Auto oglasi nemacka

First post of my adventure to find most good deals in Serbia.

2024.05.04 18:09 PROFESSIONAL_100_V First post of my adventure to find most good deals in Serbia.

Peugeot 405 SRD turbo (diesel) *only* 850 euros. here's the link: https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/23545660/peugeot-405-18-srdturbo?attp=p0_pv0_pc0_pl1_plv0
submitted by PROFESSIONAL_100_V to peugeot [link] [comments]


2024.04.07 18:46 rakia_doge Zašto Hrvati ne cijene stare automobile?

Kroz godine promatranja, čitanja i slušanja, nekako mi se čini da se u našoj automobilskoj kulturi stariji auti i ne cijene baš. Odmah da napomenem da znam da nas dosta na ovom subredditu i cijeni starije automobile, no zašto generalna populacija smatra starije automobile, u nedostatku bolje riječi, inferiornijima?
Uvijek vučem poveznicu prema Amerima i njihovoj kulturi restauracija starih automobila te ih se cijeni. Makar koliko sam primjetio i ostatak Europe isto dosta više cijeni klasike od nas. Svaki put kad netko ima neki dobar očuvan stariji (i rjeđi) auto, glavni savjet koji mu se daje je "oglasi to na autoscout, mobile.de itd., dobit ćeš više para".
Da ne pričam o tome da kad spomeneš koliko si potrošio na kupnju i/ili restauraciju starijeg auta, prvo što ti prosječan Hrvat veli je "pa mogao si kupit X godina star auto za te pare". Komentari na oglasima rijeđih starijih auta uvijek budu u istom tonu, tipa "možda kuna, ne eura", "za te pare kupim novi", "zovi CIOS za tu staru kramu" itd.
Shvaćam da nismo baš imali neku proizvodnju vlastitih automobila kao što su npr. Ameri pa da imamo i taj neki patriotski ponos, no što još starije aute čini manje vrijednima prosječnom Hrvatu?
submitted by rakia_doge to croautomobili [link] [comments]


2024.03.04 12:29 tastaturac Pitanje - rabljeni automobil oglasi: hrvatski auto

Pozdrav, zašto u oglasima za rabljene automobile neki izričito stavljaju u opis da je originalno prodan/registriran u hrvatskoj? Zašto to smatraju prednosti?
submitted by tastaturac to croautomobili [link] [comments]


2024.02.23 11:20 n0dy123 Help a Newbie out

Hello everyone!
I hope you are all doing well, for the past year I've been looking to buy an SUV, and my friend showed me an ad for a 2010 Forester and I fell in love immediately. But after researching about them, I read that they have problems with their motors. I've dug into the research more and found out that the problem was solved after the 2013 series. Yesterday, I found a listing of a Forester 2.0D,4WD, ATM, manufactured in 2015. It looks nice it has 166.500 km (103.458 mi), it's imported from Norway, it has a DEFA Engine Heater (I have no idea if that's important).
My main question is, if I go to look at the car, what should I pay attention to?
I would gladly post the ad here, but it's in Serbian, and the website doesn't have an English translation, if there are people who understand the language here's the link.
Thank you to everyone who responds!
submitted by n0dy123 to SubaruForester [link] [comments]


2024.02.22 17:21 Total-Sense3275 Pomoć oko kupovine auta (SUV - Audi Q5 vs Tiguan2.0 vs Jeep Cherokee)

Pozdrav ljudi, planiram da kupim auto i dvoumim se izmedju 3 auta. https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/21599092/volkswagen-tiguan-20tdi-dsg-4x4-ch?attp=p0_pv0_pc0_pl1_plv0 https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/22640835/jeep-cherokee?attp=p0_pv0_pc0_pl2_plv3 https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/23218098/audi-q5-20tfsi-4x4-s-line?attp=p0_pv0_pc0_pl2_plv3 Ima li neko iskusniji da me posavetuje koja od ova 3 izbegavati ili koji bi bio favorit? Ciljano su sva 3 sa automatskim menjačem i 4x4. Ne planiram da ih vozim svaki dan po njivi ili po dubokom snegu, ali mi treba visok auto zbog dela neasfaltiranog puta kojim često prolazim. S obzirom da su sva 3 iz uvoza (Švajcarska) na šta obratiti pažnju od papirologije i dokumentacije? I poslednje, da li neko ima iskustva sa ovim autoplacem? Potrefilo se da oni imaju 2 modela koje sam tražio (Tiguana i Q5), a onda mi je zapao za oko ovaj Cherokee, 2016. godište. Jeste da je registracija duplo veća, ali ipak je 4-5 godina mlađi auto od ova druga dva.
submitted by Total-Sense3275 to AskSerbia [link] [comments]


2024.01.04 18:10 60Milliondollaz Vodič za kupovinu rabljenog vozila (za početnike)

U zadnje vrijeme se pojavljuje sve više newbie pitanja o automobilima, kupovini rabljenog, uvozu i slično na hredditu.
Odlučili smo sastaviti jedan kratki vodič, slobodno se uključite u raspravu i nadopunite ga Vašim saznanjima i mišljenjima.

Kako kupiti rabljeno vozilo u RH? (Vodič za uvoz rabljenih automobila iz inozemstva će možda uskoro napisati netko drugi)
1. **Pregledajte ponudu online i za to si rezervirajte nekoliko dana:*\*
- Definirajte svoje potrebe i proračun.
- Istražite modele automobila koji odgovaraju vašim zahtjevima.
- Uzmite u obzir klasu automobila, da li ćete ga voziti isključivo po gradu ili na međugradskim udaljenostima, gdje prednosti gradskih automobila padaju u vodu.

2. **Pregled oglasa:*\*
- Proučite online oglase i usporedite cijene.
- Obratite pozornost na kilometražu, godište, i opremu vozila. Kod rabljenog, oprema prodaje vozilo.
- Kod nas je uobičajeno potražiti auto
na Njuškalu (auto oglasi se plaćaju pa ima manje lažnih oglašavanja),
na Index oglasima,
a ako ne želite imati posla sa šoderašima/preprodavačima, auto možete potražiti i u ovlaštenim salonima koji često prodaju aute vraćene iz lizinga. Oni su održavani u redovnim servisima i rijetko imaju problema sa vraćanjem kilometraže. Neki saloni nude i garanciju na rabljena vozila (Neostar), a od nedavno imaju i uslugu posredništva pri prodaji - mogućnost kupnje automobila od fizičke osobe preko njihove mreže, pri čemu oni obave obave osnovni pregled i procjenu vozila. Naravno takva vozila su nešto skuplja radi njihove provizije i usluge pregleda i oglašavanja.
- Većina salona (a i firmi za uvoz i prodaju vozila - šoderaši) imaju poneki google review, isplati se pogledati iskustva korisnika. Ta iskustva ponekad mogu biti odlučujuća prilikom traženja vozila, a da se pronaći i pokoja horor priča.

