Tekst plaatjes blackberry

Genocides

2024.04.23 11:51 newmikey Genocides

Genocides
Voor iedereen die moeite heeft met het woord "genocide" hier even een plaatje - dat helpt misschien wel een beetje beter dan geschreven tekst die je begrijpend moet lezen:
https://preview.redd.it/kfn4m4o1b7wc1.jpg?width=1080&format=pjpg&auto=webp&s=0e01daa2425ed213699b4cc09a45caa9e6e7049e
submitted by newmikey to nederlands [link] [comments]


2024.04.17 19:29 BrontoSaurus6 Groene beleggingen - Bunq Easy Savings?

Ik ben opzoek naar een gemakkelijke manier om groene beleggingen te doen vanwege de belastingvoordelen die hier bij komen kijken. Ik kwam op de website van Bunq terecht, waar ik positieve dingen las over het gratis Easy Savings pakket van Bunq. Bijvoorbeeld de tekst "Kies hoe je spaargeld geïnvesteerd wordt" en een plaatje + link naar Bunq Freedom of Choice waarmee je zelf zou moeten kunnen kiezen dat je geld in groene bedrijven geïnvesteerd wordt.
Ondertussen heb ik de Bunq app geïnstalleerd, een account aangemaakt, alles ingevuld, waarna opeens blijkt dat een Easy Money pakket nodig is voor investeringen.
Doe ik iets verkeerd, of klopt de informatie op hun website niet (of heb ik deze verkeerd geïnterpreteerd)?
Iemand die hier ervaringen mee heeft? Alternatieven op Bunq om gemakkelijk groene beleggingen te doen zijn anders ook van harte welkom.
Alvast bedankt!
submitted by BrontoSaurus6 to geldzaken [link] [comments]


2024.04.08 23:50 tomboo91 Internet in de jaren 90

Beste,
Ik had afgelopen weekend een discussie over het begin van het internet. En hoewel ik nog vrij jong was, heeft het op mij veel indruk gemaakt toen wij internet kregen thuis en werd er spontaan nostalgisch van.
In mijn herinnering heb ik destijds met mijn vader bij het tankstation een cd gekocht om internet te "installeren". Een glaasje ranja later kon de telefoonkabel erin en begon de computer luid te tingelen en had je websites met enkel tekst en soms een plaatje die enorm langzaam verscheen.
Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd of er mensen zijn en dit zich ook nog herrineren en mogelijk meer weten hierover. Zo kan ik niet meer vinden welke provider we destijds hadden. En hoe dit nu precies werkte met die cdtjes.
Ook ben ik eigenlijk wel benieuwd of het nog steeds mogelijk is zo verbinding te maken met het internet?
submitted by tomboo91 to nederlands [link] [comments]


2023.12.23 14:05 dropsleuteltje De toekomst

Ik had 25 moeten zijn in 1980. Maar aan ik had en wat als hebben we niks. Ik weet het antwoord wel; op mezelf focussen. Maar dat lukt me niet altijd. Het leek me verlossend om het van me af te schrijven. Het volgende bericht bevat een pessimistische, generaliserende, cynische en nostalgische lap tekst die een aantal dingen die me tegenstaan omvatten. Wellicht is het zelfs conservatief? Scroll verder als je daar niet op zit te wachten.
Ik vrees voor de toekomst. Wat wij beschouwen als “progressie” is in werkelijkheid al een veel te lange tijd degressie. Ik walg van technologische ontwikkelingen, de betutteling, voertuigen die ieder jaar nog lelijker en robotischer worden, de hedendaagse architectuur, al ziet Flevoland er op zijn zachtst gezegd ook niet heel aangenaam uit. Chrome is vervangen voor plastic, brandstof voor lithium accu’s. Zelfrijdende Tesla’s waarvan je de ramen en deuren van binnen niet open kunt krijgen als de batterij van de sleutel of batterij van de computer leeg is. De aan en uitknop en intensiteit van de lampen en de temperatuur in je woning vanaf je smartphone kunnen bedienen. Pinnen met je smartphone. Kluisjes bij poppodia alleen online kunnen activeren met een QR code en IDeal op je smartphone, waar je eerst een account voor moet aanmaken. Je boodschappen bestellen met je smartphone bij een supermarkt die 10 minuten lopen is. Als je instanties belt moet je ze mailen, als je ze mailt word je dagen later door ze gebeld. Een tijd geleden bezocht ik het NXT museum. Een van de laatste plekken waar ik moet wezen, als ik ergens leeg en ontoepasselijk van word is het koude nietszeggende futuristische kunst, maar ach het liep door omstandigheden zo. Ik kom binnen, zie 2 werknemers achter de balie zitten, groet ze en geef aan dat ik een kaartje wil kopen. Dat moet via onze website met je smartphone, evenals de kluisjes, luidt het antwoord. Ik vraag me nog steeds af waar die 2 mensen voor nodig waren. Me een prettige dag wensen? Automatisering. Digitalisering. Zo weinig mogelijk zelf, of met elkaar doen.
Mijn vraag rest; wat staat ons nog te wachten? Een verbod op het niet beschikken over mobiel bankieren en 5G?
Thuis studeren, thuis werken. Zoom meetings, videobellen. Thuisbezorgd, gordijnen dicht. Hele dagen naar schermen zitten staren en dan klagen over slaapproblemen. Woonkamer, badkamer en keuken interieur wat alleen nog bestaat uit triplex of multiplex met laminaat erop geplakt, maar ik heb mensen meegemaakt die dachten dat dat buiten in de tuin ook wel kon staan of hangen. Nep. Alles nep. Slechter. Sneller stuk. Weggooien, nieuwe bestellen, morgen in huis. A.I die boeken inclusief kaft, muziekstukken en songteksten generaliseert, of foto's maakt die niet van echte (analoge) foto's te onderscheiden zijn. Rookverbod op terrassen in de buitenlucht. Enge plaatjes op pakjes sigaretten maar niet op pakken vlees en vis. Plastic planten bedekt met stof.
Geen kijkwaardige satire meer op tv, kijkwaardig als in; je moet je hersens nog een beetje gebruiken om het te begrijpen. Het lachen om achterlijkheid is begonnen bij Oh Oh Cherso. Daarna is zwakbegaafden een tv programma geven in gestaag heel gewoon geworden. Mensen die daadwerkelijk kunnen lachen om zulke flauwe en inspiratieloze sketchprogramma's als Komt een man bij de dokter, Rundfunk, Sluipschutters en Bonkers getuigen eigenlijk van een perfecte weerspiegeling van de hedendaagse maatschappij. We zijn onbewust getransformeerd naar lege hulzen die elkaar niets meer te bieden hebben. Het zal mij niks verbazen als er een verbod op humoristische ironie en cynisme komt, want dat kan als kwetsend ervaren worden. Niemand heeft het door ook, dat bijvoorbeeld op een “soort van fatsoenlijke” radiozender alleen platen worden gedraaid van voor 1990. In de top 2000 staan bij wijze van al 30 jaar dezelfde 2000 nummers. En wie het wel doorheeft haalt zijn schouders op. We schrijven geen geschiedenis meer. Waar is het radiostation voor kleinere opkomende bands, waar zijn de alternatieve radiostations? Op je smartphone.
Vliegtickets goedkoper dan treintickets naar dezelfde bestemming. Hoe? In een trein passen meer mensen, het is trager, het rijdt op stroom in plaats van kerosine, je hebt 3 man personeel nodig vergeleken met ik gok zo’n 40 man? om te vliegen. Inchecken, fouilleren, boarden, koffers in en uitladen, buschauffeur, piloot, stewards en stewardessen, security, schoonmakers, en zo heb ik waarschijnlijk nog talloos vliegveld personeel over het hoofd gezien. De allang verloren war on drugs waar miljarden in omgaan, iedereen weet, dat als het zelfs niet uit gevangenissen te houden is, dat het misschien wel verloren tijd en energie is en de boel legaliseren de enige logische oplossing zou zijn. Maar het kan toch niet zo zijn dat honderden duizenden mensen hun drugsopsporings-gerelateerde baan kwijtraken. Milleuzones voor 50cc 2-takt brommertjes (die mits onderhouden over 100 jaar nog niet stuk zijn) met een paar kilometer verderop havens vol containerschepen die er per 24 uur 200.000 kilo diesel doorheen stoken om in vierdubbel plastic verpakte plastic rommel van Aliexpress, Alibaba, Temu en Wish op te halen wat in de verpakking nog al net niet stuk is. Gelukkig is er een 30 dagen-retourbeleid en kan je na een hoffelijk gesprek met een chatbot je kapotte plastic bende gratis terugsturen naar China om ze daar weer aan het werk te zetten en je 30 cent netjes teruggestort te krijgen.
De wereldbevolking is van 1800 tot 2000 gestegen van 1 naar 6 miljard, en van 2000 tot 2022 gestegen van 6 naar 8 miljard. Van die op hol geslagen grafiek slaat mijn hart even een slag over. Nog steeds wordt er nergens in de politiek besproken of het wellicht niet handig zou zijn om een verbod van 3-5 jaar op menselijke voortplanting in te zetten. Ik kan me geen reden indenken dat het naast wat woede en protesten kwaad kan als het meest schadelijke ras op deze planeet even flink wordt uitgedund. Waarom wordt er niet gedebatteerd over een verbod op dagelijks vlees eten? Als een baby 80 zou worden zou hij 800.000 kilogram CO2 in zijn leven produceren, zo’n 20000 dieren eten en 120.000 plastic voedselverpakkingen weggooien. Het krijgen van één kind staat gelijk aan 36 trans-Atlantische retourvluchten per jaar.
Gen Z. Kinderen die op hun elektrische fiets van 1500 tot 3000 euro een rit van 3 kilometer naar school maken. Diezelfde fiets gaat na een maand stuk, en is zo gefabriceerd dat het niet zelf te repareren is. Het bedrijf is failliet. Grofvuil. Het maakt allemaal niet uit. Papa haalt wel een fatbike, die schijnen langer mee te gaan en je moet er toch niet aan denken om je zoon te moeten laten trappen. Ze vriendjes lachen hem uit! Jongeren die steeds ongeïnteresseerder lijken te worden en door sociale media (wat eigenlijk alleen nog maar uit snelle flitsende plastic achtige reclames bestaat, in het verleden konden reclames nog wel gezellig zijn) niet meer capabel zijn om een eigen mening te kunnen vormen. Ik kan me niks minder sociaals bedenken dan social media. Alles is uitgekauwd of herkauwd en jonge hersenen worden lui gemaakt. Waar je voorheen naar bijvoorbeeld de bibliotheek, muziek of schilderles, het café, de vrijplaats, het jongerencentrum, het buurthuis, een kampeerwinkel of een reisbureau moest om informatie te vergaren/door te geven of te vragen aan iemand hoe het gaat, open je nu de smartphone. Je hoeft niemand meer in het echt te spreken. Iedereen kan alles zonder al te veel moeite leren, wat subliem klinkt zou je denken. Maar als je begint aan een nieuwe hobby zonder het ECHT te willen en er ECHT voor te gaan, zonder je hart erin te hoeven steken, zal je werk nooit een ziel gaan krijgen. Alles is op het scherm te zien zonder erbij te hoeven zijn, wat resulteert in nergens meer enthousiast van worden, of van te schrikken, of wat voor emotie dan ook te ervaren. Als alles toegankelijk is zonder enige inspanning te hoeven leveren, ontstaat er niets meer dan afvlakking. De paradox is dat door de overvloed aan “mogelijkheden” er juist desinteresse ontstaat. "Heb ik al gezien."
Ik vergelijk documentaires uit de vorige eeuw met gesprekken met jongeren die ik soms heb en het verschil is gigantisch. De woordenschat, algemene kennis, interesses, het anders durven denken en doen dan een ander, liefdevol, betrokken. Wat ik nu zie is een kille afstandelijkheid, en een liefde voor digitale connecties. Geïnspireerd door achterlijke kwakzalvers genaamd influencers. Onverschillig naar actualiteiten. Taalverloedering. Nergens zin in. De laat maar en het zal allemaal wel mentaliteit. Het is bewezen dat het scrollen door feeds van Instagram, TikTok en YouTube zorgen voor een verhoogde afgifte van dopamine, maar weer stopt zodra de smartphone terug in de broekzak gaat. Wat maak je zelf nog mee?
Dus, Putin, wanneer laat je je kernbommen vallen? Wel met elektrische bommenwerpers graag, een beetje aan het klimaat denken met z’n allen.
submitted by dropsleuteltje to nederlands [link] [comments]


2023.10.14 20:28 mikejonhs2020 Het perfecte accessoire: armband met naam!

