Cerita ngentot remaja d kost

What happens with the Text here?

2024.05.13 17:47 Sternschnuppe98 What happens with the Text here?

What happens with the Text here?
Reinstall and clean all leftover files with Revo Uninstaller didn’t help.
submitted by Sternschnuppe98 to firefox [link] [comments]


2024.05.11 08:08 Far-Equipment2176 Review Film The Fall Guy - Film Penghormatan Kepada Para Pemain Peganti

Review Film The Fall Guy - Film Penghormatan Kepada Para Pemain Peganti
Jangan lupa buat klik subscribe, lonceng, dan like-nya ya. Thank you for watching!
Backsound in this Video :
Behold the Sun

alurfilm #alurceritafilm

TheFallGuy #reviewfilm #reviewfilmalurfilmaction

6 Rekomendasi Film Netflix yang Bisa Ditonton bersama Keluarga
https://www.youtube.com/watch?v=plaPfBQ0tjw
TAG:melong film, alur cerita film, review film, spoiler film, rekap film, iq7, bray movie, Nobar, folder film, y&d, film action, film perang, alur cerita film gangster, alur cerita film Korea, alur cerita film kungfu, alur cerita film barat, alur cerita film drama Korea, alur cerita film psikopat, alur cerita film kisah nyata, alur film , alur cerita, cerita film, movie sub indo, film terbaru 2024, alur film gangster, alur film mafia, bluray movie, alur cerita film pembunuh bayaran, alur cerita film diremehkan, alur cerita film di bully, alur cerita film pasukan khusus, alur cerita film action terbaru 2024, alur cerita film India, alur film India, rangkuman film. India, alur cerita film, alur film mafia gangster, alur cerita film gangster India, alur cerita film sniper,
Disclaimer: "Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act? 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use."
film pembunuh bayaran
film film pasukan khusus
film the first of the condor
scott adkins
trailer
sub indo
alur cerita
trailer full movie
scot adkins movies
review film
full movie subtitle indo
fim van dame film boyka film scott adkins
a history of violence full movie subtitle indonesia
film action
review film bray movie
bray movie channel
bluray movie
jet li
Ryan Gosling
Emily Blunt
bray movie full movie
Donnie Yen
bluray movie full movie
john wick
duncan
alur cerita film mafia
alur cerita film horor
alur cerita film anime
alur cerita film hacker
alur cerita film india
alur cerita film action
alur cerita film gangster
alur cerita film korea
alur cerita film china
alur cerita film sniper
alur cerita film mafia
alur cerita film pasukan khusus
alur cerita film pembunuh bayaran
alur cerita film jet Li
alur cerita film Donnie Yen
alur cerita film terbaru 2024
alur cerita film jendral
alur cerita film bang Toha
alur cerita film kungfu terbaru 2024
alur cerita film The Fall Guy
Review Film The Fall Guy
https://medium.com/@gunawan.ahnaff/review-film-the-fall-guy-film-penghormatan-kepada-para-pemain-peganti-bc96fc58a42e
https://brieffilms.blogspot.com/2024/05/review-film-fall-guy-film-penghormatan.html
submitted by Far-Equipment2176 to u/Far-Equipment2176 [link] [comments]


2024.05.10 16:23 Vukobasa Dr Danilo Radojević Crnogorski narod i njegovi potuđenjaci