3. **Povijest vozila:*\*
- Zatražite izvješće o povijesti vozila (servisnu knjižicu i račune servisa. Ozbiljni prodavači rado će Vam poslikati servisnu knjigu.
- Provjerite ima li vozilo bilo kakve nezgode, oštećenja ili prijašnje vlasnike.
- Možete koristiti app CarVertical putem kojeg ponekad isplivaju svakakvi detalji koje trenutni vlasnik nije napomenuo (štete na vozilu, zabilježene kilometraže na redovnim servisima u ovlaštenoj mreži, itd. Koštat će vas 40 € po svakom reportu pa se isplati provjeravati samo za vozila koja su ušla u najuži odabir. Ukoliko se report vrati prazan, moguće je sa korisničkom službom dogovoriti povrat novca na karticu.
- Možete u stanici za tehnički pregled tražiti ispis kilometraže po godinama prema broju šasije
- Također možete i kontaktirati ovlašteni servis koji će Vam (nevoljko), ako imate sreće, dati podatke o provedenim servisima na vozilu.

4. **Provjera dokumentacije:*\*
- Pregledajte sve potrebne dokumente: registraciju, servisna povijest, papire sa tehničkog pregleda. Obavezno pogledati plavi listić sa zadnjeg tehničkog gdje se vidi ima li kakvih napomena da je potrebno nešto izmijeniti do druge registracije.
- Uvjerite se da nema financijskih tereta na vozilu.

5. **Fizički pregled vozila:*\*
- Povedite prijatelja ili još bolje, mehaničara. Vjerojatno nijedan neće naći vremena, ali isplati se probati, ponudite mu ručak.
- Prijatelj će Vam kupiti nešto malo vremena i malo skinuti psihički pritisak sa vrata, a možda baci i koji dobar savjet što bi još trebalo pogledati. Time ste u blagoj prednosti pred prodavačem.
- Pažljivo pregledajte karoseriju, branike i stakla na znakove oštećenja.
- Na starijim automobilima, pragovi će biti prvi pokazatelj stanja. Dobro je imati neki magnetić za frižider s kojim možete isprobati da li ujednačeno hvata posvuda po karoseriji, ako negdje ne hvata, tu je bila rupa.
- Pogledati dno prtljažnika, ne smije biti vlažno, jer to je znak curenja kiše kroz brtve.
- Provjerite sve svjetlosne i električne sustave.
- Kod novijih automobila, LED farovima se, ovisno o kompliciranosti elektronike i elemenata, cijena kreće i do 2000€. Isplati se provjeriti da li svijetle bijelo. Ako daju žuti odsjaj, LED element u njima je pri kraju i far će trebati reparirati ili zamijeniti.

6. **Motor i prijenos:*\*
- Pregledajte motor na znakove curenja ulja ili drugih tekućina. Mašine su većinom prašnjave i prljave, osim ako se radi o entuzijastu ili prodavaču koji želi sakriti tragove curenja ulja.
- Pomaknite auto sa mjesta i pogledajte ima li kakvih kapljica ispod auta.
- Provjerite rad motora, pregrijavanje, pomirišite ispušne plinove - ako miriše na gorivo, nešto nije u redu sa katalizatorom i nećete proći idući ekotest.
- U redu je i odvrnuti čep za nadolijevanje ulja iako auto radi, potražiti znakove miješanja ulja i vode (žuta kremasta tvorevina koja sliči na majonezu) ili pretjeranog prskanja ulja kroz otvor za ulijevanje.

7. **Probna vožnja:*\*
- Provozajte auto po gradu.
- Provjerite kako se ponaša pri različitim brzinama i uvjetima, isprobajte svaku brzinu i smanjivanje iz svake brzine u nižu. Ako npr. iz pete brzine smanjite u četvrtu i pritom čujete zvukove i udarce, može biti da se radi o potrošenim nosačima motora, zamašnjaku koji je pri kraju trajanja ili grešci u zupčanicima u mjenjaču.
- Mijenjanje brzina mora biti gletko i bez zapinjanja u oba smjera, iz više u nižu i obrnuto. Ako mjenjač zapinje, postoji problem sa sinhronima u mjenjaču, popravak je vrlo skup.
- Za provjeru ovjesa, prođite kroz nekoliko ležećih policajaca, sa oba kotača i posebno sa lijevom, a potom i sa desnom stranom, osluškujte škripanje.

8. **Kočnice i gume:*\*
- Pregledajte stanje kočnica - provjerite debljinu kočionih diskova i pločica.
- Ručna kočnica mora zatezati glatko, bez struganja i previše škripe, to je jedan od sustava koji izuzetno gledaju na tehničkom pregledu.
- Provjerite stanje guma, uključujući rezervnu gumu ili kit za popravak gume pjenom.
- Ako su prednje gume različite marke od stražnjih, na vozilu se štedilo. Možda dobar indikator općenitog stanja vozila.

9. **Unutarnji prostor:*\*
- Pregledajte stanje sjedala, upravljača i kontrola. Prljava sjedala ne bi trebala biti presuđujući faktor jer se i ona najprljavija mogu kemijski očistit. Ali pružaju dobar uvid i u općenito stanje ostalih sustava automobila i higijenu vlasnika. Lako je nabaviti korištena sjedala u odličnom stanju za malu cijenu putem e-Baya i slično.
- Provjerite funkcionalnost svih unutarnjih sustava (klima, radio, električni prozori, rad ventilatora kabine, svaki prekidač).

10. **Cijena i pregovaranje:*\*
- Razgovarajte sa prodavačem o cijeni. Nepisano je pravilo da se cijena može skinuti i do 10%.
- Ako su pronađeni nedostaci prilikom pregleda, sada je pravo vrijeme da ih se iskoristi kao osnovu za pregovaranje.

11. **Kupnja:*\*
- Ako ste zadovoljni, sklopite ugovor i osigurajte sve potrebne dokumente. Primjeri ugovora mogu se vrlo lako potražiti na netu.
- Neki saloni daju garanciju, što većinom kod privatnih prodavača možete zaboraviti. Nitko ne želi natrag vozilo koje je netko vozio tjedan dana, iako ste zakonom donekle pokriveni. Obavezno provjerite taj dio u ugovoru.
- Ako vozilo nije prethodno registrirano (auto kuća), potrebno ga je odvesti na tehnički pregled, obaviti pregled i registrirati vozilo novim tablicama koje STP ima na lageru (odnedavno u svim gradovima imaju po nekoliko tablica ostalih gradova pa možete u Splitu registrirati vozilo sa ZG tablicama - naravno, ukoliko živite u Zagrebu).
- Ukoliko želite tablice po želji, potrebno je platiti izdavanje probnih tablica i osiguranje za taj kratki period pa naručiti tablice po želji. U ubrzanom postupku, naručene tablice mogu stići u STP unutar 3 dana.
Zapamtite da je pažljiva provjera ključna kako biste izbjegli neugodna iznenađenja nakon kupnje.
Vjerojatno ćete s vremenom shvatiti da svako rabljeno vozilo ima neki veći ili manji nedostatak, ali ruku na srce, imaju ga i nova vozila (zato se rade opozivi u garantnom roku).
Sretno! Neka najveća glavobolja bude oko odluke hoće li tepisi biti gumeni ili platneni!



