kroz gradske gužve, mikro automobil može biti vrlo korisna investicija, olakšavajući život i smanjujući stres zbog pronalaženja parking mesta. U tom kontekstu, trebalo bi razmotriti ovakvu opciju, ukoliko bi to značilo veću sigurnost i efikasnost u svakodnevnim aktivnostima.
Fotografije :
Screenshot : https://www.youtube.com/watch?v=arbW-u0cToY
https://unsplash.com/photos/a-red-car-driving-down-a-street-next-to-a-tree-5CIjPjQ2xG0
Izvor : https://www.unirent.rs/blog/sta-su-mikro-automobili-i-zasto-naglo-raste-popularnost-ovih-vozila-246.html
submitted by invazijaleptira to rentacar [link] [comments]


2024.06.03 11:15 Prepodobni Shopify marketi i valute

Zdravo braco i sestre,
Uzeo sam malo da se igram sa shopify, napravio sam Srpsko trziste i trziste par drzava evrope. Hteo sam da na Srbiji bude dinar kao valuta, a u Nemackoj Euro, medjutim, u podesavanjima marketa mi je padajuci menu za izbor valute disableovan, pa mi sada i Nemacka bude prikazana u dinarima.
Slabo se snalazim sa ovom platformom pa me zanima da li mogu nekako Nemacku u eurima, a Srbiju u dinarima?
submitted by Prepodobni to programiranje [link] [comments]


2024.06.03 08:49 Sensitive_Health7624 Da li znaze jesu li novi ili polovni telefoni na mobilnisvet.com? I Da li bi ste birali S23 ili S24?

Želim da kupim telefon koji sam pronašla na mobilnisvet.com pa me zanima da li neko zna jesu li u pitanju novi ili polovni telefoni?
I takođe samsung galaxy S23 ili Samsung galaxy S24? Koliko sam videla nike neka preterana razlila u pizanju nije mi najbitnika kamera
submitted by Sensitive_Health7624 to AskSerbia [link] [comments]


2024.06.02 13:03 Cuuli70 Pomoć pri izboru letnjih guma za auto

Nisam ih do sada nikada kupovao, a odavno je vreme za to. Nemam razume se nikakvo iskustvo niti poznavanje tematike, nemam ni neogračeni budžet, al gledam da ipak uzmem nešto što ima smisla (odnos cene i kvaliteta). Shodno mojoj "edukaciji" na internetu gde mi je između ostalog pomogla i tema na ovom subreddit-u https://www.reddit.com/AskSerbia/s/zamqSXDPmL, sveo sam izbor na sledeće opcije, pa bih zamolio za pomoć pri konačnom izboru. Naravno ako znate za neku bolju varijantu za ove novce, predložite. U pitanju su letnje gume 215/45ZR17, mada verujem da će iz linkova to svakako zaključiti svako ko se iscima da pogleda.
  1. https://www.kemoimpex.com/gume/automobili/letnje-gume-215-45-r17-91w-xl-driveways
  2. https://www.kemoimpex.com/gume/automobili/letnje-gume-215-45-r17-91w-xl-s-fit-eq-lk01-fp
  3. https://www.internet-prodaja-guma.com/nexen-215-45-r17-nfera-primus-91w-xl-nex16601.html
submitted by Cuuli70 to AskSerbia [link] [comments]


2024.06.01 12:50 crvenkapica_011 Paradoks savremenog društva – automobili postaju sve bolji, a sve je više loših vozača

Paradoks savremenog društva – automobili postaju sve bolji, a sve je više loših vozača
https://preview.redd.it/jfkh3tjrwx3d1.jpg?width=800&format=pjpg&auto=webp&s=4a299d191e77b0ba95d2a3f6f6603f91714df8c1
U savremenom društvu, evolucija automobila bila je izuzetna. Napredno inženjerstvo, inovativne tehnologije i poboljšane sigurnosne karakteristike značajno su unapredili kvalitet, efikasnost i pouzdanost modernih automobila. Uprkos tim naprecima, raste zabrinutost da se vozačko ponašanje pogoršava. Ova paradoksalna situacija zahteva istraživanje osnovnih razloga zašto, uprkos sve boljim automobilima, vožnja izgleda sve lošije.