Het perfecte accessoire: armband met naam!
Het perfecte accessoire: armband met naam! https://www.armbandonlinekopen.nl/het-perfecte-accessoire-armband-met-naam/?feed_id=12&_unique_id=652addda05f4f Hey daar! ⁤Ben je op zoek naar het ⁢perfecte accessoire om je outfit een persoonlijke touch te geven? Zoek niet langer, want wij hebben dé oplossing voor je: een armband met⁤ naam! Het dragen van een⁣ armband met je eigen⁢ naam​ of die van een geliefde is niet alleen stijlvol, maar ook een geweldige ‍manier om je individualiteit te laten ⁣zien. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van gepersonaliseerde armbanden en​ ontdek ⁣je waarom ze absoluut het perfecte accessoire zijn. Dus leun ⁢achterover, ontspan en blijf lezen om te⁢ ontdekken waarom een armband​ met ⁣naam een must-have is voor iedereen!Inhoudsopgave1. "Persoonlijke touch:⁣ waarom een armband met⁤ naam onmisbaar is in jouw sieradencollectie"2. "Een uniek cadeau: verras je dierbaren met een gepersonaliseerde armband"3. "Stijlvol en veelzijdig: zo kun je ⁢een⁣ armband met naam combineren"4. "Duurzame keuze: waarom kiezen ⁢voor ⁢een armband ⁤met naam van hoogwaardige materialen"5. "Tips voor het personaliseren⁤ van ⁣jouw perfecte armband‍ met naam: van ‍lettertype tot gravureVragen en⁢ antwoordenDe‍ conclusie1. "Persoonlijke touch: waarom een armband met naam onmisbaar is in jouw sieradencollectie"Heb je ooit nagedacht‍ over de kracht‍ van een persoonlijke‌ touch in ‌je sieradencollectie? Een ⁢armband met naam is een accessoire dat⁣ niet alleen stijlvol is, maar ook een diepere⁤ betekenis heeft. Of je nu op‌ zoek bent naar een uniek cadeau voor een geliefde of gewoon je ‍eigen collectie wilt uitbreiden, een ⁤armband⁤ met naam is een must-have item dat je look compleet maakt. Een van de grootste voordelen van een armband met naam is ​de mogelijkheid om deze helemaal naar ‍eigen wens te personaliseren. Je kunt kiezen⁣ uit verschillende materialen, zoals goud, zilver ⁢of roségoud, en de naam of initialen van jezelf of een dierbare laten graveren. Dit maakt het niet alleen‍ een tastbaar aandenken, maar ook een statement piece dat je met ⁣trots kunt dragen. Daarnaast is een armband met⁢ naam⁣ ook een geweldige manier⁢ om je stijl te laten zien. Of je ⁤nu​ van minimalistisch houdt of juist van opvallende statement pieces, er ‌is altijd een armband met naam die perfect bij jouw⁢ persoonlijkheid past. Je kunt deze armband ⁤eenvoudig combineren met andere sieraden, zoals een⁣ bijpassende ketting of ring, voor een complete en samenhangende look.2. "Een uniek cadeau: verras je dierbaren met een gepersonaliseerde armband"Op zoek naar het perfecte cadeau voor je geliefden? Zoek niet verder! Een gepersonaliseerde armband met naam is het perfecte accessoire om iemand te verrassen en te⁤ laten ‍zien hoeveel je‍ om ze‍ geeft. Of ‍het nu voor een verjaardag, jubileum of gewoon zomaar ‍is, deze armband zal zeker een‍ glimlach op ⁤het gezicht van je⁤ dierbaren toveren. Wat maakt een⁣ gepersonaliseerde​ armband​ zo speciaal? Ten eerste is ‌het de mogelijkheid om de armband te personaliseren met de ‍naam van de ontvanger. Dit geeft de armband een uniek en persoonlijk⁢ tintje. ⁢Het laat zien dat je de moeite⁣ hebt ​genomen om iets speciaals voor hen te creëren. Daarnaast zijn er verschillende‌ stijlen en ontwerpen om uit te kiezen, ‍zodat je de armband kunt aanpassen aan de smaak en voorkeuren van de ontvanger. Of ze nu houden van ​een simpele ‍en elegante look,⁣ of ⁤juist van een meer ⁤opvallend en kleurrijk ontwerp, er is voor ieder wat ⁤wils. Bovendien‌ zijn de armbanden gemaakt van hoogwaardige materialen zoals zilver of goud, waardoor ze lang meegaan en een waardevol geschenk zijn dat jarenlang gekoesterd zal worden.3. "Stijlvol en veelzijdig: zo kun⁤ je‌ een armband met naam combineren"Ben je op ⁤zoek naar het perfecte accessoire om⁣ je look helemaal compleet⁢ te maken? Zoek niet verder! Een armband met⁢ naam is niet alleen stijlvol, maar​ ook⁤ ontzettend veelzijdig. ⁢Of je nu een casual outfit draagt of‍ jezelf wilt onderscheiden tijdens een speciale gelegenheid, een armband met naam is altijd een goede keuze. Een armband met naam kun ‌je op verschillende manieren combineren. Voor een elegante en chique look kun je de armband​ dragen als enige accessoire om je pols. Het subtiel en‌ persoonlijk karakter van de naam⁤ maakt de armband een eyecatcher op zich.⁢ Wil ‌je juist ⁢een speels⁤ effect creëren? Combineer de armband met andere armbanden in verschillende ​kleuren en texturen. Zo voeg je een persoonlijk tintje toe aan⁣ je sieradenstapel. Daarnaast kun je de armband ook perfect combineren met een horloge.‍ Kies een horloge in‍ dezelfde kleur of juist in​ een contrasterende ‍tint voor⁢ een​ trendy en⁣ moderne uitstraling.
Kies voor een subtiel lettertype om de armband ⁤met naam een elegante uitstraling te geven. Ga ​voor een armband met​ een verstelbare sluiting ⁢zodat je de maat kunt aanpassen aan jouw pols. Combineer de armband met andere persoonlijke sieraden, zoals een ketting met initialen of een ring met ⁢gravure. Experimenteer ‌met verschillende materialen, zoals goud, zilver of leer, om de armband⁢ aan te passen aan jouw persoonlijke stijl. 
Met een armband met naam kun je ⁤eindeloos variëren​ en je eigen unieke stijl ​creëren. Of je ‍nu gaat voor een minimalistische look of ‍juist wilt⁢ pronken met jouw persoonlijkheid, een​ armband ⁤met naam is altijd een ‍goede keuze. Dus ⁣waar wacht ​je nog op? Ga op zoek naar jouw ​perfecte armband en laat zien wie⁤ je bent!4. "Duurzame keuze: waarom kiezen voor een armband met naam van hoogwaardige materialen"Een armband met ‍naam is niet alleen ​een stijlvolle toevoeging aan je outfit, maar het is ook een duurzame keuze. Door te kiezen voor een armband gemaakt van hoogwaardige⁣ materialen, investeer ‌je in een ‌accessoire dat lang meegaat en waar ‌je jarenlang plezier van zult hebben. In plaats van telkens ⁢weer nieuwe goedkope armbandjes te kopen die snel slijten en uiteindelijk in de prullenbak belanden, kies⁣ je voor een armband die gemaakt‍ is ⁢om generaties lang mee te gaan.
Hoogwaardige materialen zoals zilver, ‍goud of edelstenen zijn niet alleen mooi om te zien, ‌maar ook​ nog eens ‌goed voor het milieu. Deze materialen worden op een verantwoorde manier gewonnen​ en verwerkt, waardoor ⁢er geen schade aan de natuur​ wordt toegebracht. Daarnaast⁣ zijn ze ook hypoallergeen, wat betekent dat ze geen allergische reacties veroorzaken en geschikt zijn voor mensen met⁣ een gevoelige huid. Door te kiezen voor een armband met naam van hoogwaardige materialen maak‌ je ‍dus niet alleen een duurzame keuze voor de planeet,‍ maar ook voor jezelf.
Met een armband ⁢met‍ naam ⁢maak je een⁣ statement. Het is een persoonlijk accessoire dat jouw individualiteit en stijl weerspiegelt. Of je nu kiest voor​ een subtiel plaatje met je⁤ eigen naam, of een opvallende armband met initialen, de mogelijkheden zijn⁤ eindeloos. Bovendien is ​een armband met naam een perfect cadeau voor een geliefde. Door het toevoegen ⁤van een persoonlijke touch laat je zien dat je echt om diegene geeft en moeite hebt gedaan om ​iets bijzonders uit te kiezen. Dus ‍waar wacht je nog op? Ga voor die hoogwaardige armband⁣ met naam en maak van je accessoire het perfecte statement piece!5. "Tips voor het personaliseren van jouw perfecte armband met naam: van lettertype⁣ tot gravureEen armband met naam is een ⁢perfect accessoire om je⁢ persoonlijkheid te laten ⁤zien⁤ en je outfit compleet te maken. Of het ⁤nu voor jezelf is of als cadeau voor een geliefde, een armband met naam is altijd ⁤een uniek en bijzonder sieraad. Maar hoe kun je deze armband​ personaliseren zodat hij perfect bij jou ⁢past? In dit artikel geven we ⁤je een aantal handige tips! Een van de eerste dingen waar je aan kunt denken bij het personaliseren van je armband is‍ het kiezen‍ van het juiste lettertype.⁣ Het lettertype kan een groot verschil maken‌ in de uitstraling van de armband. ‍Ga ‍je voor een speels en sierlijk lettertype⁢ of juist voor een strak en minimalistisch lettertype? Het is allemaal mogelijk! ⁢Neem de tijd om verschillende lettertypes uit te proberen en kies degene die‌ het beste past bij jouw persoonlijkheid⁣ en stijl. Daarnaast kun je er ook ‌voor kiezen om de armband te graveren met een ⁣speciale boodschap of ⁣een belangrijke datum. Zo geef je ‌de armband een persoonlijke touch en maak je‌ hem nog⁤ meer bijzonder. Vragen en antwoordenQ: Wat is een armband met naam en waarom is het het perfecte ⁤accessoire? A: Een armband met naam is een persoonlijk sieraad waarop⁤ jouw eigen naam, de naam⁣ van een geliefde of een betekenisvol woord gegraveerd staat. ⁣Het ⁣is het perfecte accessoire omdat het een uniek stuk is dat je kunt personaliseren en dragen als een ‌symbool van identiteit, liefde of inspiratie.
Q: Waarom zou ⁢ik een armband met ⁤naam‌ cadeau doen ⁣aan iemand? A: Een armband met naam is een geweldig‍ cadeau-idee dat een diepe emotionele betekenis kan hebben. Door ​het personaliseren van de armband met de naam van de ontvanger, toon ​je niet⁣ alleen aandacht en zorg, ‍maar ook een gevoel van uniekheid en persoonlijke ‌connectie.
Q:⁣ Kan ik een armband met naam dragen⁢ en toch trendy blijven? A: Absoluut! Armbanden met naam zijn niet ⁢alleen tijdloos en klassiek, maar ze zijn ook bijzonder trendy. Of je nu ‍houdt van minimalistische⁢ ontwerpen of een statement wilt maken met een opvallende stijl, er zijn talloze mogelijkheden om een armband met naam te dragen⁢ en toch trendy te blijven.⁣ Combineer het met andere armbanden of draag het als een enkelvoudig stuk, de keuze is​ aan jou!
Q: Zijn er verschillende stijlen en materialen beschikbaar voor armbanden ‍met naam? A: Ja, zeker! Armbanden met naam zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen⁢ en materialen, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je past. Van elegante zilveren ⁣of gouden armbanden tot trendy leren of stoffen bandjes, er is voor elk ⁤wat wils. Daarnaast kun⁣ je ook ‌kiezen uit verschillende lettertypes en gravure-opties om de armband nog​ persoonlijker te maken.
Q: Hoe kan ik een armband met naam bestellen? A: Het‌ bestellen van een armband⁣ met naam is eenvoudig en handig. Veel online winkels bieden de mogelijkheid om de⁣ gewenste naam ‍of tekst in te ⁣voeren bij het plaatsen van je bestelling. Je kunt ⁢ook het gewenste materiaal, stijl en lettertype selecteren. Zodra ⁢je⁢ alle opties⁤ hebt gekozen, kun je ⁤de bestelling plaatsen en wachten tot⁤ je gepersonaliseerde armband met naam bij je wordt ⁤bezorgd.
Q: Kan ik mijn armband met naam‌ personaliseren met meer dan alleen een​ naam? A: Zeker weten! Naast het graveren van een naam kun je vaak ook symbolen, initialen,‍ data of speciale woorden toevoegen. Dit⁣ geeft je de mogelijkheid om‍ de armband nog persoonlijker‌ en⁣ betekenisvoller te maken⁣ voor jou of de persoon ⁤aan wie je het cadeau doet.
Q: Kan ik een armband met‌ naam ook zelf maken? A: Ja, het is mogelijk om zelf een armband‍ met naam te maken als je handig bent met sieraden⁤ maken. Je ⁤kunt online ⁤handleidingen en tutorials⁢ vinden die je stap voor stap begeleiden bij het maken van je eigen gepersonaliseerde armband. Dit kan een leuk en creatief project zijn, en het resultaat zal zeker uniek en speciaal zijn!
Q: Wat maakt een armband met naam zo bijzonder? A: Wat een armband met naam echt ⁣bijzonder maakt, is de emotionele waarde die eraan​ wordt gehecht. Het is een sieraad dat een verhaal vertelt, een herinnering vastlegt of een symbool van verbondenheid ​is. Of je het nu voor jezelf koopt ⁣of iemand anders ermee verrast, een armband met naam draagt⁢ altijd een speciale betekenis met zich ‌mee.‍ De conclusieEn zo komen we⁤ aan het einde van ons artikel over het perfecte accessoire: de armband met naam! Hopelijk hebben jullie net zoveel plezier gehad bij het‌ lezen als wij ​bij het ‍schrijven.
Het is geweldig dat we in een tijdperk ‍leven ⁢waarin we kunnen pronken met onze individualiteit en persoonlijkheid met behulp van accessoires zoals deze gepersonaliseerde armbanden. Of je ⁤nu een statement wilt ​maken met je eigen naam, de naam van een geliefde, of zelfs een ‌inspirerend‌ woord, er is een armband met naam die⁢ perfect bij jou past.
Vergeet niet dat deze⁤ armbanden niet alleen stijlvol zijn, maar ook een betekenisvolle herinnering kunnen zijn aan iets ⁤of iemand speciaals. Of je nu ​kiest voor ⁢een subtiel​ ontwerp ⁣of een opvallende⁤ armband, het zal altijd een gespreksonderwerp zijn en aandacht trekken.
Dus⁢ waar wacht je nog op? Ga ⁢op zoek naar de perfecte‍ armband​ met naam die bij‌ jouw persoonlijkheid en stijl past. Het is ⁢een geweldige manier om​ jezelf uit te drukken⁢ en een fashion statement te‍ maken!
Bedankt voor het lezen en we hopen dat je geïnspireerd bent geraakt om jouw eigen gepersonaliseerde armband met naam te dragen. Blijf stralen⁢ en‌ blijf jezelf zijn, want ⁣niemand anders kan dat beter dan jij!
Tot de volgende keer!
Het [naam van het blog/artikel] team.
submitted by mikejonhs2020 to armbandjes [link] [comments]


2022.12.08 14:07 mrbossman1999 Is this the amanita muscaria?

Is this the amanita muscaria? submitted by mrbossman1999 to Mushrooms [link] [comments]


2022.06.04 13:00 casperdewith Taartdagjaarverslag 2021–2022

Hoera! Mijn eerste jaar op Reddit! Wat ben ik blij dat ik deze webstek heb ontdekt. Het idee dat je een ónderwerp volgt in plaats van een persoon, heeft mij van Twitter af bekeerd. Sindsdien ben ik actief Redditor.
Laten we deze gelegenheid gebruiken om terug te blikken op het afgelopen taartjaar.
Meest actief:

Eerste post: Mi-fa & Si-do

45 punten • Mipha’s and Sidon’s themes spell their names in solfège. (easter egg)
Ik herinner me nog dat ik het inzicht kreeg dat de melodie van Mipha in solfège mi-fa was, en daarna ook die van Sidon si-do was. M’n hoofd ontplofte haast. Ik maakte vlug een Redditaccount aan, tekende wat noten, sleepte m’n schermopname naar het tekstveld, typte er wat extra tekst bij, uploadde het. Er was al gelijk een upvote! O, dat was ikzelf blijkbaar. Huh? Ach.
Snel naar /new om te zien of ie er al staat. En ja hoor! – maar alleen de titel. Het plaatje verschijnt pas als je erop klikt. Dra-ma! In m’n hoofd zou het plaatje juist het eerste zijn wat je zag! Nu zouden mensen vast minder snel geïnteresseerd raken.
In de loop van de dag kon ik het allemaal bijhouden op de karmateller rechtsbovenin, al liep die niet helemaal gelijk met de score van m’n post. Raar.
Als terugblik op deze allereerste post, heb ik vandaag, weer op m’n taartdag, een vervolg geplaatst: nog een post met muzikale easter eggs op Breath_of_the_Wild.