Dr Danilo Radojević Crnogorski narod i njegovi potuđenjaci
Negatora crnogorskog naroda, različitih intelektualnih nivoa, ali slične političke usmjerenosti, bio je velik broj za posljednjih sto godina. Crnogorce progoni irska sudbina, tj. "politička, kul- turna, religiozna opozicija kao životna atmosfera" (Curtius). Problem se često hoće svesti na pojedince koji samo žele da se osjećaju "kao posebna nacija" (pojedinci se mogu osječati pripad- nicima određene nacije, a ne i "nacijom"). Često negatori crnogorske nacije ističu svoje crnogorsko porijeklo, čime žele sugerisati publici da im je poznato sve o crnogorskoj prošlosti, kao i da zbog porijekla ima posebna prava na negiranje autohtonosti crnogorskog naroda.
Crnogorska dijaspora koja je nastajala za posljednjih pet stoljeća, rađala je potuđenost; iz nje su se izdvajali pojedinci kao najljući protivnici sopstvenog naroda. Ovo se može dokumentirati od sredine XII vijeka. Poznato je više primjera bjekstva pojedinih Crnogoraca u turske insule- gradove, odakle su vodili borbu protiv svojega naroda. Potuđeni Crnogorci bili su be- skompromisni, što se može objasniti i njihovim statusom i nuždom stalnog dokazivanja pravovjernosti onima u čiju su se službu stavili. Iseljenici su podvrgavani procesu asimilacije. Vuk Karadžić je zabilježio (Rječnik), da u Crnoj Gori i Hercegovini narod ima "svoja prezimena kojima se porodice pozivaju od koljena na koljeno kao i u ostaloj Evropi; u Srbiji pak toga običaja do našega vremena nije bilo, nego se svaki pozivao po svome ocu"; oni koji su se iz Hercegovine i Crne Gore "raselili u Srbiju, oni su (..) prezimena svoja malo po malo poizostavljali, a gdjekojima ako se i spominjalo staro prezime najviše su ih kao poruga radi njima nazivali". M. Kundera kaže da se narodi likvidiraju tako "da im najprije oduzmu pamćenje. Unište im njihove knjige, njihovu kulturu, njihovu povijest. A neko drugi im napiše knjige, daje im drugu kulturu i izmisli im drugu povijest. Narod onda počinje zaboravljati tko je i što je bio".
Oni autori koji ne vide crnogorski narod, koji negiraju njegovu individualnost, a borbu Crnogoraca protivu srpskih asimilatorskih projekata vide samo kao odbranu istorijske i državno-pravne crnogorske tradicije, a ne i etničke posebnosti, takav svoj stav izvode iz jednog stanja duha koje je smišljeno pripremala garašaninovska birokratija kroz školstvo, udruženja (militantna), crkvenu propagandu i kulturnu djelatnost, pa i naučnu, iako oskudnu i ograničenu.
Protivnici postojanja crnogorskog naroda pronalaze razne aspekte negacije, preko jezika, imena, književnosti, vjere, kulturne tradicije, kultova, političke frazeologije.
Složenica, npr. "slavenoserbski", koja je nekoliko puta upotrijebljena u crnogorskoj epistolarnoj literaturi, od sredine 18. vijeka uzima se u neadekvatnom značenju. Izvorna (vjerska) semantika ove složenice vidi se iz radnje objavljene u časopisu "Serbski letopis" (Budim 1824), de se pod pojmom "slavenoserbsko koljeno" podrazumijeva južnoslovensko stanovništvo u kome je pravoslavlje potpuno, ili u jednom stepenu, bilo opravdalo, pa se kao pripadnici "slavenoserbskog koljena" nabrajaju: Bugari, Srbi, Bosanci, Crnogorci, Slavonci i Dalmatinci. Dalje u tom značajnom tekstu stoji objašnjenje da se ovo "slavenoserbsko koljeno", "obično izuzimajući Bugare, naziva i Iliričesko čije prostiranje na sjevejozapadu potpuno odgovara granicama jurisdikcije Pećke patrijaršije do turskog sloma pod Bečom (1683). U pomenutom tekstu data je posebno i grupa naroda koji pripadaju "slavenskom koljenu", u koje se ubrojani katolici - Hrvati i Slovenci. Termin "slavenoserbi", dakle, samo je prividno etnikon, jer označava Južne Slavene koji pripadaju pravoslavnoj crkvi.
Neki istoričari i agitatori multipliciraju pomene srpskog imena u Crnoj Gori, ne ulazeći u njihov karakter i provenijenciju, te ih prenose i na vrijeme pride 18. stoljeća; među tijem pomenima koji su pribrani kao argumentacija (ukupno 37 do Njegoša) ima, pored ostalog, starih i novih falsifikata, koji se meću, u nedostatku originalnih iskaza, u usta poznatijim crnogorskim ličnos- tima. U citatu iz pisma mitropolita Save Petrovića izostavljaju se riječi "do vas" i "s vama" pa se tako pomjera značenje na Crnogorce. Mitropolit Sava Petrović, naime, obraćajući se Dubrovčanima (25. VII 1775) kaže da je "slava serbska pala i ništa nije ostalo do vas nako jedan svijet što jošte može se serbska zemlja s vama pohvaliti". Falsificiran je zapis na moračkom nomokanonu, iz lilovičke krmčije (1262): izbačen je tekst o episkopu Neofitu i ubačen pomen Save Nemanjića! U često korišćene falsifikate spada i navodno pismo mitropolita Save Petrovića (u kome se dva puta pominje "srpska nacija") upućeno moskovskom mitropolitu (1776), a pismo je stvarno pisao i uputio bivši pećki arhimandrit Avakum, koji je tada živio u jednom manastiru kon Moskve.
Milorad Medaković (1823-1897) učinio je "najpopularniji" falsifikat, u Zakoniku knjaza Danila. Pri štampanju Zakonika, u Novom Sadu, Medaković je falsificirao, između ostalog, 92. član: stav da u Crnoj Gori "nema nikakve druge narodnosti i nikakve druge vjere do jedino pravos- lavno istočne promijenio je u stav da u zemlji "nema nikakve druge narodnosti do jedino srbske" (Zakonik, Titograd 1982). Ovaj je falsifikat često korišćen u propagandi da je knjaz Danil smatrao Crnogorce "Srbima".
Čine se falsifikati i pri transkripciji riječi, pa se pridjev srski (hrabro) štampa u obliku "srpski" itd.
Jedan od glavnih "argumenata" u tvrdnjama da je crnogorski narod dio srpskog jeste pripadnost većeg dijela Crnogoraca pravoslavnoj konfesiji. Zato je ljutito napadan svaki pokušaj iznošenja činjenica kao što je ona da je Crnogorska pravoslavna crkva bila autokefalna sve dok nije ukinuta i prisajedinjena Srpskoj pravoslavnoj crkvi 1920. godine. (Zanimljivo je da to najviše čine, u publicistici, potuđeni Crnogorci dok srpski autori realno prikazuju tu činjenicu).
Oni koji poriču crnogorski narod koriste sintagmu "srpske zemlje" koja ima asimilatorski smisao, jer medu te zemlje uračunavaju i Crnu Goru (Duklju, Zetu). Međutim, medu "srpske zemlje" nijesu ubrajali ni srpski feudalni vladari i najveći crkveni velikodostojnici, za sve vrijeme dok je Crna Gora bila u sastavu Raške, od 1189. do 1360. U svojim titulama oni su posebno is- kazivali teritoriju Crne Gore. Stefan Prvovjenčani se titulirao - "veliki kralj... v'se sr'bske zemlje (dakle, u jednini - primje. D. R.) i Dioklitije". Uroš se potpisivao kao "kralj vse srbske zemlje i pomorske; kraljevi Dragutin i Milutin imali su istu titulu kao njihovi prijethodnici. Dušan se potpisivao: "kralj vseh' srb'skih i pomorskih zeml". Titule crkvenih velikodostojnika odgovarale su vladarskim titulama koje sam, kao primjere, naveo. Tako je Sava Nemanjić, prvi arhiepiskop, imao titulu "prosvešteni arhiepiskop vse srbske zemlje i Pomorske".