Tehnološki napredak modernih automobila

Poslednjih nekoliko decenija svedoci smo tehnološke revolucije u automobilskoj industriji. Inovacije kao što su antiblocking sistem kočenja (ABS), elektronska kontrola stabilnosti (ESC), adaptivni tempomat i napredni sistemi asistencije vozaču (ADAS), transformisali su iskustvo vožnje.
Ove tehnologije imaju za cilj da povećaju sigurnost, poboljšaju efikasnost goriva i pruže veću udobnost i pogodnost za vozače i putnike. Karakteristike autonomne vožnje, iako još uvek u razvojnim fazama, obećavaju budućnost u kojoj bi ljudske greške mogle da budu značajno smanjene, potencijalno smanjujući nesreće i poboljšavajući protok saobraćaja.

Paradoks poboljšanih automobila i pogoršanja vozačkog ponašanja

https://preview.redd.it/hztohhd2xx3d1.jpg?width=800&format=pjpg&auto=webp&s=151605ee18252adfd436242d8e5f768c99a15aab
Fotografija: https://unsplash.com/photos/interior-view-of-tesla-car-Ddjl0Cicdr4
Međutim, uprkos ovim napretcima, nekoliko faktora doprinosi percepciji da se vožnja pogoršava:
# Povećana distrakcija tokom vožnje: Proliferacija sistema za zabavu u automobilima, pametnih telefona i drugih digitalnih uređaja dovela je do povećanja distrakcije tokom vožnje. Pisanje poruka, korišćenje društvenih mreža, pa čak i razgovori preko sistema bez ruku, mogu odvratiti pažnju od puta, što dovodi do sporijih reakcija i većih stopa nesreća. Studije su pokazale da je distrakcija tokom vožnje vodeći uzrok saobraćajnih incidenata, zasenjujući prednosti koje donose tehnološka poboljšanja u sigurnosti vozila.
# Preterano oslanjanje na tehnologiju: Iako su tehnologije asistencije vozaču dizajnirane da poboljšaju sigurnost, to ipak nije uvek slučaj. Neki vozači mogu da razviju preterano oslanjanje na ove sisteme, pretpostavljajući da će automobil obaviti kritične zadatke u vožnji.
Ovaj lažni osećaj sigurnosti može rezultirati smanjenom svesti o situaciji i odloženim reakcijama na neočekivane opasnosti. Period tranzicije, u kojem koegzistiraju polu-autonomni i potpuno autonomni sistemi sa ljudskim vozačima, takođe predstavlja izazove u održavanju optimalnih sigurnosnih standarda.
# Agresivna vožnja i saobraćajne gužve: Urbanizacija i rast populacije doveli su do povećanih saobraćajnih gužvi u mnogim gradovima širom sveta. Frustracija zbog gustog saobraćaja može da dovede do agresivnog ponašanja u vožnji, kao što su prebrza vožnja, vožnja "u repu" i česta promena traka. Ovo ponašanje ne samo da povećava rizik od nesreća, već i pogoršava saobraćajne probleme. Uprkos tehnološkim naprecima u vozilima, ljudski element vožnje ostaje podložan emocionalnim reakcijama i stresu.
# Neadekvatna infrastruktura: Mnoge regije pate od zastarele ili neadekvatne infrastrukture koja ne može da prati rastući broj vozila i napredak u automobilskoj tehnologiji. Loši uslovi na putevima, nedostatak adekvatne signalizacije i nedovoljni sistemi za upravljanje saobraćajem mogu da doprinesu poteškoćama u vožnji i nesrećama. Dok su moderni automobili opremljeni tako da se bolje nose sa različitim uslovima na putevima nego ikad ranije, infrastruktura koja ih podržava često zaostaje.
Edukacija i obuka vozača: Kvalitet edukacije i obuke vozača značajno varira u različitim regionima. Nedovoljna obuka može da dovede do nedostatka razumevanja i uvažavanja ograničenja i mogućnosti modernih tehnologija u vozilima. Kontinuirana edukacija i prilagođavanje novim tehnologijama su ključni za vozače, kako bi u potpunosti iskoristili prednosti napredaka u sigurnosti i efikasnosti automobila.