De ui

’k Kwam deze schattige oude foto tegen, dus ik besloot om ’m te posten. Nog altijd één van mijn favorieten.
1997 punten • 18 augustus 2021 • This onion is happy despite being rotten on the inside.

De herfstvakantiememe

Het was bijna herfstvakantie. ’s Ochtends, op de eerste dag van de vakantie, maakte ik ’m snel, vrezend dat iemand anders eenzelfde idee zou hebben. En de meme ontplofte.
4080 punten • 18 oktober 2021 • ik🍂️ihe • Herfstvakantie
Toch snap ik hem niet – ondanks dat ik hem zelf heb gemaakt. De meme hangt niet samen: ‘de universiteiten’ zeggen ‘niet staren, dat is erg onbeleefd’? De universiteiten zijn toch júíst jaloers? Of zijn het juist de anderen die het zeggen? Maar waarom staat er dan een dubbelepunt na ‘universiteiten’?
Het verbaast me nog altijd waarom deze meme het zo goed heeft gedaan. Ik heb blijkbaar een snaar weten te raken die bij velen resoneert.

‘Is this canon?’

1625 punten • [ALL] [OC] I overengineered a meme that probably already exists: ‘Is this canon?’
Deze ben ik heel tevreden mee. Een uitstekende meme. Hij heeft zelfs de onderscheiding ‘Quality Meme’ gekregen – tot op heden een van mijn trotste prestaties.

Refrain

Dit was een enorm project: het maken van het officiële lied van nutteloze november No Nut November 2021. Een hele maand mee bezig geweest: twee weken voor het schrijven van de tekst, één voor de muziek en één voor het inzingen (mijn stembanden konden de sopraan nog net halen). Het resultaat is fantastisch.
35 punten • 30 oktober 2021 • ‘Refrain’ – A hymn about a tough fight against a common enemy.
Ik had me voorgenomen om in november dagelijks iets te publiceren – wat moet je anders met dat halfuurtje doen? – en zo m’n perfectionisme en uitstelgedrag aan te pakken; ideeën had ik namelijk genoeg. De maand bracht me van 21 240 naar 50 983 waardeloze internetpuntjes, en het was ook het kantelpunt voor m’n postkarma, die toen m’n reactiekarma inhaalde.

Overige favorieten

Ik had in de afgelopen tijd heel wat mooie Zelda-posts gemaakt die geweldig hebben gepresteerd.
12 400 punten • 4 mei 2022 • I wonder who came up with the bananas …
11 300 punten • 6 april 2022 • A proud accomplishment
10 600 punten • 2 mei 2022 • I think I found out why Bokoblins and Guardian Scouts have 13 health. Quite sneaky.
Van deze was ik verbaasd dat de grap nog nooit eerder is gemaakt in de 35 jaren dat het bestaat: De Legenda van Zelda:
8484 punten • 15 mei 2022 • The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Dan naar ik_ihe. De Kruidvatmeme had de herfstvakantiememe bijna geëvenaard. Het is mijn favoriete post op deze subreddit:
4047 punten • 27 november 2021 • ik📉️ihe • Kruidvat
Mijn andere favorieten:
4444 punten • 6 mei 2022 • ik 👋 ihe • Doeg
3126 punten • 2 mei 2022 • ik 🌶️ ihe • Sambal
3341 punten • 18 november 2021 • ik🔢️ihe • Boobies
2490 punten • 14 december 2021 • ik🤲ihe • Pinkelen
2282 punten • 9 december 2021 • ik 🍛 ihe • Kroepoek
1136 punten • 10 februari 2022 • ik✅ihe • Krul
Deze vind ik ook heel mooi:
3808 punten • 20 januari 2022 • Those hints are lifesavers
Tot slot, een eervolle vermelding voor mijn best presterende ooit:
16 900 punten • 25 november 2021 • Sarcastic Query Language
Die post was ook het begin van mijn favoriete kleurenpalet: #013, #086 en #fff. Later kwam ook #0bf erbij als accentkleur voor donkere achtergronden.

Wat heb ik geleerd?

Tweehonderd posts verder heb ik:
Ik kijk uit naar de volgende jaren.

Statistieken

Hier zijn wat specifiekere karmastatistieken. De totaalrij en -kolom tellen ook mee wat niet in de tabel staat.
subreddit postkarma reactiekarma totaal
ik_ihe 33 579 13 876 47 455
Breath_of_the_Wild 23 322 17 243 40 565
mathmemes 9582 3558 13 140
ProgrammerHumor 7640 752 8392
YUROP 4978 299 5277
totaal 89 378 58 967 152 751
submitted by casperdewith to u/casperdewith [link] [comments]


2022.01.28 15:18 ColouredGlitter State of the subreddit; of, waarom bepaalde regels regels zijn op deze subreddit

Hallo allemaal,
Soms worden er posts weggehaald. Dat kan om legio redenen gaan, maar soms is het niet helemaal duidelijk wáárom een regel van toepassing is. Hieronder zal ik zal removal reasons van deze sub uiteen zetten:

Ik hoop dat de waarom van de regels op deze subreddit op deze manier duidelijk genoeg is.
Fijn weekend!
Groetjes van de mods en dikke lebber van Toto.
(Als er edits zijn op deze posts die ik verder niet aangegeven heb, ga er maar vanuit dat het dan verbeterde taalfouten zijn. Het is voor mij ook vrijdagmiddag op het moment.)
Edit: twee regels even iets duidelijker uitgelegd.
submitted by ColouredGlitter to tokkiefeesboek [link] [comments]


2022.01.09 14:34 SprUtch Onze man in Moskou: Russisch roulette binnen LTM

Amsterdam, 9 januari 2022, Bert-Jan Bogdanov - Commotie op Schiphol: deze ochtend werden prominente LTM-leden SprUtch en kooienb bij aankomst op Schiphol opgepakt door de politie. De twee oudgedienden van de Nederlandse politiek waren afkomstig van Moskou. In deze exclusieve reportage zet De Telegraaf de achtergrond van dit incident uiteen.
Op 7 januari ontving de Telegraaf vanuit bronnen dicht op de LTM partijtop het bericht dat er een spoedberaad bijeen was geroepen in Groningen. De aanleiding hiervoor was de meest recente Maurice de Hond peiling. Partijleider Vylander scheen zich ongerust te maken vanwege het uitblijven van een absolute meerderheid van de partij in de grootste peiling van het land. Er moest een list verzonnen worden om het stemaantal van de partij snel op te krikken. Het is de Telegraaf niet duidelijk wat er exact in dit spoedberaad is besloten. In een TikTok video van Neofex_Maximus zien we wel dat hij de partijleden SprUtch en kooienb af heeft gezet bij vertrekhal 3 op Schiphol, waarna het verhaal zich verplaatste naar Moskou.
Meteen op zaterdagochtend 8 januari zijn SprUtch en kooienb gesignaleerd in een hotel in de buurt van het Kremlin. kooienb verliet als eerste het gebouw met een geheimzinnig koffertje. Iets later op de ochtend zou hij SprUtch ontmoeten in een ander, nabijgelegen hotel. Hier werd het tweetal ontvangen door een Russisch gezelschap en werd het koffertje overhandigd. De ontmoeting uit het hotel zou ongeveer twee uur duren, waarna de twee LTM-prominenten met dure wodkaflessen in de hand strompelend over het Rode Plein werden gesignaleerd. Voordat de politie kon ingrijpen werd het tweetal door omstanders gedirigeerd om een taxi terug naar hun accommodatie te nemen.
Enkele uren na dit onderhoud werden de social media accounts van alle partijen die deelnemen aan de aankomende Eerste Kamerverkiezingen gehackt. De logo's op de profielen van de desbetreffende partijen werden vervangen door plaatjes van een clown, met op de voorgrond de tekst "LTM zijn grote spelers. Stem LTM блять.". Verder verwezen plotseling alle snelkoppelingen op deze social media pagina's naar de website van Lijst Tegen MTFD.
Deze zondagochtend 9 januari bevond het tweetal zich op de terugvlucht naar Nederland, waar eenheden van de politie hun aankomst afwachtten. Een woordvoerder van de politie gaf aan dat er signalen zijn ontvangen die het Russische uitstapje van de twee heren linkt aan de social media hack. Verdere details werden nog niet prijsgegeven. Partijleider Vylander werd om een reactie gevraagd en deze gaf hij als volgt: "Ik maak me geen enkele zorgen. kooienb en SprUtch hadden een gezellig weekendje gepland in het buitenland om even te ontsnappen aan de alledaagse sleur. Het zijn voor ons allemaal stressvolle dagen. Ik weet zeker dat er uit onderzoek van de FIOD geen bewijs naar voren zal komen en ze zo gewoon weer op vrije voet zijn." De suggestie dat het hier gaat om een zaak die losstaat van het lopende FIOD-onderzoek wuifde de partijleider weg. "Dat is allemaal één pot nat. Het punt is dat wij geen geld hebben, dus hoe kunnen ze nou denken dat wij streken kunnen uithalen? Russische hackers? Weet je hoeveel geld dat die kosten?"
Na de arrestatie verliep de rest van de ochtend rustig. Drie uur na de arrestatie kwamen verslaggevers van de Telegraaf nog wel een vrolijke Neofex_maximus tegen op de Short Parking parkeerplaats van Schiphol. Hij gaf aan dat hij er naar uit keek om zijn partijgenoten op te halen na hun reis naar Moskou. Toen onze verslaggevers aangaven dat het tweetal was meegenomen naar het politiebureau sloeg de stemming van het LTM-lid over in een combinatie van woede en intens verdriet, waarna de verslaggevers met oog op hun eigen veiligheid de parkeerplaats verlieten.
submitted by SprUtch to RMTKMedia [link] [comments]


2022.01.02 17:35 skijak Non-conformiteit bij hygiëne product.

Ik heb afgelopen vrijdag bij een grote technologieketen de Samsung galaxy buds pro in de kleur zwart besteld. Ik ontving echter de kleur paars, wat ik pas opmerkte na het openen van de verpakking. Ik zag dit toen pas omdat de kleur naar mijn mening niet duidelijk te zien is op de buitenkant van de verpakking, enkel in een plaatje. De kleur is nergens in tekst aangegeven. Ik ben naar de winkel teruggegaan om te ruilen, maar die nemen het product niet meer aan omdat het een hygiëne product is.
Kan ik hier iets mee? Ik zit nu met een verkeerd product wat ik niet kan ruilen. Alvast bedankt!
submitted by skijak to juridischadvies [link] [comments]


2021.12.31 20:05 Cinnamon_Biscuits 'De Grote Sample Identificatie'-mega-thread (Opgezwolle, Jiggy Djé, Extince, e.a.)!

'De Grote Sample Identificatie'-mega-thread (Opgezwolle, Jiggy Djé, Extince, e.a.)!
En waar komt dat geluid dan vandaan?
Op de valreep nog een mega-thread in 2021. Alvast de beste wensen en een gelukkig 2022! Dit is de grote sample identificatie-thread. Hier komen samples te staan waarvan we (nog) niet weten waar ze vandaan komen, of waarvan dit recentelijk ontdekt is.
Voel je vrij om mee te denken, te sparren, te geeken. Alle ideeën zjn welkom! Really tested the limits of Reddit while making this one, haha 👀