Adam Čartorski, bivši ministar carske Rusije, docnije vođa poljske emigracije, u želji da onemogući ruski prodor na Balkan, u svom memorandumu preporučivao je Srbiji da, uz pomoć Turaka, osvoji i prisajedini okolne oblasti. Pomenute ideje Čartoriskog razradio je Franjo Franjo Zah, a redigovao Ilija Garašanin (1844), u tajni politički program Srbije "Narčetanije", s kojim se javnost upoznala tek 1906. godine. Ideja "Načertanija" su realizirane u propagadni, kulturi, političkom životu. U Crnu Goru su dolazili izvanjci upućivani sa zadatkom da rade na realizaciji toga tajnoga programa. Zato je vlada vazalne Kneževine Srbije gledala u svakom uspjehu Crne Gore kao umanjivanje realizacije imperijalnog cilja, što je u kasnijem razdoblju još više zaoštravano. U vrijeme pogubnog crnogorskog-turskog rata 1862. godine, kada su turske trupe dovožene brodovima blizu Rijeke Crnojevića, da bi zauzele Cetinje, Ilija Garašanin je rekao:"... to bi još velika sreća za nas bila kad bi Crna Gora propala" (B. Pavićević, Crna Gora u ratu 1862). Taj politički odnos podvrgao je kritici pjesnik Đura Jakšić, u pjesmi "Padajte, braćo!" i ti stihovi snažan su pjesnički dokument o usamljenoj borbi crnogorskog naroda, duboka osuda realizatora "Načertanija" od čovjeka koji nije ni znao za taj tajni pro- gram. Duh "Načertanija" izražava dr Dragiša Stanojević, u knjzi Interesi srpstva (Beograd 1885, 23), de kaže da je osnovni cilj rad na širenju zemlje: "Jednom riječju, sve zemlje između Vidina i Jadranskog mora, između Ljubljane i Soluna, postanu sastavni djelovi velike Srbije". A Miloš S. Milojević, član Srpskog učenog društva, u jednom je radu "iznašao po imenice ravno 413 srpskih svetaca i velikomučenika i 201 srpski manastir", te da je "srpska crkva starija od rimske i grčke. On je sastavio istorijsko-etnografsko-geografsku mapu srpskih (jugoslovenskih) zemalja u Turskoj i Austriji, Beograd 1873, na kojoj su naznačeni "narodi": "Srboslavenci", "Srbohrvati", "Srbomaćedonci", "Srbobugari", "Srborašani", te "Besarabija ili Bela Srbija".
Samo tri godine nakon Berlinskog kongresa i međunarodnog priznanja Crne Gore i Srbije dolazi (1881) do organizirane borbe dijela crnogorske omladine koja se školovala u Beogradu i crnogorske emigracije protivu crnogorske države. Formiran je Glavni odbor koji je radio "po direktivama srpske vlade". Mnogi od njih su tražili srpsko podanstvo, a već Ustavom Knjaževstva Serbije iz 1835. govori se o prirođenim Srbima. Godine 1842. donijela je srpska uprava "Uredbu o srpskom prirođenju", de stoji da će se svaki onaj koji u Srbiji provede pet godina "smatrati poslije toga i držati kao prirođeni Srbin".
Srpski istoričar dr Andrija Radenić zapaža da o radu crnogorske emigracije u Srbiji, Bugarskoj, Italiji i drugdje ima veliki broj izvještaja u arhivskoj gradi: "Jedan od takvih, Sava Ivanović, i dok prima novčane nagrade za režimske usluge ne prestaje da preti da se nudi opozicionim strankama antirežimskim otkrićima. Jasno, u tim slučajevima u pitanju su deklasirani tipovi spremni na sve samo da bi došli do novca, što više novca". Posljedica djelovanja te emigracije je i bombaška afera (1908) kada su iz Srbije prenijete bombe na Cetinje, s ciljemm da se likvidira crnogorski dvor, vlada i izazove pobuna. Po planu tada je Crna Gora trebala biti uvrštena u akciju srpskih četnika koji su djelovali po Makedoniji i na Kosovu, pa je bio pripremljen njihov upad preko crnogorske granice.
Invazija srpskih trupa i odreda četnika Koste Pećanca (1918), prisajedinjenje, bijeli teror nad crnogorskim narodom, razaranje kulturnih institucija, raseljavanje i potpuna ekonomska bijeda ostavili su duboki trag u crnogorskom narodu. Srpski naučnik Živojin M. Perić tek je pred drugi svjetski rat uspio objaviti radnju "Crna Gora u Jugoslavenskoj federaciji" u zagrebačkom časopisu "Ekonomist" (br. 6, 1940). On kaže da se o "ovim stvarima nije doskora smjelo pisati kod nas (...). Danas, pak, kada se jednom napuštila fatalna politika unitarizma, to jest politika jednog jedinstvenog naroda (u smislu etničkom) i integralnoga jugoslavenstva", stvoreni su, kaže, uslovi da tekst bude publikovan. Prof. Ž. M. Perić, kao poznati pravnik, pokazao je kako je 1918. godine bila bespravno likvidirana crnogorska država, nezavisna i suverena, jer je akt o ujedinjenu mogla donijeti "samo zakonodavna vlast, tj. Narodna skupština sa Vladarem".
Crna Gora je, zaključuje Perić, "ušla u sastav Jugoslavije samo jednostranom voljom Srbije i njenih ratnih saveznika, dakle, njihovom faktičkom vlašću."
Između dva svjetska rata stvorena je platforma osude za "separatizam" svakog Crnogorca koji bi isticao identitet crnogorskog naroda. Tako, prosrpska struja u Crnoj Gori pokušava da negira činjenice iznijete u štampi (1924) da velika Antanta nije priznala prisajedinjenje Crne Gore Srbiji, te izjavu engleske vlade da ne priznaje taj čin, pa da iz toga izlazi zaključak da je crnogorsko pitanje internacionalno. Korišćena je svaka prilika da se pokaže da Crnogorci nijesu narod, da su "Srbi". Tako je na pisanje jednog beogradskog lista, u povodu anšlusa Austrije (1938), da je to isto ono što se dogodilo u "istoriji srpskog i crnogorskog naroda" nikšićka "Slobodna misao" izrazila zaprepašćenje što "jedan prijestonički dnevnik dozvoli sebi takvu mahnitost da podvlači kao činjenicu postojanja posebnosti crnogorskog naroda, onda je to toliko neznalaštvo koje baca ružnu sjenku na kulturu beogradskih redakcija i njenih urednika". Kao primjer reakcije podudenih Crnogoraca na pomen naziva crnogorski narod, vrijedi navesti brošuru Mitra Vukčevića, u kojoj napada Mačeka koji je u uskršnjem pozdravu, 1937. godine pomenuo i crnogorski narod; M. Vukčević opominje Mačeka da "griješi" jer, navodno, ne pos- toji crnogorski narod, već je to ime samo po "geografskom nazivu".
Svijest Crnogoraca o sebi je konstantno u procjepu politike: planski od nastanka "Načertanija".
To se zbiva u razdoblju kada traje uspon kritičke istoriografije; a opšte stanje istorijske nauke, poznato je, bilo je u prvoj polovini 19. vijeka između legende, deseteračke pjesme i prvih kritičkih saznanja. To je vrijeme lakog širenja legende, kada je Njegoš uspio da kod Crnogoraca proširi kult Miloša Obilića. Česti ratovi i bojevi donosili su nove talase epskih pjesama koje su potiskivale starije pjesme, i tako je ostajala samo opšta svijest o stalnoj borbi i kožmaru istorijskih zbivanja i legendarijama. Docnije, do sada, istorijske su nauke pod prismotrom političkog oka, bez razvijenih, osamostaljenih naučnih instiutcija, te ne dolazi do sistematizacije znanja. Cjelokupna crnogorska istorijska i kulturna prošlost tretirana je kao dio "srpske", pa je i u nedavno publikovanoj Istoriji srpskog naroda crnogorska prošlost kooptirana u srpsku. U prvom izdanju Enciklopedije Jugoslavije nije postojala natuknica Crnogorci. Isti postupak je primjenjivan i u duhovnim oblastima, u književnosti, umjetnosti, filozofiji, itd. Sve nove generacije Crnogoraca nijesu mogle steći znanja o istorijskoj i kulturnoj prošlosti svoga naroda.
Novica Šaulić, u brošuri Crna Gora (1924), pisao je da Crnogorce treba raseliti po Jugoslaviji da bi se ostali krajevi rasno popravili, pa kaže da je pitanje njihovog raseljavanja zadatak "zdrave politike državne, jer se istim rješava i ekonomski problem, ojačava i utvrđuje zajednica i skida s dnevnog reda pitanje najsavjesnije (1) nacionalne pokrajine srpske, čijim proređivanjem meću se čelični zidovi i divovska srca kao granice neprijateljima vjekovnim, rasnim." Ova rasistička misao iskazana je dovoljno patetičnih i zavaravajućim stilom da frustrira jedan dio neobrazovane crnogorske mase i podstakne je na mazohistički pohod. Zanimljiva je činjenica da je Ravnogorski politički odbor Draže Mihailovića (1941) izradio politički program koji je predviđao raseljavanje Crnogoraca "u oblasti koje budu bile oslobođene od nesrpskog stanovništva" pošto se formira "velika Srbija koja bi obuhvatila Makedoniju, Crnu Goru i Hercegovinu" (J. Marjanović). Period od 1945. godine donio je crnogorskom narodu veliki egzodus: ratni kadrovi su razmješteni po zemlji, izvršena je kolonizacija Vojvodine sa više desetina hiljada Crnogoraca, a između 1948. i 1971. odselili se iz Crne Gore 91.753 stanovnika (dr B Ivanović, Škole u Crnoj Gori, II).