submitted by 60Milliondollaz to croautomobili [link] [comments]


2023.11.29 08:55 KlutzyJump681 Da li je prevara?

http://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/22627630/audi-a4
Da li je neko imao kontakt sa ovim prodavcem? I ostali oglasi su mu nerealno jeftini.
EDIT: izbrisan je oglas, al vode imate celu ponudu sumanuto jeftinih automobila: https://www.polovniautomobili.com/sale-car
submitted by KlutzyJump681 to AskSerbia [link] [comments]


2023.11.29 03:39 AleksaLalic Mitsubishi Galant

Mitsubishi Galant
So I wanted for my first car to be Mitsubishi Galant and also to be my project car I dont know much Im trying to understand things but its difficult for me to focus so I just go back on youtube to watch vids when I get bored but this is not why I am here, I was reading about Galant here and some dude said that if its not VR-4 I can say goodbyes to tuning it which is the problem for me cause I want a drift car so how do I know if the Mitsubishi Galant is VR-4 if person who's selling it didnt said it in the name of the ad???
These are only ads for Galant in Serbia
first two ads

second two ads

last ad

Btw thanks for help!

submitted by AleksaLalic to mitsubishi [link] [comments]


2023.10.02 09:17 crvenkapica_011 Kako pripremiti vozilo za prodaju

Kako pripremiti vozilo za prodaju

https://preview.redd.it/0dbbuo3hpqrb1.jpg?width=800&format=pjpg&auto=webp&s=1fdc087cdb3d72a01d5e7fb9c5b61d0cddadf247
Ako planirate da prodate svoje vozilo i da za njega dobijete dobru cenu, onda treba da odvojite malo vremena i napora da ga sredite. Svaki i najsitniji nedostatak na motoru, karoseriji, na amortizerima, gumama, u unutrašnosti putničke kabine i gepeku, ima ogroman uticaj na sumu koja može da se dobije. Dovoljno je da potencijalni kupac pronađe samo malo rđe ispod poda i da vaša ponuda padne u vodu.
U nastavku pročitajte nekoliko saveta kako da dobro pripremite vaše vozilo za prodaju.

Dobro očistite vozilo

Temeljno čišćenje značajno povećava privlačnost, a time i cenu vozila. I novo vozilo ukoliko je zapušteno i prljavo, neće privući pažnju i neće postići svoju realnu cenu. Zato ne treba biti lenj nego prionuti na posao i dobro ga očistiti. Ako baš nemate vremena, možete da koristite usluge perionice, ali najbolje je kada ga vi sami očistite.
Krenite od karoserije – operite je počevši od vrha i spuštajte se naniže kako biste sprečili da prljavština pada na čista područja. Koristite crevo i blagi rastvor nekog sredstva za pranje vozila. Možete da koristite i običnu sapunicu. Posle pranja, osušite karoseriju jelenskom kožom ili krpom od mikrofibera. Da biste pojačali utisak, ispolirate vašeg četvorotočkaša polir pastom i namažite ga voskom. Velika pažnje treba da se posveti podvozju, revnosni kupoci će svakako tu da zavire. Sunđerom ili vlažnom krpom operite točkove.
Kada je spoljašnost gotova, posvetite se unutrašnjosti vozila - obrišite prašinu i prljavštinu, usisajte pod i sedišta, prebrišite instrument tablu, prozore i druge površine, operite patosnice i navlake na sedištima. Posebnu pažnju posvetite skrivenim mestima i uglovima na kojima se sakuplja smeće, prašina i nečistoća. Ne zaboravite da proverite i očistite gepek, koji može da bude izuzetno prljav, posebno ako u njemu čuvate motorno ulje, neočišćeni alat i rezervne delove.
Na kraju pređite na motor - podignite haubu i dobro prebišite metalne delove krpom i specijalnim sredstvom. Kada ste već tu, dopunite ulje, tečnost za kočenje i za pranje prozora. Iako niste u obavezi, na taj način postižete dojam da se brinete o svom ljubimcu, što kupci znaju da cene.

https://preview.redd.it/5dcv4a3kpqrb1.jpg?width=700&format=pjpg&auto=webp&s=f19d7262e83ee2e131094e4ab49a00b6e3051b8d

Popravite kvarove

Pored starosti, na cenu vozila najviše utiču njegovo stanje, stepen održavanja i ispravnost.
Prodaja vozila sa kvarom ne samo što smanjuje njegovu cenu, nego nije ni moralna. Zamislite samo situaciju da kupac ne primeti kvar i da se zbog toga dogodi saobraćajna nesreća. Neće vam biti svejedno.
Zato odvezite vozilo u servis na proveru. Profesionalni mehaničari će proveriti motor, menjač, kočnice, gume, električne sisteme. Ukoliko postoji kvar, najbolje da ga vi popravite. Ako već ne možete, onda prilikom prodaje obavestite potencijalne kupce o tome.
Neke jednostavnije stvari kao što su zamena filtera za vazduh, sijalice u farovima, metlice na brisačima, pumpanje guma i slično, možete i samu da uradite.

Skupite neophodnu dokumentaciju

Da bi se vozilo prodalo mora da ima sva potrebna i relevantna dokumenta. Tu spada saobraćajna dozvola, potvrda o registraciji, garancija (ako je vozilo još uvek u garantnom roku). Da bi se kupci uverili da je vozilo dobro održavano, možete im pokazati i evidenciju o održavanju i servisiranju vozila, servisne zapise i priznanice za popravke.

Tačno procenite cenu

Možete ceo dan da provedete na autopijaci, a da se niko ne zainteresuje za vaše vozilo, zato što ste ga precenili. Nije dobro ni kada se vrednost automobila potceni pa dobijete daleko manje nego što vredi.
Da bi ste tačno procenili vrednost svog polovnog auta, istražite na internetu cene sličnih vozila. Tako ćete imati dobru predstavu o cenama. Ostalo zavisi od vaših trgovačkih veština. Počnite sa malo većom cenom kako bi ostavili prostor za pregovore, ali nemojte da budete previše agresivni kako vas kupci ne bi zaobilazili u šitokom luku.

https://preview.redd.it/e1fgbuwmpqrb1.jpg?width=650&format=pjpg&auto=webp&s=60a84d9ae4a1ff965b71fceae5fe8d07f15dd628