I na kraju…

https://preview.redd.it/vogh0m65xx3d1.jpg?width=800&format=pjpg&auto=webp&s=6c50207a8a949dd9c7543740c7950a403d6c5006
Fotografija: https://unsplash.com/photos/black-car-on-road-during-daytime-xFgL8xGIGpk
Kontradiktornost između poboljšanja automobilske tehnologije i pogoršanja vozačkog ponašanja ističe složenu interakciju između ljudskih faktora i tehnoloških napredaka. Dok su moderni automobili opremljeni karakteristikama koje su dizajnirane da poboljšaju sigurnost i performanse, ljudsko ponašanje i spoljašnji faktori kao što su infrastruktura i saobraćajni uslovi igraju ključne uloge u ukupnom iskustvu vožnje.
Rešavanje izazova distrakcije tokom vožnje, preteranog oslanjanja na tehnologiju, agresivnog ponašanja u vožnji i neadekvatne infrastrukture zahteva višestrani pristup koji uključuje promene u politici, poboljšanu edukaciju vozača i kontinuirano prilagođavanje novim tehnologijama. Samo kroz takve sveobuhvatne napore može da se uskladi napredak u automobilskoj tehnologiji sa ciljem sigurnije i efikasnije vožnje.
Upravo iz tih razloga, rent a car agencije kao što je Unirent, u svojim uslovima najma ne dozvoljavaju iznajmljivanje vozačima početnicima. Da biste iznajmili vozilo, potrebno je da imate najmanje 21 godinu, i da vozačku dozvolu posedujete bar dve godine. Naravno, to nije garancija da ćete se odgovorno ponašati prema vozilu, ali se tako nešto ipak očekuje. Zato čuvajte i sebe i vozilo, kao i ostale učesnike u saobraćaju jer dovoljan je trenutak nepažnje da dođe do nesreće, sa nesagledivim posedicama.
Srećan put i sigurnu vožnju želi vam rent a car Unirent!

Naslovna fotografija: https://unsplash.com/photos/white-bmw-car-on-street-khYVyHiNZo0
Izvor: Unirent rent a car
submitted by crvenkapica_011 to rentacar [link] [comments]


2024.05.31 23:07 InternetNo6001 Bicikl za voznju po Beogradu i ponekad u okolini

Pozdrav svima :)
trazim bajs ( treking ) koji bi mi posluzio za voznju po gradu. Naime ide lepo vreme i iskoristio bih to sto je vise moguce i svaki dan ili svaki drugi dan isao u voznju. Ruta ce u vecini slucajeva biti staza od 25.maja do Ade ili preko mosta na Adi po NBG i keju.
Visina 186, tezina 121kg.
Ako imate neki predlog za bicikl ,polovni ili nov, pisite slobodno :D Svaki predlog je dobrodosao
Gledao sam Polar forester koji je sada 29k. sto mi je ok po pitanju budzeta
Inace je neki maximuma oko 400e po pitanju budzeta.
Hvala unapred svima :)
submitted by InternetNo6001 to bicikli [link] [comments]


2024.05.31 11:37 Traditional-Lion1968 Preporuka prodavca na polovnim automobilima

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/preporuka-prodavaca
Šta znači kada je automobil obeležen sa ovom oznakom?
Da li to znači da je automobil pregledan u ovlašćenom servisu pa je zato za preporuku ili je prodavac platio sajtu da ga podigne gore i dobije taj "sertifikat"?
Ne razumem, šta kao taj automobil je za preporuku, a ostali automobili iz ponude nisu za preporuku?
submitted by Traditional-Lion1968 to AskSerbia [link] [comments]