Crnogorsko nacionalno pitanje stalno vraća na početak jedna grupa dežurnih "naučnika", većinom porijeklom Crnogoraca, što utiče na rasipanje snaga te se ne ostvaruju krupni naučni projekti. Jedini crnogorski Istorijski institut formiran je nakon drugog svjetskog rata da bi bila istraživana samo novija istorija, što znači da je starija istorija prepuštena drugim sredinama. Janko Pleterski u knjizi Nacije, Jugoslavija, revolucija tačno primjećuje da je pitanje etnogeneze Crnogoraca "u posljednjim godinama, od naučnog postalo izrazito političko pitanje". Treba još napomenuti da su osobe koje su osuđivale knjigu Špira Kulišića "Etnogeneza Crnogoraca" (1980), izmedu mnogo dezinformacija, uporno ponavljale da je Kulišić u svojoj knjizi tvrdio kako su Crnogorci "ilirkosg" porijekla. Ta laž je imala efekata kod jednog dijela Crnogoraca koji nijesu čitali Kulišićevu knjigu, a koji su dugom propagandom uvjereni u slovensku čistotu svoje krvi. No, nije mi poznato da je kritikovan srpski naučnik Tatomir Vukanović koji je u knjizi Et- nogeneza južnih Slovena (1974), napisao da su Srbi "u svoju etnogenezu utkali dardanski etnos", a da se "crnogorski narod temelji na ilirskoj etnogenezi".
Kao reakcija na sporazum Cvetković-Maček (1939), ideolog Srpskog kulturnog kluba Slobodan Jovanović tražio je da se, kad se "obilježava hrvatska etnička cjelina (...) neminovno mora obilježiti i srpska etnička cjelina" (Srpski glas, 1939), a ta "srpska zemlja" prostirala bi se u sve krajeve u kojima postoje pravoslavne insule, jer pojmu Srbi ovde odgovara sinonimno značenje koje se daje pravoslavnoj konfesiji, tj. "srpskoj veri". Ranije su ispoljavani još krupniji planovi koje je trebalo obaviti preko pravoslavlja, što je jasno izrazio Nikodim Milaš:"Narodno jedinstvo moći će se postignuti samo tada, kad se Hrvati odreknu romanizma i kad stupe u kolo pravos- lavne crkve" (Pravoslavna Dalmacija, Novi Sad 1901, 89). Formiranjem ideologije svetosavlja (između dva svjetska rata), po kome je "narodnost zamišljena kao crkvenost". Ideja Nikolaja Velimirovića je da se preko crkve stvori jedan narod, pa uzima primjer Adolfa Hitlera:"Ipak se mora odati poštovanje sadašnjem njemačkom vodi, koji je kao prost zanatlija i čovjek iz naroda uvidio da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo u XX vijeku on je došao na ideju Sv. Save i kao laik poduzeo je u svome narodu onaj najvažniji posao koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju (..). A nama je taj posao svršio Sv. Sava. Otuda je nacionalizam srpski, kao stvarnost, najstariji u Evropi". U to vrijeme je pisano da je Sava od Dukljana, Zahumljana, Travunjana i Rašana pravio "srpski narod", a da je dužnost Srpske pravoslavne crkve da od Srba, Hrvata i Slovenaca napravi "srpsku naciju". U ovoj postavci omakla mu se i jedna istina da su Dukljani bili poseban narod.
Dublji cilj Velimirovićevog objašnjenja pojma svetosavlje treba gledati i u činjenici da je slovenačka katolčka crkva prihvatila 1919. godine i unijela u kalendar, da proslavlja Savu Nemanjića. Decenijama nastaju propagandni tekstovi o Savinom kultu, u kojima se dolazilo do priviđenja čak i banalnih istina. Tako je dr Branimir Maleš, opisujući rasnost Savinu (1939) ispričao da je on sam sebi "gotovio hranu: pečeni krumpir, posan pasulj". Međutim, poznato je da su te kulture stigle u Evropu iz Amerike, tek u XVI v. pa se nijesu mogle naći u Savinom loncu.
Slični su falsifikati činjeni i sa crnogorskom kapom. Crnogorska narodna kapa transformirana je u izazovnu, asimilatorsku parolu koju su i u "antibirokratskoj revoluciji" iskoristili oni delegirani (profesionalizirani) demonstranti sa Kosova. Ona tu funkciju dobija, s bozirom na legendu koja je vezana za nju u drugoj polociji 19. vijeka, te zbog dijela srpskog grba (krsta i četiri ognjila) koji je dodat 1919. godine. Tako se crnogorskom kapom poručuje Crnogorcima da su "dio srpskog naroda".
Ljubomir Nenadović je stvorio legendu da je crni omotač "znak žalosti za propalim carstvom" na Kosovu, te da crveni tepeluk znači da su Turci sve pokorili, a slobodnu Crnu Goru predstavljao dio zagrađen "malim prugama". I legenda je počela da živi, pa su je mnogi strani putopisci zabilježili, a domaći autori dogradivali. (Dok je ranije za zlatne pruge na tepeluku pisano da označavaju stoljeće od kosovske bitke, nedavno se moglo pročitati da one označavaju "sunce slobode koje će konačno da ogrije ponovo ujedinjenu srpsku otadžbinu" itd.).
Najstariji poznati opis crnogorske kape ostavio je turski putopisac Evlija Čelebija; on stvara komičnu sliku Crnogoraca, za koje kaže da imaju velike glave kao kazan, nose nasuprot tome vrlo malene kapice na glavi". A prvi sačuvani likovni prikaz ostavio je Filip Vukasović, kapetan koji je kao delegat austrijskog dvora boravio u Crnoj Gori 1788. godine. Vukasovićev likovni prikaz negira tvrdnju Lj. Nenadovića, kao i docnijih autora koji su je preuzimali (Andriju Jovićevića, Mitra Vlahovića i dr.), da je do Petra II Petrovića Njegoša crnogorska kapa bila crvena, pa da je on dao da se metne crna deravija, kao znak "tuge za Kosovom". Od počekta 30- tih godina 19. vijeka javljaju se i pisana svjedočanstva: tako general Ludwig Welden (Skizzen aus Albanien und Montenegro, 1831) donosi podatak o izgledu kape prije vladavine Njegoševe, tj. da je bila opšivena crnijem platnom ("crvena kapa crno je opšivena").
Navedenoj legendi pridružila se, 1919. godine, i legenda koja se takođe širi od druge polovine 19. vijeka, da četiri ognjila iz srpskog grba znače "četiri zlatna slova, SSSS", te da su skraćenica devize "samo sloga Srbina spasava". Taj znak, inače vizantijske provenijencije, proglasio je grbom Srbije Mavro Orbini, a zatim ga je za svoj grb uzela beogradska mitropolija (1724), u vrijeme kada je bečki dvor obnovio srpsku kraljevinu. Najzad je u darovani turski ustav vazalne Kneževine Srbije ušao kao "grb narodni srpski" (1835). Taj krst s četiri ognjila bio je dio grba Kraljevine SHS, a danas je dio grba Srpske pravoslavne crkve i dio grba SR Srbije. Od P. Ritera (1701), preko pomenutog ustava iz 1835, postoje opisi da se tu radi o krstu i četiri ognjila ("medu krakovima krsta po jedno ognjilo okrenuto krstu"). Ipak, legenda o "slovima" vješto se održava u narodu, pa se uzalud javljaju pojedini naučnici koji daju pravo objašnjenje, kao što je to činio Stojan Novaković.
Crnogorska kapa prvobitno je na tepeluku imala kao ukras šestokraku zvijezdu. Njegoševi perjanici upisivali su početna slova nahije, a u vrijeme knjaza Danila (1851-1860) stavljani su njegovi inicijali, kao i u doba kralja Nikole (1860-1918). Ovome treba dodati da je na tepeluku često izrađivan crnogorski grb, kao i inicijali vlasnika kape.
Nerado je, kao simbol crnogorstva, gledana crnogorska kapa od 1918. godine. O njenom statusu između dva svjetska rata pisala je podgorička "Zeta" (1939): "Naša crnogorska narodna kapa, koja se jedno vrijeme poslije ujedinjenja nije smjela nositi, u posljednje vrijeme nalazi dobru produ (...). To je još jedina naša dozvoljena zastava."
Iako već postoji publikovan naučni rad o crnogorskoj kapi (Zorica Radulović, Crnogorska muška kapa, "Glasnik Cetinjskih muzeja", knj. IX, Cetinje 1976), legende traju, jer se lakše pamte i iskorišćavaju za propagandu. Kapa prati sudbinu crnogorskog naroda, i ona gine, lijepe joj se legendarije, gubi se svijest o njenoj istoriji. Iako je prošlo svega 70 godina od metanja srpskog grba na nju, u ranije stilizovani štit, veliki dio novih generacija misli da je taj element uvijek bio prisutan. Jedan "intelektualac" mi je dokazivao da je crnogorski vladar Baša došao kasno na Kosovo, pa je u očajanju, sio nasred Kosova Polja i "odmah skrojio crnogorsku kapu".
https://preview.redd.it/eldfarv1zlzc1.jpg?width=567&format=pjpg&auto=webp&s=db27d54567e3fe43c277e628031163fe41faa532
https://preview.redd.it/v1f89rv1zlzc1.jpg?width=567&format=pjpg&auto=webp&s=391e5fe5a841df62bd5e491340b5ba9c4ac35cc9
https://preview.redd.it/uhu38sv1zlzc1.jpg?width=567&format=pjpg&auto=webp&s=d8d1210ae567c5e51ad0bdc8eedc8a43969ffd05
https://preview.redd.it/hx2ilrv1zlzc1.jpg?width=567&format=pjpg&auto=webp&s=316fb456922251268a878c57e204d0a0d69ab1d5
Izvor: Elementa montenegrina : crnogorski narod i srpska politika genocida nad njim : hrestomatija, Volume 1, 1990.
submitted by Vukobasa to Crnogorstvo [link] [comments]