Reklamirajte vozilo

Možete da imate odlično održavano, ispravno i privlačno vozilo, kao i vrlo konkurentnu cenu, ali bez dobre reklame niko neće znati šta to posedujete i prodajete.
Reklamiranje možete da izvedete i sami. Jednostavno postvite oglase na dobro posećenim i renomiranim sajtovima i on line oglasnicima. Neki su besplatni dok drugi naplaćuju reklamni prostor (većina ima kombinovani pristup, oglas je besplatan, ali ako hoćete da vaš oglas bude na istaknutijem mestu, onda morate da platite).
Osim na specijalizovanim sajtovima, oglasi mogu da se postave i na društvenim mrežama - na Facebooku, Instagramu, TikToku, X-u (bivši Twitter), itd.
Osim digitalnih, još uvek postoje i stari dobri kanali kao što su novine, štampani mali oglasi, radio i televizija, itd. Treba koristiti sve mogućnosti i kanale kako bi se domet i efekt reklama maksimalno povećao.
Koji god način reklamiranja da izaberete, veoma je važna koncepcija i sadržina oglasa. Oni treba da sadrže detaljne opise, tehničke detalje, starost i pređenu kilometražu vozila. I da ne zaboravimo krucijalnu stvar - fotografije.
Napravite kvalitetne fotografije
Prilikom reklamiranja vozila fotografije su veoma važne. Naš savet je da koristite digitalne fotoaparate, a ne mobilne uređaje (iako i oni mogu da imaju dobru kameru). Treba voditi računa o pozadini i birati privlačnu i prijatnu okolinu, kao na primer livadu, šumu, planinu, plažu i slično. U obzir dolaze i urbani prejzaži, soliteri ili moderna arhitektura. Za starije automobile i old tajmere odlične su retro i vintaž pozadine, stare ulice, objekti i gradski kvartovi.
Nemojte da slikate u sumrak ili u senci, kada je oblačno i kada pada kiša, nego kada sija sunce i ima puno prirodnog svetla.
Slike moraju da budu oštre i jasne i iz više uglova. Na njima treba da se vidi prednji, zadnji i bočni izgled. Slikajte i motor (ali pre toga ga dobro očistite), kao i unutrašnjost putničke kabine i gepeka gde se vidi volan, instrument tabla, sedišta, menjač, itd.

Prodaja otpadu

Otpadi su poslednja destinacija na kojoj završavaju vozila koja su previše stara, pokvarena, koja više nisu u voznom stanju, čija je vožnja neisplativa, nebezbedna i opasna.
Ako se rešite da vaše vozilo prodate otpadu, onda neće biti potrebno da ga čistite, popravljate i da ga reklamirate. U otpadu će izvaditi još uvek upotrebljive delove, a ostatak reciklirati i prodati kao staro gvožđe. Cena se određuje prema težini vozila, i možete da budete sigurni da nećete previše dobiti.
Izvor slika Pexels i Piqsels
Izvor: Autorent doo
submitted by crvenkapica_011 to rentacar [link] [comments]


2023.09.14 07:22 Anketkraft Prijedlozi novih pravila koja su potrebna u Hrvatskoj?

Tražim poluozbiljne ideje kao npr. ova korisnika u/Stiffler13: „referendum da kad netko kaže Jel ti znaš tko sam ja? - da ga imaš pravo upucati na licu mjesta“ https://www.reddit.com/croatia/comments/16htrmp/comment/k0g7u6s/?context=3
Moji prijedlozi:
Uredba: - svaki muškarac kojem je za Dan žena glavno pitanje, A zašto žene ne rade u rUdniku? i slično, ako se utvrdi da nikad nisu radili fizički posao nego cijeli život crtaju krafne u Blenderu debljajući guzicu, da ih se pošalje na rad u starinski rudnik (onaj s kanarincima) na 3 mjeseca!
submitted by Anketkraft to croatia [link] [comments]


2023.09.02 09:57 crvenkapica_011 Zaštita dece u automobilima, i oko njih

Zaštita dece u automobilima, i oko njih

https://preview.redd.it/o8wjei62tslb1.jpg?width=1102&format=pjpg&auto=webp&s=ce896a285e0f02acd96eacbd1b58f85d1c792aa9
Počeo je septembar i deca su krenula u školu, a automobili mogu biti velika opasnost za njih. U želji da pomognemo, u ovom tekstu bavićemo se zaštitom dece u automobilima, i oko njih. Da biste zaštitili svoje dete, naučite koje su opasnosti na koje treba obratiti posebnu pažnju, i sledite jednostavne mere predostrožnosti.

Četiri važne stvari koje možete da uradite

#1. Nikada ne ostavljajte svoje dete samo u kolima. Baš NIKADA!
#2. Naučite svoje dete da automobil nije igračka, i ne dozvolite mu da se igra u njemu.
#3. Uvek obiđite svoj automobil pre nego što uđete. Ovo vam omogućava da se uverite da se deca ne igraju iza ili ispred auta.
#4. I uvek gledajte levo i desno da li na trotoarima ima dece, pre nego što izađete sa parkinga ili prilaza kući.

Bezbednost u autu

Ostaviti dete samo u autu je veoma opasno. U nastavku ćemo navesti glavne opasnosti po bezbednost dece, i kako ih sprečiti.
#Toplota
Temperatura u automobilu može porasti mnogo brže od spoljne temperature. Ovo važi u oba slučaja, i sa zatvorenim, i sa otvorenim prozorom. Istraživanja pokazuju da unutrašnja temperatura automobila može porasti za skoro 20 stepeni za samo 10 minuta. Takođe, temperatura deteta raste brže nego kod odrasle osobe. Dete, u tom slučaju, može da pretrpi trajno opštećenje mozga ili drugih organa, i da umre u roku od svega nekoliko minuta nakon što je ostavljeno u vrelom automobilu.
#Davljenje
Može se desiti da se dete nasloni na prozor i pritisne automatski podizač stakla. Ovo može da mu uhvati glavu ili vrat, i zadavi ga.
#Druge opasnosti

https://preview.redd.it/iuvsycl5tslb1.jpg?width=999&format=pjpg&auto=webp&s=3a9d3eacea96802464ab3156ed9fe53da8a260af
Ako su ključevi ostavljeni u autu, dete može da pokrene motor. Automobil može da pregazi ljude, može da se zakuca u nešto, ili sleti ako je parkiran pored neke nizbrdice. Čak i bez ključeva, dete može da promeni brzinu ili otpusti ručnu kočnicu, što može da izazove prevrtanje automobila.
#Trovanje ugljen-monoksidom
Ugljen-monoksid je gas bez mirisa koji se emituje iz motora automobila koji rade u praznom hodu, i koji lako može da uguši dete, što može da dovede do smrtnog ishoda.