Opgezwolle

https://preview.redd.it/ekp9prhpdx881.png?width=511&format=png&auto=webp&s=cc46ab4ab344daba8d70894a5fa1ca56ca000602
Eigen Wereld (Eigen Wereld) - ✓ found
Eigen Wereld, de titeltrack van het gelijknamige album, heeft een van de meest iconische vocal samples binnen de Nederlandse hiphop. Luister naar mijn stem, sta op en ontdek het pad van jouw wereld naar de mijne.
https://preview.redd.it/7qpn06aydx881.png?width=517&format=png&auto=webp&s=7c9150d27054dee0f019c8cd7546a1a799c4577d
En ik wil een grote shout-out geven naar deze YouTube-comment, waar ik van tijd tot tijd aan bleef denken, totdat ik zoiets had van 'zouden er dvd's zijn van de Nederlandse dub van Shaman King?'. Er waren er drie en ik had zoiets van f- it, ik koop ze gewoon.
En inderdaad de sample stond op een van deze de dvd's, aflevering 7, Pai Long Valt Aan. Nog steeds vind ik het zo vet dat er 15 jaar na de release van Eigen Wereld nog steeds nieuwe dingen over te ontdekken zijn. 👀
https://www.reddit.com/DutchHipHop/comments/mf0wm1/luister\_naar\_mijn\_stem\_sta\_op\_en\_ontdek\_het\_pad/ (reddit-linkje, want vimeo doet moeilijk)
Hoedenplank (Eigen Wereld)
Hoedenplank, de eerste track van Eigen Wereld, heeft net zo'n iconische vocal sample als de titeltrack. En waar komt dat geluid dan vandaan, dat woef, woef Echter is deze sample nog niet gevonden. Tijdens een livestream van FaceCulture hebben we aan Delic gevraagd of hij nog wist waar het vandaan kwam.
Delic zei dat het afkomstig was van een televisiefragment. Iets wat de zoektocht niet makkelijker maakt aangezien Eigen Wereld uitkwam in januari 2006. Als Hoedenplank na Vloeistof gemaakt is, komt de sample dus uit een tv-programma tussen september 2003 en januari 2006.
Heb een aantal old-school tv-kenners op Twitter gevraagd of zij van meer wisten en @/Jeugdtelevisie zei dat het mogelijk een verhoogd stemmetje van Frank Visser kon zijn. Iets wat mogelijk zou kunnen zijn aangezien hij het programma De Rijdende Rechter presenteerde en de sample zou iets kunnen zijn wat iemand in zo'n soort programma zegt.
Maar verder dan dat weten we nog niks.
Werk Aan De Winkel (Eigen Wereld) - ✓ found
Op de insta-story van Sticks zag ik een keer een gedeeld bericht voorbij komen van iemand die had gevonden dat Big & Betsy gesampled was in Werk Aan De Winkel. De sample komt uit de aflevering Het Spookhuis. Cool find! Hiernaast wordt ook Hamvraag van Sticks & Kubus gesampled aan het eind van het nummer.
https://www.youtube.com/watch?v=xjhfDkrm2sg&t=879s
https://www.youtube.com/watch?v=z\_IUhtw6\_xc&t=32s
Overige Samples (Eigen Wereld)
Deze lijst gaat wat lastiger worden dan Rated R vanwege het feit dat Eigen Wereld uitkwam in 2006. Maar heb toch maar een lijstje gemaakt met alle andere samples die op Eigen Wereld staan.
  • Werk Aan De Winkel - Dag en nacht voor u geopend (✓ found, maar geen audio - Rico & Sticks, Clippie, 00:54, OpgezwolleTotNu, CD Box, Bootlegs & B-Sides)
  • Nagemaakt - Die shit is nep, nagemaakt (✓ found - Opgeduveld, Ze Gaan 't Krijgen)
  • Nagemaakt - Ja dat, nou ja weetje, dat is eigenlijk, dat ja, ja dat ja, dat gaat effetjes niet door
  • Nagemaakt - Ik vind het soms wel heel (..), Nouja goed wat dat nu weer (...) Het is toch een beetje, ja (..), wij zijn wat dat betreft als het om dat soort dingen gaat wat principiëler
  • Eigen Wereld - Drie maal drie is negen
  • Eigen Wereld - Een andere vent / Paard in streepjes pyjama
  • Passievrucht/Bosmuis - "Bosmuis" sample
  • Passievrucht/Bosmuis - Mooi hè, nou mooi hè, is dat mooi of niet, tranen van in mijn ogen, kippenvel, en kijk dat is een plaat tuurlijk, maar dat leipe gekwek van die twee droplullen daar wordt je toch achterlijk van, en het gaat nergens over, want want is er nou echt aan de hand ind Nederland, daar hoor je ze niet over.
  • Gebleven - *Opzij, opzij, opzij, maak plaats (✓ found - Herman van Veen, Opzij, Opzij, Opzij)
  • Regendans - Vergeet die donkere wolk (✓ found - Kubus & Sticks, Zoute Haring & Zoete Koek)
  • Regendans - Okay-sample in refrein
  • Regendans - Zang-sample in refrein
  • Ogen Open - Sleep is the cousin of dead (✓ found - Nas, N.Y. State Of Mind)
  • Ogen Open - Outro
  • Tunnelvisie - Beatie Boys (...) You Gotta
  • De Jug - Ja, of je die nog zo vaak ziet in instrumenthandels, dat weet ik eigenlijk niet. Het is een soort primitief instrumentje met een soort, je zou kunnen zeggen, strot. En verder een aarden kruik, waarop gespeeld kan worden, maar het hoeft niet specifiek van aarde te zijn, waar je dat basgeluid op maakt (...) De... de jug
Haters & Stokers (Vloeistof) - ✓ found
Niet perse een nieuw gevonden sample, maar hij stond een beetje verstopt. Deze is te vinden in de comments op de WhoSampled-pagina van Opgezwolle, echter was deze nooit gesubmit. Shout-out Sil!
https://preview.redd.it/n8bjomr0ex881.png?width=766&format=png&auto=webp&s=2be096d240d6ee927ad43d1532bbdf4c82ec7029
Echter staat Iedereen Is Bang van Fons Jansen, de track die gesampled is, niet op YouTube, maar ik heb een preview gevonden op Muziekweb. En toevallig zit het gesamplede stuk in deze preview.
https://www.muziekweb.nl/Link/HAX0570/Wat-ik-zeggen-wilde?TrackID=HAX0570-0001 (track 01 preview, vanaf 00:21)
Ritmen (Spuugdingen Op De Mic)
Deze track was een beetje onder mijn radar gebleven, maar toevallig stond die op de OpgeTurned mixtape van DJ Turne. De titel van deze track is Ritmen en op sites als Genius staat de intro als Kun jij de ritmen voelen? omschreven.
Maar ik hoor echt wat anders. Ik hoor Kun jij d'r ritme in voelen? Om die reden heb ik zo'n vermoeden dat dit gesampled is en niet specifiek voor dit nummer is opgenomen.

Sticks

https://preview.redd.it/wcpzdrnqdx881.png?width=511&format=png&auto=webp&s=9722f0863a12defda37b9875f45bfed17c1b507a
Ze Komen (Losse Track, Sticks & Kubus)
Zat een tijd terug deze video van NOS op 3 te kijken en de intro deed mij heel erg denken aan de track Ze Komen van Sticks en Kubus. De intro komt zeer waarschijnlijk uit een radiofragment vanwege de woordkeuze Geachte Luisteraars.
Voeten Vegen (Alledaagse Waanzin) - ✓ found
Veel coole samples uit producties van A.R.T. zijn al lang geleden boven water gehaald, denk aan Blokkades, Tijgers & Draken en Kaapstad. Voeten Vegen is zo'n track waarvan je 100% zeker weet dat het een sample was, maar waar verder niks over bekend was.
Toevallig is deze een paar dagen geleden boven water gehaald en het is afkomstig uit een of ander Frans nummer genaamd Qu'est Ce Que Tu Attends.
https://www.youtube.com/watch?v=ODI3YU2Tz9A&t=15
Slangeleer (Fakkelteit)
Slangeleer is net zo'n track als Voeten Vegen. Je weet 100% dat er een sample in zit, maar niemand weet welke. Er zitten veel Turkstalige comments onder de video-upload van dit nummer, maar dat is omdat de track schijnbaar voorkwam in een compilatie van Portugeese voetballer Ricardo Quaresma, die gespeeld heeft voor de Turkse voetbalclub Beşiktaş.
Nieuwe Notie (Losse Track, Verloren Waanzin)
De intro hiervan is sowieso een sample. Mogelijk uit een oud Nederlands televisie- of radiofragment, puur vanwege de text Dames en heren, hier is de nieuwste Nederlandse (...).
Verder wordt in dit nummer Regendans van Opgezwolle gesampled met de quote Op die paden, batterij is opgeladen. Ook het nummer Contact van Typhoon wordt gesampled met de quote Ergens in dit universum vind ik nieuwe lessen.
https://www.youtube.com/watch?v=u9SkQa9CO5M&t=20s
https://www.youtube.com/watch?v=qgFO8RTvv-4&t=96s
Bom (Onder Water)
De track Bom was onderdeel van de multimediale installatie Onder Water van Typhoon, Sticks en Kubus. Hoewel de tracks hiervan nooit officieel uitgebracht zijn, staat er een preview van deze track op het YouTube-kanaal van Museum De Fundatie. De volledige audio is dan wel niet beschikbaar, maar de lyrics gelukkig wel.
Deze tekst van deze track is exclusief opgebouwd uit (acapella)-samples van nummers van Sticks & Typhoon. Hieronder een bijna complete lijst met waar elke sample vandaan komt. De enige waar ik niet zeker van ben is nummer 16, omdat die niet 100% gelijk klinkt en ik de volledige versie van Bom natuurlijk niet kan checken. Verder kon ik nummer 22 niet vinden, maar dit zou een track of featuring van Typhoon moeten zijn, aangezien de samples afwisselend Sticks & Typhoon zijn.
  1. Ik ben die bom op het punt van ontploffing (✓ found - Typhoon - Wind Waait)
  2. Bom op mijn tong ik vertik het om te zwijgen (✓ found - Typhoon - Ogen Dicht)
  3. Cameraploegen komen de misère filmen. (✓ found - Sticks & A.R.T. - Verloren Zielen)
  4. In dit hotel is het leven geordend. (✓ found - Typhoon - Hotel Beschaving)
  5. Het was altijd al zo. (✓ found - Sticks & A.R.T. - Verloren Zielen)
  6. Ik wil niet per se goed doen maar doen wat juist is, mezelf zijn. (✓ found - Typhoon - We Zijn Er)
  7. Ik heb opgelet het is een gekkenhuis. (✓ found - Opgezwolle - Gekkenhuis)
  8. Geboren in een tijdperk, gekenmerkt door dingen die we niet zien. (✓ found - Typhoon - Hotel Beschaving)
  9. Je hebt een stem toch, spreek op, wat wil je liever? (✓ found - Sticks - Geweten)
  10. Omdat een opgelegde waarheid nooit juist is. (✓ found - Typhoon - Zendeghi)
  11. Geweld zit in de mens en niemand gaat graag door z’n knieën. (✓ found - Sticks & A.R.T. - Verloren Zielen)
  12. Zonder donker kan het licht zichzelf niet kennen. (✓ found - Typhoon - Van De Regen Naar De Zon)
  13. Je leeft in luxe, de wereld is een grote bende. (✓ found - Sticks - Geweten)
  14. Houd de macht bij het volk en laat de angst vaten. (✓ found - Typhoon - Van De Regen Naar De Zon)
  15. Je hebt een stem toch, spreek op, wat wil je liever? (line 9)
  16. Ik ben klaar om mezelf onschadelijk te maken. (✓ found - Typhoon - Botoman (geen 100% match, maar kan het niet checken))
  17. Zie dit land als een huis en wij zijn de gekken. (✓ found - Opgezwolle - Gekkenhuis)
  18. Wie prikt de ballonnen stuk op het hoogtepunt van het feest? (✓ found - Typhoon - De Stad)
  19. Totaal geen ontvangst en anders met een ruis. (✓ found - Opgezwolle - Gekkenhuis)
  20. Ik weiger om te bezwijken onder druk. (✓ found - Typhoon - Zo Niet Mij)
  21. Heb je niet gehoord, be careful what you wish for? (✓ found - Spanker - Beter Dan Goed)
  22. Jammer dat we woorden gebruiken als communicatiemiddel. (✓ found - Typhoon - Vlieger)
  23. Op een overbevolkte aardkloot. (✓ found - Sticks & Delic - Broodje Aap)
  24. Geboren in een tijd, geboren in een tijd. (Typhoon?)
  25. Gassies slapen overdag zodat ze ’s nachts de man zijn. (✓ found - Opgezwolle - Verre Oosten)

Rico

https://preview.redd.it/gtmicckrdx881.png?width=511&format=png&auto=webp&s=ce1d8600451080b1368a397de45e3de874842516
Overige Samples (Rated R)
Rated R is een super cool album op het gebied van samples, omdat de meeste relatief makkelijk te vinden zijn dankzij de grote van YouTube. Samples die gebruikt zijn in bijvoorbeeld Eigen Wereld of Noah's Ark zijn veel moeilijker te vinden, omdat deze veelal vanuit andere media, (als televisie, vinyl, dvd's) afkomstig zijn.
Heb onder andere de lyrics bestudeerd op Genius en deze samples zijn sowieso nog niet boven water. Heb zo'n vermoeden dat de samples van Spielberg, 43 en David Attenborough gewoon 'eigen materiaal' zijn, net zoals die sample van Dansplaat bijvoorbeeld.
  • Intro 3000 - Outro vanaf 01:20
  • Spielberg - Kijk nou papa, wat die aap doet
  • 43 - 41, 42, 43
  • Paradijs - Take me home
  • Schroevendraaier - It's been seven hours and fifty days
  • Pow - Skit
  • Pow - Skit 2
  • David Attenborough - In de maneschijn, in de maneschijn, klom ik op het trappie naar die raamkozijn
  • Canon - Free the people
  • Canon - Vooropgesteld dat ik jou een prachtkerel vind. Hou je nou aan die maatregeln jongn. Die maatregelen zijn er voor jou en mij, voor iedereen. Gewoon aan die maatregeln houden.
Mijn Zone (Rated R) - ✓ found
De sample die gebruikt wordt in de intro van dit nummer was relatief makkelijk te vinden dankzij degene die lyrics hiervan heeft toegevoegd op Genius. Daardoor kwam ik erachter het een sample van Brigitte Kaandorp was, waardoor het relatief makkelijk was om het origineel te vinden.
https://www.youtube.com/watch?v=fbNUlqQlkUI&t=47s
43 (Rated R) - ✓ found
Want de Phreak is zieker dan Marilyn Manson en leiper dan Eminem. What more to say here. Opgezwolle de Volle, nep rappers zijn de halve maan. We vallen ze aan, schillen ze als een van de palm gevallen banaan
https://www.youtube.com/watch?v=8VrC35beUjg&t=119
Paradijs (Rated R) - ✓ found
Deze tracks heeft verwijzingen naar twee eerdere tracks van Rico. Met de lijn Een industrieterrein als tuin was voor mij de perfecte speelplaats wordt verwezen naar de track Groen Gras van Fakkelbrigade.
De tweede track waarnaar verwezen wordt is Hoedeplank van Opgezwolle door middel van het gebruik van dezelfde sample die daar in de intro zit.
https://www.youtube.com/watch?v=MMIFMGJA6q4&t=175
https://www.youtube.com/watch?v=rgR4kLjShkM&t=5
David Attenborough (Rated R) - ✓ found
De sample op deze track is natuurlijk, zonder verrassing, David Attenborough. Het komt uit een video van WWF International getiteld A Message To World Leaders.
https://www.youtube.com/watch?v=fyYpExl8AJU&t=177s
Canon (Rated R) - ✓ found
First of all, men dacht dat het Nikon, is een perfecte bar. Verder zit erin dit nummer de quote Okay I'm Reloaded. Deze versie van de quote komt uit het nummer Brooklyn's Finest van Jay-Z & The Notorious B.I.G., wat in zichzelf geïnspireerd was op de film Carlito's Way.
Funfact deze quote was ook gesampled in een commercial die Opgezwolle gemaakt had voor de Zinniz Icon Battle (download).
https://www.youtube.com/watch?v=NH8ms2TiBP4&t=4