2024.05.04 10:00 Scradarash Gebruik eigen fiets maaltijdbezorging.

Goedemorgen,
Volgens mij heb ik eerder een soortgelijke vraag voorbij zien komen in deze sub, maar ik weet dat niet zeker en kan de post niet terugvinden dus excuses als de vraag al eerder is gesteld.
Ik werk voor een maaltijdbezorgservice in loondienst en wij maken gebruik van onze eigen fiets. Wij krijgen hier een kilometer vergoeding voor, in mijn geval €0,19 per kilometer omdat ik een e-bike gebruik. Niet iedere kilometer wordt betaald. Een paar voorbeelden:
  1. Google Maps berekent de afstand, en maakt daarbij gebruik van de snelste route. Nu is de snelste route niet altijd beschikbaar. Aan de andere kant van de rivier is een dorp waar wij ook heen moeten fietsen soms. Dat is ongeveer 8 kilometer, maar de app gaat ervan uit dat je het pondje gebruikt waardoor de route +/- 4km is. Nu pakt natuurlijk niemand het pondje, want dat kost €2,50 en dit wordt niet vergoed. Dus men fietst over de brug wat nog al een omweg is, maar die 4 extra kilometers worden niet uitbetaald. Dus we horen voor die delivery €1,60 te krijgen maar krijgen €0,80.
  2. Als een klant het verkeerde adres heeft opgegeven kom ik daar pas achter als ik voor een dichte deur sta, de klant bel en vraag of ze open willen doen. Als zij dan vertellen waar ik wel heen moet, krijg ik alleen de kilometers naar t originele adres betaald. Dit kan 500 meter schelen, of 5 kilometer, dat maakt voor het bedrijf niet uit, dit is op eigen kosten.
  3. Als je klaar bent met een bestelling, wordt er verwacht dat je terug naar het centrum fietst. Iedere kilometer die je fietst zonder bestelling wordt niet uitbetaald. Dus als je 5 kilometer verderop moet bezorgen, krijg je €1,- maar de terugweg van 5 km krijg je niks voor. Dit is verplicht, en als je het niet doet wordt je contact niet verlengd.
Dit lijkt misschien niet veel, maar het tikt op een full time werkweek natuurlijk wel aan.
Nu heb ik over de afgelopen 4 jaar aardig wat meegemaakt terwijl ik dit werk doe. Een ongeluk zit in een klein hoekje en mijn fiets heeft al aardig wat te verduren gehad. Mijn eerste e-bike was kapot gegaan na een aanrijding. Dat ding was total loss en daarvan kreeg ik €200 terug van de verzekering. Ik heb een tweedehands e-bike gekocht van €800, €600 dus uit eigen zak moeten betalen. Werk heeft hier €0,00 aan bijgedragen. Die fiets is door een ongeluk ondertussen ook kapot en ik had en heb nog steeds geen geld om een nieuwe te kopen. Dus gebruik ik mijn lieftallige moeders fiets, die is vooral denk ik door waterschade/slijtage kapot gegaan, er moest een nieuwe interface op, die heb ik wel kunnen betalen maar was wel weer €250. Nu ben ik eergisteren weer aangefietst op mijn moeders fiets, zadel eraf wat te fixen is, maar ook een probleem met de interface/accu/motor want dat ding gaat niet aan.
Iedere keer dat er iets is gebeurd op werk waardoor ik niet door kon i.v.m. een kapotte fiets, wat dus al 4x is gebeurd in 4 jaar, is mijn shift vroegtijdig geëindigd (waardoor de shift dus niet volledig uitbetaald wordt), heeft het bedrijf niks gedaan om mij te helpen, en zijn al mijn diensten gecanceld tot ik weer een fiets heb (die shifts zijn uiteraard ook niet uitbetaald). Ik heb gewoon een vast contract met vaste uren. Ik heb al eens gevraagd of ze misschien kunnen helpen met mijn fiets probleem. Ik vind alles goed, een werkfiets van de zaak, een vergoeding voor de reparatie/aanschaf nieuwe fiets, een dagelijkse vergoeding zodat ik een fiets kan huren. Maar zij wijzen naar het feit dat KM vergoeding wordt betaald, en dat dat mijn kosten zal moeten dekken. Nu heb ik natuurlijk ook aan collega's gevraagd hoe zij erin staan, maar die geven allemaal ook aan dat de kosten voor het onderhoud van de fiets, vooral na een ongeluk, totaal niet gedekt worden door de km vergoeding.
Na die hele lap tekst met misschien te veel of te weinig context, heb ik eigenlijk een paar vragen.
  1. Is de km vergoeding goed genoeg dat het bedrijf wettelijk mij in ieder geval niet hoeft te helpen? (Ik wist echt niet hoe ik deze vraag moest verwoorden, sorry)
  2. In het 'handboek' staat dat de km vergoeding voor wear and tear is, volgens mij betekent dit slijtage, vallen ongelukken daar dan ook onder?
  3. Jongens ik wil dit niet meer, ik heb geen fiets meer, ik heb nu geen inkomen, ik ben op zoek naar nieuw werk maar ik heb ook inkomen nodig om dat te overbruggen, minimaal gewoon 1 maand. Ik kan nu niet werken want ik heb geen werkende fiets. Kan ik aanspraak maken op een vorm van vergoeding? Dat het loon bijvoorbeeld wordt doorbetaald terwijl ik niet werk of een transitievergoeding o.i.d.? Dit hoeft echt niet veel te zijn, 1 maand salaris is genoeg om die periode te overbruggen.
Excuses voor de enorme lap tekst, als er vragen zijn over het contract of dergelijke, ik zal mijn best doen ze te beantwoorden. Gevoelige informatie (welk bedrijf het is, welke stad ik werk, naam etc) benoem ik liever niet hier, maar in DMs zal ik meer context kunnen geven mocht het nodig zijn.
Heel erg bedankt en groetjes! Fijn weekend!
submitted by Scradarash to juridischadvies [link] [comments]