Kako da zaštitite svoje dete od opasnosti od automobila

# Nikada ne ostavljajte svoje dete samo u autu, čak ni na minut.
# Nikada ne ostavljajte motor upaljen, dok automobil radi u praznom hodu u garaži, čak ni kada je vaša namera da uletite u kuću samo na minut. Uvek isključite motor kada izlazite iz automobila.
# Isto tako, uvek zaključajte automobil kada ga napuštate, čak i u garaži, i držite svoje ključeve i uređaje za daljinsko otključavanje van domašaja dece. Ovo ih sprečava da sama uđu unutra.
# Naučite svoje dete da automobil nije igračka. Namenjen je samo za vožnju, zajedno sa odraslom osobom.

https://preview.redd.it/482dbo78tslb1.jpg?width=573&format=pjpg&auto=webp&s=68eb46a45ef65680055207d59cb420de2d0e3e3f
# Podsećajte sebe da je dete na zadnjem sedištu. Na primer, vežite nešto za volan, stavite torbu za pelene ili neku igračku vašeg deteta na prednje sedište, ili stavite svoj mobilni telefon, tašnu ili aktovku na zadnje sedište. Da, nažalost, dešava se da dete ostane zaboravljeno u autu.
# Stavite auto sedište vašeg deteta na sredinu zadnjeg sedišta. Ovo vam olakšava da svoje dete uvek vidite u retrovizoru.
# Obratite posebnu pažnju ako se vaša rutina promeni. Podesite „bezbednosni sistem“ sa onim ko vam čuva dete dok ste na poslu. Na primer, pozovite tu osobu ako joj određenog dana nećete dovesti dete, ali ako ga ne dovedete a niste najavili, neka vas pozove kada dete ne stigne u određeno vreme.
# Razgovarajte sa bilo kim ko vozi vaše dete bilo gde – sa partnerima, bakama i dekama, bebi-siterkama i prijateljima, i objasnite i njima sve ove opasnosti vezane za decu u automobilima i oko njih.
# Pre nego što zaključate auto, UVEK proverite zadnje sedište.
# Ako vidite bilo čije dete koje ne reaguje dok je u automobilu, pozovite hitnu pomoć, izvadite dete iz auta i poprskajte ga hladnom vodom, ukoliko je moguće. Ako dete počne da reaguje, sačekajte hitnu pomoć i ostanite sa njim dok pomoć ne stigne, a neka neko drugi potraži vozača. Ne brinite o automobilu, jer zaštita deteta je prioritet. Zakon nudi pravnu zaštitu onima koji nude pomoć u hitnim slučajevima.

Sigurnost prtljažnika

Lako je da se dete zaključa u gepeku automobila. Otključan auto i radoznalo dete su sve što je potrebno za ovu mogućnost. Povećanje temperature i nedostatak vazduha u prtljažniku mogu veoma brzo da ubiju vaše dete. Da biste izbegli ovu tragediju, uradite sledeće:
# Podsetite dete da automobil nije mesto za igru.

https://preview.redd.it/m9pdyecatslb1.jpg?width=1056&format=pjpg&auto=webp&s=26bf45104bbae6b8c59666da9f1d78a9d47eaf2d
# Uverite se da vaš automobil ima bravicu za otvaranje unutar prljažnika, jer ih mnogi noviji automobili imaju. Ako vaš automobil nije jedan od njih, razmislite o tome da ga opremite sistemom za otvaranje prtljažnika koji svetli u mraku, i naučite svoje dete da ga koristi.
# Ako je dete nestalo, odmah proverite prljažnik. Svaka sekunda se računa.
# Nikada ne stavljajte svoje dete u prtljažnik automobila, iz bilo kog razloga.

Bezbednost oko automobila

Decu iza automobila, teško je videti sa vozačevog sedišta. Lako se mogu sakriti u mrtvom uglu (području iza auta koje nije vidljivo vozaču, čak ni sa retrovizorima). Ovo može dovesti do toga da krenete u rikverc i, daleko bilo, pregazite dete.
Razmislite o tome da nabavite rezervnu kameru ili alarm koji se oglasi kada krenete unazad. Ovi uređaju su dostupni u nekim novijim automobilima, a mogu se ugraditi i u starije tipove. Ali, bez obzira koju opremu koristite, uvek obiđite oko svog automobila pre nego što krenete, da biste proverili da li ima dece.

Mere predostrožnosti


https://preview.redd.it/xem0tggctslb1.jpg?width=1240&format=pjpg&auto=webp&s=ad2dc9556cb9a9de501f1aed4a65b8ba9fe1d17c
# Da ponovimo još jednom, obiđite oko svog auta , pre nego što uđete i krenete, da biste videli da li se deca igraju iza ili ispred auta.
# Kada izlazite iz garaže ili prilaza, potrudite se da znate gde su vam deca. Neka stoje na mestu gde ih jasno možete videti, ili neka vam druga odrasla osoba kaže gde su deca.
# Spustite prozor tako da možete da čujete šta se dešava oko vašeg auta.
# Ako izlazite sa prilaza, obavezno proverite da li ima dece na trotoarima u oba smera.

Naučite svoju decu osnovnim merama bezbednosti

Uputite svoju decu da se udalje od vozila kad god se pokrene, i naučite ih kako da prepoznaju kada vozilo radi. Na primer, recite im da gledaju stvari kao što su kočiona svetla, bela svetla za vožnju unazad ili da slušaju zvuk motora.
Ako je moguće, sprečite decu da se igraju na prilazu ispred garaže ili na parkingu. Umesto toga, neka se igraju na bezbednom mestu, u ograđenom dvorištu ili u parku, pod nadzorom odrasle osobe.
Držite svoje dete za ruku kada hodate sa njim u blizini automobila. Recimo na mestima kao što su parkirališta, prilazi ili trotoari. A kada hodate sa malom decom po trotoaru, ne dozvolite im da trče ispred vas ili prelaze ulicu bez nadzora.

I za kraj...


https://preview.redd.it/4a07a3hetslb1.jpg?width=897&format=pjpg&auto=webp&s=91bf2d0b3387ad3cc58e12a92a0bf5674dd36624
Kao što vidite, kada su automobili u pitanju, deca se uvek lako mogu naći u opasnosti. Trudite se da kod njih samih podižete svesnost od opasnosti, tako da rastu učeći se da budu pažljiva. Deca nasleđuju vozačke navike svojih roditelja, tako da će sve to jednog dana i ona preneti na svoju decu.
Srećan put i bezbednu vožnju želi vam rent a car Unirent!

Fotografije: Pexels.com

Izvor: Unirent rent a car
submitted by crvenkapica_011 to rentacar [link] [comments]


2023.07.29 21:05 tttttttt11123 Prenos novca na racun inostranstvo

Pozdrav,
Zeleo bih da uvezem auto i moguce neku masinu, konkretno iz Nemacke. Licno bih otisao po to, ali zelim da uplatim preko racuna, jer zelim da ostvarim 19% povracaj novca na uvezen auto koji Nemacka daje. Auto je oko 40 hiljada, i zanima me kako je najbolje to odraditi? Kako to uopste ide? Pretpostavljam da ne mogu samo normalno da prebacim sa racuna na racun kao sto bih u Srbiji. Koja je banka najbolja za to? I kolike su provizije? Trenutno imam racun u NLB, ali mogu da otvorim i u drugoj.
Zahvalan za svaki savet.
submitted by tttttttt11123 to pravnisaveti [link] [comments]


2023.07.29 21:04 tttttttt11123 Prenos novca inostranstvo

Pozdrav,
Zeleo bih da uvezem auto i moguce neku masinu, konkretno iz Nemacke. Licno bih otisao po to, ali zelim da uplatim preko racuna, jer zelim da ostvarim 19% povracaj novca na uvezen auto koji Nemacka daje. Auto je oko 40 hiljada, i zanima me kako je najbolje to odraditi? Kako to uopste ide? Pretpostavljam da ne mogu samo normalno da prebacim sa racuna na racun kao sto bih u Srbiji. Koja je banka najbolja za to? I kolike su provizije? Trenutno imam racun u NLB, ali mogu da otvorim i u drugoj.
Zahvalan za svaki savet.
submitted by tttttttt11123 to finansije [link] [comments]