2024.05.28 16:06 Benzinazero È vero che ‘tutti’ usano l’auto? NO

È vero che ‘tutti’ usano l’auto? NO

È vero che ‘tutti’ usano l’auto? NO

Analisi del modo di spostarsi basata sui dati di circa 800 città nel mondo. Da notare che, se si togliesse il Nord America (Stati Uniti + Canada) che alza la media dell’uso dell’automobile, nel resto del mondo chi usa mezzi alternativi all’auto rappresenterebbe la maggioranza.
Sembra che senza automobile sia impossibile muoversi. Ma questo deriva da un forte condizionamento di marketing, pubblicitario, propagandistico e mediatico nordamericano: come si vede dall’infografica sopra, solo in nordamerica il 92% degli spostamenti si svolgono in automobile. Questo in ambito nazionale. Però se, negli Usa, si va a guardare come si spostano a New York (la città più importante dal punto di vista economico di tutto il paese e la più densamente popolata), lì moltissimi usano i mezzi pubblici, la bicicletta e vanno a piedi (a Manhattan solo il 24% delle famiglie hanno un’auto privata, e solo il 5,8% dei residenti usano l’auto privata, più un 1,7% che fa carpooling per andare al lavoro; il 33% va a piedi o in bici).
Rispetto agli Stati Uniti e al Canada, invece in Sud America, Asia ed Europa un’alta quota di spostamenti avvengono anche:
  • Con i mezzi pubblici
  • In bicicletta o a piedi
D’altra parte è ovvio: la Terra è popolata da circa 8 miliardi di persone, mentre le automobili in circolazione sono circa un miliardo (e ogni anno fanno 1,3 milioni di morti, e circa 50 milioni di feriti, secondo i dati dell’Organizzazione Mondiale della Sanità).
Se, parlando di traffico e mobilità, spesso pensiamo che l’automobile sia il veicolo universale per eccellenza, pensiamo sbagliato: nel mondo, come in Europa, moltissime persone si muovono anche con i mezzi pubblici, in bicicletta e a piedi.
Anche in Italia, dove l’automobile è diffusissima, in molte aree proprio per carenza di mezzi pubblici (in qualche caso smantellati proprio per favorire l’uso dell’auto), possiamo scoprire che a Roma l’uso dei mezzi pubblici pochi anni fa arrivava comunque a un rispettabile 27%, paragonabile a quello di Milano (dati del Sole 24 Ore):
https://preview.redd.it/kvd30hv0c63d1.png?width=363&format=png&auto=webp&s=2c6488f8aa6deb314cf78cfbd4203d36f2b7a468
È quindi evidente che la presentazione dell’automobile come veicolo universale in realtà è un modo capzioso per presentare un veicolo costoso ed elitario come ‘il veicolo di tutti’. Non lo è: si tratta di un veicolo molo costoso riservato a una minoranza benestante o relativamente benestante della popolazione mondiale.
I dati derivano dall’integrazione delle statistiche di 800 città in 61 paesi del mondo e quindi è una rappresentazione principalmente della mobilità urbana. Fra i continenti mancano l’Africa (dove l’uso dell’auto è probabilmente molto inferiore), l’Australia (che ha una popolazione di 26 milioni di persone) e l’Oceania.
Come è evidente la situazione del Nord America (Canada e Stati Uniti) è unica rispetto al resto del mondo. Si tratta di due nazioni che dal dopoguerra in poi hanno impostato tutta l’urbanistica e la politica dei trasporti per favorire l’automobile. Nel caso degli Stati Uniti non per ovvia e naturale evoluzione ma per scelta politica. Fino al 1930 le città degli Usa erano collegate da un’efficiente rete ferroviaria, e molte città avevano capillari reti tramviarie che sono state smantellate proprio per favorire l’uso dell’automobile, con sventramenti dei quartieri e centri urbani per costruire parcheggi e superstrade al posto delle abitazioni.
Quindi: quando qualcuno presenta l’auto come il veicolo che usano tutti, sta mentendo oppure è poco informato.
Dati da ‘The ABC of Mobility’ di Rafael Prieto-Curiel and Juan P. Ospina, pubblicato in Environmental International (Volume 185, 2024), e accessibile anche su ScienceDirect.
I dati relativi a New York sono dello U.S. Census Bureau.
Qui l’articolo da cui è tratta l’infografica: This Chart Highlights North American Car Culture.
Qui i dati sull’uso dell’auto a New York e Manhattan:
Dati U.S. Census Bureau
submitted by Benzinazero to Italia [link] [comments]


2024.05.27 14:56 Powerful_Being6137 Porodican polovni benzinac (automatik) do 17.000e sa opcijom na lizing