2024.05.02 10:43 The-Uncle-Dev Soalan bodoh maybe.

Stupid question...
Aq nak tulis cerita, tapi tak tahu pasal benda tu. Kalau sekolah pemulihan macam Henry Gurney or the fictional Sekolah Wira Bakti. Jadi persoalannya, macam mana seseorang remaja yang masuk ke sekolah itu boleh dilepaskan. Boleh ke kalau ada orang yang suka hati je nak lepaskan sesiapa dari sekolah tu macam contoh, duit. Benda ni boleh terjadi ke kalau sekolah tu korup?
Tolong jangan marah tanya soalan pelik" macam ni. Jangan kecam ☺️👌
submitted by The-Uncle-Dev to malaysia [link] [comments]


2024.05.01 16:13 billygatesmofo Question about KOST

Recently, I’ve taken a role as an analyst with a T4 team and I’ve been trying to find a way to quantitatively work out how well the players are doing overall. To do this, I’ve been using KOST to try and work out how often players are actually having an impact on the round.
For those that don’t know, KOST stands for Kills, Objectives, Survivals and Trades. It is a formula that basically works out how much impact a player is having by giving them a point for each round they achieve one of these 4 things. At the end of the game, you divide their points total by the total number of rounds to get their KOST score, with the maximum being 1 (you can only get 1 KOST point per round - 2 kills and a plant is worth the same as getting traded.)
Now, my question revolves around the “survival” part of this equation. Right now, just surviving the round is worth the same as getting a kill, being traded or planting/defusing and I feel this is slightly unfair. Just because a player survives a round, doesn’t mean that they actually had an impact on it.
To combat this, I’m thinking about implementing a formula more like “KOT”. Now, in this formula I’m not going to give a player a “0” for just surviving as sometimes this is a useful accomplishment so instead I’m thinking of doing this:
(Rounds where the player got a kill, trade or objective) / (Rounds played - rounds where the player only survived)
I know there are some analysts here in the sub and also a lot of people who are into stats so I was just wondering on some feedback about this idea before I do it.
Likewise, if anyone has any other formula or ways to quantify players performances I’d love to know!
submitted by billygatesmofo to R6ProLeague [link] [comments]


2024.04.30 20:42 GrmpLzrd32 Fellas, is this season defender sided?

Fellas, is this season defender sided? submitted by GrmpLzrd32 to Rainbow6 [link] [comments]


2024.04.30 13:48 Albatrots71 Engineering Doctorate (EngD) ervaringen

Hallo,
Vanaf het volgende academische jaar is het mogelijk om een Engineering Doctorate te volgen na je master op mijn universiteit (RUG). Het wordt uitgelegd als een 2-jarig verdiepend post-master programma met de focus op het worden van een designer en het oplossen van praktische problemen. Daarbij krijg je in het eerste jaar nog voornamelijk vakken om te studeren en in het tweede jaar ga je dan dus een probleem oplossen door middel van een design bij een bedrijf in de industrie. Je krijgt er ook net als een PhD voor betaald, maar precieze getallen kan ik niet vinden (al geloof ik gehoord te hebben dat het salaris ook vergelijkbaar zou zijn met een PhD programma).
Voor mij klinkt het opzich wel redelijk aantrekkelijk, aangezien ik het wel leuk vind om nog extra veel te leren en ik vermoed dat daarnaast het groeivermogen van mijn toekomstige salaris ook omhoog gaat. Het nadeel voor mij is dat het weer twee jaar kost waarin ik waarschijnlijk minder verdien dan in de industrie en in die tijd ook geen "standaard" werkervaring op doe.
Al met al twijfel ik dus of ik zoiets wil gaan doen na mijn Engineering master. Daarom vroeg ik mij af of mensen ervaring hebben met zo'n programma (het is al wel langer beschikbaar bij andere (technische) universiteiten). Zoja, hoe heb je het ervaren? Wat zijn de gevolgen op je carrière? Wat was je salaris tijdens het traject? Ik zou het graag horen! Het zou ook leuk zijn om te weten hoe mensen in de industrie en de HR hier naar kijken.
submitted by Albatrots71 to thenetherlands [link] [comments]


2024.04.30 07:12 Lost_Pink_Penguin Jobwechsel, Verbeamtung sein lasen?

Hi zusammen.
Ich (w, 30) habe einen Jurabachelor und im letzten Jahr meinen 1. Versuch für meine Laufbahnprüfung im gehobenen Dienst nicht bestanden. Ich kann im Oktober nochmal schreiben. An sich, alles gut. Oder?
Wenn ich ehrlich bin, ist es das nämlich nicht. Ich bin fertig. Durch, erledigt. Mein Hausarzt sagt, das sei normal. Ich bin noch nicht depressiv, hätte aber Ansätze zu einer depressiven Phase. Egal, was ich tue, ich bin einfach nur noch müde. Gefühlt, alle 2 Wochen krank. Ich müsste eigentlich seit 4 Monaten schon wieder lernen. Ratet mal - hab ich nicht. Mir wird kotzübel und ich fang an zu heulen, wenn ich nur ein Buch in die Hand nehme.
Es ist im letzten Jahr an einem Punkt zum Bestehen gescheitert. Widerspruch läuft noch, wird aber wahrscheinlich keine Aussicht auf Erfolg haben.
Ich kann jedoch noch nicht abbrechen, da ich ansonsten ca. 30k an Bezügen zurück zahlen muss an meinen Dienstherrn. Ist die Strafklausel fürs Abbrechen. Wenn ich bestehen sollte, muss ich 5 Jahre im öffentlichen Dienst bleiben, sonst muss ich ebenfalls zurück zahlen. Dann habe ich allerdings schon die Verbeamtung auf Lebenszeit und dann sitz ich da. Ich stelle gerade alles in Frage...
Am liebsten hätte ich nach der Schule eine Ausbildung gemacht und mit Tieren gearbeitet. Naja... hatte ja Abi, da 'muss' man ja studieren. War ne doofe Entscheidung damals. Aber Tierpflege war voll, ein Tiermedizinstudium kam nicht in Frage (NC nicht schaffbar mit nem Abi von 2.0) Hab mich damals ins Ausland geflüchtet und eine Geisteswissenschaft studiert, weil ich Angst hatte mit 18 an der Uni meinen Mobbern übern Weg zu laufen. Bin mit einem abgebrochenen Bachelor zurück gekommen und hab auf Jura gewechselt. Irgendwie durchgezogen, jedoch bei der Vorbereitung aufs Staatsexamen psychisch zusammen geklappt und dann 'nur' den Bachelor gemacht.
Danach in 2 Bürojobs in Kanzleien gesessen, in denen ich beide Male tot unglücklich war. Wurde eingestellt, als 'juristische Mitarbeiterin'. Habe in 1. Job First Level Support im Großraumbüro gemacht, im 2. war ich Kopierkraft. Das duale Studium im öD klang interessant. Ist wieder die juristische Richtung. Ich dachte mir, komm dann machst wenigstens was aus deinem Abschluss. Dann waren die 9 Semester Jura nicht umsonst. Naja, was soll ich sagen... Ich hasse die Theorie. Wirklich. Praxis macht mir einigermaßen Spaß. Und ich müsste den Job nicht durchziehen, nachm Abschluss, ich könnte jederzeit die Behörde wechseln. Aber... Ich stelle aktuell so sehr in Frage, ob ich das alles noch will.
Vielleicht fall ich mit Absicht durchs Examen? Dann wäre es wenigstens vorbei. Aber was tue ich dann? Mit meinem Jurabachelor kann ich nix anfangen, ist gefühlt wie ein Taxischein. Sobald sich auch jemand auf die Stelle bewirbt und derjenige hat ein Staatsexamen, bin ich raus ausm Bewerbungsprozess.
Hätte dann jetzt auch 2 nicht bestandene Ausbildungen aufm Zettel stehen und halt diesen nicht brauchbaren Juraabschluss. Wäre dann 31, mit minimaler Arbeitserfahrung. Und dann stünde ich da.
Alle wären enttäuscht, ich hätte total versagt. Und wüsste trotzdem nicht, was ich dann machen will. Nochmal eine Ausbildung anzufangen, kommt nicht mehr in Frage. Das kann ich mir finanziell nicht leisten. Hab das duale Studium ja nur gemacht, weil es bezahlt war und es irgendwie ging, mit 1.3k netto 3 Jahre zu überleben. Aktuell bekomme ich bis Ende Juli nur 1k, bis September dann 1,2k. Ist die Bestrafung vom Land, dass ich durchgefallen bin und jetzt mehr Steuern koste, wie geplant. Auch dagegen habe ich Einspruch eingelegt. Wir waren einer der Coronajahrgänge, Studium war katastrophal an der Hochschule. Naja... Man kommt irgendwie klar, aber es hilft halt absolut nicht dabei die nötige Ruhe zu finden.
Psychotherapie kann ich nicht machen, da ich dann nicht mehr verbeamtet werde. Selbstzahler und verschweigen ist auch keine Option.
Wie überleben ich jetzt bis Oktober? Wie schaffe ich es vielleicht doch noch, dass ich ins Lernen komme? Ich weiß einfach grad nicht mehr weiter.
submitted by Lost_Pink_Penguin to Ratschlag [link] [comments]


2024.04.29 21:55 Next_Idea_3365 Sandgaard og Morad på tiggertur - Hvor fanden er Herning?!