2023.07.26 14:59 vesvesvesve Buying my first Audi

Since many of you are Audi owners already you probably know more about the good and bad sides of it.
I'm planning to buy Audi A4 2017 Avant, price in Serbia is around €15,000+ for that car. I found one that I personally looked and it looks good to me, can you guys check the pics yourself? It has a 190hp 2.0 diesel with 165,000 km on the road.
http://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/21922354/audi-a4-20-tdi-s-tronic-190
What are your experiences with this car, transmission, etc?
Thanks ✌️
submitted by vesvesvesve to Audi [link] [comments]


2023.05.25 20:22 ABC_7118 Problem HR-a u Srbiji

S obzirom da se više puta pominje HR a i juče u posebnom postu reših da otvorim ovaj thread, kao neko ko se bavi radnim pravom. Nalog je throwaway zbog potencijalnog doxxa.
Pre svega, indikativno je da postoji ozbiljni problem kako HR odnosno kadrovska služba funkcioniše kako kod nas i šire, ali je možda čak u IT sektoru postalo najvidljivije.
Prvo, želeo bih da naglasim da je nedopustivo da neko radi u kompaniji bilo da je reč o IT kompaniji ili kompaniji iz drugog sektora, da ne zna da objasni čime se ta kompanija bavi. Iz perspektive kandidata na razgovoru, stiče se jako loš utisak o samoj kompaniji, a zatim ukoliko kandidat postane zaposleni to može uticati na njegov odnos sa samom kadrovskom službom, timom. Postoje izuzeci, ali je tužno ne poznavati rad sopstvene firme ili bar osnovne stvari iz te oblasti. Na taj način je komunikacija sa zaposlenim normalnija i stvara se neka povezanost, umesto funkcionisanja zaposlenih i kadrovske službe kao dva odvojena sveta.
Drugo stav da su "programeri razmaženi" je apsurdan i nedopustiv. Kako je reč o sektoru koji je jako kompetitivan, apsolutno je normalna stvar da će se svako boriti za što veću platu i bolje uslove. Jednostavno, ovo važi i za svaki drugi sektor i svako treba da se bori za svoja prava. Naravno, treba uzeti svaki zahtev u obzir dokle god je on realan shodno ostvarenim rezultatima i finansijskom stanju kompanije.
Treće, osnovna edukacija o administraciji i funkcionisanju radnog prava - U mnogim slučajevima je nepostojeća ili minimalna. Svako ko radi u kadrovskoj službi mora da zna kako funkcioniše CROSO, kako izgleda rešenje o godišnjem odmoru, akt o sistematizaciji radnih mesta, pravilnik o radu, ugovor o radu, aneksi. Danas kada je dostupno toliko primera na Internetu, apsolutno je nedopustivo da se to ne zna. U pogledu kako firma funkcioniše, za male firme do 20 zaposlenih je kao prvi zaposleni u kadrovskoj službi potrebniji pravnik koji će se uhvatiti u koštac sa administracijom. Da ne bude teranje na sopstvenu vodenicu, ali je jednostavnije imati nekog ko razume kako funkcioniše dokumentacija i kadrovski sektor ukoliko je reč o manjim Svakako je jeftinije od plaćanja istovremeno nekog u kadrovskom sektoru i advokatske kancelarije.
Četvrto - Organizovanje događaja i team buildinga - Jednostavno ne treba biti teranje niti uzimanje za zlo ukoliko se neko ne pojavi. Treba podsticati druženje pred kraj radnog vremena što češće i organizovanje nekih aktivnosti isto tako koliko i putovanja. Takođe, u svakoj firmi ima dosta roditelja, ljudi sa raznim drugim obavezama i to treba uzeti u obzir. Sve što se organizuje potrebno je organizovati tokom radne nedelje a ne tokom vikenda, ili uzimati i vikend za takve događaje.
Takođe, u komunikaciji sa zaposlenima može se videti organizovanje otvorenih dana za upoznavanja sa kompanijom, predavanja na temu npr ,,Upotreba Pythona u razvijanju mikroservisa - iskustva iz prakse."
Peto - Testovi ličnosti i inteligencije - Mogu ih davati samo diplomirani i master psiholozi. Kod nas se priznaju jedino testovi koje je kao merne instrumente propisalo Društvo Psihologa Srbije i koje daju psiholozi koji su obučeni za njihovo korišćenje.
Šesto - Oglašavanje i regrutacija - Pre svega jedan od trendova koji se šire a koji su zaista bizarni jeste da se oglasi za zapošljavanje koriste za marketing i promociju. Reč je o praksi koja per se nije nelegalna ali je neetična U pogledu kontaktiranja kandidata treba naći zlatnu sredinu između prilagođavanja poruke i neke forme. U mnogim slučajevima vrlo često se dešava da su inicijalne poruke robotske. Naravno, to ne znači da dalja komunikacija treba da bude takva. Važno je da se izgradi kontakt sa kandidatom, jer se tako zadržava budući potencijalni kandidat. Firme se menjaju, ljudi stiču iskustvo i ne treba zatvoriti vrata. Dosta je slučajeva gde se dobija gomila CV-eva koji ne odgovaraju, ili da je konkurs zatvoren. Ukoliko se koristi softver poput Breezy, JazzHR, Workable, Greenhouse itd, neshvatljivo je da se ne koriste auto-responderi bilo da je reč kada se pozicija zatvori ili kada se pozicija pauzira. Na takav način firme jednostavno bacaju novac ako se softver ne koristi.
Sedmo - Favorizacija - Danas, ogroman broj osoba koji rade u administraciji i kadrovskoj službi su diplomirani psiholozi i zatim se po matrici radi zapošljavanje, jer se u društvu odomaćilo HR=diplomirani psiholog. Takođe, jako je mali broj kadrovskih službenika muškog pola. Potrebno je naglasiti da je za malo veće kompanije tim sačinjen od psihologa, pravnika, ekonomiste i menadžera dobra kombinacija, kada kompanija pređe određeni broj zaposlenih.
Osmo - Instant kursevi - Jedna od jako loših praksi koja se pojavila jeste organizovanje kurseva gde neko samo za nekoliko nedelja može bez obzira na prethodno školovanje i obrazovanje da postane HR.
Ovde bih hteo hteo da naglasim da ogromnu odgovornost za trenutno stanje u kadrovskom sektoru snosi i pravna struka. Studentima prava kao finalni cilj se postavlja da postanu advokati ili da rade u pravosuđu u nekom drugom obliku. Nije sramota baviti se administracijom i raditi pravne i druge poslove u privredi. U advokaturi je ogromna konkurencija i dosta je teško opstati posebno kada se uzme u obzir koliko studenata završi Pravni Fakultet. Nažalost mnogi odustanu, a rezultat je da imamo ogroman broj pravnika na birou. Mnogi bez specijalizacije za neku oblast.
Deveto - Odnos Zaposleni - Kompanija - Kao što je u prethodnom threadu navedeno HR je tu da štiti kompaniju. Međutim, HR treba da štiti i zaposlene. Naravno, uzima se pod obavezno da štiti zaposlene od diskriminacije od strane drugih zaposlenih i da reaguje na vreme. Dakle, HR mora da bude otvoren za sva pitanja i da ih uputi menadžmentu i da istovremeno bude posrednik u odnosu zaposleni - menadžer. HR mora da bude praktičan. Npr. ukoliko imamo zaposlenog koji radi na projektu koji je legacy sistem a koji nema dovoljno ljudi, HR bi trebalo da izađe pred menadžment opravdanosti zadržavanja takvog zaposlenog. Dakle u slučaju kada bi takav zaposleni hteo da ode zbog finansija, HR bi trebalo da reaguje i da uskladi protivponudu da bi zadržali zaposlenog. Takođe performance review i povećanja zarade, team leadovi bi morali da proslede kao informaciju HR-u, umesto da se reaguje kad je već kasno.
Deseto - Komunikacija - Uspostavljanje komunikacije je ključ za rešavanje problema i razumevanja kako rade zaposleni. Potrebno je da postoji neformalna komunikacija u cilju edukacije, i da takođe postoji i interesovanje da se sazna na čemu se radi, postavljanje pitanja kako nešto funkcioniše i slično. Nije sramota pitati a istovremeno će i neko ko nije programer, možda zainteresovati da proba nešto sa programiranje, te na kraju ostaviti pozitivan utisak na svakog kandidata i zaposlenog kada shvati da razume o čemu priča i da to za HR nisu apstraktne teme.
submitted by ABC_7118 to programiranje [link] [comments]