Extince

https://preview.redd.it/lukx88esdx881.png?width=511&format=png&auto=webp&s=3598d6a1c9b41a8239f97ae7f60950177916f2ae
Spraakwater (Binnenlandse Funk, CD Single)
Als je research doet in de samples die op Spraakwater (1995) zijn gebruikt, dan is het niet onbekend dat De Fabeltjeskrant in dit nummer gescratcht wordt. Door de term toehoordertjes, wat gebruikt wordt in plaats van kijkbuiskindertjes, kunnen we concluderen dat het van een LP afkomt, iets wat Extince zelf ook bevestigd heeft. Shout-out naar de man Extince zelf natuurlijk!
Het probleem met samples van oude (Nederlandse) LP's is dat deze niet goed gearchiveerd zijn. Op YouTube staat de LP Het Dierenbos Zingt. Maar hier zitten de samples echter niet tussen. Wat deze video wel duidelijk maakte is dat er 'tussenstukken' tussen de nummers aanwezig zijn en ik vermoed dat de samples uit zo'n soort tussenstuk komen, aangezien je geen muziek onder de gescratchte stukken hoort. Alleen het probleem is dat er een beetje veel releases van De Fabeltjeskrant zijn, waarvan het meeste Spraakwater predates.
Samples die wel gevonden zijn uit Spraakwater zijn de Nr. 1 quote van de intro, afkomstig van het Honderd Jingles Veronica Dubbel Vinyl, en On A Clear Day van The Peddlers wat de basis vormt voor de beat. Shout-out naar jerver73 en WOLF_ROCK op Whosampled voor deze informatie.
https://www.youtube.com/watch?v=lQUKP86Mdac&t=18s
https://www.youtube.com/watch?watchv=lAsNH13uLjU
Kaal Of Kammen (Binnenlandse Funk, CD Single)
Een andere sample van Extince die nog niet boven water is gekomen komt uit de reactie op Def P's Braakwater, namelijk Kaal of Kammen (1996). Aangezien hier geen leads voor waren hebben we Extince en NeverTheLess (de producer van de track) ge-DM't en zij vertelde dat het afkomstig is van zo'n gesproken woord LP (een soort van instructie album waarop een en ander wordt uitgelegd, serieus of als grap).
NeverTheLess zei dat we DJ Knowhow konden contacten, massive shout-out voor het meedenken by the way, thanks Less! Probleem is echter wel dat ik geen contactmogelijkheden van DJ Knowhow kon vinden. Verder heb ik zo'n vermoeden dat deze sample, samen met Hoedenplank, een van de moeilijkste kan zijn om te achterhalen. Maar dat maakt het ook weer cooler als we hem vinden. 👀
Milkshake Rap (CD Single)
Hoewel ik zei dat Hoedenplank en Kaal Of Kammen de moeilijkste konden zijn, heb ik het gevoel dat Milkshake Rap (1987) ze met gemak kan joinen. Dit komt omdat er vijf versies (+ de 2005 Edit van Exter-O-Naldus) van zijn en vrijwel niks hiervan is goed gearchiveerd.
https://preview.redd.it/ofmsp153ex881.png?width=774&format=png&auto=webp&s=45e0d25cfffd764cc866efac0ac957a6a9c7b468
En dat is jammer want er zit zo'n history achter deze track. Het bevatte een sample van McDonald's en werd daarna door een claim van hun uit de handel gehaald. Dus allereerst zouden we moeten uitvogelen wat het origineel is, iets wat mogelijk al lastig gaat zijn. En dan moeten we een McDonald's sample van 1987 of eerder gaan vinden. En besef 1987 was 18 jaar voor de creatie van YouTube.
Al met al wel een stukje nederhop-geschiedenis wat we naar boven moeten takelen. Deze track/sample situatie zit al jaren in mijn achterhoofd, maar was er nooit echt 'in depth' achteraangegaan. Bovendien als een fan van nerdcore hiphop, waarbij popculture samplen normaal is, lijkt me dit wel tof om uit te vogelen. 👀

Brainpower

https://preview.redd.it/dhyvu7btdx881.png?width=511&format=png&auto=webp&s=f3db1b2d677cf7a7d5252e1d94af03e9d10ba87a
Dansplaat (Verschil Moet Er Zijn) - ✓ found
Een van de twee Brainpower samples die al een tijd geleden gevonden zijn, maar wel de moeite waard zijn om te bespreken als een soort van casestudy, is Dansplaat. Heb het eerder al genoemd in het stukje over Rated R, maar de sample op Dansplaat is afkomstig vanuit 'eigen materiaal'. De sample is namelijk opgenomen door Man!ak, de producer van Dansplaat, en zijn toenmalige vriendin.
https://www.youtube.com/watch?v=523WcapWFsw (afkomstig van de Door Merg & Brain Lowlands Edition Double CD)
Even Stil (Even Stil) - ✓ found
De andere sample is die van Even Stil. Deze is afkomstig van Niets Dan Dit van Bløf. Het interessante aan deze sample is dat Bløf als featuring wordt gecredit ondanks dat zij naast de sample niks hebben toevoegd aan het nummer. De lines zijn niet opnieuw opgenomen bijvoorbeeld. Echter is dit niet ongebruikelijk, maar het gebeurt ook weer niet heel vaak. Een ander bekend voorbeeld hiervan is het nummer Stan van Eminem wat een nummer van Dido heeft gesampled en haar ook heeft gecredit in het nummer.
https://www.youtube.com/watch?v=gsCMeHxgDl8&t=150

Zo Moeilijk

https://preview.redd.it/elqy7q4udx881.png?width=511&format=png&auto=webp&s=054451b5bcaec9b3b786f2dd4e885e94e5ea66fe
Intro (Nijmeegse Modo) - ✓ found
Tijdens de zoektocht naar de sample van Nijmeegse Modo is per ongeluk de Intro van het gelijknamige album gevonden. Mijn gedachtegang was dat vanwege de trompet in beide nummers beide samples afkomsting konden zijn van dezelfde source. De track is afkomstig van een Servische trompetspeler. Was niet specifiek opzoek naar de intro, maar het is zeker een coole discovery.
https://www.youtube.com/watch?v=5VhP7BCAsmE
Nijmeegse Modo (Nijmeegse Modo)
Met de ontdekking van de sample van de intro, leek het mij ook wel makkelijk om die van Nijmeegse Modo te vinden. Boiii, I was wrong, but I feel like i'm this close 🤏. Fejat Sejdić, de artiest waar de Intro-sample vandaan komt, is Servisch en zijn albums kwamen, volgens Discogs uit het toenmalige Joegoslavië. Verder heeft Nikes een Servische vader (Source: HIJS) en een andere nickname van Nikes is JugoBoss. Let me repeat, this close 🤏.
Hoe dan ook, hoewel ik bij elk nummer zoiets had van 'ja dit kan hem zijn', kwam ik de sample niet tegen tijdens het skippen door de YouTube-playlists. Er zaten wel catchy nummers tussen tho 👀. Dus of ik heb de sample gemist, of het is afkomstig van een andere (mogelijk Servische) trompettist, iets wat mij ook niet zou verbazen.

Jiggy Djé/DAC

https://preview.redd.it/mq6f0xuudx881.png?width=511&format=png&auto=webp&s=214938d36f6674e4a92dacc98de34930d20be2c6
Kleren van de Keyser (Noah's Ark), Vocal Sample - ✓ found
De samplejacht naar de quote De Kleren Van De Keizer is super interessant. Samen met u/Rahdahdah op jacht gegaan. We hebben Terilekst er zelfs een beetje bij betrokken en hij zei dat de sample van een jaren '60, '70 sprookjesplaat afkwam. Op Genius staat een video gelinkt waarvan geclaimd wordt dat dit de sample is. Aangezien ik het geluid niet kon reproduceren, hebben we dit ook maar aan Terilekst gevraagd en hij gaf comformation dat dit niet de versie was. Massive shout-out voor alle info Teri!
De zoektocht liep een beetje dood totdat we op een random avond perongeluk de juiste versie op een autogenerated YouTube-kanaal hadden gevonden. Sterker nog twee versies zelfs, eentje met en eentje zonder achtergrondmuziek. Het is zelfs de clean audio, niet eens een LP-rip. Doordat we meer reserach gingen doen naar de uploader zijn we in een weird rabbit hole gevallen met allemaal releases van hetzelfde bedrijf van personen die niet eens bestaan, zoals Oom Wim, Tante Ronny & Bill Woodgate Orchestra, evenals honderden releases van Jan Rap en alle variaties daarop. Super weird. u/Rahdahdah had een goede theorie. Het bedrijf achter deze uploads heeft mogelijk zo'n oud muzieklabel opgekocht, om zo te cashen op ouders die iets makkelijks voor hun kinderen op willen zetten.
Lang verhaal kort. Sprookjesplaat conspiracy, sample-audio is boven water, origine is nog niet bekend.
https://www.youtube.com/watch?v=rG-dnXJbYO8 (zonder achtergrondmuziek)
https://www.youtube.com/watch?v=S1cXxGecXLc (met achtergrondmuziek)
Kleren van de Keyser (Noah's Ark), Vocal Sample Original Source
We hebben een lijst gemaakt met alle sprookjesplaten die op Discogs staan, afkomstig zijn uit 1960/1970 en de track De Nieuwe Kleren Van De Keizer bevatten. Tot nu toe kunnen we eigenlijk alleen zeggen welke het niet zijn, haha.
https://preview.redd.it/rfs494bvex881.png?width=1425&format=png&auto=webp&s=12f1c81f4e6cd5964e82ef1a1235791d43d19c94
Kleren van de Keyser (Noah's Ark), Beat Sample - found, maar niet meer online
Verder was de beatsample van Kleren van de Keyzer ook bekend. Deze is afkomstig van het nummer Question Mark van Jack Trombey. Echter staat deze niet meer online (op YouTube), dus mocht iemand hier nog een linkje van vinden, drop deze dan gerust in de comments.
Denksport (Professioneel Chillen)
Rond 01:44 hoor je de quote Omdat ik mijzelf aan het ontwikkelen blijf, en omdat Professioneel Chillen uit 2005 komt is deze quote mogelijkerwijs ook afkomsting uit een televisieprogramma of iets dergelijks in die richting. Aangezien ik geen idee had wie de persoon was die deze quote zei, heb ik dit ook maar nagevraagd op Twitter. @/nltvvanvroeger had als suggestie dat het Martin van Waardenberg kon zijn, maar dat die dat niet zeker wist.
Ambiance (Het Groote Plaatje)
Toevallig deze geprobeerd te vinden nadat ik die van Voeten Vegen gevonden had. Helaas zonder succes via Shazam. Mogelijk kunnen we de lyrics van de sample achterhalen om daarmee het originele nummer te kunnen vinden. Er zijn drie verschillende samplecuts gebruikt en dit is wat ik erin hoor.
  • Aa Still(?) Ambiance
  • I'm burning(?) ooh ss
  • Through down the steet/stream
Verder nog geen lead gevonden.
Doag (Great Minds)
Dacht aan deze track omdat de sample op een soortgelijke manier gebruikt is als die van Ambiance. Dit is logisch omdat beide tracks geproduceerd zijn door Yung Felix. Denk wel dat deze moeilijker te vinden is, aangezien de sample natuurlijk niet letterlijk Doag zegt en er verder geen aanknopingspunten zijn.

Winne

https://preview.redd.it/aoh293hvdx881.png?width=511&format=png&auto=webp&s=20e53dadebd36c3ac6c79b3756b207b1854f6629
W.I.N.N.E. (Winne Zonder Strijd) - ✓ found
Het nummer W.I.N.N.E. heeft een van de meest iconische pianosamples in de nederhop, deze sample is afkomstig van het nummer Uncle Remus van Frank Zappa. Deze staat al sinds jaar en dag op Whosampled, Shout-out naar Stukkenvis!
Echter staat de vocal sample van Sticks, Dieper dan de meeste, bezeten, vergeef me, voor neppe shit moet je echt bij iemand anders wezen, hier (nog) niet op. Deze is afkomstig van het nummer Levenslessen van Raymzter's album Rayacties waar Opgezwolle als een featering opstaat.
https://www.youtube.com/watch?v=yHIhsq9qHPk
https://www.youtube.com/watch?v=r70jTkOuWNY&t=42
Lotgenoot (Winne Zonder Strijd)
Weet niet of ik de enige ben, maar het klinkt alsof Lotgenoot eenzelfde soort sample heeft als W.I.N.N.E., weet vrijwel zeker dat de piano hierin gesampled is, maar geen idee waar deze vandaan komt.
Wat ik verder super tof vind aan de andere samples die op dit nummer gebruikt zijn, is dat deze afkomstig zijn uit andere Nederhop nummers. De quote Mijn broers, we delen vreugde en verdriet is afkomstig uit de verse van Feis op het nummer Evenwicht van U-niq. Jij bent veel meer waard dan een tweede plaats komt uit het nummer Zo Niet Mij van Typhoon. En Voel deze beat en zone uit op de skretches is van het nummer Positivisme van Jiggy Djé.
https://www.youtube.com/watch?v=2uLdG-eOo20&t=158s
https://www.youtube.com/watch?v=j2i\_TX2GBEA&t=91s
https://www.youtube.com/watch?v=ya5i64r8gZM&t=169s
Binnenvetter (Remix) (Losse Track, Top Notch Sampler)
De Binnenvetter Remix van Winne, met Akwasi, Fresku & Typhoon als featuring, is nog zo'n nummer waarvan je wee dat die gesampled is, maar waarvan verder niks bekend is over de sample. Er is wel een coole making of van deze track.

Raymzter

https://preview.redd.it/nu46353wdx881.png?width=511&format=png&auto=webp&s=1a1e6c159eefd147e3d1981877fe50099c9e2039
Gratis (Miksteep Vol. 1 / De Frontlinie) -
Mensen komen naar me toe en zeggen Duvel is raar. Waarom staat ie op je album, heb je die beat echt gemaakt?
Nog zo'n track waarvan ik 100% zeker weet dat er samples in verwerkt zitten, maar waar verder niet zoveel over bekend is. Volgens mij samplet Raymzter vrij veel, dus mogelijk is er veel te ontdenken in zijn muziek.
submitted by Cinnamon_Biscuits to DutchHipHop [link] [comments]


2021.09.10 16:03 falderalderal Kneiterharde muziek draaien en doof worden

Doe allemaal je oordoppen in, want dit is een verhaal over kneiterharde muziek draaien en doof worden.
Het begon allemaal vorige week vrijdag, toen u/ateck5, op diskort bekend als 'Zalm', de uren aftelde naar de vrijmibo op zijn werk. We waren lekker aan het chatten en Zalm zat te viben op kneiterharde muziek, toen plotsklaps zijn CFO binnen kwam lopen en hem een Magnum met nootjes aanbood, waarop Zalm zei dat hij gewoon kneiterharde muziek wilde draaien en doof worden, in plaats van gestoord worden door zijn CFO. Hierop reageerde ik dat Mark Rutte kneiterharde muziek draaien en doof worden moest legaliseren, wat ik vervolgens naar hem tweette. Ook Hugo de Jonge moest eraan geloven. Vervolgens maakte ik een - naar eigen zeggen - grappig plaatje, waarop enthousiast gereageerd werd door mijn mede-diskorters. Ook op Twitter plaatste ik er nog eentje.
Op zaterdag en zondag werd er niet gerept over kneiterharde muziek draaien en doof worden, maar maandagavond schudde ik de server opnieuw op met een plaatje, dit keer van een vrouw met grote borsten die een dode kip vasthoudt met daaroverheen de tekst 'kneiterharde muziek draaien en doof worden' onder de bekende strofe 'guys literally only want one thing and it's fucking disgusting'.
DeDansendeBeer, op Reddit actief als u/simon0034 - die overigens permanent de toegang tot deze subreddit is ontzegd, waar mijns inziens zo snel mogelijk een einde aan moet komen -, reageerde door een sloot memes te sturen, waarna hij triomfantelijk verklaarde 'komedie vermoord' te hebben, waarop ik bedacht dat we allicht deze subreddit een beetje in verwarring konden brengen door er hier een paar te sturen in de hoop dat eentje populair zou worden. u/simon0034 voorzag ons van naar schatting meer dan twintig mogelijke memes om te posten, en dinsdagochtend was het zover. Kat vond het cringe, maar eentje deed het daadwerkelijk goed en Zweet vroeg zich af wie dat nou postte.
Vanaf daar heeft het zich allemaal op Reddit afgespeeld. We hebben lang niet alles gepost en u/simon0034 vroeg nog of ik deze ook wilde posten, maar ik denk dat ik het hierbij laat. We voelen ons echte influencers en het was een bijzonder interessant experiment. Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?
submitted by falderalderal to kopieerpasta [link] [comments]


2021.04.29 10:09 falderalderal Herinner je je Langkat, Jane? / Remember Longcat, Jane?