Sandgaard og Morad på tiggertur - Hvor fanden er Herning?! submitted by Next_Idea_3365 to Rediot [link] [comments]


2024.04.29 21:53 Next_Idea_3365 Sandgaard og Morad på tiggertur - Hvor fanden er Herning?!

Sandgaard og Morad på tiggertur - Hvor fanden er Herning?! submitted by Next_Idea_3365 to tiktokdramadk [link] [comments]


2024.04.29 21:52 Next_Idea_3365 Sandgaard og Morad på tiggertur - Hvor fanden er Herning?

Sandgaard og Morad på tiggertur - Hvor fanden er Herning? submitted by Next_Idea_3365 to u/Next_Idea_3365 [link] [comments]


2024.04.29 11:29 st3wia_4_free Isch doch relativ eifach... (Kopiernudle us eme andere Ecke vom Internet)

- D'Politik isch unterwanderet vo Lobbyischte und anderem korruptem Dräckspack, so wärde Isparige konsequänt und nochhaltig verhinderet.
- D'Marktteilnähmer schöpfe ab was sie könne uA indäm me zB eifach 20 MRT aschafft und die mien denn halt laufe damit si au Kohle generiere) und zeige mitem Finger wahlwis uf anderi Teilnähmer. Sprich d'Husärzt uf d'Spezialiste, die uf d'Spitäler, d'Spitäler uf d'Krankekassene und sälli wiederum uf Alli
- Dr Patiänt will vo A-Z Topleistige. Es würd mi nid wundere wenn mittlerwile au bi Finger verstucht e 4wüchigi Antibiotikatherapie mit 22x Physio pro Wuche verlangt wird, Diagnose natürlig apgsichert mit 2 MRT's (Second Opinion!)
- Dr Patiänt intressiert - au das wie scho erwähnt - nid was d'Behandlig kostet. Schliesslig zahlt me jo gnueg Prämie, denn goht me halt au wäge däm verstuchte Finger in d'Notfall und nochär bim Spezialist go apsichere ob d'Diagnose korräkt isch.
- S'Spital, dr Arzt, dr Spezialist und alli witere Leistigsabieter verlange Mondprise. Worum? Weil d'Kasse jo zahlt. Me darf minnes Wüssens immer no keini Abieter ablehne, sprich die Superdökter wo jedem Trottel 52 Luxusmedis gän gege Kurzsichtigkeit oder ere krumme Nase könne sich logger druf verlo, dass d'Rächnig zahlt wird, scheissegal was drufstoht. D'Kasse mues jo gemäss Katalog bläche, und dr Patiänt wiederum intressiert nid was verrächnet wird, bzw verstoht d'Rächnigspositione nid will viel z'komplex.
- Spitäler etc könne au X Zügs verrächne wo gar nid gleistet worde isch, siehe grad obedra. Wie will Dr Hansli Müller könne beurteile, weli vo dene 300 Position uf dr Rächnig vo sine 2 Wuche im Spittel was isch, was das eigentlig kostet und oftmals au, ob das überhaupt gleistet worde isch. Es git jo zB au gnueg Chefärzt wome nochegwiese het dass si pro Wuche irgendwie Leistige verrächne für 150h Arbeit. Was passiert? Nüt, will es git zig Klausle wo zB Chefarztprisee erlaube, obwohl dä maximal em Assistänzarzt si Bricht über die zweistündigi OP 10 Sekunde lang überfloge het.
- Big Pharma mälkt halt wie so vieli anderi Konzärn dr Ch-Konsumänt sehr gärn. Worum e Päggli Cetrizin mit 12 Tabletttli 10mg in dr Schwiz 12 Stei kostet, währenddäm im dütsche Rich für 8€ 57 e Hunderterpackig vom gliche Shit kasch go hole...
- Denn simmer wiederum bi idiotische Regelige vom Bundesamt, wo au hüt no d'Verwändig vo Generika behinderet (do simmer wieder bim Stichwort Lobby oder wiemes ohni Euphemismus bezeichne würde: Korruption), Off-Level-Use vo Medis verhinderet/verbietet obwohl me au dört e Huffe könnt spare undsofort
- Und zum Schluss nomol d'Krankekassene wo dir verbiete, e Medikamänt uf Rezäpt im Dütsche go hole obwohls dört stat 700.-- nume 230 würd koste. Die fiesi bösi verbeamteti SUVA übrigens wo als Unfall-Quasi-Einheitskasse jo s'Böse verkörpere sott schickt zB Reha-Patiänte gärn und problemlos ins Dütsche wills halt eifach scho viel günstiger kunnt. Bi de Medikamänt het au d'Politik wiederum ihri Rolle in däm Spiel, indäm Spare via Sälbst-Import oftmals verbotte wird.

submitted by st3wia_4_free to BUENZLI [link] [comments]


2024.04.29 11:11 WhereasOpen7038 Advies nodig voor fundering tuinhuis met enige obstakels