2023.04.14 14:42 crvenkapica_011 Kako povoljno prodati polovno vozilo

Kako povoljno prodati polovno vozilo

https://preview.redd.it/w9xh6mc8iuta1.jpg?width=1280&format=pjpg&auto=webp&s=1f74a6414941f97ae3badcd47d1d23891c96a928
Postoji više razloga zašto se vlasnici vozila odlučuju da prodaju svoje manje ili više stare četvorotokaše:

  • Finansijski razlozi - ukoliko je u datom momentu hitno potrebna gotovina, zbog plaćanja računa, dugova ili se planira neka investicija
  • Želja i potreba za novim vozilom – vozilo je već staro, performanse su postale slabije, troši dosta goriva, a i dosadilo je više. Novi automobili su brži, sigurniji, udobniji, interesantniji i efikasniji
  • Skupo održavanje – što je vozilo starije, to je potrebnije više novca i vremena za održavanje, menjanje delova i popravljanje sve češćih i sve ozbiljnijih kvarova
  • Selidba u drugu državu ili grad – ukoliko vlasnik emigrira u drugu državu, praktičinije i ekonomski isplatljivije da proda staro vozilo i da na novoj lokaciji kupi drugo. U zapadnoevropskim državama ekološki kriterijumi su dalako stroži od naših, tako da dosta vozila i ne mogu da se voze
  • Rastu troškovi posedovanja vozila – sve veće sume za registraciju, osiguranje, parkiranje, skupi rezervni delovi i gorivo, danas i samo posedovanje vozila može da bude skupo. Ukoliko vam vozilo nije potrebno za svakodnevne aktivnosti, ako vam je posao blizu pa možete peške, biciklom, električnim trotinetom ili gradskim prevozom ima logike prodati ga. Za putovanja vikendom il na odmor može se iznajmiti udobni, savremeni, i bezbedni automobil iz rent a car agencije.

KAKO PRODATI POLOVNO VOZILO

Postoje nekoliko načina kako vlasnik može prodati svoj polovni automobil.

Samostalna prodaja

Ovo je najčešći tip prodaje polovnih vozila. Vlasnici sami prodaju svoja vozila na autopijaci, preko oglasa ili jednostavno na svom parkiranom vozilu stavljaju ceduljice sa cenom i brojem telefona.
Ako je vlasnik vičan trgovini i cenkanju, na ovaj način može da dobije bolju cenu, ne treba da plaća proviziju posrednicima i ima kontrolu nad celim procesom prodaje.
Loša strana je što samostalna prodaja zahteva mnogo vremena, rada i nervoze. Vlasnik mora sam da:

  • Piše i postavlja oglase,
  • Da se javlja na telefon (potencijani kupci obično imaju mnogo pitanja, javljaju se više puta, a dosta često se javljaju i ljudi koji ne nameravaju da kupe vozilo, hoće samo da saznaju cenu ili jednostavno da ispune svoje vreme)
  • Da organizuje preglede vozila i probne vožnje
  • Pregovara sa kupcima
  • Da očisti i popravi svoje vozilo (čisto i održavano vozilo postiže bolju cenu)
  • Da skupi i sredi dokumenta i svu neophodnu papirologiju
  • Ako prodaje na autopijaci, prodavac mora da bude spreman da na Bubanj Potoku izgubi ceo dan (ili nekoliko dana)

Prodaja preko posrednika

Ukoliko vlasnik nema vremena, živaca ni snage da sam prodaje svoje vozilo, može da angažuje posrednika. Tako će izbeći sav posao koji je vezan za prodaju, ali moraće posredniku da plati određenu proviziju.
Posrednici mogu da budu ovlašćene firme i agencije za tu delatnost, ali i pojedinci koji imaju iskustvo u prodaji vozila i znanje o tržištu.
Važno je odabrati pouzdanog posrednika sa dobrom reputacijom, posebno ako se radi o skupljem vozilu ili ako prodavac nije siguran u sve detalje i postupke u vezi prodaje.

Prodaja preko interneta

Prodaja preko interneta je laka, brza, bez gužvi i gnjavaže. Komunikacija se odvija preko mejlova (osim ako vlasnik sam ne postavi broj telefona), viđenje vozila i probne vožnje se zakazuju samo sa ozbiljnim kupcima. Oglas treba da sadrži osnovne podatke o vozilu, njegov opis, marka, godinu proizvodnje, pređenu kilometražu, snagu i kubikažu motora, podatke o servisiranju, dodatnoj opremi, i slično. U zavisnosti od taktike prodavca, cena može i ne mora da se navodi. Obavezno je postavljanje slika (što više to bolje i voditi računa da budu dobrog kvaliteta), preporučuje se i video.
Oglasi se postavljaju na specijalizovanim on-line platformama za prodaju polovnih vozila. Neke su besplatne, za neke treba platiti. Za jeftinije automobile se ne isplati plaćati dodatne naknade, dok je za luksuznije i skuplje modele plaćeni oglas preporučljiv.
Osim na ovim sajtovima, prodaja polovnog vozila može da se objavi i na društvenim mrežama (Fejsbuk, Instagram, YouTube, Twitter).