Pozdrav ljudi,
Posle moje prethodne teme, malo sam suzio odluku i resio da se ovde dalje posavetujem,evo par pitanja a vi slobodno date predloge konkretnih marki i modela, svaki predlog i objasnjenje je dobrodoslo :)
Zakljucak: 17.000e na lizing benzin siri i veci gepek automatik 2017+? 10.000km godisnje
Samo da dodam i ponovim, slobodno preporucite neke pouzdane motore po vasem iskustvu, ako znate takodje pouzdane Autokuce odakle bi mogao kupiti iste na lizing, i to bih vam bio zahvalan.
Hvala vam puno, dosta vagam i mozgam ovih dana :)
zivi bili dobri ljudi
submitted by Powerful_Being6137 to AskSerbia [link] [comments]


2024.05.27 13:45 invazijaleptira Autoindustrija nekad i sad

Autoindustrija nekad i sad
https://preview.redd.it/kboesjwbiy2d1.jpg?width=1920&format=pjpg&auto=webp&s=1227b689deadb5b963996e18040b6d6f4ad730aa
Mnogi su nostalgični po različitim pitanjima, to verovatno ide i sa godinama, pa tako i nije iznenađujuće što sve više ljudi veruje da je pre bilo bolje – u svakom pogledu, uključujući i autoindustriju. Stari modeli automobila evociraju uspomene na jednostavnija vremena, kvalitetnijiu izradu i jedinstven dizajn koji današnji automobili retko postižu. Nostalgija često može da u ružičasto oboji naše viđenje prošlosti, naglašavajući pozitivne aspekte i zanemarujući nedostatke. Kada je reč o automobilima, mnogi će se setiti klasičnih modela sa setom. Bila su to vremena kada su automobili bili manje komplikovani, ali često robusniji u svojoj izradi. Stari modeli, poput onih iz 1950-ih i 1960-ih godina, često se smatraju simbolima pouzdanosti i dugovečnosti.

Da li su automobili u prošlosti bili kvalitetniji?

Međutim, postavlja se pitanje da li je utisak da su automobili nekada bili kvalitetniji samo predrasuda ili ima opravdanje u realnosti. Danas se automobili proizvode sa naprednom tehnologijom, poboljšanim sigurnosnim karakteristikama i većom efikasnošću goriva, što su oblasti u kojima stari modeli zaostaju. Da bismo objektivno sagledali ovu temu, potrebno je uporediti različite aspekte automobila iz prošlosti i sadašnjosti. Da li su automobili zaista bili bolji nekad, ili je u pitanju idealizovana percepcija prošlosti? Treba analizirati tehnološke, bezbednosne i ekološke aspekte, kako bismo došli do zaključka da li je nostalgija za starim automobilima opravdana ili je rezultat ljudske sklonosti da romansiramo prošlost.
https://preview.redd.it/btivy6ldiy2d1.jpg?width=1920&format=pjpg&auto=webp&s=5c23d629f098a963a80a4abfc8261f823a82910f

Udobnost i funkcionalnost: promena prioriteta u autoindustriji kroz decenije

Promene prioriteta u autoindustriji, posebno u kontekstu udobnosti i funkcionalnosti, mogu se posmatrati kroz nekoliko ključnih perioda. Svaka dekada donela je nove tehnologije, društvene promene i promene u zahtevima potrošača. Sve je to logično uticalo na dizajn i funkcionalnost automobila. Nakon Drugog svetskog rata, 50-ih godina, automobili su postajali simbol statusa i luksuza. Fokus je bio na velikim, prostranim automobilima sa udobnim sedištima, često tapaciranim kožom. Klimatizacija je postala dostupna u luksuznijim modelima. Takođe, naglasak je bio na pouzdanosti i dugovečnosti. Uvođenje automatskih menjača 60-ih godina 20. veka, bolja zvučna izolacija, sistem grejanja i ventilacije postali su standard. Povećana je pažnja na performanse i stil, sa motorima velike snage i atraktivnim dizajnom karoserije. Uvođenje sigurnosnih pojaseva postalo je obavezno krajem ove dekade. Elektronski kontrolisani sistemi, digitalni displeji, napredni audio sistemi i klima uređaji sa više zona javljaju se 70-ih i 80-ih godina, a pojava kompjutera u automobilima omogućila je dijagnostiku problema, kontrolu motora i druge funkcionalnosti. Napredak u bezbednosti sa uvođenjem vazdušnih jastuka, ABS (anti-lock braking system) i kontrola stabilnosti, karakteristike su automobila koji su se proizvodili 90-ih godina.