Advies nodig voor fundering tuinhuis met enige obstakels
Dag Klussers!
Ik hoop vandaag op enig advies omtrent de uitbreiding van een bestaande betonplaat die moet dienen als de fundering voor mijn tuinhuis. Ik heb 4 foto's toegevoegd die mijn vraag en voorstel moeten begeleiden.
Er ligt in mijn tuin een bestaande betonplaat van 3 meter op 3 meter. Oorspronkelijk was het idee uiteraard om een tuinhuis in houtskeletbouw te zetten met die afmetingen, omdat het bijgebouw indertijd niet groter mocht zijn dan 9 vierkante meter. Omdat deze regel nu lokaal is gewijzigd wil ik dit graag uitbreiden naar 4 meter bij 3 meter, aangezien dit beter past bij mijn voorkeur qua opbergruimte / werkruimte.
Op de foto 'Deel 1' zullen jullie zien dat er betonnenen L-profielen zijn geplaatst tegen het betonnen plaatje. Er is een overlap van een 10tal centimer. Het lastige is dat deze ook ca. 15mm hoger zitten dan het betonplaatje, waardoor ik dus niet rechtstreeks een funderingslat kan laten oversteken naar de L-profielen.
Ik wil liever geen extra beton bijgieten, om verschillende redenen: praktisch veel gedoe, kost van een betonpomp, niet ideaal om 2 betonplaatjes zomaar tegen elkaar te leggen, zelfs indien verbonden met betonijzers e.d. Enfin, dit is dus geen optie wat mij betreft.
In 'Deel 2' zien jullie het eerste luik van mijn huidige idee om dit op te lossen:
  • Op de bestaande betonplaat komen hardhouten latjes op veel verschillende locaties, om het hoogteverschil weg te werken alsook om het geheel een klein beetje te verhogen, zodat het kan ventileren onder de vloerkader en houten vloer (zie later). Anderzijds heb ik (uiteraard te laat) ontdekt dat het plaatje niet overal even gelijk en waterpas ligt, dus op die manier wil ik die ongelijkheden tevens wegwerken.
  • Naast het bestaande plaatje graaf ik wat aarde uit, en ik vul de eerste 15 cm met een laagje betonpuin en stabilisé, om daar een goeie ondergrond te hebben.
-Ipv een plaat te gieten plaats ik 8 betonblokken die aan die zijde moeten dienen ter ondersteuning / fundering van het tuinhuis. Door deze in te bedden in de stabilisé hoop ik daar op voldoende stevigheid. Deze blokken zitten net iets hoger dan het plaatje, om gelijk te zitten met de L profielen achteraan, en met de hardhouten latjes op de betonplaat.
Als dat allemaal voorbereid is kunnen we naar 'Deel 3': - Vloerkader in geïmpregneerd hout wordt bevestigd. Door wat te spelen met de latjes, en hier en daar wat rubber te gebruiken hoop ik deze kader zo pas als mogelijk te krijgen. - Eens alles pas ligt kan ik de kader verankeren. Op het plaatje boor ik dan door de kader en door de latjes en veranker ik deze in de beton met speciale pluggen of chemisch anker. Op de L-profielen en de betonblokken kan ik de kader rechtstreeks bevestigen, eventueel mits een strook van een 10tal cm bitumen eronder (geen idee of dat nuttig is)
Vandaaruit zou het dan eenvoudiger moeten worden vanaf 'Deel 4': -Vloerlatten bevestigen op het vloerkader. -Opbouw van de wanden, die worden dan rechtstreeks op de vloer en dus ook in het kader eronder bevestigd.
-Rest van de opbouw volgens meegeleverd plan
Wat denken jullie van deze oplossing? Ik sta uiteraard ook open voor andere, mogelijks nog veel meer eenvoudige manieren om dit probleem op te lossen...
Bedankt!
https://preview.redd.it/1vp1s6rvxdxc1.png?width=2030&format=png&auto=webp&s=1e9fd68b88cd547d5c10b7831c42c9803745b4f7
https://preview.redd.it/if6ip6rvxdxc1.png?width=1450&format=png&auto=webp&s=6109ee54f61e46c239b925159584f3dccc4aeba0
https://preview.redd.it/b014y6rvxdxc1.png?width=1492&format=png&auto=webp&s=1a5272199e99508fc100f49e0d75d81acb8dfe62
https://preview.redd.it/ng8kq6rvxdxc1.png?width=1493&format=png&auto=webp&s=3990f88c4e7b7cf934d8e5a8bc6bfd59edbf2e41
submitted by WhereasOpen7038 to Klussers [link] [comments]


2024.04.29 03:35 Fargoharv1975 My Inheritance

My Inheritance
I know my dad's coins are worth a lot and this is a small sample. Can I get an Idea of what I have here
submitted by Fargoharv1975 to coincollecting [link] [comments]


2024.04.28 16:24 Titanium237 Two words 1908

Two words 1908 submitted by Titanium237 to Transcription [link] [comments]


2024.04.26 23:57 tato_amari Thoughts on a this match

Thoughts on a this match
This just makes me miss the old ranked I’m fighting golds and a diamond first ranked match, but I get the credit of a full team of coppers
Sorry for bad quality
submitted by tato_amari to Rainbow6 [link] [comments]


2024.04.23 22:05 LeMeowMew BDS vs ITB - Grand Finals - Europe League 2024 - Stage 1 - Playoffs Live Thread

BDS WIN 2-1 TO BECOME EUL CHAMPIONS



Seeding match for 5 SI points and the honour of being called eul champion.
I hope to god BDS dont troll i need to win the flair comp


Border: 7-2 ITB, what are shaiiko and likefac doing? not even godly plays by brid could save that.
R6Esport Stats



Clubhouse: BDS win 7-4, with the most attacker sided map ever seen.
R6Esports stats

Chalet: 7-4 BDS, hell yeah


R6Esports Stats




dont call it a superteam.

Liquipedia page SiegeGG page R6Esports page Youtube Stream
submitted by LeMeowMew to R6ProLeague [link] [comments]


2024.04.23 16:52 Commercial-Bench-832 Kost laaluq saaduq- which language?

hey hey, Duo Ruut has one song called "Kost laaluq saaduq" could anyone tell me which language they are singing in and maybe even can translate it? I already tried searching Google, but that hasn't been very successful. Thanks :)
https://youtu.be/VuSi2Nn6S08?si=fV0nyG4rXvicZT-d
submitted by Commercial-Bench-832 to Eesti [link] [comments]


2024.04.23 16:46 Commercial-Bench-832 Kost laaluq saaduq- which language?

hey hey, Duo Ruut has one song called "Kost laaluq saaduq" could anyone tell me which language they are singing in and maybe even can translate it? I already tried searching Google, but that hasn't been very successful.
https://youtu.be/VuSi2Nn6S08?si=fV0nyG4rXvicZT-d
submitted by Commercial-Bench-832 to eestikeel [link] [comments]


2024.04.23 05:40 ArcanicTruth Panic Esports vs Circular Spheres - 5th Place Decider Match - Oceania League 2024 - Stage 1 - Playoffs - Match Results

Kqrma Esports 2-0 Circular Spheres

Holy Moly, Kqrma yet again, does a Hyper-Carry and defeats Circular Spheres.
Panic Esports are now ranked as the 5th best OCE team and Kqrma is now the 2nd highest rated OCE player on SiegeGG.

Maps

Map 1 - Chalet: Panic 7-5 CS
Map 2 - Club: Panic 7-5 CS
YT VOD
submitted by ArcanicTruth to R6ProLeague [link] [comments]


2024.04.19 21:53 DIGGSAN0 Bevölkerungsrat 2025

Ahschiinend han ich en Brief becho vo de Universität Zürich UND Université de Genève
Es wird vo mehrene Blätter Papier beschribbe dass ich vo 22k Schwiizer zuefällig gwählt worde bin... Ahschiinend isch d rechtlichi Grundlag dezue de "Artikel 13c Absatz 2" in der Statistikerhebungsverordnung (SR 431.012.1) geh.
Isch das en troll oder abzocke? Mir schiints dezent komisch das mich de Bundesrat (wenn scho denn scho) nöd persönlich (wie suscht nätürli au immer) zum Apéro ihladed und mich det im Bundes-Rolls Royce nach minnere Meinig frögt.
Falls ich mich wür ahmelde und wie immer bi mim Glück de Sechser scho wieder im Lotto holle det au no Ihgladde wür werde... Bechämmt ich eh Entschädigung vo 800.- mit Ahreis, Koste und Logie zahlt (sofern ich s Flier richtig interpretiert han)
Und wenn ich de Frageboge generell usfüll bechämt ich die EINMALIGI Chance uf eis vo 5 iPads im Wert vo je ca. 500.- !!!!EISELF!!!
Trotz miinere Skepsis gegenüber söttig Blätter wett ich mal würkli fröge ob das legit isch und ob einer vo eu (oder eventuell ihr alli au) so was ähnlichs becho hend.
Also bi mir isch de Brief cho trotz em "Bitte keine Werbung" Chleber uf em Chaschte.
submitted by DIGGSAN0 to BUENZLI [link] [comments]


http://activeproperty.pl/