Herinner je je Langkat, Jane? Ik herinner me Langkat. Fuck de foto op deze pagina, ik wil praten over Langkat. Memes waren simpeler toen, in 2006. Ze stonden voor iets. En dat iets was niets. Memes waren gewoon. “Langkat is lang.” Een onbetwistbaar juiste, zelf-refererende uitspraak. Water is nat, vuur is heet, Langkat is lang. Memes waren zwevende betekenaars zonder betekenissen, betekenisvol in hun betekenisloosheid. Niemand maakte memes, ze ontstonden gewoon spontaan; Athena die geboren werd, volledig gevormd, uit haar eigen schedel.
Je kon over ze praten rond de waterkoeler, comfort zoekend in hun absurditeit. “Hé, Janssen, heb je die foto van die kat gezien? Ze noemen hem Langkat omdat hij lang is!” “Haha, klinkt grappig, Stevensen! Nu je het zegt, ik wilde je nog deze webpagina laten zien die ik gisteren tegenkwam; hij bevat verschillende geanimeerde dansende hamsters. Het heet – je zult het niet geloven – hamsterdans!” En dan hadden Janssen en Stevensen een prachtige vriendschap, gebaseerd op de comfortabele banaliteit van zelfevidente digitale dieren.
Maar toen kwam 2007, en met haar kwam I Can Has, en alles was voor altijd verpest. Het was overmoed, Jane. We deden het onszelf aan. Het moment dat we geschreven tekst toevoegden aan de referentie, ging alles kapot. Opeens hadden memes teveel informatie om ontleed te worden. Het was niet gewoon een foto van een kat, met misschien een simpele beschrijving erbij; nu sprak de kat tot ons met een geschreven tekst op de afbeelding zelf. Hij verwees naar voedsel dat bestond in onze wereld, maar niet in dat van de meme, en brak daarbij de scheiding tussen de twee. De kat wilde iets. Dat dwong ons ertoe om in te zien dat hij ons wilde, onze aandacht. Wij zijn de cheeseburger, Jane, al die tijd al. Tegen de tijd dat we dat doorhadden was het echter al te laat. We waren slaven van de memes die we zelf hadden gemaakt. We ploeterden om het privilege te verdienen door ze te worden afgeleid. Ze speelden terwijl Rome brandde en wij gooiden onszelf in het vuur om de muziek te horen. De memes hadden ons. Of, liever, ze konden ons hebben.
Vanaf daar werd het erger. Opeens hadden de katten onzichtbare fietsen en speelden ze op keyboards. Ze kregen complexe identiteiten, en we holden onze eigen identiteiten uit om die van hen een plaats te geven. We baden voor de terugkeer van de simpele dagen toen we de kat aanbeden om enkel zijn exceptionele lengte, de dagen dat de kat zelf de meme was en niet slechts de brenger van de bijgaande tekst. Het feit dat deze tekst zo kort was, zo informeel en gebroken ironisch, maakte het geheel nog veel vermoeiender. De met opzet foute grammatica en de geplande spellingsfouten trokken de aandacht naar zich toe, waardoor de meme nog meer over de woorden erboven ging en niet meer om het plaatje zelf. Woorden, woorden, woorden. Woorde, woordon, weurdun. Strompelen door de kromme, doodlopende gang van een gemangelde bijzin die een eenvoudig katachtig sentiment beschreef was de marteling die we onszelf dagelijks aandeden. Laten we niet vergeten waar caption vandaan komt: capio, Latijn voor zowel ‘ik begrijp’ als ‘ik vang’. We dachten dat door de memes bijschriften te geven, we ze begrepen. In plaats daarvan vingen de bijschriften ons. De memes die ooit het medicijn waren voor onze culturele kwalen, waren nu de ziekte zelf.
Je kan het allemaal terugleiden tot de Phaedrus, eigenlijk. Denk er eens over na. In de onschuldige dagen van 2006 dachten we naïef dat het grafeem het foneem had verslagen, dat het geloof in de superioriteit van het gesproken woord een oude en achterlijke opvatting was, vergelijkbaar met het verbranden van heksen of het beoefenen van schedelkunde en het denken dat Smash Mouth een goed nummer was. Fucking Smash Mouth. Maar we hadden het mis. Over het foneem, bedoel ik. Theuth kwam weer naar ons toe, in de gedaante van een grijnzende, grijze kat. De kat was hongerig, en Theuth ook. Hij gaf ons een nieuwe keuze, en we namen hem gretig aan, ons niet bewust zijnde van de gevolgen. Om met de woorden van een meme van vandaag de dag te spreken: hij bakte een pharmakon voor ons en wij aten hem op.
Pharmakon, φάρμακον, het Griekse woord dat zowel ‘vergif’ als ‘genezing’ betekent, maar dat door de beperkingen van onze taal slechts op één van de twee manieren kan worden vertaald, afhankelijk van de context en het humeur van de vertaler. Er is geen enkele vertaling die de volledige betekenis kan weergeven van een Griekse tekst waarin dit woord voorkomt. In de Phaedrus is het schrift het pharmakon dat de bedriegelijke god Theuth aanbiedt; het gif en het geneesmiddel in één. Met het schrift zal de mens niet langer vergeten, maar hij zal ook niet langer denken. Een zwaard dat aan twee kanten snijdt, zo je wilt. Het nieuwe pharmakon is de meme. Het post-I Can Has-memeuniversum van 2007 en later om precies te zijn. Het was de taal die het deed, Jane. De toevoeging van geschreven tekst veranderde het geneesmiddel in vergif, draaide het pharmakon om zijn onzichtbare as.
Achteraf bezien hadden we het al die tijd al kunnen weten. Meme. Die oude, sluwe Grieken gaven ons zelf het woord. μίμημα, of mīmēma. Gedefinieerd als een imitatie, een kopie. Precies datgene waar Plato voor waarschuwde in de Staat. Weet je nog, Jane? Het schijnbeeld dat twee stappen verwijderd is van de perfectie van het origineel door het proces van – let op de stam van het woord – mimesis. Het Platonische ideaal van een object is de bron: de vader, de zoon, het geestachtige geheel. De stoffelijke manifestatie van het object is één stap verwijderd van perfectie. Het beeld van het object (of het nou in letters of in pigmenten is) is twee stappen verwijderd. De auteur is inferieur aan de ambachtsman en de ambachtsman is inferieur aan God.
Fuck, geen ruimte meer. Oké, het plaatje op pagina 46 is fucking nutteloos: ik zie je daar.
Maar we gaan verder dan Plato. Langkat, een foto, is een schoolvoorbeeld van de tweedegraads mimesis. (We zouden hem zelfs kunnen promoveren tot de derde graad, omdat de afbeelding op het internet een digitale kopie is van de oorspronkelijke foto van de fysieke kat, die zelf een kopie is van het Platonische ideaal van een kat (de Godkat, zo je wil); deze gedachtegang verandert echter niets aan het betoog.) De meme met tekst aan de andere kant, de kat met bijschrift, staat op een oneindige afstand van de Godkat, de ultieme mimesis, die de kopie van zichzelf voor eeuwig kopieert, waarbij de geschreven taal en het beeld in elkaar weerkaatsen, totdat hij uiteindelijk terugkeert naar de waarheid omdat hij er zo ver van verwijderd is. Hij wordt zijn eigen waarheid, de waarheid van de eeuwige kopie. Hij wordt een God.
Het schrijven zelf is een archetypische pharmakon en de archetypische kopie. Ik neem je weer mee naar de Phaedrus (als we die ooit echt hebben verlaten). Spraak is het echte werk, zegt Socrates, met een zelfvoldane knipoog naar zijn (geschreven) vriendje. Spraak leeft, kan zichzelf verdedigen, kan zich aanpassen en veranderen. Het schrift is zijn bastaardzoon, de mimespeler, het dode, stijve schijnbeeld. Schrijven is een kopie, een mīmēma, van de waarheid in de spraak. Om even terug te komen op onze analoge kwestie: het beeld van de cheezburgerkat, de kopie van de foto-kopie-kopie, staat zoveel dichter bij het oorspronkelijke Platonische ideaal dan de geschreven taal die erbij hoort. (‘Pharmakon’ kan ook ‘verf’ betekenen’. Denk erover na, Jane. Denk er gewoon over na.) Het beeld is nog steeds nep, maar het is het bijschrift op de kat dat de ondergang is van de staat, de echte nepheid, die zoveel nepper is dan welk origineel het ook vertegenwoordigt.
Mensen en goden verafschuwen de leugen, zegt Plato in paragraaf 382 a en b van de Staat.
οὐκ οἶσθα, ἦν δ᾽ ἐγώ, ὅτι τό γε ὡς ἀληθῶς ψεῦδος, εἰ οἷόν τε τοῦτο εἰπεῖν, πάντες θεοί τε καὶ ἄνθρωποι μισοῦσιν;πῶς, ἔφη, λέγεις;οὕτως, ἦν δ᾽ ἐγώ, ὅτι τῷ κυριωτάτῳ που ἑαυτῶν ψεύδεσθαι καὶ περὶ τὰ κυριώτατα οὐδεὶς ἑκὼν ἐθέλει, ἀλλὰ πάντων μάλιστα φοβεῖται ἐκεῖ αὐτὸ κεκτῆσθαι.
“Weet je niet,” zei ik, “dat de echte leugen, als de uitdrukking ervan toegestaan is, iets is dat alle goden en mensen verafschuwen?”
“Wat bedoel je?” zei hij.
“Dit,” zei ik, “dat onwaarheid in het meest belangrijke deel van zichzelf, en over hun meest belangrijke zorgen, iets is dat niemand gewillig aanvaardt, maar bovenal iets is dat iedereen vreest.”
De grootste angst van de mens is dat er een existentiële onwaarheid in hemzelf huist. En de verbale leugens die hij vertelt zijn een kopie van deze gevreesde oneerlijkheid in de ziel. Plato gaat verder: “de onwaarheid in woorden is een kopie van de genegenheid in de ziel, een nabootsing ervan en niet een totaal onvermengde onwaarheid.” Een kopie van de valse interne kopie van de waarheid van de mens. En welk woord gebruikt Plato in deze zin voor ‘kopie’? Inderdaad, verdomme. Mīmēma. Mimesis. Meme. De nieuwe meme is een leugen, gemanifesteerd in (geschreven) woorden, die het gebrek aan waarheid, de leegte, weerspiegelt in de ziel van de mens zelf. De meme is niet alleen een inferieure kopie, hij is een bedrieglijke kopie.
Maar wacht, het wordt beter. Plato gaat verder in het volgende deel van de Staat, 382 c. Soms, zegt hij, is de leugen, de meme, gepast, moreel aanvaardbaar zelfs. Het is niet erg om tegen je vijand te liegen, of tegen je vriend om hem te behoeden voor kwaad. “Wordt de leugen dan niet nuttig om het kwaad af te wenden – als een medicijn?” Je mag één fucking keer raden welk Grieks woord in deze passage wordt vertaald als ‘medicijn’. Ding ding motherfucking ding, je hebt het goed, φάρμακον, pharmakon. Het μίμημα is een φάρμακον, de leugen is een medicijn/vergif, de meme is een pharmakon.
Ik weet zeker dat je inmiddels de (opzettelijke) fout in mijn betoog hebt ingezien die ons tot dit punt heeft gebracht. Ik zei eerder dat de toevoeging van geschreven taal het pharmakon om zijn as deed draaien. Maar het pharmakon is niet omgedraaid, het heeft geen as. Het was altijd zowel medicijn als gif. Het feit dat dit niet vanaf het begin duidelijk was, is de schuld van, je raadt het al, de taal. De aanvankelijke leugen (het schrift) vertroebelt onze blik en weerhoudt ons ervan om te beseffen hoe vals de tweede-orde leugen (de meme) is.
De structuur van de leugenachtige meme weerspiegelt de structuur van het geschreven woord dat haar definieert en corrumpeert. Zodra je probeert een ‘buitenkant’ te identificeren om de leugen te onthullen, keert het hele raamwerk zich binnenstebuiten, zodat je er nooit aan kunt ontsnappen. De kat wil de cheezburger die buiten de meme bestaat, maar alleen door de meme worden we ons bewust van de vermeende aanwezigheid van de cheezburger – we kunnen niet wijzen op de absurditeit van de wereld van de meme zonder ook onze eigen wereld aan te klagen. We kunnen niet over taal praten zonder taal, we kunnen niet memen zonder mimesis. Memes zijn niet veranderd tussen 2006 en 2007, wij waren het die veranderden. Of, beter gezegd, ons begrip van wat we altijd al waren veranderde. De leugen werd de waarheid, het medicijn werd het gif, de buitenkant werd de binnenkant. Wat wil zeggen dat de waarheid leugen werd, het pharmakon altijd al het medicijn en het gif was, en dat de binnenkant zich verder naar binnen terugtrok. De cirkel was rond. Want hier is het geheim, Jane. Taal ruïneerde de meme, ja. Maar de taal zelf was al verpest. Door die eerste, giftige, liegende kopie. Het schrift.
De Eerste Meme.
Taal viel de meme in 2007 niet aan uit wrok. Het viel aan om wraak te nemen.
Langkat is lang. Taal is taal. Pharmakon is pharmakon. Het foneem gooit het grafeem omver, heksen rijden door de nacht, onze schedels verbergen geheime boodschappen op hun oppervlak, Smash Mouth is toch goed. Hey now, you’re an all-star. Get your game on.
Go play.
submitted by falderalderal to kopieerpasta [link] [comments]


2021.04.28 09:27 RonnieJamesDionysos Werkt een RVS Nee/Nee plaatje op de brievenbus?