21 vek i integracija tehnologije i ekologije

Automobilska industrija u 21. veku značajno je evoluirala pod uticajem ubrzanog tehnološkog razvoja i rastuće svesti o ekološkim problemima. Integracija tehnologije i ekologije postala je ključna za modernu proizvodnju automobila, donoseći inovacije koje su transformisale način na koji vozimo, štitimo okolinu i percipiramo mobilnost. Jedan od najznačajnijih pomaka u automobilskoj industriji jeste prelazak na električna i hibridna vozila. Električni automobili (EV) koriste baterije umesto fosilnih goriva, što znači smanjenje emisije štetnih gasova. Hibridni automobili kombinuju električni motor sa konvencionalnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, čime se postiže veća efikasnost i niža potrošnja goriva.
https://preview.redd.it/3cva0qffiy2d1.jpg?width=1920&format=pjpg&auto=webp&s=ef18e14d0d2b2f69d7e4d35575dad22b8f1ac1d5

Pametni sistemi i autonomna vozila

Tehnologija u automobilima 21. veka uključuje sofisticirane pametne sisteme. Moderni automobili opremljeni su brojnim senzorima, kamerama i radarskim sistemima koji omogućavaju funkcije poput adaptivnog tempomata, sistema za održavanje trake, automatskog kočenja u hitnim situacijama i asistencije pri parkiranju. Razvoj autonomnih vozila, koja mogu samostalno upravljati bez ljudske intervencije, još je jedan značajan trend. Kompanije kao što su Waymo, Tesla i Uber ulažu velike resurse u tehnologiju autonomne vožnje, koja obećava povećanu sigurnost na putevima i smanjenje saobraćajnih gužvi. Rent a car industrija doživljava procvat, cene najma su pristupačnije, a izbor vozila nikad veći.

Za kraj:

Autoindustrija se menjala i napredovala značajno kroz decenije, donoseći pomake i inovacije u tehnologiji, bezbednosti i ekološkoj održivosti. Današnji automobili su opremljeni naprednim sigurnosnim funkcijama, efikasnijim motorima i tehnologijom koja poboljšava udobnost i iskustvo u vožnji. Ipak, stari modeli se i dalje smatraju simbolima dugovečnosti, evocirajući nam uspomene na neka jednostavnija i "sporija" vremena. Dok su automobili danas nesumnjivo tehnološki superiorniji, stari modeli zadržavaju svoj šarm, vrednost i autentičnost zbog jednostavnosti i izdržljivosti.
Fotografije :
https://unsplash.com/photos/panning-photography-of-gray-coupe-on-road-iRnUeA04kUY
https://unsplash.com/photos/teal-volkswagen-beetle-car-parked-beside-sidewalk-DH_IAgZkJP4
https://unsplash.com/photos/teal-sedan-on-roadway-beside-the-trees-_PyDYwQwu9U
Izvor : https://www.rentacarmms.rs/blog/autoindustrija-nekad-i-sad-119.html
submitted by invazijaleptira to rentacar [link] [comments]


2024.05.27 11:22 Exciting_Walk2319 Uvoz konkretnog automobila Nisan X-trail (da li se isplati?)

Znam da se ne isplati uvoziti jeftin automobil.
Moje pitanje je u vezi konkretnog automobila.
Nissan X-trail 2022 e-power
U nemackoj ga je moguce naci za 28k-29k najeftininje.
U srbiji se najjeftiniji krece 40k pa nagore. Mada je skoro prodat jedan za 37k.
submitted by Exciting_Walk2319 to AskSerbia [link] [comments]


2024.05.23 19:16 Scared-Lie-8605 Need help for buing car ?