Zamena staro za novo

Skoro svi dileri velikih brendova imaju razrađene programe “staro za novo” koji otvaraju mogućnost zamene starog vozila za novo, sa ili bez doplate. Prvo se u njihovom ovlašćenom servisu vrši pregled vozila, procenjuje njegova vrednost i određuje visina doplate.
Dobra strana je što kupac za svoje staro dobije novo vozilo, ali ako je ono previše zapušteno, staro, neodržavano i u lošem stanju, doplata može da bude previsoka.

Prodaja preko aukcija

Aukcije mogu da budu on-line ili sa fizičkim prisustvom. Najpoznatije on-line platforme koje organizuju aukcije polovnih vozila i pružaju pristup velikom broju potencijalnih kupaca su eBay Motors, BCA Srbija, AutoBid, itd.
Na nekoj od odabranih platformi (ili više njih) se postavlja vozilo koje se prodaje, njegov opis, fotografije i početna cena. Zainteresovani daju svoje ponude koje mogu da budu manje ili veće od početne cene. Prodavac prati aukciju i na kraju se odlučuje za najpovoljniju ponudu koju je dobio.
Aukcije su posebno dobre ako se radi o retkom i egzotičnom vozilu koje ima potencijal da dobije dobru cenu.
Njihova loša strana je što se često dešava da se ponude veoma niske cene, često se vozila ne prodaju a i naknada koju treba platiti za licitaciju nije mala.

ZAVRŠNA REČ

Najbolji način za prodaju polovnog vozila je kombinovati više vrsta prodaje. Može se istovremeno postaviti oglas na internetu i na samom automobilu, a za vikend otići na autopijac. Ako je vozilo u dobrom stanju i ako se ne traži previsoka cena za njega, jedan od ovih načina će svakako da “upali”.
Izvor: Unirent
submitted by crvenkapica_011 to rentacar [link] [comments]


2023.04.11 15:42 noncreative_name Mazda 3 1.6 i 2007 136k km for 5k€

Buying my first car, found this deal - is it worth the money? Seems to be regularly maintained and has service book in pictures.
https://www.index.hoglasi/mazda-3-1-6-i-sedan-redizain-orginalnih-136-000-km-servisna-knjiga-svih-servisa-iz-mazde-klima-reg-10-2023-hr-auto/oid/3968632
submitted by noncreative_name to whatcarshouldIbuy [link] [comments]


2022.11.08 00:30 _VuXaS_ is mazda 323 a good starter car?

so i already wrote this in cars but it got taken down so im writing here.
im a 16 yo who is intrested in everything related to cars and wants to buy one(in 1 and a half years because you need to be 18 in my country). so i have been scouring the internet for cheap and good cars as a starter car. so i came across this mazda 323 from 1991 and wondered if it is good https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/20037669/mazda-323-16-16v?attp=p0_pv0_pc0_pl1_plv0
for those who dont know the language here are some basics
its a 1.6 I4 with 16v from 1991
it did 220 000 km
it uses gasoline plus gas(TNG)
it has manual transmission with 5 speeds
and it uses around 8l/100km
it costs 1150e that may seem cheap to some but i live in a fairly poor country and people buy their family cars for around 2000e so it isnt that cheap especialy for someones first car and a teen
so is it a good starter car?
thanks in advance
submitted by _VuXaS_ to whatcarshouldIbuy [link] [comments]


2022.11.04 00:06 _VuXaS_ so i wanted to buy a fifth gen civic but it has some concerning things, should i buy it

i am a 16yo looking to get a first car. so i found a cool 5th gen hodna civic with a lot o miles but i also found a cheap engine(its the same engine) so i wanted to do a swap. but when i looked more carefully i saw there is a bit of rust on it and a pebel int the windscreen. i dont know how ti add a photo so here is the link to the cars page.
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/20699404/honda-civic?attp=p0_pv0_pc0_pl1_plv0
submitted by _VuXaS_ to UsedCars [link] [comments]


2022.11.01 15:31 _VuXaS_ dali je moguce smanjiti KS na autu?

imam 16/17 godina i gledam da uskoro uzmem automobil. Za oko mi je zapao ovaj Ford Mustang v6 iz `96 https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/19985308/ford-mustang-v6?attp=p0_pv0_pc0_pl1_plv0 . medjutim on pise da ima 150ks a meni probna dzvoljava maksimum od 109ks. Takodje vidim da na oglasu pise 3800cc a u descripciji pise da se vodi na 1988cc da li je to nesto na sta bi trebao da obratim paznju?? malo sam skrenuo sa teme ali to je od prilike to. Hvala u napred.
submitted by _VuXaS_ to automobilisrbija [link] [comments]


2022.09.16 21:56 Diplomirani_Znalac Ljudi koji skrivaju svoje registarske plocice na automobili, zasto?

Svako toliko mi po fejsu izlaze raznorazni oglasi za automobile - njuskalo, index i ostalo. Te vidim da dosta ljudi prilikom slikanja vlastitog limenog ljubimca sakriju registraciju.
Cemu to? Nije to neka tajna, uostalom nekog ako bas zanima tvoja registracija, zvat ce oglas, doc vidjeti auto i potom vidjeti registraciju.. a onog koga briga za registraciju (kao 98% ljudi) nis im ne znaci ako je tablicu cenzurirana ili ne.
submitted by Diplomirani_Znalac to croatia [link] [comments]


2022.09.14 14:56 Talrigvil Treba li (i kako) zabraniti zavaravajuće reklame na domaćim portalima?

Ovo je problem cijelog Interneta, ne samo domaćih portala, i čini mi se da je eskaliralo u zadnje vrijeme.
Mislim na "reklame" tipa:
Nisam inače za neku cenzuru Interneta niti smatram da je to moguće, ali smatram da bi neke EU regulacije trebale zabraniti ovakve reklame za portale registrirane u EU državama te na Facebooku. U pitanju su očito zavaravajuće i lažne informacije koje se usput ne mogu sakriti niti AdBlockom, a publika im je najčešće neobrazovani i stariji ljudi. Osim što nekad vodi na beningne sajtove gdje se prodaju bedastoće, nažalost često vodi i na sajtove koji mogu opešeljiti ljude ili čak ukrasti identitet.
Znam da neki sajtovi od toga žive, ali to ne može biti argument za potencijalno vrlo opasne linkove. Još je manje shvatljivo da se to dopušta Facebooku, koji je firma vrijedna milijarde, a na kojemu ti oglasi često izgledaju i još više legitimno, jer postoje usput desetine komentara na objave pisane od strane botova. Također znam da će neki sada braniti ovu praksu kao slobodu djelovanja, poslovanja, govora, oglašavanja, kao i da "ovce treba šišati". Ali jako puno ljudi jednostavno nemaju edukaciju i znanje koje mi (uglavnom mlađi) imamo, odgojeni i učeni su u nekim drugim vremenima, te je prirodno da vjeruju naizgled legitimnim oglasima. Uloga i društva i države treba biti da se osobe slabijeg intelekta ili obrazovanja zaštite koliko je to moguće.
submitted by Talrigvil to croatia [link] [comments]


http://rodzice.org/