We hebben onze voordeur en het kozijn geverfd, en gaan een nieuwe klep voor de brievenbus plaatsen. Ik wil graag een RVS plaatje met Nee/Nee erop, maar mijn vrouw denkt dat postbezorgers het intellect van een insect hebben en op de kleur zullen reageren in plaats van op de tekst.
Wie heeft er ervaring met de efficacy van RVS Nee/Nee plaatjes?
submitted by RonnieJamesDionysos to thenetherlands [link] [comments]


2021.04.15 11:49 Standard_Sky_262 Mijn vorige leven blijkt vervloekt te zijn.

Het begon allemaal op de basisschool. Ik was zo'n jaar of 10 11 zoiets. Ik had toen de tijd last van een soort zesde zintuig om het zo maar even te noemen. Elke keer als er iets gebeurde wat pijn deed zag ik allemaal rare dingen. Iets wat voelde als een deja vu, maar het was elke keer precies als ik bijvoorbeeld van een boom viel, struikelde of mijn hoofd stootte. En het was ook elke keer vrij vergelijkbaar. Het gene wat het meest voorkwam was een soort plaatje wat ik niet herkende maar toch zag ik mezelf. Het was een soort loop elke afbeelding in mijn hoofd leek zich te herhalen net zo lang tot ik geen pijn meer voelde. Ik heb deze gebeurtenissen ooit tegen 1 vriend vertelt. Hij is zelf geintresseerd in paranormale activiteiten en het bovennatuurlijke. Hij zei tegen mij dat het misschien beelden uit mijn vorige leven waren, of een duistere gebeurtenis uit mijn vorige leven die je hersenen willen herrineren. Ik had hier direct mijn twijfels over omdat ik het eigenlijk niet wilde geloven. Maar sinds dat gesprek met mijn vriend Max begonnen er rare dingen te gebeuren in mijn kamer. S'Nachts ben ik wel eens wakker geworden door een iemand die recht in mijn gezicht aan het ademen. Tenminste zo voelde het, want zodra ik mijn ogen opende om te kijken wat er in mijn gezicht aan het hijgen was zag ik een zwarte schim in de deuropening staan. En zodra ik hem aankeek sprintte hij keihard weg. Ik was hier zo bang van geworden dat ik bijna een uur lang stokstijf en nat van het zweet in mijn bed bleef liggen, om mij heen kijkend of dat ding nog terug zou komen. Toen ik weer een beetje bijgekomen was besloot ik om even naar de badkamer te gaan om mezelf even op te frissen. Hoorde ik dan er iemand keihard op de piano beneden aan het slaan was. Ik schrok mezelf helemaal dood dus het enige wat ik deed was mezelf heel rustig omdraaien maar tot mijn grote opluchting zag ik niemand achter me staan. Dus ik besloot om naar beneden te gaan om te kijken wat er aan de hand was. Ik liep rustig de trap af en opende de deur naar de woonkamer. Ik stond helemaal strak van schrik want de gene die op de piano aan het slaan was was ik zelf. Heel mijn gedachten stonden op zn kop. Ik gilde keihard en mijn ouders kwamen naar beneden rennen, mijn vader had een knuppel vast. Ik kon alleen maar brabbelen en naar de piano wijzen. Mijn ouders denken tot de dag van vandaag dat ik een enge nachtmerrie had. Maar ik heb mijn ouders nooit vertelt wat ik die nacht precies heb gezien. Ik heb voor een tijdje ook wel gedacht dat het een nachtmerrie was maar dat veranderde heel snel. Ik had de week daarop gewoon weer school dus op maandag ochtend zat ik weer lekker op die keiharde houten stoeltjes. Ik had eerst rekenen en daarna gingen we gymen. De lessen verliepen normaal, ook in de gymles was ik lekker bezig. Het volgende onderdeel in de gymles was dat je over een heel hoog net moest klimmen en er dan weer aan de andere kant naar beneden klimmen alleen daar ging wat mis. Ik wilde gewoon een suffe grap maken en van best hoog uit de touwen springen er lagen toch grote dikke matten onder dus er kan niet zoveel misgaan, tenminste dat dacht ik. Dus ik sprong uit de touwen alleen ik bleef haken met mijn linkerarm daardoor raakte ik in de lucht uit balans en landde compleet verkeerd. Ik viel volle kracht op mijn linker pols precies het stuk waar ik aan bleef haken. Het was een doffe harde knal en ik crepeerde van de pijn en ik gilde zowat mijn stembanden eruit. Heel mijn pols stond krom! Ik had een gevoel alsof ik in een zwart gat werd getrokken en ik belandde in een soort trans. Ik schrok me dood want ik begon hele scenes uit mijn vorige leven te zien. Er werd een grote ruzie uitgebeeld tussen mijn ouders. Mijn moeder pakte een keukenmes uit het messenblok en begon op mijn vader in te steken ik zag mezelf gillen en huilen. Mijn vader lag bloedend op de grond en met zijn laatste puffen die hij nog had pakte hij een revolver uit zijn jaszak en schoot 3 kogels door mijn moeder's hart. Ik kwam weer uit de trans en zag dat ik in een ziekenwagen lag. Op het schermpje in de ambulance zag ik een vreselijke afbeelding van Satan en daaronder de tekst:''Satan Heeft Dit Zo Gewild.''
submitted by Standard_Sky_262 to Raarmaarwaar [link] [comments]


2020.10.06 13:56 de-stofzuiger Hier onder deze tekst ziet u een prachtig plaatje van de voc in actie. Doe een plezier aan je ogen en kijk er eens goed naar.

Hier onder deze tekst ziet u een prachtig plaatje van de voc in actie. Doe een plezier aan je ogen en kijk er eens goed naar. submitted by de-stofzuiger to cirkeltrek [link] [comments]


2020.09.26 15:56 JoHeWe Tweede-Kamerverkiezingen 2021 Deel 1 Bestuur & Staat

Introductie Bestuur & Staat Geopolitiek Ruimtelijke Ordening Justitie & Rechtsstaat Maatschappij/Cultuur Binnenlandse Zaken Economische Zaken Werk & Sociale Zaken Onderwijs & Ethiek Kunst & Cultuur Zorg & Sport Buitenlandse Zaken Financiën Miljoenennota redditors Politieke Partijen...
Nou het gaat al goed, bij de tweede al een dag vertraging...
Hier is de introductie te zien van deze reeks. Lees deze vooral eerst door als je mee wilt doen.

Bestuur & Staat

Deze draad is bedoeld voor het staatsbestel van Nederland. De tags die ik heb toegevoegd in de introductie, waren:
Staatsvorm, verantwoordelijkheden en macht, politiek zelf, omgang, Koningshuis, burger en (kleine) overheid Soevereiniteit (deze is nu toegevoegd) 
Dit stuk is ingedeeld in vier delen.
Ik wil nog als 'disclaimer' (afwijzing?) toevoegen dat ik in geen enkel opzicht geschoold ben in de politieke geschiedenis. De tekst kan fouten en onwaarheden bevatten. Correcties worden toegevoegd, daar waar ik er tijd voor heb.

Een beknopte geschiedenis

Voor een volledige geschiedenis kunnen we zo ver terug gaan als het Karolingische Rijk. Naar mijn mening de start van de West-Europese staten en staatsvorming. Dat doen we niet. Wel wil ik twee punten benoemen in de totstandkoming van Nederland. De vorming, door strategische erving en dwang, vond plaats onder de Bourgondiërs en Habsburgers. Hierin was de macht van de adel tegenover de monarch relatief groot. De Lage Landen waren een economisch zwaartepunt in hun tijd, de 14e, 15e en 16e eeuw. In de strijd naar onafhankelijkheid in de 16e eeuw heeft Nederland iets bijzonders gedaan, tot die tijd niet gezien. De Staten-Generaal stelden dat de vorst namens God regeerden voor het volk, en niet over. Hiermee kreeg het volk de macht om de vorst af te zetten. De Republiek werd geleid door de rijke burgers, met het gewest Holland en de stad Amsterdam voorop. De economie was redelijk vrij en dat gold ook voor innovatie, techniek en wetenschap. Wil als noot hier nog wel aan toevoegen dat religieuze vrijheid pas opkwam aan het eind van de 19e eeuw, vooral de katholieken waren praktisch tweederangsburger. Het tweede punt is de strijd in de eerste twee eeuwen. De politieke strijd ging om de verhouding tussen leider en parlement. De leider heeft deze gewonnen. In de 17e eeuw leiden de moorden op Van Oldenbarnevelt en de gebroeders De Witt tot een machtige net-nietvorst eind 17e eeuw en in de 18e eeuw. Stadhouder Willem III is waarschijnlijk het meest koninklijk geweest tot 1815. Ook omdat hij koning van Engeland was en strijd bood tegen Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Dus richting de 19e eeuw heeft Nederland twee eeuwen erop zitten waarin Nederland alsnog een vorst heeft gekregen.
Cue Revolutie! Rondom de eeuwwisseling naar de 19e eeuw is de strijd weer helemaal terug. Ook hier kunnen we lang over uitwijden, maar na Napoleon werd Nederland weer een onafhankelijke staat. Nu met appendix!
Vanaf 1815 is Nederland dus een nieuwe staat. De tijdelijke situatie daargelaten, zijn er veel elementen van toen nog steeds in ons staatsbestel. Wat hadden we al wel? Zoals al genoemd werd, we hadden al een Staten-Generaal en een gezant van de staat, de stadhouder. Daarnaast was, door de macht van Holland, de leider van deze fractie ook de eerste van de Staten-Generaal: de raadspensionaris. Dus hier is al de relatie tussen vorst, overheid en parlement te zien. De vorst had ook een adviesorgaan: de Raad van State. Daar kwamen wat dingen bij. De basis van het Nederlandse staatsbestel is berust op de scheiding der machten. Hier heb ik al even over gepraat in de Introductie. Nederland heeft daarom nu drie onderdelen van de overheid: de rechtbanken, het parlement en de (rijks)overheid. Daar kwam ook nog het tweekamerstelsel bij. Vroeger werd de Eerste Kamer aangesteld door de Koning, nu is het een getrapte verkiezing vanuit de Provinciale Staten. De Tweede Kamer begon met verkiezingen waar alleen de gegoede burgerij aan mee mocht doen. Tegenwoordig zijn enkele mensen uitgesloten van deelname aan de verkiezingen, zoals jongeren, maar tegenwoordig mag 'iedereen' kiezen en verkozen worden.
In 1848 is deze basis aangehouden, maar zijn er een paar essentiële wijzigingen geweest. Als extra noot trouwens, het staatsbestel staat bijna geheel in de grondwet. De huidige komt uit 1983, maar wordt gezien als dezelfde versie als die uit 1815. De belangrijkste zijn wie de Eerste Kamer kiezen, net al gemeld, en waar het primaat binnen de politiek zit. Als namelijk de ene Kamer door de Koning wordt benoemd en de ander door het volk, dan is het niet gek dat deze twee veel botsen. Hetzelfde geldt voor de overheid. Als de Koning de ministers benoemt, maar de Kamers het niet eens zijn met het beleid, hoe ga je dan verder? Met mijn beperkte kennis zou ik dit willen vergelijken met de VS waar het land op slot kan gaan als het parlement en de overheid niet uit de begroting komen. De wijziging in 1848 zorgde ervoor dat de Koning nog wel de benoeming deed, maar daar niet op afgerekend kan worden, of op het beleid in het algemeen. De ministers zijn verantwoordelijk voor het beleid en de Koning is onschendbaar. In de decennia daarna bleef trouwens de strijd nog doorgaan. De ministerraad bood haar ontslag aan, maar het volgende kabinet, door de Koning benoemd, moest hetzelfde beleid blijven voeren. Uiteindelijk heeft het parlement deze strijd gewonnen en zien we tegenwoordig dat wanneer het kabinet geen vertrouwen heeft van de Kamer, het kabinet aftreedt. Hiermee is het primaat duidelijk onderdeel geworden van het parlement. Hierover straks nog wat termen voor.
Belangrijk om hier in de gaten te houden, is dat in deze tijden het politieke spectrum zich verdeelde in liberalen en conservatisten. Ook hier straks meer over. Hier een nrc-artikel waar ik me op baseer..
Aan het begin van de 20e eeuw komt het socialisme op en verschuift dit politieke spectrum naar socialisten en liberalen. Het kinderwetje van Van Houten, algemeen en bijzonder onderwijs, Algemeen kiesrecht, Algemeen vrouwenkiesrecht. Het parlement was er voor meer mensen en de mensen kregen meer (grond)rechten. Daarnaast zien we ook de huidige structuur in de Tweede Kamer ontstaan. In de Tweede Kamer had je al wel mensen die zich met een bepaalde ideologie affilieerde. Alleen opereerden de Kamerleden geheel zelfstandig. Om meer een machtsblok te krijgen, is er onder de confessionelen (ten dele conservatisten) uiteindelijk de ARP opgericht. ARP betekent hier trouwens het verwerpen van de belangrijkste idealen van de liberalen, 'opgelegd' en verwoord ten tijde van de Franse Revolutie en Napoleon.
Fastforward na WOII. Na de wederopbouw kwam er de verzorgingsstaat. Hiermee werd de overheid verantwoordelijk voor de zorg aan burgers. Het bekendste voorbeeld is wel de AOW. Hiermee hebben alle ouderen recht op een uitkering van de staat als ze de AOW-leeftijd voorbij zijn.
De laatste decennia van de twintigste eeuw worden gekenmerkt door een hegemonie van de partijen CDA en PvdA. In deze tijd komen bepaalde functies van de overheid aan de orde of worden gebruikt die voorheen minder belangrijk lijken. Nederland heeft bijvoorbeeld geen Ministerie van Koloniën meer, of van Marine, of van Oorlog. Ook namen als Handel en Nijverhijd verdwijnen voor namen als Defensie en Economische Zaken. De politiek in de 21e eeuw is gedomineerd door wat er eind 20e eeuw is opgezet. Het neoliberalisme, waar nu weer vanaf gestapt lijkt te worden, zag de overheid meer als bedrijf. Hierin zijn overheidstaken overgeheveld naar semi-overheids instanties. De bekendste instantie is, denk ik wel, de NS. Hiermee kunnen taken van de overheid gedaan worden met bedrijfsefficiëntie. Daarnaast is in de 21e eeuw Europa een belangrijker begrip geworden. Al na WOII begon een integratie van economiën en markten in (West-)Europa. Uit m'n hoofd zijn bijvoorbeeld de verschillende munten en fiscale beleidsterreinen al sinds de jaren 80 steeds meer naar elkaar gegroeid. Daar komt dan nog bij dat de staatsschuld en banencreatie prominentere rollen hebben gespeeld.
Over de Europese Unie kan ook nog wat worden gezegd. Kortgezegd: er zijn mensen die al sinds WOII een Verenigde Staten van Europa willen. Er zijn mensen die geen samnwerking willen, er zijn mensen die daar tussen zitten.