Need help for buing car ?
is 1.6 tdi good and fast ?
submitted by Scared-Lie-8605 to Audi [link] [comments]


2024.05.18 12:38 Careful_Upstairs6937 Preporuka skuter 125 kubika

Pozdrav ljudi, muka mi je od beogradskog saobraćaja pa sam rešio da upišem a1. Imam B kategoriju 10 godina i časove ću brzo završiti, ali ne razumem se uopšte, nikada nisam vozio skuter pa imam par nedoumica.
Pre svega ne znam koji skuter da kupim. Sviđaju mi se Yamaha n max, x max, honda forza, polovni stari oko 5+ godina. Vidim da za te pare može sa se uzme i nov Voge SR 125 adv koji mi dobro izgleda. Da li je pametnije uzeti novo ili polovno? Ima li neke razlike ili da vidim na šta naletim da je u dobrom stanju? Verujem da na skuteru ima manje začkoljica nego na kolima pa pretpostavljam da nema smisli plaćati nekoga da pregleda skuter sa mnom.
Prvo jel 125 kubika uopšte dovoljno? Imam 90kg i uglavnom bih vozio sam ali nekad bih povezao devojku ili drugara. Da li ova kubikaža može da izvuče dvoje?
Koliko su česte krađe? Ne znam da li je pametno da tokom noći držim skuter ispred ulaza koji nije na ulici. Ima malo brdašce i nekih 10 metara do kolovoza tako da ne bi mogao neko tek tako da stane pored i ubaci ga u kombi.
Hvala!
submitted by Careful_Upstairs6937 to AskSerbia [link] [comments]


2024.05.17 22:10 SvetAndroida Google chce, aby si řidiči hráli a bavili se. Ale samozřejmě ne za jízdy

Google chce, aby si řidiči hráli a bavili se. Ale samozřejmě ne za jízdy
Google přináší řidičům nové možnosti, jak se bavit při pauze Vozidla využívající Automotive OS s integrovaným Googlem dostávají nové aplikace Najdeme mezi nimi hru Angry Birds a dvě streamovací platformy 
Služby Google zasahují do mnoha různých oblastí a nevyhnuly se ani automobilovému průmyslu. Nejenže kalifornský softwarový gigant již dlouho nabízí nástroj Android Auto pro zrcadlení obrazovky telefonu a některých jeho funkcí na displej automobilu, ale současně výrobcům vozidel umožňuje chytré funkce integrovat přímo do auta jako takového. V takovém případě se bavíme u vozech se systémem Automotive OS a takzvaně vestavěným Googlem (v anglickém originále Google built-in).
Zatímco aut podporujících Android Auto můžete na silnici spatřit až 200 milionů, Google built-in v současné době podporuje pouze 40 modelů od značek jako Volvo, Ford, Honda nebo Renault. Přesto se však Google soustředí na to, aby spotřebitelé s Automotive OS měli k dispozici dostatek funkcí. Tentokrát f... celý článek si můžete přečíst na https://www.svetandroida.cz/google-cast-automobily-android-automotive-os/?feed_id=41515&_unique_id=6647b9bd113cb&utm_source=Reddit&utm_medium=krf&utm_campaign=FS%20Poster
submitted by SvetAndroida to androidCZSK [link] [comments]


2024.05.16 23:39 NaApereznEX “We have the freedom of highways and individually owned automobiles”

“We have the freedom of highways and individually owned automobiles” submitted by NaApereznEX to u/NaApereznEX [link] [comments]


2024.05.16 23:21 zled3r Krivicno delo prevara

Pozdrav. Potreban mi je savet.
Prodao sam jedan model autica iz casopisa Legendarni automobili, preko Facebooka. Medutim kad je primilac preuzeo paket tvrdio je de je dobio drugu verziju modela od tog kojeg sam oglasavao. Ja sam tvrdio da je to taj jedini koji sam imao i tu je doslo do velikog nesporazuma, svade pa je pretio da ce me prijaviti. Sto je i pokrenuo, tako je rekao, barem je napisao neku krivicnu prijavu, poslao sliku toga.
Pre ove prodaje sam imao jos jedan takav model slikan i zatim prodat, i onda koristio istu tu sliku za prodaju ovog drugog modela gde je doslo do ovog sranja. Nisam ni mislio da moze da bude dva tipa istog modela autica. I sad vise nisam siguran da li sam imao isti tip modela drugi put ili ne.
Sta mogu ocekivati ako stvarno pokrene postupak? Koje mogu biti moji troskovi? Sta mogu biti kazne ako nisam u pravu? Iznos za koji sam prodao model je 1500 din.
submitted by zled3r to pravnisaveti [link] [comments]


http://activeproperty.pl/