Nog even dit...

Dit was een beknopte geschiedenis van de hoogste organen van Nederland, en ik ben er waarschijnlijk een paar vergeten. Hier wil ik nog even vier onderdelen extra toelichten.
In Nederland is de rechtsstaat een belangrijk goed. Mijn gok is dat Nederlanders het ook als onderdeel zien van hun cultuur. Nederland had in de 17e eeuw relatief veel vrijheid en rechten vergeleken met de rest van Europa. Daarnaast werd Nederland in de 20e eeuw het centrum van de rechtspraak. Genesteld tussen de grootmachten Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, het Duitse Rijk en het Russsiche Keizerrijk had Nederland een neutrale houding in de wereldpolitiek en was geen dreiging voor de grootmachten als zij hier het internationale recht hielden. Dit was al te zien in 1713 met de Vrede van Utrecht over de Spaanse Successieoorlog. Deze erkenning van Nederland is ook terug te zien in de Haagse vredesconferenties rond de eeuwwisseling. Wie weet, misschien dat Nederland wel het hoofdkwartier van de VN was geweest, als de VS niet de enige wereldmacht was geweest. Maar terug naar Nederland. In navolging van de grondwet uit 1815 en onder Franse invloed heeft Nederland sinds 1838 een Hoge Raad. De Nederlandse rechtsstructuur is, beknopt, makkelijk in te delen. Het recht kan gaan over de relatie burger-burger (civiel recht) of burger-staat (strafrecht & bestuursrecht). Bij die laatste zou je nog kunnen zeggen dat strafrecht de oplegging van de staat aan burgers is en het bestuursrecht de plichten van de staat aan de burgers/oplegging van de burgers aan de staat. Nederland kent voor civiel recht en strafrecht drie stappen: de (kanton)rechtbanken, het gerechtshof en de Hoge Raad. Deze laatste heeft alleen de mogelijkheid om te controleren of de procedure goed nageleefd is. Bestuursrecht begint ook bij de rechtbank, maar kan uiteindelijk eindigen bij de Raad van State. Deze heeft dus twee taken in ons bestel: (juridisch) advies aan de Koning/overheid bieden en recht spreken over bestuurskwesties. Ik kan deze website ook aanraden voor een overzicht.
Nederland heeft nog andere lagen dan alleen het rijksniveau. Deze zijn de Provinciale Staten, de waterschappen en de gemeentes. Alledrie hebben ze een basisstructuur van een uitvoerende raad en een controlerende raad. Deze laatste is waarover gestemd wordt bij verkiezingen. De Prov. Staten mogen ook de Eerste Kamer kiezen. De waterschappen zijn het oudste, nog bestaande bestuursorgaan van Nederland. Provinciën, gemeenten en waterschappen worden geleid door iemand benoemd door de Koning. Dit zijn resp. de Commissaris van de Koning, de burgemeester en de dijkgraaf. Daarnaast heeft Nederland nog allerlei samenwerkingsverbanden die weinig macht hebben. Bekend met deze crisis zijn de veiligheidsregio's.
Naast de overheid zijn er ook allerlei uitvoerende organisaties en semi-overheidsorganisaties. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Belastingdienst, DUO, Nederlandse Spoorwegen en Rijkswaterstaat (bestaat sinds 1815!). Deze organisaties zijn erg op de toepassing gericht en moeten verantwoording afleggen aan een ministerie. Dit is bijvoorbeeld terug te zien bij de toeslagenaffaire. De minister kan een reorganisatie afdwingen, de Kamer kan alleen de minister dwingen, maar weinig doen aan de Belastingdienst. Hier wil ik trouwens nog even als noot toevoegen hoe geweldig de gedachten hierover kunnen zijn. Een burgerinitiatief kan een voorstel op de Kameragenda zetten, maar heeft geen invloed op het debat. De Kamer dicteert dit debat, maar kan vervolgens alleen een (dwingend) voorstel doen aan het kabinet. Deze kan dan weer de uitwerking bepalen en dit door zetten naar hun uitvoerende dienst. Deze dienst is dan degene die de uitwerking moet doen. Toch leuk hoe iedereen elkaar iets kan opleggen, maar niemand eigenlijk de macht heeft.
Als laatste nog een paar termen waarmee Nederland beschreven kan worden:
Ik laat hier even het reilen en zijlen van organen als de Tweede Kamer voor wat het is. Er zijn plaatjes waarop te zien is hoe de Tweede Kamer is ingedeeld, ook qua waar wie moet staan.

Wat kan er ook?

Kan nog worden uitgebreid.
Enkele voorbeelden van andere landen in 'Het Westen'. België is een federaal systeem. Hiermee heeft een laag onder de rijksoverheid (bij ons de Provinciale Staten) meer macht. De soevereiniteit ligt niet volledig bij de nationale overheid. Duitsland is ook een federatie, maar heeft ook een president. Frankrijk heeft ook een president. Deze heeft zelfs een presidentieel systeem. Hierbij wordt de premier 'opgeofferd' voor beleid. Dit is recentelijk onder Macron nog gedaan. De VS heeft dit systeem ook, maar de overheid is hier nog machtiger. In principe ligt er geen mandaat bij dit systeem. Het rechtsysteem is ook minder onafhankelijk. Het VK maakt gebruik van de Common Law (gewoonterecht), waarbij rechtspraak niet wordt gedaan op rechten, maar op hoe die eerder zijn uitgesproken. Veel landen in Europa hebben een ander recht: Continentaal recht (civil law).
Enkele voorbeelden buiten 'onze kring': Zuid-Afrika had apartheid. Hierin hebben bepaalde mensen meer of minder rechten op basis van hun huidskleur. Landen als Zuid-Korea, Japan en Taiwan zijn ook een democratie, maar hebben meer een top-down variant (oplegging) in hun cultuur. China is geen democratie en heeft een extreme variant van top-down. Dit was ook terug te zien bij de Sovjet-republiek.

Nieuws & trends

Als mensen berichten/artikelen hebben die ze willen delen, plaats ik die hier.
Enkele trends zijn dus onder het neoliberalisme. Hierbij heeft de overheid enkele van haar organisatie afgestoot als onafhankelijk opererend.
Daarnaast is er onder gemeentes een enorme uitdunning geweest de afgelopen jaren. Dit zorgt voor sterkere gemeentes (lees: meer middelen), maar staat wel verder weg van de burger.
Taalgebruik en omgang in de politiek is informeler geworden. Daarnaast bepalen media enorm de bekendheid van politici en beleid.

Nog even dit

Ik ben vast wat dingen vergeten. Als je geen zin hebt om de reacties hieronder te vullen met lappen tekst, kan je een persoonlijk berichtje sturen.
submitted by JoHeWe to Politiek [link] [comments]


2020.06.08 13:34 surveycircle Respondenten gezocht voor onderzoek! Onderwerp: "Gedachten en gevoelens over de omgeving (meer info bij afronding)" https://bit.ly/30jpVJL via @SurveyCircle #SocialePsychologie #environment #omgeving #gevoel #gedachten #tekst #plaatje #enquête #survey #surveycircle https://bit.ly/3dKDjKO

submitted by surveycircle to SurveyCircle [link] [comments]


2019.11.09 15:11 lovesprite Can you critique my dutch? (part 2)

Before I start I am not sure if they are asking three sentences per question/item or three sentences in total.
1.Feest U krijgt elke week een wijkkrant. Iedereen uit de buurt mag iets voor deze krant schrijven. U schrijft over een feest dat u elk jaar viert. Schrijf minimaal drie zinnen op. Denk aan: Waarom viert u het feest? Wie komen er op het feest? Wat doet u op het feest? Schrijf in hele zinnen.
Dit is mijn tekst over het feest dat ik elk jaar vier:
Ik vier Eid want ik ben een muslim. Mijn vader en moeder komen op mijn huis tijdens de feest. We eten heel leuk dingen tijdens de feest.
2.Inschrijven sportschool
Welke groepsles wilt u nu gaan doen? Ik wil fitness groeples doen.
Waarom kiest u voor deze groepsles? Ik kies deze groeples want ik wil sterk worden.
Hoe is uw gezondheid? Ik ben niet sterk en ik ben ongezond.
3.Mooiste kleren U krijgt elke week een wijkkrant. Iedereen uit de buurt mag iets voor deze krant schrijven. U schrijft over de kleren die u het liefst draagt. Schrijf minimaal drie zinnen op. Denk aan: Wat draagt u het liefst? Hoe zien de kleren eruit? Wanneer draagt u deze kleren? Schrijf in hele zinnen. Dit is mijn tekst over de kleren die ik het liefst draag:
Ik vind het mooi om zwart kleding te dragen. Ik vind de kleding online. Ik draag zwart kleding ieder dag.
4.Ingebroken Er is ingebroken in uw huis. Dieven hebben spullen meegenomen en er is schade. U vult een schadeformulier in van uw verzekering. • Vul het formulier in. Bedenk zelf de gegevens. • Schrijf op wanneer er is ingebroken. • Schrijf drie dingen op die zijn gebeurd. Kijk naar de plaatjes. Laptop(gestolen), watch(gestolen),window(kapot)
Omschrijving gestolen spullen en schade
Er is ingebroken in mijn huis tijdens mijn vakantie.
  1. Mijn laptop was gestolen.
  2. Mijn hoorloge was gestolen.
  3. Mijn raam was kapot woorden.
5.Problemen in de straat In de straat waar u woont zijn twee problemen. Op de foto’s zie u wat de problemen zijn. (Too much garbage outside the trash, damage on the street) U meldt de problemen bij de gemeente. Vul het formulier van de gemeente in. Sommige gegevens moet u zelf bedenken.
In welke straat zijn er problemen?
Er zijn problemen op mijn straat.
Wat zijn de problemen?
  1. Er ligt veel trash op mijn straat.
  2. Er ligt sommig schade op mijn straat.
6.Weekend U krijgt elke week een wijkkrant. Iedereen uit de buurt mag iets voor deze krant schrijven. U schrijft over uw weekend. Schrijf minimaal drie zinnen op. Denk aan: • Wat doet u graag in het weekend? • Met wie doet u dat? • Waar doet u dat? Schrijf in hele zinnen. Dit is mijn tekst over mijn weekend:
Ik wil graag video games spelen tijdens de weekend. Ik spel video games met mijn vriendin. Ik spel videogames thuis.
submitted by lovesprite to learndutch [link] [comments]


2019.04.15 11:28 For_commenting Help! Ik zoek een plaatjes boek uit mijn jeugd

Ik heb ooit, toen ik een jaar of 8/9 was, een boek gekregen van een lerares. Dit was een vrij luguber boek, wat zich volgens mij ergens tussen 1700-1850 afspeelt, en wat uiteindelijk uitmondt in een levenslange gevangenisstraf voor de protagonist, als ik het mij goed meen te herinneren. Op dat zelfde plaatje hangt ook een lijk aan een galg in zijn cel, waar een tekst bij staat dat hij voor de rest van zijn leven de straf moet aanzien die hem eerder opgelegd was, namelijk ophanging.
Dit is een boek wat ik een jaar of 15 geleden gelezen heb, dus mijn excuses als mijn omschrijving ietwat vaag is. De enige reden waarom ik meen dat ik zo'n accuraat beeld kan schetsen van dit plaatje is omdat het destijds bijzonder veel indruk heeft gemaakt.
Mijn lerares verdween niet veel later van de school, en een paar jaar later kregen we het bericht dat ze overleden was aan kanker, en al die jaren later voel ik nog steeds een heel sterk emotioneel verbintenis met de herinnering aan dit boek.
Heeft iemand enig idee welk boek dit zou kunnen zijn?
submitted by For_commenting to thenetherlands [link] [comments]


2019.04.04 14:56 RichardBlitz wat zijn volgens jullie de problemen en oplossingen als het gaat over Energy and Sustainability?

wat zijn volgens jullie de problemen en oplossingen als het gaat over Energy and Sustainability?
Beste FvD'ers,
Tijdens mijn tentamen van het vak Academic Writing (aan de TU/e) moet ik een Problem Solution Evaluation tekst schrijven over Energy and Sustainability. Tijdens dit tentamen krijg ik 5 plaatjes die ik moet gebruiken om een specifiek probleem toe te lichten en met een oplossing te komen. Om mij goed te kunnen voorbereiden voor dit tentamen heb ik jullie hulp nodig. Ook ben ik gewoon heel benieuw hoe mede FvD'ers kijken naar Energy and Sustainability.
Wat denken jullie dat het probleem is in Nederland als het gaat over Energy and Sustainability? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de te behalen doelstellingen door de regering of door de EU. En wat vinden jullie de beste oplossing(en) om dit probleem op te lossen en waarom? Hopelijk komt er in deze topic een discussie op gang die ik kan gebruiken als voorbereiding voor mijn tentamen.
Alvast bedankt voor jullie input!
https://preview.redd.it/r8zesesmw8q21.png?width=593&format=png&auto=webp&s=73167d8e8570c21a5bda69a2b44603e7b3095d43
submitted by RichardBlitz to Forum_Democratie [link] [comments]


2019.03.10 23:09 fnnthhmn Blackberry 9900 in 2019...

so I thought it would be a great idea to leave the modern smartphone and go back to the essentials.
All I basically need is tekst, call, email, maps, facebook and basic browsing. I thought the blackberry bold 9900 would be a great device for that as it is really wel built, has a stunning desing and has those basic options.
so I bought one in great condition for only 25euros but unfortunately I can't do much with it... I can't download facebook or maps anywhere. can't use email. for one or other reason i'm not even able to update to the latest software...
I don't get it. This was a super expensive, high end smartphone, it looks like support has dropped for 100%. I don't see why you can't even do simple things like email anymore. can someone explain me?

submitted by fnnthhmn to blackberry [link] [comments]


http://swiebodzin.info